Hirdetés

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit. Írásunkban avalódi rezsicsökkentő megoldást, a szalmabálaházat mutatjuk be.

A szalmabálaház tulajdonképpen egy modernebb változata a vályogházaknak vagy az úgynevezett vert falnak. A vályogházaknál a vályogtéglákba kerültek a szalmaszálak szigetelésként, vert fal esetében egy szalmából és vesszőből font falat vontak be sárral, tehát a szalmabálaház elkészítésének folyamata hasonlít elődeire.

Szalmabálaház

Miből és hogyan épül fel a szalmabálaház?

Ahogy a neve is mutatja – szalmabálából készül, majd kívül és belül is agyagvakolattal burkolják. Stabilitását faszerkezet biztosítja, amelyet úgynevezett létraváznak hívnak. Emiatt a faszerkezet miatt a könnyűszerkezetes házak közé sorolható. Ez a létraváz már önmagában ház formára emlékeztet, ezekbe a keretekbe töltik bele a hőszigetelő szalmát. Ezt a szalmafalat 5-5 cm agyaggal vonják be, erre a tűz- és egyéb mechanikai károk megelőzése miatt van szükség. A szalma hiába könnyen éghető, vakolatba burkolva épp annyira tűzbiztos, mint a hagyományos építőanyagok. Utolsó lépésben a vakolatot kazeinos mészfestékkel kezelik.

Szalmabálaház

Rágcsálók?

A rágcsálók elleni védelem már a vakolat készítésekor orvosolják, ugyan is ha a fal tömör, a vakolat pedig résmentes, nem történhet kár, de ha mégis kételkednénk helyezhetünk a vakolat alá sűrű szövésű dróthálót is. Olykor előfordul, hogy valaki üvegszilánkot is tesz az alsó rétegekbe, védelem gyanánt. Mivel a szalma nem ehető a rágcsálók számára, így ezért nem kell félnünk attól, hogy a falba költöznek, s talán a legkörnyezetbarátabb megoldás ha tartunk otthon egy macskát.

Szalmabálaház

A szalma a ház falának fő alkotóeleme, építése környezetkímélő, fűtési költsége alacsony, nyáron nagy tömege miatt hűvös, nehezen melegednek át a falak, télen pedig jó hőszigetelő, jól tartja a meleget. Szalmabálából építhető lakóház, közösségi célra épített többszintes épület, élettartamuk egyenlő a hagyományos építésű házakéval.

Szalmabálaház

A szalmabálaház előnyei:

  • egyszerű, környezetbarát építés,
  • kalákában épülhet,
  • kiváló hőszigetelő,
  • kiváló hangszigetelő,
  • természetes anyagokat használnak építkezés közben, így környezetbarát,
  • a későbbiekben sincs káros oldószer kipárolgás,
  • nincs szükség nyáron gépiesített hűtésre,
  • a növekvő energiaárak mellett alacsony a rezsi.

Képek: www.szalmaepitok.hu


Szalmabálaház

 

 

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.

Kandallók kora 1.

A kandalló mindig látványos eleme a lakásbelsőnek. Ma a díszítés mellett, jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk.

Így csökkentettük a villanyszámlát

A legnagyobb meglepetést az éves elszámoló villanyszámla okozta az újonnan bérelt lakásunkban. Hitetlenkedve néztük, és elhatároztuk, hogy végére járunk, valós lehet-e ez a fogyasztás. Azután megvizsgáltuk, miként csökkentethetjük az áramfogyasztásunkat.

Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a pellet lényegét.

A+-os, energiatakarékos panelfelújítás

Panelfelújítás során is lehet nagyon jó eredményeket elérni, ha kellő vastagságú hőszigetelést használnak, és háromrétegű ablakra cserélik ki a régit. Nemrégiben Miskolcon A+-os lett a fölújított panelház a felújítás után.