Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Önnél milyen károkat okozott a tél?

Bár idén nem volt hideg telünk, minden tavasszal érdemes ellenőrizni házunk állapotát, és elvégezni a szükséges felújításokat – nehogy a nyár közepén érjen kellemetlen meglepetés, mondjuk egy nagy nyári vihar okozta beázás.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Vizes rendszerek

Télen a nagy hideg (már ha van) okozza a legnagyobb problémát, a vizes rendszereket a fagy károsítja leginkább. Bár tél előtt biztosan víztelenítettük a kerti csapot, az öntözőrendszert, a fagyveszélyes vezetékeket, csöveket, mégis célszerű lehet ellenőrizni. Ezt úgy végezhetjük el a legegyszerűbben, ha minden csapot elzárunk, és megnézzük a vízórát, hogy mozdul-e. Ha nem mozdul, minden rendben, ha viszont mégis, hívjunk szakembert (vízvezeték szerelőt), mert ha rossz helyen folyik el a víz, komoly károkat okozhat, például kimoshatja a ház alapját.  

Vízelvezető rendszerek

Nagyon fontos, hogy a vízelvezető rendszereket tavasszal kitisztítsuk, ez nem csak az ereszcsatorna lehet, de egyéb folyókák, vízgyűjtők, víznyelők, árkok. Az ősszel beszorult, berohadt faleveleket, a télen befútt szemetet, koszlerakódásokat ki kell szedni, különben a tavaszi-nyári záporok során lehullott csapadék nem tud elfolyni, esetleg elázhat a pince. Komolyabb problémát is okozhat, ha nem oda folyik a víz, ahova kellene – kimoshatja vagy összetömörítheti a földet, gödröket hozhat létre. Ha ez egy füves részen történik, földet, majd humuszt kell rátölteni. Ha a térburkolat alá folyik be, azt fel kell szedni, feltölteni, majd tömörítés után újra lerakni. Ha a térbetonban tesz kárt, valószínűleg az egészet fel kell törni, mert megfelelően rábetonozni nem mindig lehet.

ereszcsatorna tisztítása

Megtépázott burkolatok

Az egyik leggyakoribb hiba, ami tavasszal a ház körül adódik, a megtépázott burkolat. A fagy, az olvadás, a csúszásmentesítés (főként sóval) árt az ágyazott (térkő, terméskő, téglajárólap) és a ragasztott burkolatoknak. Nincs biztonságban, amit csemperagasztó rögzít – járólap, teraszburkolat, dísztégla a falon, a támfal vagy a lábazat burkolata sem. Ezek egyrészt esztétikai hibák, másrész balesetveszélyesek lehetnek, ha egy törött csempére lépünk. A beton repedése, ha nem túl nagy, műgyantával esetleg javítható, de valószínűleg jobb inkább feltörni, és újra betonozni (a betonréteg soha ne legyen 5-6 cm-nél vékonyabb, különben biztosan sérülni fog). Ehhez kérjük szakember segítségét. A sérült csempéket fel kell törni, és újra le kell rakni, ezzel próbálkozhatunk házilag is, de egy szakember valószínűleg gyorsabban és szebben elvégzi a munkát (és közben nem okoz még kárt, pl. nem töri össze a szomszédos csempedarabokat). A fagyás okozta károk közé tartozik még a tetőcserepek sérülése, melyeket minden tavasszal ellenőrizni, illetve cserélni kell, nehogy beázáshoz vezessen.

Fametszés

Tavasszal szokás levágni a fák túl nagyra nyúlt ágait is, ezek kárt tehetnek a tetőben, a vezetékekben. Csak óvatosan nyessük a fákat, a veszélyes vezetékekhez ne érjünk. A közterületen lévő fákat az önkormányzat tartja karban, ezeket ne bántsuk.

tetőre lógó ágak metszése

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Nyomtasson a zuhanyzóüvegre gyönyörű és tartós képeket

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

7 érv a beton tetőcserép mellett

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Térformálás design elemekkel

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Elérkezett a családi házak ideje - Akár 7 millió forint az energetikai felújításokra!

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát építi fel Hejőpapin a Wienerberger