Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül, mely inkább csak nevében emlékeztet egy hagyományos kandallóra. Valójában egy túlméretezett, hatalmas mécsesről beszélünk, amiben viasz vagy petróleum helyett etanolt (etil-alkoholt) égetünk el.

Szinte minden biokandalló hirdetésében az egyik legfontosabb tulajdonságként azt olvashatjuk, hogy működéséhez nem szükséges kémény. Ennek oka, hogy valójában nem egy igazi kandallóról beszélünk, ezért a káros anyagok elvezetéséről sem kell gondoskodnunk. (Egy valódi, hagyományos kandalló esetében mindenképpen szükséges a keletkező égéstermék kéményen keresztül történő elvezetése!) A kandallóra hasonlító készülék inkább egy nagy petróleumlámpára emlékeztet, vagyis folyadékot égetünk el benne, így keletkeznek a lángok. A petróleum azonban kellemetlen szaggal ég, az etanol viszont nem, vagy legalábbis nem annyira.

látványos biokandalló

A biokandalló elnevezés onnan származhat, hogy vásárolható bele bioetanol, azaz megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával készült etil-alkohol. Égése során nem keletkezik sem füst, sem korom, csak víz és kevés, egészségre nem káros mennyiségű szén-dioxid. Nagyjából annyi, mintha mécsesekkel raknánk tele a szobát.

Csak óvatosan!

Ha tehát vásárolunk egy biokandallót, kapunk egy acélból és üvegből készült szerkezetet, amelyben található egy edény vagy pohár, ahova az etil-alkoholt kell tölteni. Mivel égéstere nyílt, kellő elővigyázatossággal kell használni. Először is meg kell találni neki a megfelelő helyet: ez egy nem gyúlékony, szilárd fal legyen, a padló és a kandalló között pedig minimum 70 cm-t kell hagyni. A közelében nem lehet semmi, ami könnyen gyullad, sem fa, se textil (pl. függöny). Mivel a készülék használat közben felmelegszik, érinteni nem szabad, tehát a gyereket nem (és a kutyát sem) szabad 1-2 méteren belül engedni.

látványos biokandalló

Egy liter etil-alkohol 2-3 órán keresztül ég, ezalatt tanácsos mellette maradni, nehogy felgyulladjon tőle valami. Mindig a készülékhez kapott tűzfolyóval kell eloltani a lángokat, és ha kihűlt a tartály, ki kell önteni, nehogy legközelebb belobbanjon. Mivel az égéshez oxigént használ, érdemes szellőztetni, miután elalszik. Ha minden biztonsági előírást betartunk, nem lehet baj, de azért biztos, ami biztos, tartsunk egy poroltót a közelben.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Ide nekem egy hőszivattyút!

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!