Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításánAhhoz azonban, hogy jelentősen növekedjen az igény a közel nulla energiaigényű épületek iránt, szemlélet- és tudatformálásra is szükség van. Ebben segíthet az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozata, a MAKÉSZ, amely az idei Construma Öko City kiállításán egy nullenergiás bemutatóházat prezentál az érdeklődőknek – tudtuk meg Kárpáti József elnöktől.

Homeinfo.hu – Melyek a legfontosabb jellemzői a MAKÉSZ demoházának?

Kárpáti József – A kiállításon felépített házban bemutatjuk a nulla energia eléréséhez szükséges eszközöket és megoldásokat Ez tulajdonképpen egy „öszvérház” lesz, amelyben metszetekben bemutatjuk azokat a falszerkezeteket – gerenda, vályogvakolat, hagyományos gipszkarton –, amelyeket fel lehet használni a nullenergiás házak építéséhez.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításán

Homeinfo.hu – A nullenergiás házak építésénél első lépcső a jó hőszigetelés, milyen paramétert kell betartani?

K. J. – A közel nulla energia igényű épületek falszerkezeteinek hőátbocsátási tényezőjének U = 0,1 W/m2K körül kell lennie. Nem csak az a fontos, hogy a falakat megfelelően szigeteljük, ezt meg kell tenni a padlónál és a mennyezetnél is. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy jó minőségű külső nyílászárókat kell választani, s kiemelt figyelmet kell fordítani azok beépítésére is, nehogy az energia „elszökjön” a házból. Megfelelő tájolással a téli szoláris energia is hasznosítható. Fontos szempont az is, hogy olyan anyagokat használjunk fel – például fa, cellulóz, farostlemez –, amelyek előállítása, illetve szállítása alacsony energiaigényű.

Homeinfo.hu – Melyek az energiakímélő fűtési lehetőségek?

K. J. – Szóba jöhetnek a hőszivattyúk. A talajszondás hőszivattyú magasabb ára miatt főleg a társas-, illetve sorházak számára ajánlható. A családi házaknál inkább a levegős hőszivattyú beépítése ajánlott. Ahol lehetséges érdemes a faaprítékot, a pelletet használni, de korszerű kondenzációs gázkazánnal a gázfűtés sem zárható ki. A napelemek, napkollektorok az elektromos áram, illetve a meleg víz előállításában segíthetnek. Nem szabad elfeledkezni a hővisszanyerő szellőző berendezés létesítéséről sem, amely nemcsak elszívja a használt levegőt, hanem azt kívülről beszívott friss, tiszta levegővel pótolja.

Homeinfo.hu – Milyen többletköltséget jelent egy nullenergiás ház építése?

K. J. – Megfelelő tervezés, kivitelezés esetén a közel nulla energiaigényű ház mintegy húsz százalékkal kerül többe, mint a hagyományos technológiával tető alá hozott épület. Nem csak az alacsony rezsiköltségek miatt érdemes nullenergiás házakat építeni, gondolni kell a környezetvédelmi szempontokra – szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, klímavédelem – is. Nem véletlen, hogy az EU direktíva szerint 2018. december 31. után középület, illetve 2020. december 31. után bármilyen épület – akár lakás is – csak közel nulla energiaigénnyel építhető.

Homeinfo.hu – Mennyire népszerűek Magyarországon a nullenergiás házak?

K. J. – Érdeklődés van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy szemléletváltásra, tudatformálásra is szükség van. Nem ritka az olyan eset, hogy valaki 120 négyzetméteres házat akar felépíteni, s ha sokallja az árat, nem a négyzetmétert, hanem inkább a műszaki tartalmat igyekszik csökkenteni.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításán

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Infrafűtés! No, de mi az igazság?

Manapság ki ne hallott volna az infrafűtésekről? Ki ne hallotta volna, hogy az infrafűtés a jövő fűtéstechnikája, amely környezet-, pénztárca- és felhasználóbarát?! Sőt! Beépítése egyszerű, szinte csak be kell dugni a konnektorba és már működik is! De mit mond erről egy gépészmérnök, aki fűtési rendszereket tervez?

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.