Hirdetés

Tavaszi teendők a kertben

Már kirügyeztek a fák és virágba borult a táj. Ha eddig (jó) idő hiányában elodáztuk tavaszi ténykedésünket a kertben, akkor rögvest ragadjunk szerszámot, hiszen még áprilisban is számos teendő vár ránk.

20110422_tavaszi_kerti_teendok_05

Fák, cserjék

 • A gyakorlott kertészkedők jól tudják, hogy már februártól el lehet kezdeni a tavaszi munkálkodást a gyümölcsfák és dísznövények metszésével. Nyeséskor és vágáskor az elhalt, elvékonyodott, sérült ágakat metszőolló, fűrész segítségével eltávolítjuk a növényekről, azért, hogy új, virágzó és termést hozó hajtások tudjanak nőni.
 • Idősebb fáknál a metszés alkalmazásával hozzuk egyensúlyba és tartjuk meg a növekedést, valamint a termésképződést, míg fiatal fák esetében ez által alakíthatjuk ki a későbbi koronát.
 • Nem szabad megfeledkezni a rózsa, hortenzia és orgonabokrok metszéséről sem.
 • Ezt követi egy ún. lemosó permetezés, amelyet célszerű elvégezni, hiszen így tudjuk hatékonyan megelőzni a rovarkártevők és a gombák elszaporodását, melyek egyaránt károsítják a fát és annak termését.
 • Ezután a műtrágyázással folytatjuk kerti tevékenységünket. Négyzetméterenként 4-5 dkg mennyiségben szükséges alkalmazni a főként nitrogén tartalmú szert, melyet be kell kapálnunk a talajba, annak érdekében, hogy azok minél hamarabb kifejthessék jótékony hatásukat a gyökereknél.

Fák, cserjék áplolása

Pázsitok, gyepek

 • Első lépésként egy alapos átgereblyézést kell elvégeznünk azért, hogy az elhalt részeket eltávolítsuk.
 • A foltos felületek pótlására –a föld fellazítását és visszatömörítését követően-, egyenletesen kb. 5 deka fűmagot szórunk szét négyzetméterenként, majd betapossuk a problémás területekbe.
 • Utána megöntözzük oly mértékben, hogy az által ne mossuk ki a frissen szórt fűmagokat.

Pázsitok, gyepek gondozása

Kerti Virágok

 • Az időjárástól függően megkezdhetjük a tavaszi hagymák ültetését. A lényeg, hogy a föld már ne legyen fagyos és elérje a 10 fokot.
 • Ültetés előtt elő kell készítenünk a talajt, ezért fellazítjuk olyan mélyre, amilyen mélyen el akarjuk helyezni a hagymát, majd a fölhöz komposztot vagy trágyát keverünk.
 • A tavasz hírnökei, a tulipán, a nárcisz és a jácint ültetését ősszel kell elvégezni, így tavasszal csak a virágzásukban gyönyörködhetünk.

 • Március környékén kerülnek a földbe a kardvirágok, dália- és liliomfélék hagymái.
 • Április közepétől megkezdhetjük az egynyári virágmagok vetését, mivel a talaj már megfelelően felmelegedett. Ilyenek például: a porcsinrózsák, az oroszlánszáj, a nebáncsvirágok, a tátika, a sarkantyúvirág és a díszbabok fajtái.


Tavasz hagymás virágok

Balkon és terasz növények

 • A dézsás növényeket fokozatosan kell a szabad levegőhöz szoktatni. Vegyük figyelembe a balkon fekvését (napos-árnyékos) és a növények igényeit.
 • Átültetésükkor keverjünk lassan lebomló műtrágyát a földbe.
 • A balkonládákba rakjunk muskátlit vagy egynyári virágokat.
 • Ma már egyre elterjedtebb a mini fűszerkertek kialakítása, amelyek akár a teraszon vagy a balkonon is megoldhatóak, ha kisebb edényekbe, ládákba fűszernövényeket telepítünk. Jól tűrik a szárazságot a mediterrán növények, például a kakukkfű, a rozmaring, a levendula és a zsálya, valamint az oregánó. Humuszos, jó víz- és légáteresztő talajt igényel a snidling, a kapor és az ánizs. Ha mentát vagy citromfüvet szeretnénk nevelni, akkor komposztban gazdag, nedves kerti földet és árnyékot biztosítsunk a növényeknek.
 • Fontos a megfelelő tápoldatozás és a kellő vízmennyiség betartása.

Balkon és terasz növények

Szobanövények

A benti növények is bőven biztosítanak számunkra feladatokat a tavaszi időszakban.

 • Átültetés: ha télen odaadóan gondoztuk virágainkat, könnyen megeshet, hogy ezt a törődést meghálálva azok kinövik régi helyüket, és ezért nagyobba kell cserélnünk a virágcserepeket.
 • Vizsgáljuk meg a levelek fonákját, hogy nem telepedtek-e meg rajtuk kártevők. Szükség esetén távolítsuk el azokat vegyszerek segítségével.
 • Tápoldatozás: kezdetben kéthetente egyszer használjunk tápoldatot, hogy hozzászokassuk a növényt, majd májustól már lehet hetente is. Vízzel kell hígítani a szert, az előírásnak megfelelő arányban.
 • A kevesebb néha több! Mindig csak az ajánlott mennyiséget alkalmazzuk!
 • Az egynyári virágos szobanövényeket felesleges trágyázni, elegendő számukra a földjükben lévő tápanyagtartalom.
 • A virágok leveleit mossuk le zuhany alatt, így azok megszabadulva a rájuk rakódott téli portól, szó szerint fellélegezhetnek.
 • A tavaszi napfény is erős lehet, ezért oda kell figyelni, nehogy az ablakon keresztül megégesse a növények leveleit.

Szobanövények

Ha ezeket az apró, de hasznos tanácsokat betartjuk, játszi könnyedséggel alakíthatunk ki szebbnél szebb kerteket. Variálhatunk a virágok színeivel, a bokrok, cserjék formáival. Ha a lehetőség adott, kertészkedjünk bátran! Teremtsünk magunk köré zöldet!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.