Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.
Mivel fűtsük a kandallót?
A fa, mint tüzelőanyag minőségét annak keménysége és fűtőértéke határozza meg. Kandallónk akkor fog megfelelően működni, ha jó fűtőértékű, száraz, keményfával tüzelünk: ilyen például a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a nyír.
Mivel nem szabad fűteni a kandallót?
Kandallónkban ne fűtsünk építési fahulladékkal, festett vagy gyantás faanyaggal, hiszen a gyanta és más vegyi anyagok égése sok lerakódás lesz a készülék és az égéstermék-elvezető rendszer falán. Ez a berendezés hatásfokának csökkenéséhez, rosszabb esetben balesethez is vezethet.
Száraz fa
Igen fontos adat, hogy a frissen vágott fa nedvességtartalma eléri a 60–80 százalékot. Ezért a tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban, tavasszal vásároljuk meg, így felhasogatva, kellően száraz lesz, mire eltüzeljük. A kiszáradt fa hőleadása kétszerese a nagy nedvességtartalmú, frissen vágott fáénak, hiszen a fában lévő víz párolgása hőt von el.
A fafelhasználás mennyisége függ a kandalló hatásfokától is. A jó hatásfokú kandallóban tüzelve felére csökkenthető a fafelhasználás. A 80 százalékos hatásfokú kandalló óránként csak 2,5 kg fát használ el.