Helyhez kötött egyéb elektromos fűtőtestek

Az elektromos fűtésű kazánokat leginkább ott célszerű alkalmazni, ahol már van egy előzőleg jól kiépített meleg vizes radiátor és csőrendszer, illetve padlófűtés. De mit tegyünk, ha semmilyen meglévő rendszerünk nincs, esetleg kéményünk sincs abban a lakásrészben, és gáz készülékek üzemeltetése sem lehetséges?

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a helyhez kötött fűtő készülékeket, egységeket, melyek saját magukban, egyéb közvetítő közeg (melegvíz) nélkül adják számunkra az otthon melegét.

  • Hőtárolós kályha
  • Elektromos fűtőszőnyeg, padlófűtés
  • Kerámia betétes fali konvektorok, radiátorok
  • Elektromos kandallók
  • Szerelt vonalsugárzók
  • Szerelt infrapanelek

Radiátor

Hőtárolós kályha

A hőtárolós kályha is alapfűtésre javasolt, hagyományosan éjszakai árammal működik, külön fogyasztásmérő órán keresztül, így viszonylag gazdaságosan üzemeltethető.

A kályha szilárd magját, nagy hőtároló képességű anyagból készítik, mely felveszi a fűtőbetétek hőenergiáját, amit a termosztát automatikusan vezérelte ventilátor nappal kifúj a fűtendő légtérbe. A töltésszabályozó biztosítja, hogy az éjszakai felfűtéskor a kályha csak annyi energiát vegyen fel, amennyit előző nap fűtésre felhasznált. A legújabb hőtárolós kályhákat gyors felfűtési idő és közel tökéletes hőleadás jellemzi.

A hibrid változatok kettős bekötésű készülékek, ahol a hőtárolóelemek feltöltése éjszakai áramról, a kiegészítő fűtés a normál hálózatról megy. Kapcsolástól függően hőtároló kályhaként, vagy konvektorként, esetleg mindkettő egyidejű használatával is működhet.

Elektromos fűtőszőnyeg, padlófűtés

Az elektromos padlófűtés fűtőszőnyeg rendszerek beruházási és kiépítési költsége a hagyományosénál jóval alacsonyabb. Az egyenletes hősugárzás maximális komfortérzetet biztosít, burkolat alá kerül beépítésre. Az aljzat hőtároló képessége, a fűtőszőnyeg kikapcsolt állapotában is biztosítja a kellemes hőérzetet.

Padlófűtésre, vagy meglévő fűtésrendszer teljes kiváltására is és az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően ideális. Programozható vezérléssel kombinálva tökéletesen szabályozhatók, így 20-30% megtakarítást eredményezhet. Többféle, huzalkígyós, szénréteg filmes, stb. változatban kapható feltekercselt formában, a hozzá szükséges bekötőelemekkel, termosztátokkal.

Elektromos konvektor, lapradiátor

Látványra is olyan, mint a hagyományos meleg vizes radiátorok, az adott falszakaszra telepítve szobánként, az egész lakást módszeresen fűthetjük vele, a levegő természetes cirkulációja a radiátoron keresztül biztosítja a tökéletes hőelosztást. Kiváló kiegészítője lehet egy nagy csöves fűtési rendszernek, ha adott helyiségben kisebb a hatékonyság, vagy csak időszakonként van szükség fűtésre.

 Radiátor

Az elektromos konvektor, radiátor direkt működésű, hőt nem tárol, csak a bekapcsoláskor melegít, alap és kiegészítő fűtésre egyaránt használható, a beállított hőfok tartásáról automatika gondoskodik. Az elektromos konvektor teljesítménye 0,5-3 kW között lehet, és több fokozatban leszabályozható, tömege csekély, mindössze 4-8 kg, működése tiszta, biztonságos és hangtalan.

Elektromos kandalló

Tulajdonképpen az elektromos radiátorok, konvektorok egy lobogó lángú igazi kandalló látványát utánzó változatai, ahol akár távirányítással szabályozhatjuk a fény és hőhatásokat. Van falra akasztható és falba építhető, süllyeszthető változatokban is.

Szerelt vonalsugárzók

A kisméretű, keskeny vonalsugárzók jellemzően kisebb helyiségek fürdőszoba, munkaállomás, pelenkázó bizonyos ideig tartó helyi fűtésére alkalmasak.

Létezik a hagyományosabb fém fűtőspirálos és kvarccsöves változatban is. A vonalsugárzók termosztáttal nem rendelkeznek, de néhány gyártmány fokozatkapcsolóval is rendelkezik. Telepítésük minimum 1,8 m magasan van, némelyek közvetlen bekötésűek.  Egyes változatokhoz, beépített zsinórkapcsoló áll rendelkezésre.

Szerelt infrapanelek – Fűtés másképpen

Az infrasugárzók (a szerelt vonalsugárzók is ide tartoznak) ugyanúgy sugarakat bocsájtanak ki magukból, mint a Nap. Nem a velük érintkező levegőt kezdik felmelegíteni, hanem minden sugárzó terükben álló tárgyat, emberi testet.

Az infrapanelek pár milliméter vastag hordozó felületére van felhordva a különleges sugárzó réteg, mely elektromos áram hatására kezd működni. Az infrapanelek telepíthetők mennyezetre, ahol nincsenek útban és akadálytalanul melegíthetnek. Ez az egyetlen villanyfűtés fajta, ami szerelhető éghető felületre is (lambéria stb.). Vannak nagyon változatos, színes, falra applikálható, design megoldások is, akár mint képzőművészeti alkotások. Különlegesek az üveg infrapanelek, melyek teljesen átlátszók, vagy tetszőlegesen színezett változatban kaphatók, egy kicsit magasabb árkategóriában.

Radiátor

Az elektromos hálózati követelmények

Az elektromos fűtés korszerűsítése esetén szükség lehet az épület külső, illetve belső csatlakozóvezetékeinek cseréjére, vagy a hálózat bizonyos részeinek átépítésére. A fűtőberendezések egyfázisú vagy háromfázisú hálózatról is üzemeltethetők. A túl nagy mértékű aszimmetrikus terhelés elkerülése érdekében 5 kW felett háromfázisú betáplálást szokás alkalmazni, mivel egy fázison az áramfelvétel 32 A-nál nagyobb nem lehet.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.