Hirdetés

Energiatakarékosság az otthonunkban

Tippek, hogyan takarékoskodjunk az energiával otthonunkban, és miként csökkenthetjük a gázszámlát, vízszámlát, villanyszámlát, hogyan érhetünk el valódi rezsicsökkentést.

Ha nem takarékoskodunk az energiaforrásokkal, nemcsak a pénztárcánk bánja, de pazaroljuk Földünk erőforrásait is, és növeljük a globális felmelegedés mértékét is, erősítjük a klímaváltozást. Utóbbit egyre inkább érezzük az évszakok átalakulásával, az időjárás változásával. És közvetlenül érezzük, ha takarékoskodunk, több pénz marad a pénztárcánkban.

 Így csökkentsük az energiafogyasztást:

 • Állítsuk a termosztátot egy fokkal hűvösebbre. A különbség alig észlelhető hőérzetben, de a fűtésszámlánk akár 5 százalékkal is alacsonyabb lehet.
 • Vegyük alacsonyabbra a fűtést, amikor nem vagyunk otthon.
 • Állítsuk a meleg víz hőmérsékletét legfeljebb 60 Celsius-fokra. Ha forróbb lenne, több hideg vizet kellene hozzákeverni a zuhanyozáshoz, fürdéshez, ami energia- és vízpazarlás is lenne. És ha forróbbra állítottuk, többször melegíti újra a bojler a vizet, több energiát használ.
 • Csak akkor mossunk, ha elég szennyes ruha van ahhoz, hogy megtöltse a gépet. Ha lehet, használjunk elöltöltős mosógépet, kevesebb vizet és áramot fogyasztanak.
 • Ne használjunk szárítógépet. Helyette teregessük ki a ruhát, nyáron a szabadba, finom ózon-illata lesz, télen a lakásba, kellemesen párásítja a fűtés miatt száraz levegőt.
 • Amikor meleg vizet használunk, fogjuk fel a csapból az elején kifolyó hideg és langyos vizet. Használjuk fel ezt is, felmosáshoz, virágöntözéshez.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Így csökkentsük az energiaveszteséget:

 • Az ablakok, ajtók körül akadályozzuk meg a levegő áramlását. Szigeteljük az ablakokat körbe szilikongumival, és tegyünk az ablakok, erkélyajtók elé – ha olyan az ablakunk, akkor az ablakok közé –, szivacshengert vagy összetekert pokrócot. A melegnek akár a fele is elillanhat, ha a lakásban állandó légáramlat van.
 • Szellőztessünk gyakran, az ablakokat kitárva, de csak rövid ideig. Így csak a levegő cserélődik, nem hűlnek ki a falak, bútorok, a levegő pedig hamar visszamelegszik.
 • Sötétedéskor húzzuk le a rolókat, húzzuk össze a sötétítőfüggönyöket, ezek egyben hőszigetelnek is.
 • Amikor nem használjuk a gépeinket, teljesen áramtalanítsuk őket, vagyis ne hagyjuk stand-by üzemmódban.
 • Szigeteljük le a tetőt, a padlást, mert a hő 30 százaléka ott szökik el.
 • Szigeteljük a ház külső homlokzatát.
 • Cseréljük ki az öreg huzatos ajtókat, ablakokat.
 • Fűtéskorszerűsítésselnagyon sok energiát megtakaríthatunk.

Használjunk energiatakarékos technológiákat:

 • Kísérjük figyelemmel azokat a pályázatokat, amelyekkel finanszírozhatók lakásunk energiatakarékosabbá, környezetbarátabbá fejlesztése, például hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel, ablakcserével.

Világítás LED-del

 • Világításhoz fényforrásokat, amelyek kis fogyasztásúak és emellett hosszú élettartalmúak is. Kiszámolhatjuk, most mennyit fogyasztanak világítótesteink, mennyit fogyasztanának az újak, hasonlítsuk össze élettartamukat, s meglátjuk, hamarosan megtérülnek. Ezeket azonban soha se dobjuk a konyhai szemetesbe, hanem vigyük el az erre kijelölt gyűjtőhelyekre. Veszélyes hulladékok, mert ha eltörnek, mérgező anyagok szabadulnak ki belőlük.
 • Háztartási gépeinket fokozatosan cseréljük le energiatakarékosakra. Különösen fontos ez a kazánok, hűtőszekrények, mosógépek és mosogatógépek, televíziók esetében.

Weishaupt napkollektor

 • Ha tehetjük, fektessünk megújuló energia előállításába. Szereljünk fel napkollektort,napelemet,szélkereket. Tanulmányozzuk, hogyan lehetnénk energia szempontjából legalább részben önellátók.

 Szélkerék, szélturbina

További cikkeink:

A GEO-tarifa vagy a H-tarifa jobb a hőszivattyúhoz?

Mi az a hőszivattyú?

Csökkentett energiafelhasználású hőszivattyúk

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.

Így csökkentettük a villanyszámlát

A legnagyobb meglepetést az éves elszámoló villanyszámla okozta az újonnan bérelt lakásunkban. Hitetlenkedve néztük, és elhatároztuk, hogy végére járunk, valós lehet-e ez a fogyasztás. Azután megvizsgáltuk, miként csökkentethetjük az áramfogyasztásunkat.

A+-os, energiatakarékos panelfelújítás

Panelfelújítás során is lehet nagyon jó eredményeket elérni, ha kellő vastagságú hőszigetelést használnak, és háromrétegű ablakra cserélik ki a régit. Nemrégiben Miskolcon A+-os lett a fölújított panelház a felújítás után.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.

5 tipp a professzionális szigeteléshez

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csak a gázszámla közel 50%-át, de rengeteg időt és sok bosszúságot is megspórolhatunk.

Energy Saver Pro - energia megtakarítás, vagy szélhámosság?

A magyar kereskedelemben időről-időre megjelennek ismeretlen gyártmányú high‑end szintűnek aposztrofált termékek, a hétköznapi problémákat egy csapásra megoldani hivatott kütyük, soha nem látott technikai csodák. Vagy inkább átverések?