Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításánAhhoz azonban, hogy jelentősen növekedjen az igény a közel nulla energiaigényű épületek iránt, szemlélet- és tudatformálásra is szükség van. Ebben segíthet az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozata, a MAKÉSZ, amely az idei Construma Öko City kiállításán egy nullenergiás bemutatóházat prezentál az érdeklődőknek – tudtuk meg Kárpáti József elnöktől.

Homeinfo.hu – Melyek a legfontosabb jellemzői a MAKÉSZ demoházának?

Kárpáti József – A kiállításon felépített házban bemutatjuk a nulla energia eléréséhez szükséges eszközöket és megoldásokat Ez tulajdonképpen egy „öszvérház” lesz, amelyben metszetekben bemutatjuk azokat a falszerkezeteket – gerenda, vályogvakolat, hagyományos gipszkarton –, amelyeket fel lehet használni a nullenergiás házak építéséhez.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításán

Homeinfo.hu – A nullenergiás házak építésénél első lépcső a jó hőszigetelés, milyen paramétert kell betartani?

K. J. – A közel nulla energia igényű épületek falszerkezeteinek hőátbocsátási tényezőjének U = 0,1 W/m2K körül kell lennie. Nem csak az a fontos, hogy a falakat megfelelően szigeteljük, ezt meg kell tenni a padlónál és a mennyezetnél is. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy jó minőségű külső nyílászárókat kell választani, s kiemelt figyelmet kell fordítani azok beépítésére is, nehogy az energia „elszökjön” a házból. Megfelelő tájolással a téli szoláris energia is hasznosítható. Fontos szempont az is, hogy olyan anyagokat használjunk fel – például fa, cellulóz, farostlemez –, amelyek előállítása, illetve szállítása alacsony energiaigényű.

Homeinfo.hu – Melyek az energiakímélő fűtési lehetőségek?

K. J. – Szóba jöhetnek a hőszivattyúk. A talajszondás hőszivattyú magasabb ára miatt főleg a társas-, illetve sorházak számára ajánlható. A családi házaknál inkább a levegős hőszivattyú beépítése ajánlott. Ahol lehetséges érdemes a faaprítékot, a pelletet használni, de korszerű kondenzációs gázkazánnal a gázfűtés sem zárható ki. A napelemek, napkollektorok az elektromos áram, illetve a meleg víz előállításában segíthetnek. Nem szabad elfeledkezni a hővisszanyerő szellőző berendezés létesítéséről sem, amely nemcsak elszívja a használt levegőt, hanem azt kívülről beszívott friss, tiszta levegővel pótolja.

Homeinfo.hu – Milyen többletköltséget jelent egy nullenergiás ház építése?

K. J. – Megfelelő tervezés, kivitelezés esetén a közel nulla energiaigényű ház mintegy húsz százalékkal kerül többe, mint a hagyományos technológiával tető alá hozott épület. Nem csak az alacsony rezsiköltségek miatt érdemes nullenergiás házakat építeni, gondolni kell a környezetvédelmi szempontokra – szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, klímavédelem – is. Nem véletlen, hogy az EU direktíva szerint 2018. december 31. után középület, illetve 2020. december 31. után bármilyen épület – akár lakás is – csak közel nulla energiaigénnyel építhető.

Homeinfo.hu – Mennyire népszerűek Magyarországon a nullenergiás házak?

K. J. – Érdeklődés van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy szemléletváltásra, tudatformálásra is szükség van. Nem ritka az olyan eset, hogy valaki 120 négyzetméteres házat akar felépíteni, s ha sokallja az árat, nem a négyzetmétert, hanem inkább a műszaki tartalmat igyekszik csökkenteni.

Nullenergiás bemutatóház a Construma Ökocity kiállításán

Ez is érdekelhet

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Látványos és elegáns öntöttmárvány térkádak az AREZZO design-tól

Újítsd fel garázsod műgyanta vékonybevonattal!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann billenő garázskapu

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mindent a kád típusokról: egyenes, sarok, aszimmetrikus…

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hővisszanyerős szellőztető, ami nélkül nincs korszerű épület

Családi ház felújítása 3. rész – Fűtésrendszer korszerűsítés kazáncserével: új hálózat tervezése

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

Milyen építőanyagot válasszunk?

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell