Hirdetés

Helyhez kötött egyéb elektromos fűtőtestek

Az elektromos fűtésű kazánokat leginkább ott célszerű alkalmazni, ahol már van egy előzőleg jól kiépített meleg vizes radiátor és csőrendszer, illetve padlófűtés. De mit tegyünk, ha semmilyen meglévő rendszerünk nincs, esetleg kéményünk sincs abban a lakásrészben, és gáz készülékek üzemeltetése sem lehetséges?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a helyhez kötött fűtő készülékeket, egységeket, melyek saját magukban, egyéb közvetítő közeg (melegvíz) nélkül adják számunkra az otthon melegét.

  • Hőtárolós kályha
  • Elektromos fűtőszőnyeg, padlófűtés
  • Kerámia betétes fali konvektorok, radiátorok
  • Elektromos kandallók
  • Szerelt vonalsugárzók
  • Szerelt infrapanelek

Radiátor

Hőtárolós kályha

A hőtárolós kályha is alapfűtésre javasolt, hagyományosan éjszakai árammal működik, külön fogyasztásmérő órán keresztül, így viszonylag gazdaságosan üzemeltethető.

A kályha szilárd magját, nagy hőtároló képességű anyagból készítik, mely felveszi a fűtőbetétek hőenergiáját, amit a termosztát automatikusan vezérelte ventilátor nappal kifúj a fűtendő légtérbe. A töltésszabályozó biztosítja, hogy az éjszakai felfűtéskor a kályha csak annyi energiát vegyen fel, amennyit előző nap fűtésre felhasznált. A legújabb hőtárolós kályhákat gyors felfűtési idő és közel tökéletes hőleadás jellemzi.

A hibrid változatok kettős bekötésű készülékek, ahol a hőtárolóelemek feltöltése éjszakai áramról, a kiegészítő fűtés a normál hálózatról megy. Kapcsolástól függően hőtároló kályhaként, vagy konvektorként, esetleg mindkettő egyidejű használatával is működhet.

Elektromos fűtőszőnyeg, padlófűtés

Az elektromos padlófűtés fűtőszőnyeg rendszerek beruházási és kiépítési költsége a hagyományosénál jóval alacsonyabb. Az egyenletes hősugárzás maximális komfortérzetet biztosít, burkolat alá kerül beépítésre. Az aljzat hőtároló képessége, a fűtőszőnyeg kikapcsolt állapotában is biztosítja a kellemes hőérzetet.

Padlófűtésre, vagy meglévő fűtésrendszer teljes kiváltására is és az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően ideális. Programozható vezérléssel kombinálva tökéletesen szabályozhatók, így 20-30% megtakarítást eredményezhet. Többféle, huzalkígyós, szénréteg filmes, stb. változatban kapható feltekercselt formában, a hozzá szükséges bekötőelemekkel, termosztátokkal.

Elektromos konvektor, lapradiátor

Látványra is olyan, mint a hagyományos meleg vizes radiátorok, az adott falszakaszra telepítve szobánként, az egész lakást módszeresen fűthetjük vele, a levegő természetes cirkulációja a radiátoron keresztül biztosítja a tökéletes hőelosztást. Kiváló kiegészítője lehet egy nagy csöves fűtési rendszernek, ha adott helyiségben kisebb a hatékonyság, vagy csak időszakonként van szükség fűtésre.

 Radiátor

Az elektromos konvektor, radiátor direkt működésű, hőt nem tárol, csak a bekapcsoláskor melegít, alap és kiegészítő fűtésre egyaránt használható, a beállított hőfok tartásáról automatika gondoskodik. Az elektromos konvektor teljesítménye 0,5-3 kW között lehet, és több fokozatban leszabályozható, tömege csekély, mindössze 4-8 kg, működése tiszta, biztonságos és hangtalan.

Elektromos kandalló

Tulajdonképpen az elektromos radiátorok, konvektorok egy lobogó lángú igazi kandalló látványát utánzó változatai, ahol akár távirányítással szabályozhatjuk a fény és hőhatásokat. Van falra akasztható és falba építhető, süllyeszthető változatokban is.

Szerelt vonalsugárzók

A kisméretű, keskeny vonalsugárzók jellemzően kisebb helyiségek fürdőszoba, munkaállomás, pelenkázó bizonyos ideig tartó helyi fűtésére alkalmasak.

Létezik a hagyományosabb fém fűtőspirálos és kvarccsöves változatban is. A vonalsugárzók termosztáttal nem rendelkeznek, de néhány gyártmány fokozatkapcsolóval is rendelkezik. Telepítésük minimum 1,8 m magasan van, némelyek közvetlen bekötésűek.  Egyes változatokhoz, beépített zsinórkapcsoló áll rendelkezésre.

Szerelt infrapanelek – Fűtés másképpen

Az infrasugárzók (a szerelt vonalsugárzók is ide tartoznak) ugyanúgy sugarakat bocsájtanak ki magukból, mint a Nap. Nem a velük érintkező levegőt kezdik felmelegíteni, hanem minden sugárzó terükben álló tárgyat, emberi testet.

Az infrapanelek pár milliméter vastag hordozó felületére van felhordva a különleges sugárzó réteg, mely elektromos áram hatására kezd működni. Az infrapanelek telepíthetők mennyezetre, ahol nincsenek útban és akadálytalanul melegíthetnek. Ez az egyetlen villanyfűtés fajta, ami szerelhető éghető felületre is (lambéria stb.). Vannak nagyon változatos, színes, falra applikálható, design megoldások is, akár mint képzőművészeti alkotások. Különlegesek az üveg infrapanelek, melyek teljesen átlátszók, vagy tetszőlegesen színezett változatban kaphatók, egy kicsit magasabb árkategóriában.

Radiátor

Az elektromos hálózati követelmények

Az elektromos fűtés korszerűsítése esetén szükség lehet az épület külső, illetve belső csatlakozóvezetékeinek cseréjére, vagy a hálózat bizonyos részeinek átépítésére. A fűtőberendezések egyfázisú vagy háromfázisú hálózatról is üzemeltethetők. A túl nagy mértékű aszimmetrikus terhelés elkerülése érdekében 5 kW felett háromfázisú betáplálást szokás alkalmazni, mivel egy fázison az áramfelvétel 32 A-nál nagyobb nem lehet.

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

A télikert nélkülözhetetlen eleme a megfelelően tervezett árnyékoló

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Várjon el többet a padlófűtés-szabályozástól

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Vásárlási listák
További vásárlási listák