Hirdetés

Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a lényegét. Igaza volt, az energiafűből, kiszárított fából, növényi rostból összepréselt kis hengerek ára kevesebb, mint az általánosan használt energiahordozóké, fűtőértéke viszont kiváló.

Nálunk még kevesen használják, egyes statisztikák szerint Ausztriában és Németországban az új építésű családi házak harmadába már pelletfűtést szerelnek be. Divatba jött Svédországban is, s egyre népszerűbb Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Japánban. A kőolaj, a gáz, a szén egyre drágább, beszerzésük körül sok a bizonytalanság, a pelletfűtés viszont kényelmes, és olcsóbb, mintha gázt használnánk, viszont a hőszivattyús fűtés még a pelletfűtésnél is olcsóbb. A klímaváltozás és azt kiváltó magas szén-dioxid-kibocsátás miatt is ajánlott a pelletfűtés, mivel a pellet, mint biomassza megújuló energia. 

Pelletfűtés, kép: www.saving-volt.de

A pellet

Mi is a pellet? Szakmai megfogalmazás szerint 100%-ban természetes fa illetve biomassza alapanyagból sajtolt, 6-8 mm átmérőjű, henger alakú granulátum, amely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. A pelletálás régóta ismert eljárás, amely során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárással tiszta, jól kezelhető, csomagolható anyagot nyernek. Sokféle anyagot lehet pelletálni, de leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják, így készül a fapellet.
A pelletrudacskák általában 6-8 mm átmérőjűek, de van 4-5 mm illetve 10 mm-es átmérőjű is. Normál méretű kályhákhoz, kandallóhoz, kis tűzhelyhez a 6 mm-es pelletet ajánlják. Beszerzése egyszerű, az ezzel foglalkozó kereskedők közül többen házhoz is szállítják. Arra viszont figyelni kell, hogy a kiválasztott kazán egy, adott mérettel üzemel.

Pelletfűtés http://www.e-fu.hu

Pelletkazán

Ezt a környezetbarát, olcsó fűtési módszert főként a családi házakban élők élvezhetik, ugyanis pelletkazánt és egy tárolót kell beszerezni hozzá. Ma már általában automatikus pelletkazánok készülnek, ezekkel nagyon kényelmes fűtési rendszer alakítható ki. A fűtőanyagot pellettartályban kell tárolni, egy csiga automatikusan továbbítja a pelletet a kazánba, annyit és akkor, amennyi éppen kell a fűtéshez. Ha a kazán és a tároló nem egy helyiségben van, az sem gond, az automatikus pelletadagolás megoldható az épület távolabbi részéből is, csőrendszer segítségével.

Pelletfűtés, kép: www.baulinks.de

Pellettartály

Olyan pellettároló tartályt érdemes választani, amely a ház méretének leginkább megfelel, az optimális méretű tartályt csak egy-két alkalommal kell feltölteni egy fűtési szezon alatt. Az elégett pellet hamuja a kazán aljában lévő tálcán gyűlik össze, ezt néhány havonta ki kell önteni, de ezen kívül minden automatikusan történik, sőt a rendszer figyelmeztet, ha kezd kiürülni a pellettartály.

Előnyök, hátrányok

Az ár és az automatikus üzemelés mellett e „zöldfűtés” előnyei közé tartozik az is, hogy az alapanyag ára gyakorlatilag állandó, beszerzése nem függ a napi politikától, az országok közötti nézeteltérésektől. Hátránya, hogy egyelőre csak a családi házakban működik, a nagyvárosok emeletes házainak lakásaiba nem szokták beépíteni. És még egy apróság: aki a fával fűtött kandallókból áradó kellemes illatra vágyik, az fogja be az orrát, amíg megszokja az új típusú fűtést, a pelletnek egy kicsit a ragasztóra emlékeztető szaga van. Bár állítólag van, aki ezt szereti.

 

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Napelemes cserepek – Hazai körkép

A hazai fejlesztésű napelemes cserép gyártásának beindulása ezidáig még várat magára, azonban több hazai forgalmazó is foglalkozik tetőbe integrálható német gyártású napelemekkel.

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Takarékos fűtés cserépkályhával 2. – Cserépkályha a családi bútordarab

Manapság a növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek. Rendkívül széles a választék a gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között, így mindenki megtalálhatja álmai kályháját.

Takarékos fűtés cserépkályhával 1. – A cserépkályha reneszánsza

A cserépkályha hatékony fűtésével és dekoratív látványával ma is otthonunk meghatározó berendezési tárgya lehet. Egyre többen vágynak arra, hogy a hűvös téli estéken hozzásimuljanak a meleget sugárzó mázas csempékhez.

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.

Kandallók kora 1.

A kandalló mindig látványos eleme a lakásbelsőnek. Ma a díszítés mellett, jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer.