Hirdetés

Kandallók kora 2. – A kandalló tervezése

A nagyméretű üvegajtókkal ellátott kandallóknál a tűztérben lobogó fahasábokban is biztonságosan gyönyörködhetünk. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de építhetjük térbe, hogy körbejárható legyen, hogy több oldalról is élvezzük kandallónk melegét.

Mielőtt kiválasztanánk a kandallónk formáját, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk ilyen módon fűteni.
Tervezzünk előre:

  • A nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére?
  • A meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére?
  • Biztosított-e az égéshez szükséges friss levegő folyamatos utánpótlása?

 

Fűtés kandallóval

Épített vagy kész kandalló

A kandallóformáját az ideális hatékonyságú tűztér is meghatározhatja. A tűzterekről itt olvashat bővebben. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk, aki egy-két nap alatt elkészülhet az összeállítással. Az egyedi, épített kandalló tűzterét ytonggal, téglával építik körbe a kívánt formának megfelelően. Gyakorlatilag bármilyen anyaggal burkolható a faragott kövektől a márványig vagy lehet nyers tégla is. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A keletkezett meleg levegőt csőrendszeren keresztül vezetve egy másik helyiség kiegészítő fűtésére is használhatjuk.

Fűtés kandallóval

Egyszerűbb a helyzet és nem lesz felfordulás a lakásban a kész, mobil kandallókkal. Ezeket csak rá kell kötni a kéményrendszerre és később bármikor áthelyezhetők. Például a mobil csempekandalló (10 kW) ötvözi a cserépkályha és a kőkandalló tulajdonságait. A tűztérbetétet csempeburkolat veszi körül, ami 6–8 órán keresztül képes a meleget folyamatosan leadni a környezetének. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. A kéményt szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése a leendő kandallónk szempontjából a ideális legyen. Elkészülte után, pedig a területileg illetékes kéményseprő vállalattal kell engedélyeztetni.

Fűtés kandallóval

Vízteres kandallók

Egyes kandalló és tűztér gyártó cégek számos megbízható, a modern életformának és a legkülönbözőbb igényeknek megfelelő készüléket állítanak elő. Figyelemre méltóak a folyamatosan tökéletesített fűtésrendszerre köthető és használati meleg vizet előállító berendezések. Hagyományos zsanéros és oldalra betolható ajtószárnyakkal, grillsütéshez használható rostélyforgatóval, valamint, ívelt, prizmás és síküveges változattal is rendelhetők. A hőcserélő percenként 13–14 liter vizet szolgáltat.
A csúcstechnológiát képviselő monoblokk tűzterek egyedüli hőforrásként használhatók a ház helyiségeinek nappali és éjszakai fűtésére. A meleg levegő keringetése ventilátoros rásegítéssel történik. A legmodernebb berendezések a programozható, távirányítással is működtethető pelletes mobilkandallók. A préselt, 3–4 centis faforgácssal 80 százalékos hatékonyságot is elérő exkluzív kivitelű kandallók, akár 190 légköbmétert is kifűthetnek. A hagyományos formákat kedvelők, rusztikus, kerámiával burkolt fatüzelésű kályhák között is választhatnak.

Kapcsolódó írásaink:

A hőszivattyú típusai

Fűtés hőszivattyúval felszíni vizekkel

Ide nekem egy hőszivattyút!

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Ismét épül a NagyCsaládiHáz

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Wienerberger Téglaipari Zrt, valamint a Tondach Magyarország Zrt. által útjára indított NagyCsaládiHáz pályázat 2014-es nyertesei az építkezés első fázisainál járnak. A fonyódi Kovács család igazán szerencsés helyzetben van…

Így működik a biokandalló

A fűtési szezon utolsó napjaiban járunk. Ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy végiggondoljuk fűtési rendszerünk átalakítását, felújítását. A biokandalló egy alternatíva a sok közül.

Energiatakarékosság az otthonunkban

Tippek, hogyan takarékoskodjunk az energiával otthonunkban, és miként csökkenthetjük a gázszámlát, vízszámlát, villanyszámlát, hogyan érhetünk el valódi rezsicsökkentést.

Takarékos fűtés cserépkályhával 2. – Cserépkályha a családi bútordarab

Manapság a növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek. Rendkívül széles a választék a gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között, így mindenki megtalálhatja álmai kályháját.

Takarékos fűtés cserépkályhával 1. – A cserépkályha reneszánsza

A cserépkályha hatékony fűtésével és dekoratív látványával ma is otthonunk meghatározó berendezési tárgya lehet. Egyre többen vágynak arra, hogy a hűvös téli estéken hozzásimuljanak a meleget sugárzó mázas csempékhez.

Kandallók kora 3. – Tüzelés a kandallóban

Ha a kandallónak nem csak a szépségét szeretnénk élvezni, de hatékony, környezetbarát fűtést szeretnénk, akkor a kandallót csak száraz fával szabad fűteni.

Kandallók kora 1.

A kandalló mindig látványos eleme a lakásbelsőnek. Ma a díszítés mellett, jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.