Hirdetés

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.

Mivel fűtsük a kandallót?

A fa, mint tüzelőanyag minőségét annak keménysége és fűtőértéke határozza meg. Kandallónk akkor fog megfelelően működni, ha jó fűtőértékű, száraz, keményfával tüzelünk: ilyen például a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a nyír.

Fűtés kandallóval

Mivel nem szabad fűteni a kandallót?

Kandallónkban ne fűtsünk építési fahulladékkal, festett vagy gyantás faanyaggal, hiszen a gyanta és más vegyi anyagok égése sok lerakódás lesz a készülék és az égéstermék-elvezető rendszer falán. Ez a berendezés hatásfokának csökkenéséhez, rosszabb esetben balesethez is vezethet.

Fűtés kandallóval

Száraz fa

Igen fontos adat, hogy a frissen vágott fa nedvességtartalma eléri a 60–80 százalékot. Ezért a tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban, tavasszal vásároljuk meg, így felhasogatva, kellően száraz lesz, mire eltüzeljük. A kiszáradt fa hőleadása kétszerese a nagy nedvességtartalmú, frissen vágott fáénak, hiszen a fában lévő víz párolgása hőt von el.

Fűtés kandallóval

A fafelhasználás mennyisége függ a kandalló hatásfokától is. A jó hatásfokú kandallóban tüzelve felére csökkenthető a fafelhasználás. A 80 százalékos hatásfokú kandalló óránként csak 2,5 kg fát használ el.

 

Begyújtás a kandallóba

Első lépésként a kandallóból az előző tüzelésből maradt hamut távolítsuk el. Az előre levágott fát lehetőleg a tűztér hátsó részébe kell felhalmozni, úgy, hogy a két hátsó szélére keményfából két párnafát teszünk. A párnafák közé – a kandalló tűzterének közepére – összehajtogatott újságpapírt tegyünk. Erre helyezzük az apróra vágott gyújtóst szellősen, merőlegesen a párnafára. Majd jöhetnek a nagyobb fadarabok. A papírt gyújtsuk meg, az ajtót, pedig csukjuk be. Az égési levegő huzatszabályozóját állítsuk olyan állásba, hogy a tűz minél intenzívebben éghessen (maximum állás).

Fűtés kandallóval

 Az égéshez szükséges levegő beáramlása és a felmelegedett levegő távozása A meleg levegő hasznosítása a szomszédos helyiség másodlagos fűtésére 

 

Begyújtáskor célszerű engedni, hogy a tűz nagy lánggal égjen, így a kéményben gyorsan megindul a huzat, és tökéletesebb lesz az égés. A huzatszabályozót tíz perc elteltével kisebb nyílású állásba állíthatjuk, betolhatjuk, ezzel elősegítjük a hosszan tartó, kisebb lángú égést. A tüzelés végén, ha már csak parázs van a tűztérben, zárjuk el a huzatszabályozót. Ezzel a tűz kialszik, de a meleget megtartja a kandalló belsejében. Égő tűz esetén tilos lezárni a huzatszabályozót és a füstgázszabályozót együttesen! Ha le akarjuk fojtani a tüzet, akkor csak a huzatszabályozót zárjuk el, a füstgázszabályozó-reteszt végig hagyjuk nyitott állásban. 50–60 begyújtást követően ajánlatos, egy kéménytisztító fahasábot (szaküzletben kapható), elégetni, ami az esetlegesen lerakodott szennyeződésektől megtisztítja a tűzteret és a kéményt.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Tippek a levegős hőszivattyúk kültéri egységének elhelyezéséhez

A hőszivattyú típusai

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Helyhez kötött egyéb elektromos fűtőtestek

Az elektromos fűtésű kazánokat leginkább ott célszerű alkalmazni, ahol már van egy előzőleg jól kiépített meleg vizes radiátor és csőrendszer, illetve padlófűtés. De mit tegyünk, ha semmilyen meglévő rendszerünk nincs, esetleg kéményünk sincs abban a lakásrészben, és gáz készülékek üzemeltetése sem lehetséges?

Ismét épül a NagyCsaládiHáz

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Wienerberger Téglaipari Zrt, valamint a Tondach Magyarország Zrt. által útjára indított NagyCsaládiHáz pályázat 2014-es nyertesei az építkezés első fázisainál járnak. A fonyódi Kovács család igazán szerencsés helyzetben van…

Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül.

Energiatakarékosság az otthonunkban

Tippek, hogyan takarékoskodjunk az energiával otthonunkban, és miként csökkenthetjük a gázszámlát, vízszámlát, villanyszámlát, hogyan érhetünk el valódi rezsicsökkentést.

Takarékos fűtés cserépkályhával 2. – Cserépkályha a családi bútordarab

Manapság a növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek. Rendkívül széles a választék a gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között, így mindenki megtalálhatja álmai kályháját.

Takarékos fűtés cserépkályhával 1. – A cserépkályha reneszánsza

A cserépkályha hatékony fűtésével és dekoratív látványával ma is otthonunk meghatározó berendezési tárgya lehet. Egyre többen vágynak arra, hogy a hűvös téli estéken hozzásimuljanak a meleget sugárzó mázas csempékhez.

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.