Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a lényegét. Igaza volt, az energiafűből, kiszárított fából, növényi rostból összepréselt kis hengerek ára kevesebb, mint az általánosan használt energiahordozóké, fűtőértéke viszont kiváló.

Nálunk még kevesen használják, egyes statisztikák szerint Ausztriában és Németországban az új építésű családi házak harmadába már pelletfűtést szerelnek be. Divatba jött Svédországban is, s egyre népszerűbb Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Japánban. A kőolaj, a gáz, a szén egyre drágább, beszerzésük körül sok a bizonytalanság, a pelletfűtés viszont kényelmes, és olcsóbb, mintha gázt használnánk, viszont a hőszivattyús fűtés még a pelletfűtésnél is olcsóbb. A klímaváltozás és azt kiváltó magas szén-dioxid-kibocsátás miatt is ajánlott a pelletfűtés, mivel a pellet, mint biomassza megújuló energia. 

Pelletfűtés, kép: www.saving-volt.de

A pellet

Mi is a pellet? Szakmai megfogalmazás szerint 100%-ban természetes fa illetve biomassza alapanyagból sajtolt, 6-8 mm átmérőjű, henger alakú granulátum, amely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. A pelletálás régóta ismert eljárás, amely során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárással tiszta, jól kezelhető, csomagolható anyagot nyernek. Sokféle anyagot lehet pelletálni, de leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják, így készül a fapellet.
A pelletrudacskák általában 6-8 mm átmérőjűek, de van 4-5 mm illetve 10 mm-es átmérőjű is. Normál méretű kályhákhoz, kandallóhoz, kis tűzhelyhez a 6 mm-es pelletet ajánlják. Beszerzése egyszerű, az ezzel foglalkozó kereskedők közül többen házhoz is szállítják. Arra viszont figyelni kell, hogy a kiválasztott kazán egy, adott mérettel üzemel.

Pelletfűtés http://www.e-fu.hu

Pelletkazán

Ezt a környezetbarát, olcsó fűtési módszert főként a családi házakban élők élvezhetik, ugyanis pelletkazánt és egy tárolót kell beszerezni hozzá. Ma már általában automatikus pelletkazánok készülnek, ezekkel nagyon kényelmes fűtési rendszer alakítható ki. A fűtőanyagot pellettartályban kell tárolni, egy csiga automatikusan továbbítja a pelletet a kazánba, annyit és akkor, amennyi éppen kell a fűtéshez. Ha a kazán és a tároló nem egy helyiségben van, az sem gond, az automatikus pelletadagolás megoldható az épület távolabbi részéből is, csőrendszer segítségével.

Pelletfűtés, kép: www.baulinks.de

Pellettartály

Olyan pellettároló tartályt érdemes választani, amely a ház méretének leginkább megfelel, az optimális méretű tartályt csak egy-két alkalommal kell feltölteni egy fűtési szezon alatt. Az elégett pellet hamuja a kazán aljában lévő tálcán gyűlik össze, ezt néhány havonta ki kell önteni, de ezen kívül minden automatikusan történik, sőt a rendszer figyelmeztet, ha kezd kiürülni a pellettartály.

Előnyök, hátrányok

Az ár és az automatikus üzemelés mellett e „zöldfűtés” előnyei közé tartozik az is, hogy az alapanyag ára gyakorlatilag állandó, beszerzése nem függ a napi politikától, az országok közötti nézeteltérésektől. Hátránya, hogy egyelőre csak a családi házakban működik, a nagyvárosok emeletes házainak lakásaiba nem szokták beépíteni. És még egy apróság: aki a fával fűtött kandallókból áradó kellemes illatra vágyik, az fogja be az orrát, amíg megszokja az új típusú fűtést, a pelletnek egy kicsit a ragasztóra emlékeztető szaga van. Bár állítólag van, aki ezt szereti.

 

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák