Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Különleges adventi naptár fából

Minden gyermek izgatottan készül karácsonyra és szentestére. Tegye idén varázslatosabbá a várakozást, készítsen gyermekeinek csodálatos adventi naptárt! Reggelente örömmel fogja látni, ahogy szaladnak, hogy megnézzék, mi rejtőzik aznap az adventi naptár ajtaja mögött.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A naptár elkészítéséhez használja a Dremel Moto-Saw lombfűrészt, valamint a Dremel 3000 multiszerszámot, és kövesse a Lépésről-lépésre útmutatót. Az ajándék elkészítésének nehézségi fokozata közepes.

20121012_adventi_10

Szükséges eszközök

  • Dremel Moto-Saw lombfűrész, általános fafűrész penge (MS51) és finom fafűrész penge (MS52)
  • Dremel 3000 multiszerszám a Dremel 561-es többcélú spirális marófejjel és a 628-as precíziós fúrószár készlettel (1,2 mm)
  • precíziós csavarozó készlet, nullás méretű csavarozóval

Szükséges alapanyagok

  • 25 darab 16 mm × 19 mm méretű nyitható réz csuklópánt és a rögzítéshez szükséges csavarok
  • 1 darab 64 mm méretű sárgaréz zsanér
  • 1 darab 73 cm × 50 cm méretű, 18 mm vastag MDF-lap, amelyből a naptár előlapja lesz
  • 1 darab 73 cm × 50 cm méretű, 3 mm vastag MDF-lap, amiből az adventi naptár hátlapja lesz
  • 2 darab 45 mm × 70 cm méretű, 9 mm széles MDF-deszka, amelyet az alábbi méretűre kell majd tovább fűrészelnie: 25 darab 45 mm × 45 mm méretű, 9 mm széles MDF-lapokra a kis ajtókhoz, 1 darab 8 cm × 50 cm méretű, 9 mm széles MDF-lap a támasztékhoz

Első lépés

A fenti lista alapján a legközelebbi barkácsáruházban vásárolja meg a méretre vágott MDF-lapokat. Ezt követően rajzoljon egy fenyőfa alakú ábrát a 73 cm × 50 cm nagyságú, 18 mm széles MDF-lapra az alábbiak szerint: először húzzon ceruzával felülről lefelé egy függőleges, egyenes vonalat az MDF-lap közepére. Az így kapott függőleges vonalon jelöljön be 10 centiméterenként 1-1 pontot, majd ezektől a pontoktól húzzon derékszögben jobbra és balra 1-1 vízszintes vonalat, a fénykép szerint.
Folytassa a rajzolást úgy, hogy a legalsó vízszintes vonalon a középvonaltól 50 centiméterre jobbra és balra mérjen ki egy–egy pontot, majd ezeket a pontokat kösse össze a legfelső ponttal. Ezt követően húzzon 1-1 vonalat a felső középponttól az alsó vízszintes vonal bal és jobb szélére. A kapott négyzetekbe rajzolja be az átlós vonalakat, a képen látható módon. Ez lesz a fenyőfa lombja.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Második lépés

Miután elkészült a fenyőfa körvonalával, helyezze az MDF-lapot a Dremel Moto-Saw lombfűrészre, és vágja körbe a külső körvonalat, a finom fafűrész penge (MS52) használatával. Ez az elem lesz az adventi naptár előlapja.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Harmadik lépés

A fenyőfa alakúra vágott előlapot tegye rá sablonként a 73 cm × 50 cm nagyságú, 3 mm vastag MDF-lapra, és rajzolja körbe. Ezt követően a körvonalat vágja ki ismét a Dremel Moto-Saw segítségével. Így két azonos méretű, fenyőfa alakú MDF-lapja lesz.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Negyedik lépés

A két darab, 45 mm × 70 cm nagyságú, 9 mm vastag MDF-csíkot a Dremel Moto–Saw segítségével vágja 25 × 45 mm méretű kockákra. Ezekből lesznek az adventi naptár kis ajtói.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Ötödik lépés

Tegye a kivágott ajtókat a 18 mm-es fenyőfa alakra, egymástól egyenlő távolságra az alábbiak szerint, alulról felfelé haladva (darabszámban): három, öt, három, négy, három, három, kettő, és a legtetejére egy-egy. Ezt követően rajzolja körbe az ajtókat, majd a megrajzolt körvonalak belső részére 2 vagy 3 milliméter távolságra az eredeti vonallal párhuzamosan húzzon újabbakat. A belső vonalat kell majd körbevágnia a fűrésszel. Az így kapott kis négyzet alakú üregbe lehet majd elrejteni a meglepetés csokoládét vagy a cukorkákat.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Hatodik lépés

Ahhoz, hogy belülről ki tudja vágni a megrajzolt négyzeteket, alakítson ki olyan lyukakat a négyzetek közepén, amelyeken a Dremel Moto-Saw fűrész finom fafűrész pengéje átférhet. Ezt követően vágja körbe a kis négyzet minden oldalát a fűrésszel úgy, hogy a fakocka kiessen a belsejéből. A lyukak kialakításához javasoljuk, hogy használja a Dremel 3000 multiszerszámot az 561-es többcélú spirális marófejjel.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Hetedik lépés

Tegye egymásra és rögzítse össze a fenyőfaformára vágott adventi naptár elő- és hátlapját a széleken és középen is. A rögzítéshez használjon tűzőgépet vagy szöget és kalapácsot. Alternatív megoldásként alkalmazhat faragasztót. Ebben az esetben erősen nyomja össze a két elemet és hagyja megszáradni.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Nyolcadik lépés

Csavarozzon 1-1 zsanért a kis ajtókhoz a nullás méretű csavarhozóval, majd rögzítse az ajtókat a zsanér másik részével az adventi naptár előlapjához. A rögzítéshez először egy kisebb méretű fúrófejjel végezzen előfúrást a fában annak érdekében, hogy a rögzítő csavart könnyebben bele tudja majd fúrni. Az előfúráshoz használja a Dremel 3000 multiszerszámot a 628-as precíziós fúrószár készlettel (1,2 mm).

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Kilencedik lépés

Helyezze a 64 mm méretű réz zsanér egyik végét az 50 cm × 8 cm nagyságú 9 mm széles MDF-lapra, és végezzen előfúrást a fán a Dremel 628-as precíziós fúrószár készlettel (2,0 mm), majd rögzítse a zsanért a csavarozóval az adventi naptár hátsó részének közepére. Ez lesz az a támaszték, amely segítségével a naptárat fel tudja állítani 10 fokos szögben az asztalra vagy egyéb vízszintes felületre anélkül, hogy eldőlne.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Tizedik lépés

Utolsó lépésben fesse ki és dekorálja a naptárat saját ízlésének, elképzelésének megfelelően.

Adventi naptár fából – saját kezűleg

Forrás: Dremel