Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

Ha folyamatosan friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt szeretnénk az otthonunkba, ezt legmegbízhatóbban a hővisszanyerős szellőztető képes szavatolni - nyilatkozta a homeinfo.hu-nak Hajnal Ferenc, a szereld magad épületgépészeti rendszereket - hővisszanyerős szellőztető és hőszivattyús fűtés/hűtés – forgalmazó EasyKit Kft. társalapítója. A szakember beszélt arról is, hogy a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyszerre csökkenti a rezsinket, és javítja az életminőségünket. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető a legjobb minősítéssel rendelkezik a hazai piacon.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Miért jó nekünk a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

Rossz belső levegő a hővisszanyerős szellőztető előtti időkben is volt: kinyitottuk az ablakot. És teszik ezt ma is sokan. Ehhez képest miért jobb a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer?

- A régebbi építésű házak gyengébb minőségű nyílászárói szinte maguktól megoldják a friss levegő bejutását a lakótérbe, amire rá lehet segíteni egy kis ablakinyitogatással is, bár az optimális páratartalmat így sem lehet biztosítani. A modern, szinte tökéletesen szigetelt és légtömör házakban pedig végképp nem elegendő manuálisan szellőztetni. A penész kialakulásának megakadályozását, a friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt egyedül a hővisszanyerős szellőztetés képes szavatolni. Erre tökéletes megoldás a cégünk által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető rendszer.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Ha valaki hővisszanyerős szellőztető beépítésével szeretné biztosítani otthonában a friss levegő bejutását, nagyságrendileg milyen költségekkel számoljon?

- Egy új építésű háznál az összköltség 2-3%-ba kerül a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése. Lehet erre mondani, hogy drága, csakhogy ez a szellőztető berendezés egyrészt spórol nekünk a rezsin, de ami fontosabb: a hővisszanyerős szellőztető befektetés az egészségünbe. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető rendszer egy életre megoldja otthonunkban a friss levegő kérdését, ezért a ház építésének költségvetésénél érdemes számolni ezzel az életminőségjavító megoldással.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Semmi „magamutogatás”! – Hővisszanyerős szellőztető rendszer a házban

Az Önök által kínált hővisszanyerős szellőztető mennyire helyigényes, egyáltalán mi látszik belőle a lakótérben?

- Legtöbb esetben úgy beépíthető, hogy a központi szellőztető rendszer elemei gyakorlatilag láthatatlanok maradnak. A diszkrét elhelyezés szempontjából előnyt jelent, ha már a családi ház tervezési szakaszánál tudjuk, hogy hővisszanyerős szellőztető kerül majd beépítésre, mert így a gépészeti helyiség úgy alakítható ki, hogy a szellőztetőgép helyével is számolunk. Egyedül a hővisszanyerős szellőztető felhasználóbarát kezelőfelülete kerül előtérbe, amin manuálisan is indíthatjuk a levegőcserét, de akár az életritmusunkhoz igazítva is beprogramozhatjuk.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Utólag is beépíthető a hővisszanyerős szellőztető?

- Családi ház esetében ez általában könnyebben megoldható, mint lakásnál, hiszen a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer legnagyobb eleme, az esztétikus kialakítású, mosógép nagyságú szellőztetőgép elhelyezhető a pincében, a padláson, de akár egy folyosón is. Összetettebb munkálatokat igényel a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer utólagos beépítése lakásba, de megoldható, és az egészségünk érdekében meg is éri bevállalni egy kis vésést, porolást. Ez a véleménye annak az ügyfelünknek is, akinek a régi építésű, nagy belmagasságú belvárosi lakásába került be egy hővisszanyerős szellőztető. A penész, az elhasznált levegő okozta rossz közérzet a múlté, a megrendelő már egy héttel a beüzemelés után jelezte, hogy mennyivel jobban érzik magukat.

Egyszerű elv, magas hatásfok – ez a hővisszanyerős szellőztető

Térjünk rá a központi szellőztető rendszer működésére! Milyen elven és hogyan cseréli a levegőt?

- Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer végzi a szellőztetést, és ebben zajlik hőcsere is. A ház meleg, párás levegőjét beszívja, majd annak hőjét felhasználva felfűti a kintről beáramló hideg levegőt, így a fűtési szezon idején megfelelő páratartalmú meleg levegőt juttat vissza a lakótérbe. Nagyon röviden ez a hővisszanyerős szellőztető rendszer lényege. Egyszerű a működési elve, amit finom technikai megoldások teszek hatékonnyá.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Az EasyKit Kft. által forgalmazott központi hővisszanyerős szellőztető rendszer mennyire zajos?

- Maximális teljesítmény mellett (ami nagyon ritka, általában „félgőzzel” működik) egy modern mosógépnél nem hangosabb a hővisszanyerős szellőztető, ami az elhelyezésnél fogva alig hallható a nappaliban vagy a hálószobákban.

Hővisszanyerős szellőztető, de nem mindegy, hogy milyen!

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyre elterjedtebb, ennek megfelelően több cég is gyárt, forgalmaz ilyen berendezéseket. A vásárlónak mire érdemes leginkább odafigyelni a kiválasztásnál?

- A hővisszanyerős szellőztető minősítésére. Létezik többféle is, az egész világon egyedül elfogadott nemzetközi minősítést azonban a Passzívház Intézet adja ki. Azt vizsgálják, hogy a benti meleg levegő hőjének hány százalékát képes visszanyerni a gép. Ez az úgynevezett hővisszanyerési hatásfok. Az általunk forgalmazott központi szellőztető rendszer 91 százalékra vizsgázott, ami nagyon jó, a hazai piacon a legjobb érték.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Pollenmentes lakás hővisszanyerős szellőzéssel

A tavasznak nem csak a madárcsicsergés és a napsütés a velejárója, hanem a rengeteg ember életét megkeserítő pollen is. Ha ablakot nyitunk, a friss levegővel együtt a polleneket és az utca zaját, porát is beengedjük. Hővisszanyerős szellőztető megoldásokkal úgy jutunk folyamatosan szűrt friss levegőhöz, hogy az ablak zárva marad. Nincs zaj, nincs por, nincs pollen, mégis van friss levegő.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Energiatakarékos szellőztetés = egészség és életminőség

A szellőztetés fontosabb annál, minthogy azt higgyük, az ablakok nyitogatása megfelelően biztosítja a friss levegőt otthonunkban. A nyílászárók, illetve a hőszigetelések fejlődésével a friss levegő egyre nehezebben jut a lakótérbe, az állott belső levegő nem távozik onnan, az optimálistól eltérő páratartalom pedig megbetegedéseket okozhat.

Napfényes, aktív ikerház Nagy-Britanniában

Nagy Britannia első olyan épülete a CarbonLight Homes (Szén-dioxid-semleges Otthonok) aktívház, amely megfelel a brit kormány által elfogadott nulla szén-dioxid-kibocsátás követelményeinek.

Hatékony támadás a fa- és falgomba ellen

A lakótérben megjelenő penészgomba nemcsak esztétikai, de egészségügyi problémát is okoz. A témát már többször körbejártuk, most íme egy kíváló megoldás: a SoluGuard fa- és falgomba, illetve rovarkártevő elleni koncentrátumok.

Ablakválasztásnál is gondoljon a penészesedésre

Mielőtt régi nyílászáróinkat egy drága, „túl jó"-ra cserélnénk ne feledjük, hogy a penészesedés egyik okozója a nyílászáró tökéletes szigetelési képessége.

Télikertekről bővebben - Tervezzük meg együtt télikertjét!

Egyre népszerűbb a lakóterület bővítése, egy fedett, de mégis világos, napos élettér kialakításával. Ki ne szeretné, ha kedvelt terasza télen, vagy rossz időben is használható lenne? Valószínűleg szinte mindenki, ezért is élik reneszánszukat a télikertek.

Gondolatok a szellőztetésről

Házunk szellőzése nem csupán a jó szellőzőrendszereken és azok megfelelő kivitelezésén múlik. Egy tervezés során a természetes szellőzés éppoly fontos, mint egy ház, lakás tájolása.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Önnek ajánljuk