Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül, mely inkább csak nevében emlékeztet egy hagyományos kandallóra. Valójában egy túlméretezett, hatalmas mécsesről beszélünk, amiben viasz vagy petróleum helyett etanolt (etil-alkoholt) égetünk el.

Szinte minden biokandalló hirdetésében az egyik legfontosabb tulajdonságként azt olvashatjuk, hogy működéséhez nem szükséges kémény. Ennek oka, hogy valójában nem egy igazi kandallóról beszélünk, ezért a káros anyagok elvezetéséről sem kell gondoskodnunk. (Egy valódi, hagyományos kandalló esetében mindenképpen szükséges a keletkező égéstermék kéményen keresztül történő elvezetése!) A kandallóra hasonlító készülék inkább egy nagy petróleumlámpára emlékeztet, vagyis folyadékot égetünk el benne, így keletkeznek a lángok. A petróleum azonban kellemetlen szaggal ég, az etanol viszont nem, vagy legalábbis nem annyira.

látványos biokandalló

A biokandalló elnevezés onnan származhat, hogy vásárolható bele bioetanol, azaz megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával készült etil-alkohol. Égése során nem keletkezik sem füst, sem korom, csak víz és kevés, egészségre nem káros mennyiségű szén-dioxid. Nagyjából annyi, mintha mécsesekkel raknánk tele a szobát.

Csak óvatosan!

Ha tehát vásárolunk egy biokandallót, kapunk egy acélból és üvegből készült szerkezetet, amelyben található egy edény vagy pohár, ahova az etil-alkoholt kell tölteni. Mivel égéstere nyílt, kellő elővigyázatossággal kell használni. Először is meg kell találni neki a megfelelő helyet: ez egy nem gyúlékony, szilárd fal legyen, a padló és a kandalló között pedig minimum 70 cm-t kell hagyni. A közelében nem lehet semmi, ami könnyen gyullad, sem fa, se textil (pl. függöny). Mivel a készülék használat közben felmelegszik, érinteni nem szabad, tehát a gyereket nem (és a kutyát sem) szabad 1-2 méteren belül engedni.

látványos biokandalló

Egy liter etil-alkohol 2-3 órán keresztül ég, ezalatt tanácsos mellette maradni, nehogy felgyulladjon tőle valami. Mindig a készülékhez kapott tűzfolyóval kell eloltani a lángokat, és ha kihűlt a tartály, ki kell önteni, nehogy legközelebb belobbanjon. Mivel az égéshez oxigént használ, érdemes szellőztetni, miután elalszik. Ha minden biztonsági előírást betartunk, nem lehet baj, de azért biztos, ami biztos, tartsunk egy poroltót a közelben.

További cikkeink fűtésre:

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Ide nekem egy hőszivattyút!

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

Kapcsolódó cikkek

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Alternatív fűtési mód: a faelgázosító kazán

A faelgázosító kazán az egyik leghasznosabb módja a fa fűtőanyagként történő felhasználásának. Üzemeltetés, hatékonyság és költségek a cikkünkben.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

A legfontosabb tudnivalók az elektromos padlófűtésről

A számos fűtési lehetőség között laikusként meglehetősen nehéz eligazodni, még nehezebb igazságot tenni az előnyös és kevésbé előnyös megoldások között. A döntést megkönnyítendő, ejtsünk néhány szót az elektromos padlófűtésről.