Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül, mely inkább csak nevében emlékeztet egy hagyományos kandallóra. Valójában egy túlméretezett, hatalmas mécsesről beszélünk, amiben viasz vagy petróleum helyett etanolt (etil-alkoholt) égetünk el.

Szinte minden biokandalló hirdetésében az egyik legfontosabb tulajdonságként azt olvashatjuk, hogy működéséhez nem szükséges kémény. Ennek oka, hogy valójában nem egy igazi kandallóról beszélünk, ezért a káros anyagok elvezetéséről sem kell gondoskodnunk. (Egy valódi, hagyományos kandalló esetében mindenképpen szükséges a keletkező égéstermék kéményen keresztül történő elvezetése!) A kandallóra hasonlító készülék inkább egy nagy petróleumlámpára emlékeztet, vagyis folyadékot égetünk el benne, így keletkeznek a lángok. A petróleum azonban kellemetlen szaggal ég, az etanol viszont nem, vagy legalábbis nem annyira.

látványos biokandalló

A biokandalló elnevezés onnan származhat, hogy vásárolható bele bioetanol, azaz megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával készült etil-alkohol. Égése során nem keletkezik sem füst, sem korom, csak víz és kevés, egészségre nem káros mennyiségű szén-dioxid. Nagyjából annyi, mintha mécsesekkel raknánk tele a szobát.

Csak óvatosan!

Ha tehát vásárolunk egy biokandallót, kapunk egy acélból és üvegből készült szerkezetet, amelyben található egy edény vagy pohár, ahova az etil-alkoholt kell tölteni. Mivel égéstere nyílt, kellő elővigyázatossággal kell használni. Először is meg kell találni neki a megfelelő helyet: ez egy nem gyúlékony, szilárd fal legyen, a padló és a kandalló között pedig minimum 70 cm-t kell hagyni. A közelében nem lehet semmi, ami könnyen gyullad, sem fa, se textil (pl. függöny). Mivel a készülék használat közben felmelegszik, érinteni nem szabad, tehát a gyereket nem (és a kutyát sem) szabad 1-2 méteren belül engedni.

látványos biokandalló

Egy liter etil-alkohol 2-3 órán keresztül ég, ezalatt tanácsos mellette maradni, nehogy felgyulladjon tőle valami. Mindig a készülékhez kapott tűzfolyóval kell eloltani a lángokat, és ha kihűlt a tartály, ki kell önteni, nehogy legközelebb belobbanjon. Mivel az égéshez oxigént használ, érdemes szellőztetni, miután elalszik. Ha minden biztonsági előírást betartunk, nem lehet baj, de azért biztos, ami biztos, tartsunk egy poroltót a közelben.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Ide nekem egy hőszivattyút!

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák