Szellőztetés friss levegős hőcserélővel

A belső terek megfelelő szellőzése nélkül nem beszélhetünk egészséges otthonról, de maga az épület is komoly károkat szenvedhet. A hőszigetelt, jól záró nyílászárókkal felszerelt házak esetén ez a probléma fokozottan érvényes. A megoldást a legtöbb esetben egy friss levegős hőcserélő beszerelése jelentheti.

Akárhogyan igyekszünk szellőztetni, a gyakori ablaknyitás, de még a gyors kereszthuzat is kiviszi a meleget és ezzel a drága fűtési energiát. Az energiatakarékos szellőztetés leginkább kézenfekvő eszköze a friss levegős hőcserélő, melynek működési elve, hogy a beáramló friss, hideg levegőt a helyiségből kifelé tartó, elhasználódott meleg levegő felmelegíti.

Kényelmes és egészséges beltéri klíma friss levegős hőcserélő készülékkel
Kényelmes és egészséges beltéri klíma friss levegős hőcserélő készülékkel

A Marley készüléke például kétféle – önálló és váltakozó - üzemmódban működik.

Önálló üzemmódban 70 másodpercen keresztül a szabadba nyomja a helyiség meleg, elhasznált levegőjét, ezáltal felmelegíti a kerámia elemet. A következő lépésben megváltozik a légszállítás iránya: kívülről érkezik a friss levegő, melyet a kerámia elemben tárolt meleg most már fel tud melegíteni.

Váltakozó üzemmódban az egyik készülék beszívja a külső levegőt, míg a másik a szabadba nyomja ki a meleg, elhasználódottat. Ekkor a kerámia elem magába zárja a meleg levegő hőenergiáját, majd 70 másodperc múlva a ventillátorok felcserélik a légszállítás irányát. A készülékek működését rádiójelek hangolják össze, automatikusan.

Az épületállomány megóvása szempontjából is hasznos a friss levegős hőcserélő alkalmazása
Az épületállomány megóvása szempontjából is hasznos a friss levegős hőcserélő alkalmazása

A méhsejt szerkezetű kerámia elem, mely egy ilyen hőcserlőnek a “lelke”, nagy felülettel rendelkezik, így rövid idő alatt sok hőt képes elvonni, illetve leadni a rajta keresztüláramló levegőnek. Természetesen a hőelvonás fázisában kondenzvíz keletkezik a készülékben, azonban ezt nem kell elvezetni (eltérően más készülékektől), hiszen amint megváltozik a légszállítás iránya, a felmelegedő friss levegő felveszi azt. Ezért a téli hónapokban nem kell tartani a túl száraz levegő kialakulásától és annak kellemetlen következményeitől.

A friss levegős hőcserélő előnyei

  • Egészséges beltéri klíma minden helyiségben
  • Elkerülhető a nedves falak és a penész kialakulása, ezáltal az épület is egészséges marad
  • A meleg nem távozik a belső terekből, a hőnek akár a 85%-a visszanyerhető.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Beltéri fuldoklás helyett alapos szellőztetés. De nem mindegy hogyan!

Naponta legalább 8-10 órát töltünk a lakásunkban és sokszor ide menekülünk a légszennyezés elől is. De arra nem gondolunk, ha elhanyagoljuk a lakás szellőzését, bent rosszabb minőségű levegőnk lesz, mint akár odakint.

Ellenségünk a falpenész - megelőzés, kezelés tippek

A penészfoltok sajnos bárhol felbukkanhatnak a lakásunkban. A felületromboló és esztétikailag kifogásolható hatás mellett ez még egészségkárosító is lehet.

Belvárosi lakás felújítása – főszerepben a harmonikaajtó

Budapest belvárosában, egy kifejezetten jó állapotú lakás “újrahangolására” került sor. A legkülönlegesebb új elem egy harmonikaajtó lett.

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

A lakás energiafogyasztása, az energiafelhasználás hatékonysága minden ingatlantulajdonos számára komoly fejtörést okoz. A szigetelés, a nyílászárók cseréje ugyan sokat segíthet ebben, azonban egy sor további kérdést is felvet.

Helytakarékos megoldások modern enteriőrökbe – stílusos tolóajtók

A lakás berendezése során gyakran végig sem gondoljuk, hogy a hagyományos ajtóknál az ajtólap nyitási tartománya bizony értékes helyet vesz el a térből, mely kicsi helyiségek esetében különösen “fájdalmas” tud lenni. A tolóajtó sok szempontból jelenthet ideális megoldást.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A 2020-tól kötelező közel nulla energiaigényű épületek elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Káros anyagok a szoba levegőjében

A szigorú épületenergetikai előírások miatt csak olyan épület épülhet, ami eléggé „becsomagolt” ahhoz, hogy a fűtési hőenergiát bent tartsa. Ugyanez igaz a felújításokra is, amikor ablakot cserélnek. Ezekből a lakásokból nem szökik ki a hőenergia, de nem is szellőznek megfelelően Az ablakok ötletszerű nyitogatása sajnos nem elég a jó levegőhöz. Két ablaknyitás között, zárt ablakok mellett levegő nem jut sem ki, sem be. Mi ennek a következménye?

Önnek ajánljuk