Optimális páratartalom otthon – egy lépés az egészségért

Újépítésű házakban, illetve jól szigetelt régebbi épületekben, ahol a nyílászárókat kicserélték, és tökéletesen zárnak, kulcsfontosságú a szellőztetés. Ugyanakkor nem elég csak a friss levegőt bejuttatni az elhasznált helyett. A „túlságosan jól” záró nyílászárók miatt a nem kielégítő szellőztetés következtében nem biztosítható az ideális 40-60% közötti relatív páratartalom. Erre, az életminőségünkre, és így közvetlenül az egészségünkre is hatást gyakorló jelenségre nyújtanak megoldást az Easykit Kft. által forgalmazott, szellőztetőrendszerrel együtt szerelt központi párásító egységek.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Mi az a relatív páratartalom?

Mindenekelőtt érdemes azt tisztázni, hogy mi is az a relatív páratartalom, illetve hogy annak bizonyos értéktartományokban milyen hatásai vannak. A levegő vízgőztartalmát a relatív páratartalom segítségével számszerűsítjük. A relatív páratartalom megmutatja, hogy a levegő aktuális páratartalma hány százaléka annak a vízgőzmennyiségnek, amit az adott hőmérsékletű levegő maximálisan fel tud venni.

A magas relatív páratartalom káros hatásai:

 • A hideg felületeken páralecsapódás keletkezik, ami ideális közeg baktériumok, gombák, főleg a penész számára.
 • A penész olyan szerves vegyületeket juttat a levegőbe, melyek károsítják az emberi szervezetet, különösen a légzőrendszert.
 • A magas relatív páratartalom optimális környezetet biztosít az atkák, így a poratka számára is.
 • A poratkák és a penészgombák által kibocsájtott allergén anyagok asztmát és szénanáthát okoznak.

Azonban a fordítottja is jellemző gond, amikor a belső tér levegőjének relatív páratartalma leesik, és a levegő kellemetlenül szárazzá válik. Ha a relatív páratartalom 40% alá csökken, annak olyan káros következményei vannak, mint például:

 • A szem, a bőr és a nyálkahártyák kiszáradnak, ellenállóképességük csökken, ezáltal fokozódik a fertőzés, illetve az ekcéma és egyéb bőrproblémák kialakulásának esélye.
 • A vér oxigénfelvevő képessége visszaesik.
 • A tartósan alacsony relatív páratartalom olyan súlyos tüneteket okozhat, mint például fáradtságérzet, köhögés, orrdugulás, orrvérzés.

Az ablaknyitogatás nem megoldás

A fent említett problémákra a hagyományos, ablaknyitogatós szellőztetés nem jelent megoldást, hiszen napközben, ha senki sincs otthon, vagy éjjel, alvás közben nem tudunk szellőztetni, ahogyan a hosszú ideig tartó szellőztetés sem segít, legyen tél vagy nyár. Sőt, még akár rosszabbat is tehetünk vele, például amikor télen a kinti, túlságosan száraz levegőt beengedjük a lakótérbe a nyitott ablakokon át.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer jelentősen javítja a zárt terek levegőjének a minőségét, s vele az otthoni életminőséget, azonban a páratartalom kérdésére nem ad választ. A belső tér levegőjének páratartalmát ilyenkor egyedül az határozza meg, hogy a kintről beáramoltatott levegőnek mekkora a nedvességtartalma. Az entalpia hőcserélő viszont képes rá, hogy a téli időszakban a belső levegő páratartalmának egy részét kivonja, majd a beáramló friss levegőnek átadva párásítsa azt.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Így működik az Evap központi párásító egység

Az EasyKit Kft. forgalmazásában elérhető, Brink által gyártott Evap központi párásító egység is a szellőztető rendszerhez csatlakozik, azonban rá van kötve a vízvezeték- és a csatornarendszerre is. Az előbbi azért fontos, mert az entalpiával ellentétben az Evap párásító nem a levegőben lévő párát használja fel, hanem a beállításoknak megfelelő vízmennyiséggel párásítja a levegőt.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Az Evap központi párásító egységet speciális szűrőkkel is ellátták, amelyek megakadályozzák, hogy a vezetékes vízből szennyeződés kerülhessen a szellőzőrendszerbe. Az Evap egység automatikusan tisztítja ezeket a szűrőket, az ehhez használt víz pedig a csatornahálózatba kerül.

Easykit hővisszanyerős szellőztető rendszer

Az entalpia hőcserélő jellemzői

 • Nem igényel külön karbantartást,
 • a működéséhez nincs szükség vízre,
 • az elhasznált levegő páratartalmának egy adott részét hasznosítja,
 • a párásítás volumene, a levegő nedvességtartalma nem szabályozható,
 • nem képes nedvesség előállítására, vagyis ha a benti levegő száraz, akkor nem tud kinyerni a párásításhoz szükséges, elegendő mennyiségű nedvességet,
 • nyáron csökkenti a beáramló levegő páratartalmát, kivéve, ha (ugyancsak nyáron) a kinti levegő hőmérséklete alacsonyabb a bentinél, mert ilyenkor a beáramló levegő elkerüli az entalpia egységet, és a párátlanítás nem működik. 

Az Evap központi párásító egység tulajdonságai:

 • A szükséges vizet nem a levegőből, hanem a vezetékes vízből nyeri,
 • a levegő páratartalma független bármilyen külső tényezőtől,
 • tetszőlegesen szabályozható a párásításra használt víz mennyisége, vagyis a levegő páratartalma,
 • évente egyszer karbantartást igényel.

Figyelembe véve, hogy a két készülék nagyjából egy árban van, más szempontokat érdemes mérlegelni a döntésnél. Az entalpia hőcserélő előnye, hogy nem igényel karbantartást és nincs szükség vízre a működéséhez. Az Evapnál szükséges ugyan a karbantartás, de költsége elhanyagolható a készülék bekerülési költségéhez viszonyítva, ráadásul a szabályozható páratartalom bőven megéri ezt a többletkiadást. 

A szakemberek ezt a párásítót ajánlják

Habár az Easykitnél mindkét berendezés elérhető, a cég szakértői szerint egyértelmű, hogy az Evap központi hőcserélő egység a jobb választás, mert a közel azonos bekerülési költség mellett az Evappal pontosan szabályozhatjuk a belső tér levegőjének páratartalmát.

AJÁNLATKÉRÉS FELVESZEM A KAPCSOLATOT AZ EASYKIT SZAKÉRTŐIVEL

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek őszi akciója

A német-svájci Zehnder a hővisszanyerős szellőztető megoldások teljes skáláját biztosítja a decentralizált (egyhelyiséges) szellőzőgépektől a központi gépes rendszerekig.

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

A lakás energiafogyasztása, az energiafelhasználás hatékonysága minden ingatlantulajdonos számára komoly fejtörést okoz. A szigetelés, a nyílászárók cseréje ugyan sokat segíthet ebben, azonban egy sor további kérdést is felvet.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Szellőztetés friss levegős hőcserélővel

A belső terek megfelelő szellőzése nélkül nem beszélhetünk egészséges otthonról, de maga az épület is komoly károkat szenvedhet. A hőszigetelt, jól záró nyílászárókkal felszerelt házak esetén ez a probléma fokozottan érvényes. A megoldást a legtöbb esetben egy friss levegős hőcserélő beszerelése jelentheti.

Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!

Az ablakok párásodása különösen a téli időszakban okoz sokak számára kellemetlenséget. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, akkor hosszú távon utat engedünk a penészedésnek, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat. Ráadásul akár 20%-kal is növelheti a fűtési költségeinket, mivel a páradús levegő lassabban melegszik fel. Fontos tudnunk, hogy mi áll a jelenség háttérben, mikor van szükség szakember beavatkozására, illetve milyen praktikákkal előzhetjük meg a kialakulását.

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

A hagyományos, hátsó szellőzésű kéményekben folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül.

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A 2020-tól kötelező közel nulla energiaigényű épületek elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerős szellőztető rendszer.