Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kertek öntözése öntözőrendszerrel – Tervezéstől a telepítésig

Hogyan ajánlott méretezni az öntözőrendszert? Hova helyezzük el és hogyan használjuk úgy, hogy a kert is szép legyen és közben takarékosan is működjön? Íme, a legfontosabb válaszok.

Miért is fontos az öntözés? Hazánk éghajlati sajátosságaiból adódóan öntözés nélkül nem lehet kialakítani és fenntartani kerteket, mert a csapadék mennyisége és eloszlása nem esik egybe a növények vízigényével, ezért vízpótló öntözést kell alkalmazni a hiányzó vízmennyiség pótlására.

Amennyiben nem sajnáljuk a ráfordított pénzt, egy jól megtervezett és beépített öntözőrendszer jó szolgálatot tehet számunkra. Nemcsak időt és energiát takarít meg, de rendszeressége és megbízhatósága miatt hatékonyabb, nem utolsósorban pedig takarékosabb is, mintha mi magunk locsolnánk.

Spray típusú szórófej
Spray típusú szórófej

Az öntözőrendszerek kialakításánál azonban figyelembe kell venni a kerti növények, a pázsit, a cserjék, virágok eltérő igényeit. Számukra az a legfontosabb, hogy a kellő mennyiségű vizet a megfelelő időben kapják. Mivel legtöbben sem kertészmérnökök sem öntözőrendszer telepítők sem vagyunk, jól járunk, ha szakemberrel végeztetjük el a munkát.

Az öntözőrendszerek felépítése

Az esetek túlnyomó többségében a teljes öntözőrendszer a föld alá van telepítve, így nem zavarja meg a kert összképét a füvön felejtett locsolótömlő. Tehát az öntözőrendszer mintha ott sem lenne, viszont az öntözés sohasem marad el. Hogyan lehetséges ez? Az öntözőrendszer csepegtetőcsövekből, mágnesszelepekből, süllyesztett szórófejekből, egy vezérlőből és a hozzá kapcsolódó esőérzékelőből áll. Mindig a vezérlőbe táplált program határozza meg, hogy a kert mely részében működjön éppen az öntözés, ennek megfelelően ez irányítja a föld alatti alkatrészek sokaságát. Mi ebből csak annyit veszünk észre, hogy az addig rejtett szórófejek kiemelkednek a földből, elindul az öntözés, majd a nekik szánt idő letelte után visszabújnak a földbe. Az öntözőrendszer számos további feladatra képes, így például figyeli az esőt, lehet vele műtrágyázni, hűteni a tetőn keresztül a házat, és ezen felül is számtalan lehetőséget hordoz magában!

Szakemberrel végeztessük a munkát?

Mint megannyi ház körüli munkát, ezt is el lehet végezni saját kezűleg, hiszen sokféle alkatrészt meg lehet vásárolni különböző barkácsboltokban. így olcsóbban lesz öntözőrendszerünk, de érdemes megfontolni szakember segítségét, elvégre egy jó öntözőrendszer megtervezése és telepítése külön szakma. Költségesebb lesz ugyan a végeredmény, de sokkal jobb eredményt érhetünk el. Tehát nemcsak a megvalósítást, de már a tervezési fázist is érdemes szakemberre bízni, akinek segítségével olyan, professzionális termékekhez is hozzájuthatunk, amelyet kiskereskedelmi forgalomban mi magunk nem tudnánk megvásárolni.

Milyen a jó öntözőrendszer?

Igazodik a kert növényzetéhez, a gyep típusához, ezen felül a talaj és a klíma tulajdonságaihoz is. Egy-egy esetleges későbbi módosítási igény is felmerülhet, illetve a folyamatos karbantartás sem elhanyagolható szempont, így egy jó öntözőrendszerhez, be kell látni, elengedhetetlen a szakember munkája.

Hogy válasszunk szakembert?

öntözőrendszerünk telepítése esetén is érdemes átnézni a telepítők referenciáit, figyelembe venni ismerőseink ajánlásait. Azok a nagykereskedelmi cégek, ahonnan a telepítők dolgoznak, jó esetben segítséget tudnak nyújtani.

így zajlik a telepítés

Ha magunk akarjuk kiépíteni a rendszert, akkor elkezdődhet a tervezési folyamat.

Tervezés

Első lépésként nem az öntözés gyakoriságát kell megszabni, hanem ún. Helyszínrajzot kell készíteni, ami azért fontos, mert ez alapján határozható meg a kert lejtése és a vízforrás. Ez utóbbi tartalmazza a víznyomás és a vízhozam paramétereit, melyek ismerete szükséges az előkészületeknél. Ezt követően dönthetünk a szórófejek számáról és fajtájáról, valamint elhelyezkedéséről. A szelektálásnál fő szempontok: a kert domborzata, típusa (sziklakert, virágágyás), fekvése és a növények fajtája. A szórófejeket és a fúvókákat a lehető leggazdaságosabban kell elhelyezni a tervrajzon, úgy, hogy azok jól funkcionáljanak.

Kivitelezés

A tervezés fázisán túllendülve elkezdhetjük a kivitelezést, amely a kora tavasztól késő őszig tartó periódusban kell elvégezni, hiszen telepíteni kizárólag fagymentes időszakban lehet. Egy öntözőrendszer kiépítése nem tart sokáig, mindössze 1-3 nap alatt használatra kész.

Az árba kalkuláljuk bele a tervezést (abban az esetben, ha magunk nem vállalkoznánk rá), a felmérést (általában ingyenes), az anyagköltséget és a munkadíjat is. Az így kapott érték körülbelül négyzetméterenként 1000-1500 forint között mozog. Természetesen ez a díjszabás változhat, attól függően, hogy milyenek az igényeink, az adott terület vízhálózati nyomása, vagy formája.

A telepítés során először a tervben rögzített nyomvonalak mentén lefektetik a csöveket, majd beszerelik és beállítják a szelepcsoportokat és a szórófejeket. A földmunkát és a tereprendezést követően az elektromos munkák következnek. Lehetőség van időjárásérzékelő beépítésére, ami azt jelenti, hogy a berendezés nem fog működésbe lépni, ha elegendő csapadék esik. A rendszer behangolásával és az automata programozásával már be is fejeződött az üzembe helyezés.

Milyen szórófejet használjunk a kert különböző területeire?

Az öntözendő területek növényzete, a terepviszonyok és a rendelkezésre álló vízforrás paramétereinek együttes ismeretében határozható meg, hogy az adott terület öntözésére milyen szórófej a legalkalmasabb.

Füves területek öntözése
Füves területek öntözése

Füves területek

Gyepfelületek öntözése süllyesztett (a földbe fixen beépített, onnan csupán az öntözés idejére kiemelkedő) szórófejekkel oldható meg a legjobban. A süllyesztett szórófejeknek két alapvető fajtája létezik: a spray és a rotoros szórófej. Hogy a kettő közül melyiket válasszuk, leginkább a terület nagysága alapján érdemes eldönteni.

Spray szórófej

A spray szórófejek elsősorban keskenyebb, bonyolultabb, szabdaltabb füves területek öntözésére alkalmasak. Szórási sugaruk jellemzően 2-5 méter közé esik, de speciális fúvókák akár 60 cm-es sugárban, vagy keskeny sávban is öntözhetnek. Jellemzőjük a nagy csapadékintenzitás (rövid idő alatt sok vizet adnak ki), ezért napi 5-10 perc működtetés elegendő számukra. Kiemelkedés után a területet egyszerre öntözik, nem mozognak. A fúvókák számtalan típusa kapható.

Az állítható fúvókák nagy előnye, hogy 1-től 360°-ig bármilyen körcikk öntözése megoldható velük, legyen bármilyen szabdalt az öntözendő terület.

A fix fúvókák szöge nem állítható, ez gyárilag 90°, 180°, 360°, vagy különleges sávszóró (téglalap alakú). Nyomástartományuk 1,5-3,0 bar. Tervezésnél nagyon lényeges, hogy a spray szórófejek vízfogyasztása az általuk öntözött területtel arányosan nő, tehát egy teljes kört öntöző szórófej négyszer annyi vizet igényel, mint egy 90°-ban öntöző. A csapadékintenzitásuk jó közelítéssel egyforma.

Rotoros szórófej

A pázsitöntözés másik eszköze a rotoros szórófej. Ezekkel nagyobb területeken lehetséges az öntözés, mivel szórási sugaruk általában 8-12 m, bár különleges esetekben célszerű a mini rotoros szórófejek (5-11 m sugár) használata. A spray szórófejekhez hasonlóan ezek is a víznyomás hatására emelkednek ki a földből, viszont a kívánt terület öntözését a kilőtt vízfüggöny forgatásával valósítják meg. A szórófejhez legközelebb és legtávolabb eső öntözésre szánt területen is a csapadékeloszlás közel egyforma, így az öntözés egyenletes lesz. Az öntözés általában 40° és 360° közötti szögtartományban történik, a vízsugár oda-vissza forgatását a rotor végzi. Nyomástartományuk 2-5 bar. Normál fúvókakészlettel kaphatók, melyekkel a legtöbb öntözési feladat megoldható. Ahol a körülmények lehetővé teszik alkalmazásukat, ott ajánlott ezek használata, hiszen nagy területek öntözése ezekkel a szórófejekkel gazdaságosabb, mint spray szórófejekkel.

Sziklakertek öntözése
Sziklakertek öntözése

Sziklakertek

A viszonylag kis talajréteg-vastagság miatt a sziklakertek öntözése körültekintést igényel, nem beszélve arról, hogy a sziklakertekbe ültetett növények jórészt többé-kevésbé szárazságtűrők. Mindenképpen kis csapadékintenzitású öntözés szükséges, ami azt jelenti, hogy nem szabad nagyon rövid idő alatt kiadni a szükséges vízmennyiséget. Ez a gyakorlatban mikroszórófejekkel vagy csepegtetőkkel valósítható meg.

Mikroszórók

A mikroszórók finom permet formájában adják ki a vizet, így nem fordulhat elő a talaj kimosódása. Vízkibocsátásuk és csapadékintenzitásuk kicsi. Mivel ezeket kis átmérőjű, hajlékony mikrocsővel ágaztatjuk le a zónavezetékből, elhelyezhetőségük rugalmas, könnyedén lehet alkalmazkodni a különféle nagyságú növényekhez, ill. a növények növekedése folytán szükségessé váló szórófej-áthelyezések sem jelentenek nehézséget.

Csepegtetőcsövek

A csepegtetőcsöveket szintén be lehet fűzni a kövek és a növények közé. A csepegtető öntözés elsősorban akkor javasolt, ha van mód a cső esztétikus elrejtésére (pl. fenyőkéreg-takarással).

Virágágyak, veteményeskertek

Erre a feladatra a nagy kiemelkedésű (30 cm-es) süllyesztett spray vagy rotoros szórófejek, ill. fixen kiemelt szórófejek egyaránt jó megoldást jelenthetnek. Kivéve, ha az öntözendő növény nem szereti, ha felülről öntözik. Ebben az esetben a korábban már említett csepegtetőcső jelentheti a megoldást.

Cserje- és tujasorok

Az optimális megoldás a csepegtetőcsöves öntözés. Középen megtáplálva 100-150 méter hosszú növénysorok jól és gazdaságosan öntözhetők így. A csepegtető megoldásnál érdemes hangsúlyozni a minimális párolgási veszteséget. Ebben az esetben nem jelent gondot a cső elrejtése, illetve fenyőkéreggel való takarása sem.

Balkonedények, dézsás és cserepes növények

Ezek öntözése egyéb mikroöntözési eszközökkel valósítható meg. Alkalmasak a feladatra a shrubblerek, amelyek a dézsás növények ideális öntözőfejei. Egy-két arasznyi távolságra szórják szét néhány sugárban a vizet; vízkibocsátásuk 0 és 40 l/h között állítható. A PE csőbe egyedileg beszúrt csepegtetőtestek vízkibocsátása (típustól függően) mindössze 2-8 liter óránként – elsősorban balkonláda-öntözésre használatosak.

Karbantartás évszakok szerint

Őszi víztelenítés

A tél közeledtével tanácsos megejteni a rendszer víztelenítését. Ha nem gondoskodunk időben a védelemről, a hirtelen jött fagykárok tönkretehetik a készülékünket. Ennek oka, hogy a csőrendszer 25-30 cm mélyen van a földbe helyezve, így a bennük lévő nedvességtől szétfagyhatnak. Legjobb, ha kompresszoros víztelenítést végzünk a teljes biztonság érdekében. A másik gyakori meghibásodás a fűnyíró okozta sérülések, ezért a gyepet vágjuk óvatosabban a szórófejek környékén.

Hogyan történik?

Ha magunk vállalkozunk erre a feladatra, akkor először is a főcsapot kell elzárnunk, majd áramtalanítani a szivattyút. Ezután engedjük le a magától kifolyó vízmennyiséget a főcsapon. Ezután csatlakoztassuk a kompresszort az erre alkalmas tömlő szettel az ürítőcsapra vagy a szűrőre, és zónánként, a szórófejeken át a teljes csőhálózatból ki kell nyomni a vizet a kertbe.

Hagyjuk töltődni levegővel a kompresszor tartályát kb. 4 bar nyomásig, méghozzá a mágnesszelepek zárt állapotában. Nyissuk ki az egyik szelepet: ekkor meg fog indulni a levegő és kisöpri maga előtt a vizet, ami aztán a szórófejeken át távozik.

Amikor a nyomás 1 bar alá csökken és már nem hatékony a kompresszor, zárjuk el a szelepet és gyűjtsünk egy kis nyomást. Ezután nyissuk ki újra a szelepet - ha már a csővégi szórófejeken is leginkább csak levegő távozik, az adott zónát üresnek tekinthetjük.

Ezt a folyamatot az összes zónával el kell végezni

Tavasszal

A tavasz beköszöntével újraindíthatjuk öntözőrendszerünket, megkezdve növényeink automata locsolását. Mielőtt újra üzembe helyezzük a készüléket, érdemes kitisztítanunk a szűrőt és újraprogramozni a vezérlőt. Ne felejtsük ellenőrizni a szórófejek helyes működését sem - mindezt megteszi nekünk az öntözőrendszert telepítő cég munkatársa is.

Ha mindezt elvégeztük, nyugodtan elterülhetünk a nyugágyba a napernyő alatt, élvezhetjük a napsütést és a pihenést, mert a locsolás miatt már nem fog főni a fejünk. Legfeljebb a vezérlő programját kell olykor összefésülni a kirívó Celsius-fokokkal.

Folyamatos karbantartás

Egy kert folyamatosan használatba van véve, gondoljunk csak a fűnyírásra, játékra, ültetésre vagy közösségi programokra. A legnagyobb gonddal megépített kert is igényel némi karbantartást, hiszen előállhatnak változások - például szükség lehet arra, hogy odébb helyezzünk egy szórófejet vagy átállítsuk az öntözési időt. Az ilyen alkalmi jellegű, de akár a rendszeres karbantartási munkákat is rábízhatjuk a telepítő cégre, hogy rendszerünk a lehető legtovább szolgálja kertünk szépségét.

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mindent az arany zuhanykabinokról

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól