A jövő zöld városa

2012. április 21-én 11 órakor kezdődik a Construma 2012 építőipari szakkiállításon, Budapesten, a Hungexpo területén a „Városfejlesztés ma és holnap – avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa” címet viselő konferencia.

Ingyenesen tekinthetik meg a Construma 2012, az Otthon Design, s a Decorstone társrendezvényeit azok, akik a Hungexpo weboldalán regisztrálnak a „Városfejlesztés ma és holnap – avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa” címet viselő konferenciára.

A konferenciát szervező Ma & Holnap folyóirat megbízott főszerkesztője. Doró Viktória elmondta, hogy a magazin korunk legégetőbb kérdéseire keresi a válaszokat: ilyen például a növekvő környezeti terhelés, a globális felmelegedés, vagy a csökkenő művelhető földterület okozta problémák vizsgálata, nem megfeledkezve arról a tényről, hogy Földünk lakosságának 70 százaléka városokban él. Ezért a kezdetektől a lap kiemelt témái közé tartozik az urbanisztika, a fenntartható építészet és közlekedés, valamint a zöld városkoncepciók bemutatása is.

A Construma évek óta az egyik legtöbb kiállítót és látogatót vonzó tavaszi kiállítás (tavaly 60 ezer látogatója volt), ezért mintegy 250–300 fős hallgatói létszámra számítanak a rendezők. Az EU központban 11 órakor kezdődő konferenciára a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Hungexpo weboldalán lehet, a konferencia látogatói egy gyorsfolyosón keresztül jutnak majd el az előadóterembe, így elkerülhető lesz a sorban állás. A konferencia résztvevői ingyenesen tekinthetik meg a társrendezvényeket is.

Konferencia a Construma 2012 építőipari szakkiállításon

Doró Viktória hozzátette, mivel a városi lét fenntarthatósága világszerte kérdéseket vet fel, nem lehet kivétel ez alól Budapest sem. A kiemelt témák közé tartozik a zöldterületek méretének növelése, a tömegközlekedés korszerűsítése, az EU-előírásoknak való megfelelése, a városüzemeltetésben a legmodernebb technológiák alkalmazása, a korábbi energiapazarló közvilágítás LED-fénycsövekkel való felváltása, épületeink energiahatékonyságának növelése, energiatanúsítvány – mind-mind aktuális és megoldásra váró kérdések.

Mivel a konferencia április 21-én, szombaton lesz, a szervezők számítanak arra, hogy családok látogatnak el a konferenciára, ezért gondoltak a legkisebbekre is. Egész nap környezeti nevelési és szemléletformálási játszóház várja a kisgyermekeket.

Az előadók között található

  • Vida Gábor akadémikus,
  • Gyulai Iván ökológus,
  • Olajos Péter környezetpolitikai szakértő,
  • Fegyverneky Sándor és
  • Birkás Gábor építész, s
  • Varga Judit, az Ökolúció Alapítvány ügyvezetője.

Az előadások nem szakembereknek, hanem olyan városlakóknak szólnak majd, akiket érdekel a főváros környezetvédelmi problémáinak lehetséges megoldása.

Doró Viktória elmondta, hogy a 2007-ben induló Ma & Holnap Klubok (író-olvasó találkozók) sikerén felbuzdulva 2009 szeptemberében Eger adott otthont az első saját szervezésű konferenciájuknak, amely a „Fenntartható város ma és holnap” címet viselte. Ezt követte 2010. március 19-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett „Ma és holnap – Egy zöld jövőért” című konferenciájuk, amelyen előadást tartott többek között Professzor Guy Turchany, Professzor Láng István és Faragó Tibor környezetpolitikai szakértő is.

Kapcsolódó cikkek

HOMEINFO.hu előadások építkezőknek és felújítóknak a Construma D pavilonjában

A tavaszi Construma 2012 építőipari szakkiállításon a HOMEINFO.hu előadásokat szervez építkezőknek és felújítást tervezőknek a budapesti Hungexpo vásárváros D pavilonjában a workshopon.

Lakberendezők a Construmán

Első otthon néven lakberendezési tanácsadás lesz a tavaszi Construma 2012 társkiállításán az OtthonDesign-on a budapesti Hungexpo vásárváros G pavilonjának 303B standján 2012. április 18–22. között.

Passzívházablakok a Construmán

A tavaszi Construma 2012 építőipari szakkiállítás Frontál betétkiállításán minden nap bemutatókat láthatnak az érdeklődők a passzívházablakokkal kapcsolatban. A mára egyre népszerűbb passzívház-technológia méltán kap nagy figyelmet a Hungexpo kiállításán. A Frontál gyakorlati bemutató programjait a budapesti vásárváros A pavilonjának 102/B standján láthatják az érdeklődők.

Energiatakarékos és környezettudatos ház a Construma 2012 építőipari kiállításon

Construma 2012 építőipari kiállításon, Budapesten, a Hungexpo területén április 18. és 22. között az A pavilon 203-as standján megismerhetik a látogatók, milyen ma az energiatakarékos és környezettudatos épület.

Épülő passzívházak – kampány a Construma 2012 kiállításon

A Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) a tavaszi Construma 2012 kiállítás alatt, április 21-én, szombaton és április 22-én, vasárnap tájékoztató kampányt szervez „Közel nulla – nincs távol!” címmel, a Hungexpo D pavilonjában ahova várja a holnap kihívásait már ma megismerni, és teljesíteni vágyó érdeklődőket.

OtthonDesign kiállítás a Construmával egyidőben

Magyar Design kiállítás lesz az otthonteremtési szakvásáron. A tavaszi Construma 2012 építőipari kiállítás társkiállításán az OtthonDesign kiállításon, a Hungexpo G pavilonjában találják meg az érdeklődők a Magyar Design standot, ahol magyar iparművészek formatervezett bútorait ismerhetik meg, valamint lakberendezési tippeket is kaphatnak.

A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 építőipari kiállításon, a Hungexpón a zöldtetőépítők is kiállítanak. A Zöldtetőépítők Országos Szövetsége változatos tavaszi programjain a „Gazdálkodj ökosan!” gondolat jegyében várja az érdeklődőket.

EuroSkills a Construma 2012 kiállításon

A Construma 2012 szakkiállításon rendezi meg az ÉVOSZ az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokság hazai válogatóversenyét ács és kőműves szakmákban a budapesti Hungexpo 16-os pavilonjában.

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 nemzetközi építőipari kiállításon a Magyar Készház Szövetség (Makész) kiállító tagjai nulla energiafelhasználású házat építenek föl.