Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül, mely inkább csak nevében emlékeztet egy hagyományos kandallóra. Valójában egy túlméretezett, hatalmas mécsesről beszélünk, amiben viasz vagy petróleum helyett etanolt (etil-alkoholt) égetünk el.

Szinte minden biokandalló hirdetésében az egyik legfontosabb tulajdonságként azt olvashatjuk, hogy működéséhez nem szükséges kémény. Ennek oka, hogy valójában nem egy igazi kandallóról beszélünk, ezért a káros anyagok elvezetéséről sem kell gondoskodnunk. (Egy valódi, hagyományos kandalló esetében mindenképpen szükséges a keletkező égéstermék kéményen keresztül történő elvezetése!) A kandallóra hasonlító készülék inkább egy nagy petróleumlámpára emlékeztet, vagyis folyadékot égetünk el benne, így keletkeznek a lángok. A petróleum azonban kellemetlen szaggal ég, az etanol viszont nem, vagy legalábbis nem annyira.

látványos biokandalló

A biokandalló elnevezés onnan származhat, hogy vásárolható bele bioetanol, azaz megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával készült etil-alkohol. Égése során nem keletkezik sem füst, sem korom, csak víz és kevés, egészségre nem káros mennyiségű szén-dioxid. Nagyjából annyi, mintha mécsesekkel raknánk tele a szobát.

Csak óvatosan!

Ha tehát vásárolunk egy biokandallót, kapunk egy acélból és üvegből készült szerkezetet, amelyben található egy edény vagy pohár, ahova az etil-alkoholt kell tölteni. Mivel égéstere nyílt, kellő elővigyázatossággal kell használni. Először is meg kell találni neki a megfelelő helyet: ez egy nem gyúlékony, szilárd fal legyen, a padló és a kandalló között pedig minimum 70 cm-t kell hagyni. A közelében nem lehet semmi, ami könnyen gyullad, sem fa, se textil (pl. függöny). Mivel a készülék használat közben felmelegszik, érinteni nem szabad, tehát a gyereket nem (és a kutyát sem) szabad 1-2 méteren belül engedni.

látványos biokandalló

Egy liter etil-alkohol 2-3 órán keresztül ég, ezalatt tanácsos mellette maradni, nehogy felgyulladjon tőle valami. Mindig a készülékhez kapott tűzfolyóval kell eloltani a lángokat, és ha kihűlt a tartály, ki kell önteni, nehogy legközelebb belobbanjon. Mivel az égéshez oxigént használ, érdemes szellőztetni, miután elalszik. Ha minden biztonsági előírást betartunk, nem lehet baj, de azért biztos, ami biztos, tartsunk egy poroltót a közelben.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Ide nekem egy hőszivattyút!

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.