Hirdetés

Optimális páratartalom otthon – egy lépés az egészségért

Újépítésű házakban, illetve jól szigetelt régebbi épületekben, ahol a nyílászárókat kicserélték, és tökéletesen zárnak, kulcsfontosságú a szellőztetés. Ugyanakkor nem elég csak a friss levegőt bejuttatni az elhasznált helyett. A „túlságosan jól” záró nyílászárók miatt a nem kielégítő szellőztetés következtében nem biztosítható az ideális 40-60% közötti relatív páratartalom. Erre, az életminőségünkre, és így közvetlenül az egészségünkre is hatást gyakorló jelenségre nyújtanak megoldást az Easykit Kft. által forgalmazott, szellőztetőrendszerrel együtt szerelt központi párásító egységek.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Mi az a relatív páratartalom?

Mindenekelőtt érdemes azt tisztázni, hogy mi is az a relatív páratartalom, illetve hogy annak bizonyos értéktartományokban milyen hatásai vannak. A levegő vízgőztartalmát a relatív páratartalom segítségével számszerűsítjük. A relatív páratartalom megmutatja, hogy a levegő aktuális páratartalma hány százaléka annak a vízgőzmennyiségnek, amit az adott hőmérsékletű levegő maximálisan fel tud venni.

A magas relatív páratartalom káros hatásai:

 • A hideg felületeken páralecsapódás keletkezik, ami ideális közeg baktériumok, gombák, főleg a penész számára.
 • A penész olyan szerves vegyületeket juttat a levegőbe, melyek károsítják az emberi szervezetet, különösen a légzőrendszert.
 • A magas relatív páratartalom optimális környezetet biztosít az atkák, így a poratka számára is.
 • A poratkák és a penészgombák által kibocsájtott allergén anyagok asztmát és szénanáthát okoznak.

Azonban a fordítottja is jellemző gond, amikor a belső tér levegőjének relatív páratartalma leesik, és a levegő kellemetlenül szárazzá válik. Ha a relatív páratartalom 40% alá csökken, annak olyan káros következményei vannak, mint például:

 • A szem, a bőr és a nyálkahártyák kiszáradnak, ellenállóképességük csökken, ezáltal fokozódik a fertőzés, illetve az ekcéma és egyéb bőrproblémák kialakulásának esélye.
 • A vér oxigénfelvevő képessége visszaesik.
 • A tartósan alacsony relatív páratartalom olyan súlyos tüneteket okozhat, mint például fáradtságérzet, köhögés, orrdugulás, orrvérzés.

Az ablaknyitogatás nem megoldás

A fent említett problémákra a hagyományos, ablaknyitogatós szellőztetés nem jelent megoldást, hiszen napközben, ha senki sincs otthon, vagy éjjel, alvás közben nem tudunk szellőztetni, ahogyan a hosszú ideig tartó szellőztetés sem segít, legyen tél vagy nyár. Sőt, még akár rosszabbat is tehetünk vele, például amikor télen a kinti, túlságosan száraz levegőt beengedjük a lakótérbe a nyitott ablakokon át.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer jelentősen javítja a zárt terek levegőjének a minőségét, s vele az otthoni életminőséget, azonban a páratartalom kérdésére nem ad választ. A belső tér levegőjének páratartalmát ilyenkor egyedül az határozza meg, hogy a kintről beáramoltatott levegőnek mekkora a nedvességtartalma. Az entalpia hőcserélő viszont képes rá, hogy a téli időszakban a belső levegő páratartalmának egy részét kivonja, majd a beáramló friss levegőnek átadva párásítsa azt.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Így működik az Evap központi párásító egység

Az EasyKit Kft. forgalmazásában elérhető, Brink által gyártott Evap központi párásító egység is a szellőztető rendszerhez csatlakozik, azonban rá van kötve a vízvezeték- és a csatornarendszerre is. Az előbbi azért fontos, mert az entalpiával ellentétben az Evap párásító nem a levegőben lévő párát használja fel, hanem a beállításoknak megfelelő vízmennyiséggel párásítja a levegőt.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Az Evap központi párásító egységet speciális szűrőkkel is ellátták, amelyek megakadályozzák, hogy a vezetékes vízből szennyeződés kerülhessen a szellőzőrendszerbe. Az Evap egység automatikusan tisztítja ezeket a szűrőket, az ehhez használt víz pedig a csatornahálózatba kerül.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Az entalpia hőcserélő jellemzői

 • Nem igényel külön karbantartást,
 • a működéséhez nincs szükség vízre,
 • az elhasznált levegő páratartalmának egy adott részét hasznosítja,
 • a párásítás volumene, a levegő nedvességtartalma nem szabályozható,
 • nem képes nedvesség előállítására, vagyis ha a benti levegő száraz, akkor nem tud kinyerni a párásításhoz szükséges, elegendő mennyiségű nedvességet,
 • nyáron csökkenti a beáramló levegő páratartalmát, kivéve, ha (ugyancsak nyáron) a kinti levegő hőmérséklete alacsonyabb a bentinél, mert ilyenkor a beáramló levegő elkerüli az entalpia egységet, és a párátlanítás nem működik. 

Az Evap központi párásító egység tulajdonságai:

 • A szükséges vizet nem a levegőből, hanem a vezetékes vízből nyeri,
 • a levegő páratartalma független bármilyen külső tényezőtől,
 • tetszőlegesen szabályozható a párásításra használt víz mennyisége, vagyis a levegő páratartalma,
 • évente egyszer karbantartást igényel.

Figyelembe véve, hogy a két készülék nagyjából egy árban van, más szempontokat érdemes mérlegelni a döntésnél. Az entalpia hőcserélő előnye, hogy nem igényel karbantartást és nincs szükség vízre a működéséhez. Az Evapnál szükséges ugyan a karbantartás, de költsége elhanyagolható a készülék bekerülési költségéhez viszonyítva, ráadásul a szabályozható páratartalom bőven megéri ezt a többletkiadást. 

A szakemberek ezt a párásítót ajánlják

Habár az Easykitnél mindkét berendezés elérhető, a cég szakértői szerint egyértelmű, hogy az Evap központi hőcserélő egység a jobb választás, mert a közel azonos bekerülési költség mellett az Evappal pontosan szabályozhatjuk a belső tér levegőjének páratartalmát.

AJÁNLATKÉRÉS FELVESZEM A KAPCSOLATOT AZ EASYKIT SZAKÉRTŐIVEL

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek őszi akciója

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Szellőztetés friss levegős hőcserélővel

Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

Káros anyagok a szoba levegőjében

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Vásárlási listák
További vásárlási listák