Hirdetés

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.

Mivel fűtsük a kandallót?

A fa, mint tüzelőanyag minőségét annak keménysége és fűtőértéke határozza meg. Kandallónk akkor fog megfelelően működni, ha jó fűtőértékű, száraz, keményfával tüzelünk: ilyen például a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a nyír.

Fűtés kandallóval

Mivel nem szabad fűteni a kandallót?

Kandallónkban ne fűtsünk építési fahulladékkal, festett vagy gyantás faanyaggal, hiszen a gyanta és más vegyi anyagok égése sok lerakódás lesz a készülék és az égéstermék-elvezető rendszer falán. Ez a berendezés hatásfokának csökkenéséhez, rosszabb esetben balesethez is vezethet.

Fűtés kandallóval

Száraz fa

Igen fontos adat, hogy a frissen vágott fa nedvességtartalma eléri a 60–80 százalékot. Ezért a tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban, tavasszal vásároljuk meg, így felhasogatva, kellően száraz lesz, mire eltüzeljük. A kiszáradt fa hőleadása kétszerese a nagy nedvességtartalmú, frissen vágott fáénak, hiszen a fában lévő víz párolgása hőt von el.

Fűtés kandallóval

A fafelhasználás mennyisége függ a kandalló hatásfokától is. A jó hatásfokú kandallóban tüzelve felére csökkenthető a fafelhasználás. A 80 százalékos hatásfokú kandalló óránként csak 2,5 kg fát használ el.

 

Begyújtás a kandallóba

Első lépésként a kandallóból az előző tüzelésből maradt hamut távolítsuk el. Az előre levágott fát lehetőleg a tűztér hátsó részébe kell felhalmozni, úgy, hogy a két hátsó szélére keményfából két párnafát teszünk. A párnafák közé – a kandalló tűzterének közepére – összehajtogatott újságpapírt tegyünk. Erre helyezzük az apróra vágott gyújtóst szellősen, merőlegesen a párnafára. Majd jöhetnek a nagyobb fadarabok. A papírt gyújtsuk meg, az ajtót, pedig csukjuk be. Az égési levegő huzatszabályozóját állítsuk olyan állásba, hogy a tűz minél intenzívebben éghessen (maximum állás).

Fűtés kandallóval

 Az égéshez szükséges levegő beáramlása és a felmelegedett levegő távozása A meleg levegő hasznosítása a szomszédos helyiség másodlagos fűtésére 

 

Begyújtáskor célszerű engedni, hogy a tűz nagy lánggal égjen, így a kéményben gyorsan megindul a huzat, és tökéletesebb lesz az égés. A huzatszabályozót tíz perc elteltével kisebb nyílású állásba állíthatjuk, betolhatjuk, ezzel elősegítjük a hosszan tartó, kisebb lángú égést. A tüzelés végén, ha már csak parázs van a tűztérben, zárjuk el a huzatszabályozót. Ezzel a tűz kialszik, de a meleget megtartja a kandalló belsejében. Égő tűz esetén tilos lezárni a huzatszabályozót és a füstgázszabályozót együttesen! Ha le akarjuk fojtani a tüzet, akkor csak a huzatszabályozót zárjuk el, a füstgázszabályozó-reteszt végig hagyjuk nyitott állásban. 50–60 begyújtást követően ajánlatos, egy kéménytisztító fahasábot (szaküzletben kapható), elégetni, ami az esetlegesen lerakodott szennyeződésektől megtisztítja a tűzteret és a kéményt.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Tippek a levegős hőszivattyúk kültéri egységének elhelyezéséhez

A hőszivattyú típusai

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Ismét épül a NagyCsaládiHáz

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Wienerberger Téglaipari Zrt, valamint a Tondach Magyarország Zrt. által útjára indított NagyCsaládiHáz pályázat 2014-es nyertesei az építkezés első fázisainál járnak. A fonyódi Kovács család igazán szerencsés helyzetben van…

Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül.

Energiatakarékosság az otthonunkban

Tippek, hogyan takarékoskodjunk az energiával otthonunkban, és miként csökkenthetjük a gázszámlát, vízszámlát, villanyszámlát, hogyan érhetünk el valódi rezsicsökkentést.

Takarékos fűtés cserépkályhával 2. – Cserépkályha a családi bútordarab

Manapság a növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek. Rendkívül széles a választék a gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között, így mindenki megtalálhatja álmai kályháját.

Takarékos fűtés cserépkályhával 1. – A cserépkályha reneszánsza

A cserépkályha hatékony fűtésével és dekoratív látványával ma is otthonunk meghatározó berendezési tárgya lehet. Egyre többen vágynak arra, hogy a hűvös téli estéken hozzásimuljanak a meleget sugárzó mázas csempékhez.

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.

Kandallók kora 1.

A kandalló mindig látványos eleme a lakásbelsőnek. Ma a díszítés mellett, jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.