Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Mielőtt kiválasztanánk a kandallónk formáját, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk ilyen módon fűteni.
Tervezzünk előre:

  • A nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére?
  • A meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére?
  • Biztosított-e az égéshez szükséges friss levegő folyamatos utánpótlása?

 

Fűtés kandallóval

Épített vagy kész kandalló

A kandallóformáját az ideális hatékonyságú tűztér is meghatározhatja. A tűzterekről itt olvashat bővebben. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk, aki egy-két nap alatt elkészülhet az összeállítással. Az egyedi, épített kandalló tűzterét ytonggal, téglával építik körbe a kívánt formának megfelelően. Gyakorlatilag bármilyen anyaggal burkolható a faragott kövektől a márványig vagy lehet nyers tégla is. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A keletkezett meleg levegőt csőrendszeren keresztül vezetve egy másik helyiség kiegészítő fűtésére is használhatjuk.

Fűtés kandallóval

Egyszerűbb a helyzet és nem lesz felfordulás a lakásban a kész, mobil kandallókkal. Ezeket csak rá kell kötni a kéményrendszerre és később bármikor áthelyezhetők. Például a mobil csempekandalló (10 kW) ötvözi a cserépkályha és a kőkandalló tulajdonságait. A tűztérbetétet csempeburkolat veszi körül, ami 6–8 órán keresztül képes a meleget folyamatosan leadni a környezetének. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. A kéményt szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése a leendő kandallónk szempontjából a ideális legyen. Elkészülte után, pedig a területileg illetékes kéményseprő vállalattal kell engedélyeztetni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Fűtés kandallóval

Vízteres kandallók

Egyes kandalló és tűztér gyártó cégek számos megbízható, a modern életformának és a legkülönbözőbb igényeknek megfelelő készüléket állítanak elő. Figyelemre méltóak a folyamatosan tökéletesített fűtésrendszerre köthető és használati meleg vizet előállító berendezések. Hagyományos zsanéros és oldalra betolható ajtószárnyakkal, grillsütéshez használható rostélyforgatóval, valamint, ívelt, prizmás és síküveges változattal is rendelhetők. A hőcserélő percenként 13–14 liter vizet szolgáltat.
A csúcstechnológiát képviselő monoblokk tűzterek egyedüli hőforrásként használhatók a ház helyiségeinek nappali és éjszakai fűtésére. A meleg levegő keringetése ventilátoros rásegítéssel történik. A legmodernebb berendezések a programozható, távirányítással is működtethető pelletes mobilkandallók. A préselt, 3–4 centis faforgácssal 80 százalékos hatékonyságot is elérő exkluzív kivitelű kandallók, akár 190 légköbmétert is kifűthetnek. A hagyományos formákat kedvelők, rusztikus, kerámiával burkolt fatüzelésű kályhák között is választhatnak.

Kapcsolódó írásaink:

A hőszivattyú típusai

Fűtés hőszivattyúval felszíni vizekkel

Ide nekem egy hőszivattyút!

Népszerűek a témában

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Dizájnos kandallók a hideg estékre

Miért válasszunk infrafűtést?