Hirdetés

Tavaszi teendők a kertben

Már kirügyeztek a fák és virágba borult a táj. Ha eddig (jó) idő hiányában elodáztuk tavaszi ténykedésünket a kertben, akkor rögvest ragadjunk szerszámot, hiszen még áprilisban is számos teendő vár ránk.

20110422_tavaszi_kerti_teendok_05

Fák, cserjék

 • A gyakorlott kertészkedők jól tudják, hogy már februártól el lehet kezdeni a tavaszi munkálkodást a gyümölcsfák és dísznövények metszésével. Nyeséskor és vágáskor az elhalt, elvékonyodott, sérült ágakat metszőolló, fűrész segítségével eltávolítjuk a növényekről, azért, hogy új, virágzó és termést hozó hajtások tudjanak nőni.
 • Idősebb fáknál a metszés alkalmazásával hozzuk egyensúlyba és tartjuk meg a növekedést, valamint a termésképződést, míg fiatal fák esetében ez által alakíthatjuk ki a későbbi koronát.
 • Nem szabad megfeledkezni a rózsa, hortenzia és orgonabokrok metszéséről sem.
 • Ezt követi egy ún. lemosó permetezés, amelyet célszerű elvégezni, hiszen így tudjuk hatékonyan megelőzni a rovarkártevők és a gombák elszaporodását, melyek egyaránt károsítják a fát és annak termését.
 • Ezután a műtrágyázással folytatjuk kerti tevékenységünket. Négyzetméterenként 4-5 dkg mennyiségben szükséges alkalmazni a főként nitrogén tartalmú szert, melyet be kell kapálnunk a talajba, annak érdekében, hogy azok minél hamarabb kifejthessék jótékony hatásukat a gyökereknél.

Fák, cserjék áplolása

Pázsitok, gyepek

 • Első lépésként egy alapos átgereblyézést kell elvégeznünk azért, hogy az elhalt részeket eltávolítsuk.
 • A foltos felületek pótlására –a föld fellazítását és visszatömörítését követően-, egyenletesen kb. 5 deka fűmagot szórunk szét négyzetméterenként, majd betapossuk a problémás területekbe.
 • Utána megöntözzük oly mértékben, hogy az által ne mossuk ki a frissen szórt fűmagokat.

Pázsitok, gyepek gondozása

Kerti Virágok

 • Az időjárástól függően megkezdhetjük a tavaszi hagymák ültetését. A lényeg, hogy a föld már ne legyen fagyos és elérje a 10 fokot.
 • Ültetés előtt elő kell készítenünk a talajt, ezért fellazítjuk olyan mélyre, amilyen mélyen el akarjuk helyezni a hagymát, majd a fölhöz komposztot vagy trágyát keverünk.
 • A tavasz hírnökei, a tulipán, a nárcisz és a jácint ültetését ősszel kell elvégezni, így tavasszal csak a virágzásukban gyönyörködhetünk.

 • Március környékén kerülnek a földbe a kardvirágok, dália- és liliomfélék hagymái.
 • Április közepétől megkezdhetjük az egynyári virágmagok vetését, mivel a talaj már megfelelően felmelegedett. Ilyenek például: a porcsinrózsák, az oroszlánszáj, a nebáncsvirágok, a tátika, a sarkantyúvirág és a díszbabok fajtái.


Tavasz hagymás virágok

Balkon és terasz növények

 • A dézsás növényeket fokozatosan kell a szabad levegőhöz szoktatni. Vegyük figyelembe a balkon fekvését (napos-árnyékos) és a növények igényeit.
 • Átültetésükkor keverjünk lassan lebomló műtrágyát a földbe.
 • A balkonládákba rakjunk muskátlit vagy egynyári virágokat.
 • Ma már egyre elterjedtebb a mini fűszerkertek kialakítása, amelyek akár a teraszon vagy a balkonon is megoldhatóak, ha kisebb edényekbe, ládákba fűszernövényeket telepítünk. Jól tűrik a szárazságot a mediterrán növények, például a kakukkfű, a rozmaring, a levendula és a zsálya, valamint az oregánó. Humuszos, jó víz- és légáteresztő talajt igényel a snidling, a kapor és az ánizs. Ha mentát vagy citromfüvet szeretnénk nevelni, akkor komposztban gazdag, nedves kerti földet és árnyékot biztosítsunk a növényeknek.
 • Fontos a megfelelő tápoldatozás és a kellő vízmennyiség betartása.

Balkon és terasz növények

Szobanövények

A benti növények is bőven biztosítanak számunkra feladatokat a tavaszi időszakban.

 • Átültetés: ha télen odaadóan gondoztuk virágainkat, könnyen megeshet, hogy ezt a törődést meghálálva azok kinövik régi helyüket, és ezért nagyobba kell cserélnünk a virágcserepeket.
 • Vizsgáljuk meg a levelek fonákját, hogy nem telepedtek-e meg rajtuk kártevők. Szükség esetén távolítsuk el azokat vegyszerek segítségével.
 • Tápoldatozás: kezdetben kéthetente egyszer használjunk tápoldatot, hogy hozzászokassuk a növényt, majd májustól már lehet hetente is. Vízzel kell hígítani a szert, az előírásnak megfelelő arányban.
 • A kevesebb néha több! Mindig csak az ajánlott mennyiséget alkalmazzuk!
 • Az egynyári virágos szobanövényeket felesleges trágyázni, elegendő számukra a földjükben lévő tápanyagtartalom.
 • A virágok leveleit mossuk le zuhany alatt, így azok megszabadulva a rájuk rakódott téli portól, szó szerint fellélegezhetnek.
 • A tavaszi napfény is erős lehet, ezért oda kell figyelni, nehogy az ablakon keresztül megégesse a növények leveleit.

Szobanövények

Ha ezeket az apró, de hasznos tanácsokat betartjuk, játszi könnyedséggel alakíthatunk ki szebbnél szebb kerteket. Variálhatunk a virágok színeivel, a bokrok, cserjék formáival. Ha a lehetőség adott, kertészkedjünk bátran! Teremtsünk magunk köré zöldet!

Kapcsolódó cikkek

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.