Hirdetés

STIHL, a favágás mestere

A favágás, fakitermelés szinte egyidős az emberiséggel, hiszen építészeti, eszközgyártási alapanyagra, fűtő- és nyersanyagra minden időben szükség volt. Az idő előrehaladtával nőtt a nyersanyag iránti kereslet, ebből fakadóan még nagyobb igény mutatkozott a gyors, biztonságos munkavégzésre.

Fejlesztések a biztonságosabb fakitermelés és munkavégzés érdekében

Az anyacég 1929-ben kezdte el gyártani a fakitermelés mai napig legfontosabb innovációjaként számon tartott eszközét, a láncfűrészt. A STIHL tevékenysége aktívan hozzájárul a biztonságos munkavégzéshez.

STIHL, a favágás mestere

1959-ben újabb fejlesztéssel hozakodott elő a vállalat, amellyel forradalmasította az erdei munkát. Ez volt a STIHL Contra motorfűrész. Az ezt követő húsz év sem maradt innováció nélkül: az erdőgazdálkodási gépek mellett megjelentek a kert- és gyepápolási, építőipari, valamint a tisztítógépek is, melyek esetében egy cél lebegett a fejlesztők szeme előtt: megbízható, biztonságos, könnyen használható gépek előállítása. 

STIHL láncfűrész

Ki és miért készítette el az első láncfűrészt?

Az 1920-as évek végén Andreas Stihl nagy felismerésének köszönhetjük a láncfűrész megjelenését. A kiinduló gondolat szerint egy hordozható, benzinüzemű motoros fűrész nagyban hozzájárul a termékenység növeléséhez. Ezen felismerésén felbuzdulva, szakembereket szervezett maga köré és 1926-ban megalapította a STIHL anyacégét. 1929-re a láncfűrészek gyártása is beindult. Stihl úr a minőségi termékek gyártása érdekében ragaszkodott ahhoz, hogy minden alkatrészt, elemet saját cége által kitanított szakmunkások készítsenek, és saját maga felügyeljen minden apró folyamatot.


Röviden a STIHL láncfűrész előnyeiről

Nem szükséges hosszas elemzésekbe bocsátkozni a láncfűrész előnyeit illetően, hiszen az első láncfűrészek gyártása óta eltelt közel 90 év alatt volt elég ideje megismertetni magát szinte az egész világgal. Ha mégis ki szeretnénk emelni a legfontosabbakat, akkor az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • Eredményesebbé teszi a fakitermelést
  • Megkönnyíti a munkát birtokán, gyümölcsösében
  • Igényeinek megfelelően választhatja ki láncfűrésze teljesítményét
  • Benzint és elektromos energiát (vezetékes, akkumulátoros kivitel) felhasználó modellek közül választhat
  • A kapcsolódó, kiegészítő tartozékokkal még könnyebben, gyorsabban és precízebben végezheti munkáját 

Mit tud az MSA 160 C-BQ elnevezésű, elektromos láncfűrész?

Zajérzékeny területeken, beltéri munkálatok során kiváló eszköz a feladatok ellátására. Vágószerkezete az akkumulátoros üzemeltetés során elérhető legnagyobb vágásteljesítmény érdekében lett kifejlesztve. Kezelhetősége egyszerű és felhasználóbarát. Az elérhető üzemidő a használt akkumulátor méretétől függ, 23 perctől egészen 180 percig. Alapfelszereltsége támogatja a biztonságos munkavégzést és a felhasználóbarát üzemelést.

STIHL láncfűrész

Mi tartozik az alapfelszereltséghez?

Működtető fogantyú: A kemény igénybevételnek kialakított, csúszásmentes fogantyú, biztonságos és precíz munkavégzést tesz lehetővé, legyen szó bármilyen pozícióról.
STIHL villanymotor: Energiahatékonyan, kopás nélkül működik, az akkumulátorból felvett elektromos energiát nagy hatásfokkal alakítja át munkateljesítménnyé. A motor és akkumulátor „egészségéért” az elektronikus vezérlés felelős, amely a terhelés mértékének megfelelően szabályozza a motor fordulatszámát. Így az mindig optimális tartományban működik.

QuickStop Super láncfék: egyedi STIHL fejlesztés, amely a fűrészláncot a legrövidebb idő alatt megállítja, a motorfűrész fogantyújának elengedését követően. Olyan munkálatoknál, ahol a motorfűrészt gyakran meg kell állítani kiemelten, növeli a munkavégzés hatékonyságát.

Ematic-lánckenőrendszer: a STIHL Ematic rendszer az Ematic vezetőlemezből, az Oilomatic fűrészláncból és egy szabályozható adagolású, illetve csökkentett anyagtovábbítású olajszivattyúból áll. Használatával a láncolaj csak és kizárólag arra a területre kerül, ahol arra szükség van. Költségcsökkentő hatása sem elhanyagolható: a precíz adagolásnak köszönhetően, a láncolaj felhasználás akár a felére is csökkenthető.

Gyors láncfeszítés: szerszám nélkül, az állítókerék segítségével gyorsan és egyszerűen változtathatunk a lánc feszességén. Ezzel elkerülhetjük a kisebb és komolyabb baleseteket is.

Szerszám nélküli betöltőnyílás: a lánckenő olaj utántöltését elősegítő nyílás, amely szerszám nélkül nyitható és gyors, kényelmes utántöltést biztosít.

Kétfogantyús kezelés: a fogantyú és a hátsó vezérlő markolata ergonomikus kialakítású, puha fogású, ezáltal támogatja a biztonságos munkavégzést minden körülmények között.

Eszközünket utólag felszerelhetjük STIHL töltőkészülékkel és Lítium-ION akkumulátorral.

Forrás: Stihl

Kapcsolódó cikkek

Tapéta trendek, tippek, trükkök

Míg az ősember őstapétával, jellemzően állatbőrökkel díszítette az otthonául szolgáló barlangot, addig mi, évezredekkel későbbi utódaik is törekszünk rá, hogy lakásunk, házunk belső falait ízlésünkhöz igazítva tapétával dobjuk fel. Az alapmotiváció tehát nem, a technikai megoldások és a kiválasztás lehetséges szempontjai azonban folyamatosan változtak, változnak.

Beltéri festékek – újdonságok, trendek

Szinte minden festékgyártó előáll egy saját színskálával, megcélozva egy vásárlói csoportot, réteget. Az etalon színskálák előnye, hogy utánfestés vagy hibajavítás, esetleg a felújítás folytatása esetén is biztosítható ugyanaz a szükséges színárnyalat.

Tapéta típusok: melyik a megfelelő?

Ha szeretnénk feldobni a megszürkült falainkat, vagy átalakítani megszokott otthonunkat tökéletes megoldásnak bizonyulhat a tapéta használata. Ma már óriási anyag-szín- és mintavilág áll a rendelkezésünkre. 

Hogyan munkáljunk meg faanyagot? 3. rész / Dekopírfűrész használata

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Többek között építkezésre is! Nézze meg videóinkon, hogyan tudja szakszerűen és szépen megmunkálni a különböző tipusú fákat!

Hogyan munkáljunk meg faanyagot? 1. rész / Fűrészelés munkapadon

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Többek között építkezésre is! Nézze meg videóinkon, hogyan tudja szakszerűen és szépen megmunkálni a különböző tipusú fákat!