Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

Ha folyamatosan friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt szeretnénk az otthonunkba, ezt legmegbízhatóbban a hővisszanyerős szellőztető képes szavatolni - nyilatkozta a homeinfo.hu-nak Hajnal Ferenc, a szereld magad épületgépészeti rendszereket - hővisszanyerős szellőztető és hőszivattyús fűtés/hűtés – forgalmazó EasyKit Kft. társalapítója. A szakember beszélt arról is, hogy a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyszerre csökkenti a rezsinket, és javítja az életminőségünket. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető a legjobb minősítéssel rendelkezik a hazai piacon.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Miért jó nekünk a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

Rossz belső levegő a hővisszanyerős szellőztető előtti időkben is volt: kinyitottuk az ablakot. És teszik ezt ma is sokan. Ehhez képest miért jobb a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer?

- A régebbi építésű házak gyengébb minőségű nyílászárói szinte maguktól megoldják a friss levegő bejutását a lakótérbe, amire rá lehet segíteni egy kis ablakinyitogatással is, bár az optimális páratartalmat így sem lehet biztosítani. A modern, szinte tökéletesen szigetelt és légtömör házakban pedig végképp nem elegendő manuálisan szellőztetni. A penész kialakulásának megakadályozását, a friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt egyedül a hővisszanyerős szellőztetés képes szavatolni. Erre tökéletes megoldás a cégünk által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető rendszer.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Ha valaki hővisszanyerős szellőztető beépítésével szeretné biztosítani otthonában a friss levegő bejutását, nagyságrendileg milyen költségekkel számoljon?

- Egy új építésű háznál az összköltség 2-3%-ba kerül a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése. Lehet erre mondani, hogy drága, csakhogy ez a szellőztető berendezés egyrészt spórol nekünk a rezsin, de ami fontosabb: a hővisszanyerős szellőztető befektetés az egészségünbe. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető rendszer egy életre megoldja otthonunkban a friss levegő kérdését, ezért a ház építésének költségvetésénél érdemes számolni ezzel az életminőségjavító megoldással.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Semmi „magamutogatás”! – Hővisszanyerős szellőztető rendszer a házban

Az Önök által kínált hővisszanyerős szellőztető mennyire helyigényes, egyáltalán mi látszik belőle a lakótérben?

- Legtöbb esetben úgy beépíthető, hogy a központi szellőztető rendszer elemei gyakorlatilag láthatatlanok maradnak. A diszkrét elhelyezés szempontjából előnyt jelent, ha már a családi ház tervezési szakaszánál tudjuk, hogy hővisszanyerős szellőztető kerül majd beépítésre, mert így a gépészeti helyiség úgy alakítható ki, hogy a szellőztetőgép helyével is számolunk. Egyedül a hővisszanyerős szellőztető felhasználóbarát kezelőfelülete kerül előtérbe, amin manuálisan is indíthatjuk a levegőcserét, de akár az életritmusunkhoz igazítva is beprogramozhatjuk.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Utólag is beépíthető a hővisszanyerős szellőztető?

- Családi ház esetében ez általában könnyebben megoldható, mint lakásnál, hiszen a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer legnagyobb eleme, az esztétikus kialakítású, mosógép nagyságú szellőztetőgép elhelyezhető a pincében, a padláson, de akár egy folyosón is. Összetettebb munkálatokat igényel a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer utólagos beépítése lakásba, de megoldható, és az egészségünk érdekében meg is éri bevállalni egy kis vésést, porolást. Ez a véleménye annak az ügyfelünknek is, akinek a régi építésű, nagy belmagasságú belvárosi lakásába került be egy hővisszanyerős szellőztető. A penész, az elhasznált levegő okozta rossz közérzet a múlté, a megrendelő már egy héttel a beüzemelés után jelezte, hogy mennyivel jobban érzik magukat.

Egyszerű elv, magas hatásfok – ez a hővisszanyerős szellőztető

Térjünk rá a központi szellőztető rendszer működésére! Milyen elven és hogyan cseréli a levegőt?

- Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer végzi a szellőztetést, és ebben zajlik hőcsere is. A ház meleg, párás levegőjét beszívja, majd annak hőjét felhasználva felfűti a kintről beáramló hideg levegőt, így a fűtési szezon idején megfelelő páratartalmú meleg levegőt juttat vissza a lakótérbe. Nagyon röviden ez a hővisszanyerős szellőztető rendszer lényege. Egyszerű a működési elve, amit finom technikai megoldások teszek hatékonnyá.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Az EasyKit Kft. által forgalmazott központi hővisszanyerős szellőztető rendszer mennyire zajos?

- Maximális teljesítmény mellett (ami nagyon ritka, általában „félgőzzel” működik) egy modern mosógépnél nem hangosabb a hővisszanyerős szellőztető, ami az elhelyezésnél fogva alig hallható a nappaliban vagy a hálószobákban.

Hővisszanyerős szellőztető, de nem mindegy, hogy milyen!

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyre elterjedtebb, ennek megfelelően több cég is gyárt, forgalmaz ilyen berendezéseket. A vásárlónak mire érdemes leginkább odafigyelni a kiválasztásnál?

- A hővisszanyerős szellőztető minősítésére. Létezik többféle is, az egész világon egyedül elfogadott nemzetközi minősítést azonban a Passzívház Intézet adja ki. Azt vizsgálják, hogy a benti meleg levegő hőjének hány százalékát képes visszanyerni a gép. Ez az úgynevezett hővisszanyerési hatásfok. Az általunk forgalmazott központi szellőztető rendszer 91 százalékra vizsgázott, ami nagyon jó, a hazai piacon a legjobb érték.

EasyKit hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek őszi akciója

A német-svájci Zehnder a hővisszanyerős szellőztető megoldások teljes skáláját biztosítja a decentralizált (egyhelyiséges) szellőzőgépektől a központi gépes rendszerekig.

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

A lakás energiafogyasztása, az energiafelhasználás hatékonysága minden ingatlantulajdonos számára komoly fejtörést okoz. A szigetelés, a nyílászárók cseréje ugyan sokat segíthet ebben, azonban egy sor további kérdést is felvet.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Szellőztetés friss levegős hőcserélővel

A belső terek megfelelő szellőzése nélkül nem beszélhetünk egészséges otthonról, de maga az épület is komoly károkat szenvedhet. A hőszigetelt, jól záró nyílászárókkal felszerelt házak esetén ez a probléma fokozottan érvényes. A megoldást a legtöbb esetben egy friss levegős hőcserélő beszerelése jelentheti.

Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!

Az ablakok párásodása különösen a téli időszakban okoz sokak számára kellemetlenséget. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, akkor hosszú távon utat engedünk a penészedésnek, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat. Ráadásul akár 20%-kal is növelheti a fűtési költségeinket, mivel a páradús levegő lassabban melegszik fel. Fontos tudnunk, hogy mi áll a jelenség háttérben, mikor van szükség szakember beavatkozására, illetve milyen praktikákkal előzhetjük meg a kialakulását.

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A 2020-tól kötelező közel nulla energiaigényű épületek elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Ellenségünk a falpenész - megelőzés, kezelés tippek

A penészfoltok sajnos bárhol felbukkanhatnak a lakásunkban. A felületromboló és esztétikailag kifogásolható hatás mellett ez még egészségkárosító is lehet.