Hirdetés

Tiffany lámpa saját kezűleg

Saját kezűleg szeretne ajándékot készíteni szeretteinek születésnapjukra vagy karácsonyra, húsvétra? Tanulja meg a Tiffany lámpa készítését! Esetleg feleségének, párjának keres ajándékot? Lepje meg Tiffany lámpa készítéséhez való eszközökkel vagy írassa be Tiffany-lámpakészítő tanfolyamra!

A Tiffany lámpák jellegzetes darabjai lehetnek otthonunknak, irodánknak, elkészítésük nem egyszerű feladat, de ha belevágunk, nem bánjuk meg. Már maga az alkotás, a Tiffany lámpa elkészítése is nagy élmény, nem is szólva a végeredményről, a csodás lámpáról. A Tiffany lámpa készítésének első lépései a lámpa formájának és mintájának megtervezése, a talp kiválasztása.

Tiffany lámpa saját kezűleg

A minta

A megálmodott mintához szükséges elkészíteni a sablont, ezt gyakorlottak maguk készíthetik, de a Tiffany lámpa sablonjai az internetről is letölthetők.

Tiffany lámpa saját kezűleg

A kaptafa

A míves Tiffany lámpa elkészítéséhez szükség van kaptafára is. A kaptafa használatának előnye, hogy könnyű rárajzolni a mintát, majd a következő Tiffany lámpa elkészítéséhez újrarajzolni. Az elemeket rá lehet rögzíteni, tartja az alakját, ne tesz benne kárt a forrasztáskor lecsöppenő ón. Sokszor fölhasználható.

Tiffany lámpa saját kezűleg

Videó: A kaptafához kapható olyan eszköz is, amely megkönnyíti a minta fölrajzolását.

Az üveg

A Tiffany lámpához használt üveg minősége jelentősen eltérhet. Az üveg eltérő minősége szemmel nem is mindig látszik. Az a lényeges kérdés, hogy az üveg mennyire feszültségmentesített, milyen lassan hűlt ki. A gyártás során a színezett, méretre hengerelt üveget nagyon lassan, akár nyolc óra alatt hagyják lehűlni. Viszont a rossz minőségű üvegben a gyors hűlés miatt feszültséggócok keletkeznek, ettől rideggé, törékennyé válik, könnyen törik.

Tiffany lámpa saját kezűleg

A lámpatalp

Fontos szempont a Tiffany lámpánk talpának anyaga is. A legszebb Tiffany lámpatalpak bronzból készülnek homokformázva, csiszolva, patinázva. Az olcsó lámpatalpak spiáter nevű ötvözetből (más néven zamak, cink-alumínium ötvözet, kismértékű rézadagolással) készülnek magasnyomású öntéstechnológiával. Ennek hátránya, hogy könnyű, vékonyfalú ezért könnyen sérül.

Tiffany lámpa saját kezűleg

Szerszámok, anyagok

A Tiffany lámpák készítéséhez sokféle szerszámra van szükség. Először is filctoll és körző kell, szükségünk lesz még erős ollóra és acélvonalzóra is a minta megrajzolásához.
Az üvegvágáshoz kell alátétdeszka, gumitalpú vonalzó, íves és egyenes üvegvágó. A forrasztáshoz forrasztópáka, forrasztóón, forrasztóvíz, patina és rézfólia is kell. Kapható még az üveg csiszolását megkönnyítő gép is: gyémántcsiszoló és üvegvágó szalagfűrész is.

Tiffany lámpa saját kezűleg

Forrás: www.tiffany-lampak.hu/

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Lakásfelújítás saját kezűleg – A hungarocell csodája

A felújítás során használt egyik leghasznosabb anyag a polisztirol. Egyszerű vele bánni, díszít, és – köznapi nevén – a hungarocell még szigetel is egyben.

Karácsonyi szalvétagyűrű saját kezűleg

Készítsen édességre emlékeztető szalvétagyűrűket karácsonyra saját kezűleg! A karácsonyi asztal dísze lesz, vagy ajándékba is adható a magunk által készített a szalvétagyűrű.

Gravírozás saját kezűleg

A gravírozás sokkal könnyebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Könnyen készíthetünk személyes ajándékot szeretteinknek: névre szóló gravírozott poharat, üveget vagy épp fűszertartót.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Ne féljünk belevágni!

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha a felújítás során egyes munkálatokat magunk végzünk el saját kezűleg. A szakember munkája csakis akkor kifizetődő, ha jó minőséget nyújt. Nem egyszerű feladat már a lakásfelújítás első lépése sem, a bontás.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.