Hirdetés

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.

Mielőtt kiválasztanánk a kandallónk formáját, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk ilyen módon fűteni.
Tervezzünk előre:

  • A nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére?
  • A meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére?
  • Biztosított-e az égéshez szükséges friss levegő folyamatos utánpótlása?

 

Fűtés kandallóval

Épített vagy kész kandalló

A kandallóformáját az ideális hatékonyságú tűztér is meghatározhatja. A tűzterekről itt olvashat bővebben. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk, aki egy-két nap alatt elkészülhet az összeállítással. Az egyedi, épített kandalló tűzterét ytonggal, téglával építik körbe a kívánt formának megfelelően. Gyakorlatilag bármilyen anyaggal burkolható a faragott kövektől a márványig vagy lehet nyers tégla is. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A keletkezett meleg levegőt csőrendszeren keresztül vezetve egy másik helyiség kiegészítő fűtésére is használhatjuk.

Fűtés kandallóval

Egyszerűbb a helyzet és nem lesz felfordulás a lakásban a kész, mobil kandallókkal. Ezeket csak rá kell kötni a kéményrendszerre és később bármikor áthelyezhetők. Például a mobil csempekandalló (10 kW) ötvözi a cserépkályha és a kőkandalló tulajdonságait. A tűztérbetétet csempeburkolat veszi körül, ami 6–8 órán keresztül képes a meleget folyamatosan leadni a környezetének. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. A kéményt szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése a leendő kandallónk szempontjából a ideális legyen. Elkészülte után, pedig a területileg illetékes kéményseprő vállalattal kell engedélyeztetni.

Fűtés kandallóval

Vízteres kandallók

Egyes kandalló és tűztér gyártó cégek számos megbízható, a modern életformának és a legkülönbözőbb igényeknek megfelelő készüléket állítanak elő. Figyelemre méltóak a folyamatosan tökéletesített fűtésrendszerre köthető és használati meleg vizet előállító berendezések. Hagyományos zsanéros és oldalra betolható ajtószárnyakkal, grillsütéshez használható rostélyforgatóval, valamint, ívelt, prizmás és síküveges változattal is rendelhetők. A hőcserélő percenként 13–14 liter vizet szolgáltat.
A csúcstechnológiát képviselő monoblokk tűzterek egyedüli hőforrásként használhatók a ház helyiségeinek nappali és éjszakai fűtésére. A meleg levegő keringetése ventilátoros rásegítéssel történik. A legmodernebb berendezések a programozható, távirányítással is működtethető pelletes mobilkandallók. A préselt, 3–4 centis faforgácssal 80 százalékos hatékonyságot is elérő exkluzív kivitelű kandallók, akár 190 légköbmétert is kifűthetnek. A hagyományos formákat kedvelők, rusztikus, kerámiával burkolt fatüzelésű kályhák között is választhatnak.

Kapcsolódó írásaink:

A hőszivattyú típusai

Fűtés hőszivattyúval felszíni vizekkel

Ide nekem egy hőszivattyút!

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Helyhez kötött egyéb elektromos fűtőtestek

Az elektromos fűtésű kazánokat leginkább ott célszerű alkalmazni, ahol már van egy előzőleg jól kiépített meleg vizes radiátor és csőrendszer, illetve padlófűtés. De mit tegyünk, ha semmilyen meglévő rendszerünk nincs, esetleg kéményünk sincs abban a lakásrészben, és gáz készülékek üzemeltetése sem lehetséges?

Ismét épül a NagyCsaládiHáz

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Wienerberger Téglaipari Zrt, valamint a Tondach Magyarország Zrt. által útjára indított NagyCsaládiHáz pályázat 2014-es nyertesei az építkezés első fázisainál járnak. A fonyódi Kovács család igazán szerencsés helyzetben van…

Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül.

Energiatakarékosság az otthonunkban

Tippek, hogyan takarékoskodjunk az energiával otthonunkban, és miként csökkenthetjük a gázszámlát, vízszámlát, villanyszámlát, hogyan érhetünk el valódi rezsicsökkentést.

Takarékos fűtés cserépkályhával 2. – Cserépkályha a családi bútordarab

Manapság a növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek. Rendkívül széles a választék a gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között, így mindenki megtalálhatja álmai kályháját.

Takarékos fűtés cserépkályhával 1. – A cserépkályha reneszánsza

A cserépkályha hatékony fűtésével és dekoratív látványával ma is otthonunk meghatározó berendezési tárgya lehet. Egyre többen vágynak arra, hogy a hűvös téli estéken hozzásimuljanak a meleget sugárzó mázas csempékhez.

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.