A Construma 2012 társkiállítása az OtthonDesign, belsőépítészeti kiállítás, ahol az érdeklődőknek bemutatják a Jövő konyhája pályázat díjnyertes konyhai berendezését. Budapesten a Hungexpo vásárvárosban rendezett kiállításon megismerhetik még a mai, modern konyha irányvonalait is.
A bútoripari cégek által év elején kiírt Jövő konyhája pályázatra ötven pályamű érkezett be, s kétfordulós értékelés után dőlt el, hogy kik lettek a befutók. Macsali Zsolt elmondta, hogy elsősorban fiatal, kezdő lakberendezők, formatervezők jelentkezését várták, akik olyan konyhát tudnak tervezni, amely az anyagfelhasználást, ergonómiai szempontokat, dizájnt tekintve megfelelnek a 2012-es irányvonalaknak. A szakmai zsűri végül úgy döntött, hogy a győztes pályaművet Csontos Mónika és Gábor Miklós tervéből készíti el a kivitelező, a Macsali Kitchen Manufacture.
A standon nem csak a jövő konyháját tekinthetik meg az érdeklődők, mindennap lesznek szakmai programok.
Az érdeklődők előadást hallgathatnak meg többek között arról, hogy
- milyenek a korszerű bútoripari vasalatok,
- miért hasznos a látványtervező szoftver a lakberendezőnek,
- hogyan lehet antibakteriális a konyhapult,
- miben segíti a lakberendező a lakásfelújító munkáját, s
- mik az irányvonalak a konyhabútorok piacán.
Ezzel kapcsolatban Macsali Zsolt elmondta, Olaszországban és Németországban a divat az, hogy a konyhában a háztartási készülékeket igyekeznek „elrejteni”, nem csak beépítik azokat, hanem ajtóval el is takarják. A környezettudatosság jegyében az anyagok kiválasztásakor, s a felületkezelés során is előtérbe kerülnek a környezetbarát anyagok.
Mint megtudtuk, a háziasszonyok felkészülhetnek arra, hogy a háztartási készülékek esetében is változik a divat. A mikrohullámú sütők helyét egyre inkább átveszik a gőzpárolók, s olyan főzőalkalmatosságokkal is megismerkedhetünk, mint az indukciós wok, vagy a teppanyaki. Ismert, hogy az ázsiai konyha kedvelői nem nélkülözhetik a wokot. A távol-keleti edényhez sokáig a nagyteljesítményű gázégő volt az egyetlen használható energiaforrás.
Ez is érdekelhet
Az indukciós wok megjelenésével megszületett az erős teljesítményű, elegáns alternatíva. A wok serpenyő (amely a készülék tartozéka) kényelmesen ül az üvegkerámia felület mélyedésében, így biztosítja a hő közvetlen átadását az ételeknek. Ha szükséges, a bekapcsolható booster funkció a készülék teljesítményét megnöveli. Amikor a fogás elkészült, elég a wokot egyszerűen kikapcsolni, az indukciós technológiának köszönhetően nem éghet le az edény tartalma. A nemesacél főzőfelülettel rendelkező teppanyaki– a japán látványkonyha terméke – pedig alkalmas húsok és halak sütésére, illetve zöldségek grillezésére, a melegen tartó funkció pedig segít, hogy mindig tálalásra kész legyen az étel.
Az a vásárlátogató, aki nem csak nézelődni akar, szombat és vasárnap délután az ingyenes tanácsadáson kaphat jó ötleteket konyhája berendezéséhez.