Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit. Írásunkban avalódi rezsicsökkentő megoldást, a szalmabálaházat mutatjuk be.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A szalmabálaház tulajdonképpen egy modernebb változata a vályogházaknak vagy az úgynevezett vert falnak. A vályogházaknál a vályogtéglákba kerültek a szalmaszálak szigetelésként, vert fal esetében egy szalmából és vesszőből font falat vontak be sárral, tehát a szalmabálaház elkészítésének folyamata hasonlít elődeire.

Szalmabálaház

Miből és hogyan épül fel a szalmabálaház?

Ahogy a neve is mutatja – szalmabálából készül, majd kívül és belül is agyagvakolattal burkolják. Stabilitását faszerkezet biztosítja, amelyet úgynevezett létraváznak hívnak. Emiatt a faszerkezet miatt a könnyűszerkezetes házak közé sorolható. Ez a létraváz már önmagában ház formára emlékeztet, ezekbe a keretekbe töltik bele a hőszigetelő szalmát. Ezt a szalmafalat 5-5 cm agyaggal vonják be, erre a tűz- és egyéb mechanikai károk megelőzése miatt van szükség. A szalma hiába könnyen éghető, vakolatba burkolva épp annyira tűzbiztos, mint a hagyományos építőanyagok. Utolsó lépésben a vakolatot kazeinos mészfestékkel kezelik.

Szalmabálaház

Rágcsálók?

A rágcsálók elleni védelem már a vakolat készítésekor orvosolják, ugyan is ha a fal tömör, a vakolat pedig résmentes, nem történhet kár, de ha mégis kételkednénk helyezhetünk a vakolat alá sűrű szövésű dróthálót is. Olykor előfordul, hogy valaki üvegszilánkot is tesz az alsó rétegekbe, védelem gyanánt. Mivel a szalma nem ehető a rágcsálók számára, így ezért nem kell félnünk attól, hogy a falba költöznek, s talán a legkörnyezetbarátabb megoldás ha tartunk otthon egy macskát.

Szalmabálaház

A szalma a ház falának fő alkotóeleme, építése környezetkímélő, fűtési költsége alacsony, nyáron nagy tömege miatt hűvös, nehezen melegednek át a falak, télen pedig jó hőszigetelő, jól tartja a meleget. Szalmabálából építhető lakóház, közösségi célra épített többszintes épület, élettartamuk egyenlő a hagyományos építésű házakéval.

Szalmabálaház

A szalmabálaház előnyei:

  • egyszerű, környezetbarát építés,
  • kalákában épülhet,
  • kiváló hőszigetelő,
  • kiváló hangszigetelő,
  • természetes anyagokat használnak építkezés közben, így környezetbarát,
  • a későbbiekben sincs káros oldószer kipárolgás,
  • nincs szükség nyáron gépiesített hűtésre,
  • a növekvő energiaárak mellett alacsony a rezsi.

Képek: www.szalmaepitok.hu


Szalmabálaház

 

 

Népszerűek a témában

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak