Hirdetés

Tiffany lámpa saját kezűleg

Saját kezűleg szeretne ajándékot készíteni szeretteinek születésnapjukra vagy karácsonyra, húsvétra? Tanulja meg a Tiffany lámpa készítését! Esetleg feleségének, párjának keres ajándékot? Lepje meg Tiffany lámpa készítéséhez való eszközökkel vagy írassa be Tiffany-lámpakészítő tanfolyamra!

A Tiffany lámpák jellegzetes darabjai lehetnek otthonunknak, irodánknak, elkészítésük nem egyszerű feladat, de ha belevágunk, nem bánjuk meg. Már maga az alkotás, a Tiffany lámpa elkészítése is nagy élmény, nem is szólva a végeredményről, a csodás lámpáról. A Tiffany lámpa készítésének első lépései a lámpa formájának és mintájának megtervezése, a talp kiválasztása.

Tiffany lámpa saját kezűleg

A minta

A megálmodott mintához szükséges elkészíteni a sablont, ezt gyakorlottak maguk készíthetik, de a Tiffany lámpa sablonjai az internetről is letölthetők.

Tiffany lámpa saját kezűleg

A kaptafa

A míves Tiffany lámpa elkészítéséhez szükség van kaptafára is. A kaptafa használatának előnye, hogy könnyű rárajzolni a mintát, majd a következő Tiffany lámpa elkészítéséhez újrarajzolni. Az elemeket rá lehet rögzíteni, tartja az alakját, ne tesz benne kárt a forrasztáskor lecsöppenő ón. Sokszor fölhasználható.

Tiffany lámpa saját kezűleg

Videó: A kaptafához kapható olyan eszköz is, amely megkönnyíti a minta fölrajzolását.

Az üveg

A Tiffany lámpához használt üveg minősége jelentősen eltérhet. Az üveg eltérő minősége szemmel nem is mindig látszik. Az a lényeges kérdés, hogy az üveg mennyire feszültségmentesített, milyen lassan hűlt ki. A gyártás során a színezett, méretre hengerelt üveget nagyon lassan, akár nyolc óra alatt hagyják lehűlni. Viszont a rossz minőségű üvegben a gyors hűlés miatt feszültséggócok keletkeznek, ettől rideggé, törékennyé válik, könnyen törik.

Tiffany lámpa saját kezűleg

A lámpatalp

Fontos szempont a Tiffany lámpánk talpának anyaga is. A legszebb Tiffany lámpatalpak bronzból készülnek homokformázva, csiszolva, patinázva. Az olcsó lámpatalpak spiáter nevű ötvözetből (más néven zamak, cink-alumínium ötvözet, kismértékű rézadagolással) készülnek magasnyomású öntéstechnológiával. Ennek hátránya, hogy könnyű, vékonyfalú ezért könnyen sérül.

Tiffany lámpa saját kezűleg

Szerszámok, anyagok

A Tiffany lámpák készítéséhez sokféle szerszámra van szükség. Először is filctoll és körző kell, szükségünk lesz még erős ollóra és acélvonalzóra is a minta megrajzolásához.
Az üvegvágáshoz kell alátétdeszka, gumitalpú vonalzó, íves és egyenes üvegvágó. A forrasztáshoz forrasztópáka, forrasztóón, forrasztóvíz, patina és rézfólia is kell. Kapható még az üveg csiszolását megkönnyítő gép is: gyémántcsiszoló és üvegvágó szalagfűrész is.

Tiffany lámpa saját kezűleg

Forrás: www.tiffany-lampak.hu/

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák