Hirdetés

Így csökkentettük a villanyszámlát

A legnagyobb meglepetést az éves elszámoló villanyszámla okozta az újonnan bérelt lakásunkban. Hitetlenkedve néztük, és elhatároztuk, hogy végére járunk, valós lehet-e ez a fogyasztás. Azután megvizsgáltuk, miként csökkentethetjük az áramfogyasztásunkat.

Először is megkerestük a hozzánk legközelebbi Energia Pontot, nekünk az ELMÜ budapesti, Váci úti irodaházában található Energia Pont volt legkönnyebben elérhető. Az Energia Pontban egy hétre térítésmentesen kölcsönadnak egy konnektorba dugható fogyasztásmérőt. (Egy hét után még egy héttel meg lehet hosszabbítani a kölcsönzési időt). Ha valaki nem tud hozzájutni, mert például vidéken nem tartanak ilyet, pár ezer forintért meg is lehet vásárolni. Érdemes olyan internetes oldalakon megnézni, ahol minden áruról meg lehet tudni, hogy hol a legolcsóbb.

A konnektorba dugható fogyasztásmérő igazán jó ötletnek bizonyult. Minden nap egy-egy konnektor fogyasztását mértük úgy, hogy ezt az eszközt bedugtuk a falba, és a rajta lévő konnektorba dugtuk az elektromos eszközeinket, épp azokat, amelyeket amúgy is ott használtunk. Minden esetben 24 órán át mértük a fogyasztást. A kis eszköz kWh-ban is, és forintban is mutatta a fogyasztást, így azután ezt beszorozva 30-cal megtudtuk a havi fogyasztást is.

Standby

Meglepő eredményeket kaptunk. Így például az egyik konnektorba egy nagyon régi (ám jól működő) tévét, egy DVD-lejátszót és egy kábeltévéhez való boxot dugtunk. A tévét általában naponta 1-2 órát használjuk, az idő többi részében a három eszköz standby-on állt. Így napi 73, havi 2200 Ft volt a fogyasztás. Aztán megpróbáltuk, hogy amikor nem néztük a tévét, teljesen kikapcsoltuk mindhárom eszközt, így csak körülbelül 20 Ft lett a napi áramfogyasztás, vagyis havonta körülbelül 600 Ft, tehát ezzel az egy lépéssel havi 1600, évi közel 20 ezer forintot tudtunk megtakarítani.

villanyszámla csökkentése

Hűtőszekrény

A másik meglepő eredményt a régi hűtőszekrény adta. Mivel semmi baja nem volt, soha nem gondoltunk a cseréjére. Igaz, hogy elég gyakran bejegesedett, ilyenkor le kellett olvasztani, bár ez nem volt olyan kellemes munka. A fogyasztása havi 3000 Ft volt. Két és fél éve lakunk itt – amennyit fogyasztott ez idő alatt, annak az árából vehettünk volna egy korszerű, energiatakarékos hűtőszekrényt.

Számítógép

A másik meglepő eredményt az egyik íróasztalon elhelyezett számítógép, monitor, billentyűzet, egér, modem, router, hangfal, szintetizátor, olvasólámpa adta. Ezek majdnem folyamatosan mentek, kivéve a lámpát, amit éjszaka lekapcsoltunk. Ennek az együttesnek a havi fogyasztása 2200 Ft volt, és semmi olyan nincs közöttük, amit ne lehetne éjszakára teljesen kikapcsolni (csak a modem és a router maradhat bekapcsolva arra az esetre, ha esetleg a többiek a másik szobában még interneteznének).

Mosógép

Csináltunk próbamosásokat is. Mosógépünkkel a 40 Celsius-fokos mosás pont 40 Ft-ra, a 90 Celsius-fokos mosás 90 Ft-ra jött ki. Mi amúgy is úgy mosunk, hogy megvárjuk, amíg minden színből egy teli gépnyi ruha összegyűlik, és csak akkor mossuk ki, ezért itt nem kellett sokat változtatnunk.

Vízforraló

A vízforralót naponta többször, többen használjuk, kávé- és teafőzésre, ezért 24 órán át ennek is mértük a fogyasztását. A vízforralóban mindig csak annyi vizet melegítsünk, amennyire épp szükség van. Egyszer valaki kiszámolta, hogy Európában a vízforralókkal feleslegesen használt energia egy egész erőmű energiáját igényli, kis odafigyeléssel ezt meg lehet takarítani.

Villanytűzhely

A villanytűzhely áramfogyasztását nem tudtuk megmérni, mert falba van építve, és semmilyen dokumentációt nem találtunk hozzá. Viszont megfigyeltük, hogy a hátsó és az első égők nem azonos erősséggel fűtenek, és amit lehet, a gyengébbeken készítjük el. Úgyis vannak ételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha lassan készülnek, mint például húsleves, pörköltek, párolt ételek. Amint felforr a víz, a lehető legkisebb fokozatra állítjuk a karikát. Bármit melegítünk, lefedjük a lábast, így kevesebb energiával melegszik fel, és sohasem teszünk kis lábast nagy égőre.

Világítás

A falra szerelt lámpák fogyasztását közvetlenül nem tudtuk megmérni, de a ráírt adatok alapján kiszámoltuk. Megsaccoltuk, körülbelül hány órát égnek télen, hányat nyáron, a csillárok esetében összeadtuk az összes égő teljesítményét. Az eredmény láttán a csillárokban meglazítottuk az égők nagy részét, hogy egyszerre kevesebb lámpa égjen bennük – feleslegesen nagy fényt árasztottak eddig.

villanyszámla csökkentése

Végül, hogy mindig tudjuk előre, milyen számlákra számíthatunk, gyakran olvassuk az óraállást. Egyszer, kétszer, vagy háromszor 24 órán át figyelem minden hónapban, mennyi a fogyasztás, kivetítem egy hónapra, majd beszorzom a körülbelüli egységárral, amit ma már nem lehet olyan könnyen tudni, mert az ár sok tényezőből áll, de azért kitalálható.
Nagyon jó volt megtudni forintban, mi mennyit fogyaszt, így sokkal jobban odafigyelünk arra, hogy kikapcsoljunk mindent, amikor nem használjuk, s amikor igen, akkor is csak takarékosan. Nem csak azért alszom így nyugodtabban, mert tudom, kevesebb lesz a számlánk, hanem azért is, mert a környezetünket is óvjuk ezzel.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.

A+-os, energiatakarékos panelfelújítás

Panelfelújítás során is lehet nagyon jó eredményeket elérni, ha kellő vastagságú hőszigetelést használnak, és háromrétegű ablakra cserélik ki a régit. Nemrégiben Miskolcon A+-os lett a fölújított panelház a felújítás után.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.

Energy Saver Pro - energia megtakarítás, vagy szélhámosság?

A magyar kereskedelemben időről-időre megjelennek ismeretlen gyártmányú high‑end szintűnek aposztrofált termékek, a hétköznapi problémákat egy csapásra megoldani hivatott kütyük, soha nem látott technikai csodák. Vagy inkább átverések?

MÉASZ-konferencia a tervezett épületenergetikai EU forrásokról és az elérhető megtakarításokról a Construmán

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség 2014. április 2-án "Tartós rezsicsökkentés: fókuszban az épületenergetika" címmel tart konferenciát a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon.

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.