Hirdetés

Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításánAhhoz azonban, hogy jelentősen növekedjen az igény a közel nulla energiaigényű épületek iránt, szemlélet- és tudatformálásra is szükség van. Ebben segíthet az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozata, a MAKÉSZ, amely az idei Construma Öko City kiállításán egy nullenergiás bemutatóházat prezentál az érdeklődőknek – tudtuk meg Kárpáti József elnöktől.

Homeinfo.hu – Melyek a legfontosabb jellemzői a MAKÉSZ demoházának?

Kárpáti József – A kiállításon felépített házban bemutatjuk a nulla energia eléréséhez szükséges eszközöket és megoldásokat Ez tulajdonképpen egy „öszvérház” lesz, amelyben metszetekben bemutatjuk azokat a falszerkezeteket – gerenda, vályogvakolat, hagyományos gipszkarton –, amelyeket fel lehet használni a nullenergiás házak építéséhez.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításán

Homeinfo.hu – A nullenergiás házak építésénél első lépcső a jó hőszigetelés, milyen paramétert kell betartani?

K. J. – A közel nulla energia igényű épületek falszerkezeteinek hőátbocsátási tényezőjének U = 0,1 W/m2K körül kell lennie. Nem csak az a fontos, hogy a falakat megfelelően szigeteljük, ezt meg kell tenni a padlónál és a mennyezetnél is. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy jó minőségű külső nyílászárókat kell választani, s kiemelt figyelmet kell fordítani azok beépítésére is, nehogy az energia „elszökjön” a házból. Megfelelő tájolással a téli szoláris energia is hasznosítható. Fontos szempont az is, hogy olyan anyagokat használjunk fel – például fa, cellulóz, farostlemez –, amelyek előállítása, illetve szállítása alacsony energiaigényű.

Homeinfo.hu – Melyek az energiakímélő fűtési lehetőségek?

K. J. – Szóba jöhetnek a hőszivattyúk. A talajszondás hőszivattyú magasabb ára miatt főleg a társas-, illetve sorházak számára ajánlható. A családi házaknál inkább a levegős hőszivattyú beépítése ajánlott. Ahol lehetséges érdemes a faaprítékot, a pelletet használni, de korszerű kondenzációs gázkazánnal a gázfűtés sem zárható ki. A napelemek, napkollektorok az elektromos áram, illetve a meleg víz előállításában segíthetnek. Nem szabad elfeledkezni a hővisszanyerő szellőző berendezés létesítéséről sem, amely nemcsak elszívja a használt levegőt, hanem azt kívülről beszívott friss, tiszta levegővel pótolja.

Homeinfo.hu – Milyen többletköltséget jelent egy nullenergiás ház építése?

K. J. – Megfelelő tervezés, kivitelezés esetén a közel nulla energiaigényű ház mintegy húsz százalékkal kerül többe, mint a hagyományos technológiával tető alá hozott épület. Nem csak az alacsony rezsiköltségek miatt érdemes nullenergiás házakat építeni, gondolni kell a környezetvédelmi szempontokra – szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, klímavédelem – is. Nem véletlen, hogy az EU direktíva szerint 2018. december 31. után középület, illetve 2020. december 31. után bármilyen épület – akár lakás is – csak közel nulla energiaigénnyel építhető.

Homeinfo.hu – Mennyire népszerűek Magyarországon a nullenergiás házak?

K. J. – Érdeklődés van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy szemléletváltásra, tudatformálásra is szükség van. Nem ritka az olyan eset, hogy valaki 120 négyzetméteres házat akar felépíteni, s ha sokallja az árat, nem a négyzetmétert, hanem inkább a műszaki tartalmat igyekszik csökkenteni.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításán

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.