Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Notice: Undefined offset: 4 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Takarékos fűtés cserépkályhával 2. – Cserépkályha a családi bútordarab

Manapság a növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek. Rendkívül széles a választék a gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között, így mindenki megtalálhatja álmai kályháját.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.


Álomkályhák

A XX. század végére újraéledt a cserépkályhás mesterség, és a kályhaépítés reneszánsza szerencsére magával hozta a korábbi formai és stílusbeli sajátosságokat is. A cserépkályha alakja az egyszerűbb mértani alakzatoktól az összetett formákig sokféle lehet. Stílusukat tekintve lehetnek rusztikusak, klasszikusak és modernek. A XIX. század végétől előszeretettel használták az egyszerű hengeres vagy hasábidomú kályhákat. A karcsú testű, négyzetes alaprajzú kályhákat oszlopkályhának nevezték, torony formájú szerkezetük lakás díszei is lettek. A középpárkányos cserépkályhák eltérő alsó és felső résszel készülnek, az alakjukat illetően síkpárkányosnak is hívják. Egyes kályhaféléket olyan falazott padkával is építtethetünk, amely körbeveszi a kályhát, és kényelmes pihenést biztosít.
A cserépkályha fűtőanyaga lehet fa vagy szén, esetleg mindkettő. A kizárólag fatüzelésű kályhákban – ami nagyobb odafigyelést igényel – kevés hamu keletkezik, ezért ezeket általában rostély nélkül készítik. Az áttört kovácsoltvas ajtókat ma hőálló üveggel is készítik, így gyönyörködhetünk a tűz látványában is.

Fűtés cserépkályhával

A cserépkályha szeme

A cserépkályhán talán nem is a formáját csodáljuk meg először, hanem a csempe mázát és formáját. A kályhacsempe csak egyik oldalán mázazott kerámia lap, aminek a hátoldalán karám alakú borda úgynevezett „rumf” található. A máz olyan üvegszerű bevonat a kerámiacserépen, amely az égetési folyamat során képződik alapanyagaiból. A máz növeli a csempe esztétikai értékét, mechanikai szilárdságát, vegyi ellenállóképességét, porózus cserép esetén pedig a felületet vízhatlanná teszi. Több olyan kályhafajta is létezik, amelynek jellegzetességeit a készítés módja határozza meg.
A kályhacsempék gyártásánál megkülönböztetünk

  • gépi préselt,
  • kézi bedöngölt és
  • öntött csempéket.

Fűtés cserépkályhával Fűtés cserépkályhával

Természetesen az egyes műveletek kályhacsempénként keveredhetnek: például egy préselt előlaphoz korongolt vagy szabott hátsó rész is illeszthető. A domborműves díszítésű csempéket sablonba préselve alakítják ki. Minden préseléssel és öntéssel készült csempe méretpontos, nincs köztük eltérés. A bedöngöléssel készült kályhacsempe a legegyedibb, mivel mindegyik kézzel készült, ezért rendkívül munkaigényes.

Csempe trükk

Megtörténhet, hogy amikor kiválasztjuk a kályhánk színét, az összerakva az otthonunkban nem úgy mutat, mint ahogy megrendeléskor láttuk. Ezért kérjünk a gyártótól egy csempét a kiválasztott színnel, vigyük haza, és nézzük meg, hogy fog otthon mutatni. A máz színét több dolog befolyásolhatja: a falak színe, az ablakok elhelyezkedése, a kályhára eső fény mennyisége stb. A kályhánkhoz szükséges mennyiségű burkolóanyagot a csempeegység határozza meg. A csempeegység olyan viszonyszám, amely kifejezi az egyes kerámiaelemekbe fektetett munka és anyag mennyiségét a sík csempéhez viszonyítva. A kályhák méretét csempeszélességben és magasságban adják meg. Ezeket a számokat kell szorozni a csempe méretével, a talapzat és a párkány részeivel. Hogy konkrétan mekkora kályha kell az adott helyre: a szakemberek szerint egy légköbméter egyenlő 1,5 fűtött csempeegységgel. De számolhatunk úgy is, hogy ha egy kályha 7 kW-os – 1 kW nagyjából 20 m³ fűtött légteret jelent –, akkor ezzel 140 m³-t, illetve 3 méteres belmagasságot számolva, közel 45 m²-es lakóteret tudunk kifűteni. Itt is hozzá kell tenni, hogy a ház hőszigetelése nagyban befolyásolhatja az értékeket.

Fűtés cserépkályhával

Modern megoldások

Napjainkban divat lett, hogy a korábbi cserépkályhákat a mai kornak megfelelő – gáz, villany, vagy vízteres – fűtést biztosító belsővel látják el, így az esztétikai érték megmaradhat, de gazdaságosabban fűthetünk. De természetesen minden tűzteret egyéni ízlés szerint burkolhatunk. Talán legnépszerűbb megoldás a zárt égésterű csempekandalló, amely hatékony öntöttvas tűztérrel és tetszés szerinti mázas csempével van burkolva, igazodva a lakás méreteihez és hangulatához.
A gazdaságos fűtési rendszerekről, illetve részletesebben a kandalló építésről és modern, takarékos kandallótípusokról itt olvashat.
A kályha rendelésekor kérjünk a főelemekből legalább néhány darabbal többet. Erre azért van szükség, hogy a kályha majdani átrakásakor legyen színben, árnyalatban és mintázatban is ugyanolyan pótcsempénk. A bontott kályha viszont sokkal olcsóbb, mint az új, ám a későbbi elempótlás nehézkes vagy meg sem oldható.

Fűtés cserépkályhával

Cserépkályhánk használatbavétele előtt fontos dolog a szárítófűtés. Ez arra szolgál, hogy a cserépkályha csempéiből és szerkezetéből eltávolítsuk az építésénél felhasznált vizet. Ha a kéményen fehér füst távozik, akkor a kályhánk még nem száradt ki rendesen, ugyanis a fehér füst sok vízgőzt tartalmaz. A kályha ajtaját a szárítófűtés alatt tüzeléskor és a tűz kialvása után is nyitva kell hagyni.

Kapcsolódó írásaink:

Csökkentett energiafelhasználású hőszivattyúk

 Ide nekem egy hőszivattyút!

Fűtés hőszivattyúval felszíni vizekkel

Népszerűek a témában

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Dizájnos kandallók a hideg estékre

Dizájn radiátorok egyedi igényekre