Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Mivel fűtsük a kandallót?

A fa, mint tüzelőanyag minőségét annak keménysége és fűtőértéke határozza meg. Kandallónk akkor fog megfelelően működni, ha jó fűtőértékű, száraz, keményfával tüzelünk: ilyen például a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a nyír.

Fűtés kandallóval

Mivel nem szabad fűteni a kandallót?

Kandallónkban ne fűtsünk építési fahulladékkal, festett vagy gyantás faanyaggal, hiszen a gyanta és más vegyi anyagok égése sok lerakódás lesz a készülék és az égéstermék-elvezető rendszer falán. Ez a berendezés hatásfokának csökkenéséhez, rosszabb esetben balesethez is vezethet.

Fűtés kandallóval

Száraz fa

Igen fontos adat, hogy a frissen vágott fa nedvességtartalma eléri a 60–80 százalékot. Ezért a tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban, tavasszal vásároljuk meg, így felhasogatva, kellően száraz lesz, mire eltüzeljük. A kiszáradt fa hőleadása kétszerese a nagy nedvességtartalmú, frissen vágott fáénak, hiszen a fában lévő víz párolgása hőt von el.

Fűtés kandallóval

A fafelhasználás mennyisége függ a kandalló hatásfokától is. A jó hatásfokú kandallóban tüzelve felére csökkenthető a fafelhasználás. A 80 százalékos hatásfokú kandalló óránként csak 2,5 kg fát használ el.

 

Begyújtás a kandallóba

Első lépésként a kandallóból az előző tüzelésből maradt hamut távolítsuk el. Az előre levágott fát lehetőleg a tűztér hátsó részébe kell felhalmozni, úgy, hogy a két hátsó szélére keményfából két párnafát teszünk. A párnafák közé – a kandalló tűzterének közepére – összehajtogatott újságpapírt tegyünk. Erre helyezzük az apróra vágott gyújtóst szellősen, merőlegesen a párnafára. Majd jöhetnek a nagyobb fadarabok. A papírt gyújtsuk meg, az ajtót, pedig csukjuk be. Az égési levegő huzatszabályozóját állítsuk olyan állásba, hogy a tűz minél intenzívebben éghessen (maximum állás).

Fűtés kandallóval

 Az égéshez szükséges levegő beáramlása és a felmelegedett levegő távozása A meleg levegő hasznosítása a szomszédos helyiség másodlagos fűtésére 

 

Begyújtáskor célszerű engedni, hogy a tűz nagy lánggal égjen, így a kéményben gyorsan megindul a huzat, és tökéletesebb lesz az égés. A huzatszabályozót tíz perc elteltével kisebb nyílású állásba állíthatjuk, betolhatjuk, ezzel elősegítjük a hosszan tartó, kisebb lángú égést. A tüzelés végén, ha már csak parázs van a tűztérben, zárjuk el a huzatszabályozót. Ezzel a tűz kialszik, de a meleget megtartja a kandalló belsejében. Égő tűz esetén tilos lezárni a huzatszabályozót és a füstgázszabályozót együttesen! Ha le akarjuk fojtani a tüzet, akkor csak a huzatszabályozót zárjuk el, a füstgázszabályozó-reteszt végig hagyjuk nyitott állásban. 50–60 begyújtást követően ajánlatos, egy kéménytisztító fahasábot (szaküzletben kapható), elégetni, ami az esetlegesen lerakodott szennyeződésektől megtisztítja a tűzteret és a kéményt.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Tippek a levegős hőszivattyúk kültéri egységének elhelyezéséhez

A hőszivattyú típusai

Népszerűek a témában

Kéményt mindig lehet építeni - A Leier kémények ideális megoldást kínálnak a rezsitakarékos fűtéshez

Miért válasszunk infrafűtést?

Dizájnos kandallók a hideg estékre