Hirdetés

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk. Íme néhány egyszerű tipp a gázszámla csökkentésére.

 

Ajtók, ablakok

Az ablakokat, ajtókat leszigeteltettük az illesztéseknél, az árát beszámíttattuk a lakbérbe. Ez nem volt tökéletes megoldás, mivel régi, rosszul záródó, nem hőszigetelt ablakokról van szó. Ha saját lakásunk lett volna, kicseréltettük volna hőszigetelő ablakokra valamennyit, ugyanis ebben a lakásban minden szobának egy teljes falán ablakok találhatók, így nagyon nagy a hőveszteség.
Az egyik nem jól záródó erkélyajtó elé belülről egy összegöngyölt pokrócot tettünk télen.

Gázkazán és termosztát

Gázzal fűtünk, sajnos régi kazánnal. Cseréjébe nem egyezett bele a főbérlő, pedig töredéke lehetne a fűtésszámla, ha korszerű kazánnal fűthetnénk. Egyetlen termosztát volt a lakásban, azt az amúgy is legmelegebb, déli szoba falára tették föl. Ezt kikötöttük, mert csak úgy tudtunk volna meleget csinálni a leghidegebb, északi szobában, ha a déli szobában hőség van. A déli szoba radiátoraira termosztátos fejeket tettünk, és alacsony hőmérsékletre állítottuk be azokat. Egy hordozható termosztátot tettünk a leghidegebb szobába, és ezt 20 Celsius-fokra állítottuk be – így mindkét északi szobában kellemes lett a hőmérséklet.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

A fűtés szabályozása

Ha elmegyünk otthonról, akkor visszavesszük a fűtést, hazaérve ismét feljebb tekerjük, negyed óra alatt ismét meleg lesz. Ősszel nem kapcsoljuk be a fűtést azonnal. Nappal jobban felöltözünk, egy polár mellénnyel és egy meleg zoknival jól elvagyunk, esetleg polártakarót tekerünk magunk köré, így ülünk le dolgozni vagy a tévé elé. Van alacsony fogyasztású villanylepedőnk, éjszaka azon alszunk. Ha a 17 Celsius-fokot eléri a hőmérséklet a szobában, akkor begyújtunk.

Sok kicsi, sokra megy

A radiátorok mögé hőtükröket helyeztünk el, ezek nem engedik, hogy a radiátor melege a falon át távozzon. A déli szoba erkélyén nyáron leengedjük a redőnyöket, télen teljesen felhúzzuk, hadd süssön be a nap, hadd melegítse a szobát. Abban a szobában tartózkodunk szívesebben, ahova éppen besüt a nap, délután például a nappaliban. Télen, amint sötét lesz, lehúzzuk a rolókat, behúzzuk a függönyöket, valamennyit azok is szigetelnek. A hűtőszekrény melletti radiátort kikapcsoltuk, a hűtő kifelé úgyis fűt, a meleg meg amúgy sem tenne jót neki.
A meleg víz is a cirkóról megy. Ennek hőmérsékletét lejjebb vettük, éppen csak egy kicsit melegebbre, mint amivel fürdeni kellemes. Így azután nem kell sok hideg vizet belekeverni a fürdéskor, mosogatáshoz.
Amerikában vagy Angliában járva meglepődtem, hogy még a jobb módú családok is mennyire takarékoskodnak az energiával, és az ágyban inkább több takarót használnak, bekapcsolják a villanylepedőt vagy meleg vizes tömlőt tesznek bele. A tévé előtt ülve pedig gyapjútakarókat használnak, mintsem, hogy befűtsenek.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Ellenőrzés

Végül, hogy mindig tudjuk előre, milyen számlákra számíthatunk, gyakran olvassuk az gázóraállást. Egyszer, kétszer vagy háromszor 24 órán át figyelem, mennyi a fogyasztás, és kivetítem egy hónapra, majd beszorzom a körülbelüli egységárral, amit ma már nem lehet olyan könnyen kiszámolni, mert az ár sok tényezőből tevődik össze, de azért megsaccolható.
Nem csak azért alszunk így nyugodtabban, mert tudjuk, kevesebb lesz a számlánk, hanem azért is, mert csökkent a szén-dioxid-kibocsátásunk, ezért kevésbé melegítjük a bolygónkat.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.

Így csökkentettük a villanyszámlát

A legnagyobb meglepetést az éves elszámoló villanyszámla okozta az újonnan bérelt lakásunkban. Hitetlenkedve néztük, és elhatároztuk, hogy végére járunk, valós lehet-e ez a fogyasztás. Azután megvizsgáltuk, miként csökkentethetjük az áramfogyasztásunkat.

A+-os, energiatakarékos panelfelújítás

Panelfelújítás során is lehet nagyon jó eredményeket elérni, ha kellő vastagságú hőszigetelést használnak, és háromrétegű ablakra cserélik ki a régit. Nemrégiben Miskolcon A+-os lett a fölújított panelház a felújítás után.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.

5 tipp a professzionális szigeteléshez

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csak a gázszámla közel 50%-át, de rengeteg időt és sok bosszúságot is megspórolhatunk.

Energy Saver Pro - energia megtakarítás, vagy szélhámosság?

A magyar kereskedelemben időről-időre megjelennek ismeretlen gyártmányú high‑end szintűnek aposztrofált termékek, a hétköznapi problémákat egy csapásra megoldani hivatott kütyük, soha nem látott technikai csodák. Vagy inkább átverések?

MÉASZ-konferencia a tervezett épületenergetikai EU forrásokról és az elérhető megtakarításokról a Construmán

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség 2014. április 2-án "Tartós rezsicsökkentés: fókuszban az épületenergetika" címmel tart konferenciát a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon.