Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

STIHL, a favágás mestere

A favágás, fakitermelés szinte egyidős az emberiséggel, hiszen építészeti, eszközgyártási alapanyagra, fűtő- és nyersanyagra minden időben szükség volt. Az idő előrehaladtával nőtt a nyersanyag iránti kereslet, ebből fakadóan még nagyobb igény mutatkozott a gyors, biztonságos munkavégzésre.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Fejlesztések a biztonságosabb fakitermelés és munkavégzés érdekében

Az anyacég 1929-ben kezdte el gyártani a fakitermelés mai napig legfontosabb innovációjaként számon tartott eszközét, a láncfűrészt. A STIHL tevékenysége aktívan hozzájárul a biztonságos munkavégzéshez.

STIHL, a favágás mestere

1959-ben újabb fejlesztéssel hozakodott elő a vállalat, amellyel forradalmasította az erdei munkát. Ez volt a STIHL Contra motorfűrész. Az ezt követő húsz év sem maradt innováció nélkül: az erdőgazdálkodási gépek mellett megjelentek a kert- és gyepápolási, építőipari, valamint a tisztítógépek is, melyek esetében egy cél lebegett a fejlesztők szeme előtt: megbízható, biztonságos, könnyen használható gépek előállítása. 

STIHL láncfűrész

Ki és miért készítette el az első láncfűrészt?

Az 1920-as évek végén Andreas Stihl nagy felismerésének köszönhetjük a láncfűrész megjelenését. A kiinduló gondolat szerint egy hordozható, benzinüzemű motoros fűrész nagyban hozzájárul a termékenység növeléséhez. Ezen felismerésén felbuzdulva, szakembereket szervezett maga köré és 1926-ban megalapította a STIHL anyacégét. 1929-re a láncfűrészek gyártása is beindult. Stihl úr a minőségi termékek gyártása érdekében ragaszkodott ahhoz, hogy minden alkatrészt, elemet saját cége által kitanított szakmunkások készítsenek, és saját maga felügyeljen minden apró folyamatot.


Röviden a STIHL láncfűrész előnyeiről

Nem szükséges hosszas elemzésekbe bocsátkozni a láncfűrész előnyeit illetően, hiszen az első láncfűrészek gyártása óta eltelt közel 90 év alatt volt elég ideje megismertetni magát szinte az egész világgal. Ha mégis ki szeretnénk emelni a legfontosabbakat, akkor az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • Eredményesebbé teszi a fakitermelést
  • Megkönnyíti a munkát birtokán, gyümölcsösében
  • Igényeinek megfelelően választhatja ki láncfűrésze teljesítményét
  • Benzint és elektromos energiát (vezetékes, akkumulátoros kivitel) felhasználó modellek közül választhat
  • A kapcsolódó, kiegészítő tartozékokkal még könnyebben, gyorsabban és precízebben végezheti munkáját 

Mit tud az MSA 160 C-BQ elnevezésű, elektromos láncfűrész?

Zajérzékeny területeken, beltéri munkálatok során kiváló eszköz a feladatok ellátására. Vágószerkezete az akkumulátoros üzemeltetés során elérhető legnagyobb vágásteljesítmény érdekében lett kifejlesztve. Kezelhetősége egyszerű és felhasználóbarát. Az elérhető üzemidő a használt akkumulátor méretétől függ, 23 perctől egészen 180 percig. Alapfelszereltsége támogatja a biztonságos munkavégzést és a felhasználóbarát üzemelést.

STIHL láncfűrész

Mi tartozik az alapfelszereltséghez?

Működtető fogantyú: A kemény igénybevételnek kialakított, csúszásmentes fogantyú, biztonságos és precíz munkavégzést tesz lehetővé, legyen szó bármilyen pozícióról.
STIHL villanymotor: Energiahatékonyan, kopás nélkül működik, az akkumulátorból felvett elektromos energiát nagy hatásfokkal alakítja át munkateljesítménnyé. A motor és akkumulátor „egészségéért” az elektronikus vezérlés felelős, amely a terhelés mértékének megfelelően szabályozza a motor fordulatszámát. Így az mindig optimális tartományban működik.

QuickStop Super láncfék: egyedi STIHL fejlesztés, amely a fűrészláncot a legrövidebb idő alatt megállítja, a motorfűrész fogantyújának elengedését követően. Olyan munkálatoknál, ahol a motorfűrészt gyakran meg kell állítani kiemelten, növeli a munkavégzés hatékonyságát.

Ematic-lánckenőrendszer: a STIHL Ematic rendszer az Ematic vezetőlemezből, az Oilomatic fűrészláncból és egy szabályozható adagolású, illetve csökkentett anyagtovábbítású olajszivattyúból áll. Használatával a láncolaj csak és kizárólag arra a területre kerül, ahol arra szükség van. Költségcsökkentő hatása sem elhanyagolható: a precíz adagolásnak köszönhetően, a láncolaj felhasználás akár a felére is csökkenthető.

Gyors láncfeszítés: szerszám nélkül, az állítókerék segítségével gyorsan és egyszerűen változtathatunk a lánc feszességén. Ezzel elkerülhetjük a kisebb és komolyabb baleseteket is.

Szerszám nélküli betöltőnyílás: a lánckenő olaj utántöltését elősegítő nyílás, amely szerszám nélkül nyitható és gyors, kényelmes utántöltést biztosít.

Kétfogantyús kezelés: a fogantyú és a hátsó vezérlő markolata ergonomikus kialakítású, puha fogású, ezáltal támogatja a biztonságos munkavégzést minden körülmények között.

Eszközünket utólag felszerelhetjük STIHL töltőkészülékkel és Lítium-ION akkumulátorral.

Forrás: Stihl