Hirdetés

Helyhez kötött egyéb elektromos fűtőtestek

Az elektromos fűtésű kazánokat leginkább ott célszerű alkalmazni, ahol már van egy előzőleg jól kiépített meleg vizes radiátor és csőrendszer, illetve padlófűtés. De mit tegyünk, ha semmilyen meglévő rendszerünk nincs, esetleg kéményünk sincs abban a lakásrészben, és gáz készülékek üzemeltetése sem lehetséges?

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a helyhez kötött fűtő készülékeket, egységeket, melyek saját magukban, egyéb közvetítő közeg (melegvíz) nélkül adják számunkra az otthon melegét.

  • Hőtárolós kályha
  • Elektromos fűtőszőnyeg, padlófűtés
  • Kerámia betétes fali konvektorok, radiátorok
  • Elektromos kandallók
  • Szerelt vonalsugárzók
  • Szerelt infrapanelek

Radiátor

Hőtárolós kályha

A hőtárolós kályha is alapfűtésre javasolt, hagyományosan éjszakai árammal működik, külön fogyasztásmérő órán keresztül, így viszonylag gazdaságosan üzemeltethető.

A kályha szilárd magját, nagy hőtároló képességű anyagból készítik, mely felveszi a fűtőbetétek hőenergiáját, amit a termosztát automatikusan vezérelte ventilátor nappal kifúj a fűtendő légtérbe. A töltésszabályozó biztosítja, hogy az éjszakai felfűtéskor a kályha csak annyi energiát vegyen fel, amennyit előző nap fűtésre felhasznált. A legújabb hőtárolós kályhákat gyors felfűtési idő és közel tökéletes hőleadás jellemzi.

A hibrid változatok kettős bekötésű készülékek, ahol a hőtárolóelemek feltöltése éjszakai áramról, a kiegészítő fűtés a normál hálózatról megy. Kapcsolástól függően hőtároló kályhaként, vagy konvektorként, esetleg mindkettő egyidejű használatával is működhet.

Elektromos fűtőszőnyeg, padlófűtés

Az elektromos padlófűtés fűtőszőnyeg rendszerek beruházási és kiépítési költsége a hagyományosénál jóval alacsonyabb. Az egyenletes hősugárzás maximális komfortérzetet biztosít, burkolat alá kerül beépítésre. Az aljzat hőtároló képessége, a fűtőszőnyeg kikapcsolt állapotában is biztosítja a kellemes hőérzetet.

Padlófűtésre, vagy meglévő fűtésrendszer teljes kiváltására is és az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően ideális. Programozható vezérléssel kombinálva tökéletesen szabályozhatók, így 20-30% megtakarítást eredményezhet. Többféle, huzalkígyós, szénréteg filmes, stb. változatban kapható feltekercselt formában, a hozzá szükséges bekötőelemekkel, termosztátokkal.

Elektromos konvektor, lapradiátor

Látványra is olyan, mint a hagyományos meleg vizes radiátorok, az adott falszakaszra telepítve szobánként, az egész lakást módszeresen fűthetjük vele, a levegő természetes cirkulációja a radiátoron keresztül biztosítja a tökéletes hőelosztást. Kiváló kiegészítője lehet egy nagy csöves fűtési rendszernek, ha adott helyiségben kisebb a hatékonyság, vagy csak időszakonként van szükség fűtésre.

 Radiátor

Az elektromos konvektor, radiátor direkt működésű, hőt nem tárol, csak a bekapcsoláskor melegít, alap és kiegészítő fűtésre egyaránt használható, a beállított hőfok tartásáról automatika gondoskodik. Az elektromos konvektor teljesítménye 0,5-3 kW között lehet, és több fokozatban leszabályozható, tömege csekély, mindössze 4-8 kg, működése tiszta, biztonságos és hangtalan.

Elektromos kandalló

Tulajdonképpen az elektromos radiátorok, konvektorok egy lobogó lángú igazi kandalló látványát utánzó változatai, ahol akár távirányítással szabályozhatjuk a fény és hőhatásokat. Van falra akasztható és falba építhető, süllyeszthető változatokban is.

Szerelt vonalsugárzók

A kisméretű, keskeny vonalsugárzók jellemzően kisebb helyiségek fürdőszoba, munkaállomás, pelenkázó bizonyos ideig tartó helyi fűtésére alkalmasak.

Létezik a hagyományosabb fém fűtőspirálos és kvarccsöves változatban is. A vonalsugárzók termosztáttal nem rendelkeznek, de néhány gyártmány fokozatkapcsolóval is rendelkezik. Telepítésük minimum 1,8 m magasan van, némelyek közvetlen bekötésűek.  Egyes változatokhoz, beépített zsinórkapcsoló áll rendelkezésre.

Szerelt infrapanelek – Fűtés másképpen

Az infrasugárzók (a szerelt vonalsugárzók is ide tartoznak) ugyanúgy sugarakat bocsájtanak ki magukból, mint a Nap. Nem a velük érintkező levegőt kezdik felmelegíteni, hanem minden sugárzó terükben álló tárgyat, emberi testet.

Az infrapanelek pár milliméter vastag hordozó felületére van felhordva a különleges sugárzó réteg, mely elektromos áram hatására kezd működni. Az infrapanelek telepíthetők mennyezetre, ahol nincsenek útban és akadálytalanul melegíthetnek. Ez az egyetlen villanyfűtés fajta, ami szerelhető éghető felületre is (lambéria stb.). Vannak nagyon változatos, színes, falra applikálható, design megoldások is, akár mint képzőművészeti alkotások. Különlegesek az üveg infrapanelek, melyek teljesen átlátszók, vagy tetszőlegesen színezett változatban kaphatók, egy kicsit magasabb árkategóriában.

Radiátor

Az elektromos hálózati követelmények

Az elektromos fűtés korszerűsítése esetén szükség lehet az épület külső, illetve belső csatlakozóvezetékeinek cseréjére, vagy a hálózat bizonyos részeinek átépítésére. A fűtőberendezések egyfázisú vagy háromfázisú hálózatról is üzemeltethetők. A túl nagy mértékű aszimmetrikus terhelés elkerülése érdekében 5 kW felett háromfázisú betáplálást szokás alkalmazni, mivel egy fázison az áramfelvétel 32 A-nál nagyobb nem lehet.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.