Nimbus Garden – Jövő a jelenben. Az energiamegtakarítás és a környezetvédelem tökéletes ötvözete

Kizárólag megújuló energia felhasználásával tartják életben azokat a trópusi növényeket, amelyek egy szokatlan, de annál figyelemre méltóbb promóció keretében kerültek a budapesti Erzsébet térre, az Akvárium Klub elé. Az Ariston Thermo és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. által életre hívott, szeptember 4-ig megtekinthető installáció különlegességét a Nimbus Garden levegő-víz hőszivattyú, illetve a napenergia-felhasználást segítő Generon tetőcserép adja. Az Ariston által gyártott, fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet, a Generon napelemes tetőcserepek pedig a napenergia felhasználásával biztosítják a hőszivattyú számára a szükséges energia felvételét.

Termikus kényelem és minőség az Aristontól

„A megújuló energia azért bír kiemelt jelentőséggel az Aristonnál, mert a fokozódó klímaválság idején lényeges szempontnak tartjuk, hogy milyen épületgépészeti megoldásokkal szereljük fel a lakásainkat, hogyan tudjuk egyszerre biztosítani az energiahatékonyságot és a komfortot” – mondta el Pavek Gábor a különleges promóciót bemutató sajtótájékoztatón. Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője hozzátette, a Nimbus Garden installáció ennek a zöld szemléletnek a szimbóluma, ami arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás idején mennyire fontos az energiatakarékosság. Az Ariston Thermo célja a termikus kényelem jövőjének megteremtése, a minőség, az energiamegtakarítás és a környezetvédelem optimális kombinációjának ötvözésével.

Az Akvárium Klub előtt elhelyezett installáció belső terének levegőjét is szabályozó készülékkel összefüggésben Pavek Gábor hangsúlyozta, hogy hűteni és fűteni egyaránt hatékonyan képes, ami azért lényeges szempont, mert amikor egy beruházásba kezdünk, ezzel egyszerre vásárolunk fűtésre és hűtésre is alkalmas rendszert.

A keletkező lágyvizet visszavezetik a növényekhez, ezzel teljesen környezetbarát működést biztosítva, károsanyag kibocsájtás nélkül
A keletkező lágyvizet visszavezetik a növényekhez, ezzel teljesen környezetbarát működést biztosítva, károsanyag kibocsájtás nélkül

Az Ariston számára kiemelt jelentőségű a fenntarthatóság - és ez illeszkedve a cég filozófiájához - tetten is érhető a gyártási folyamatokban. Egy tíz éve futó projekt eredményeként 2022-re a cég forgalmának 80 százalékát olyan termékek fogják biztosítani, melyek megújuló energiát, vagy nagyon magas energiahatékonyságú megoldásokat használnak a működésükhöz. Az Ariston tavaly ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját, családi vállalkozásként működik olasz központtal, fő profilja az épületgépészeti termékek gyártása, így például az olyan, megújuló energiára épülő rendszerek, mint amilyen a Nimbus Garden levegő-víz hőszivattyú is.

A Nimbus Garden ház fő anyaga fenyőgerenda és borovi fenyő, amihez hőszigetelt üveg társul. Mérete: 3,4m x 1,8 m. Magassága 3 m. Gépészete: Ariston Nimbus Pocket M hőszivattyú, amihez Terrán Generon napelemes tetőcserép társul. A házba telepített növények eredete: Madagaszkárról, a Kanári-szigetekről, Közép-Amerikából, a Karib térségből, Mexikóból és Dél-Amerikából származnak. Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hazánkban jelenleg 1 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, ahol hagyományos kazánnal, fával vagy szénnel fűtenek. Ha ők mind hőszivattyúra váltanának, akkor hozzávetőleg 115 milliárd köbméterrel, csökkenne a károsanyag-kibocsátás egy év alatt hazánkban.

Pavek Gábor kiemelte, hogy az Ariston jelentős potenciált lát a hőszivattyúkban, amit alátámaszt az a tény is, hogy míg 2008-ban 10 hőszivattyút értékesítettek a hazai piacon, addig ez a szám 2021-ben már 300 lesz, melyből jól látható a növekedés dinamikája. Ugyanakkor az ügyvezető rámutatott arra is, hogy hazánk a növekedés ellenére sincs ott az európai élmezőnyben.

Esztétikum & hatékonyság = napenergia a Terrántól

„Abban hiszünk, hogy olyan megoldásokat kell elérhetővé tennünk a piacon, melyek előmozdítják a fenntarthatóságot és az energiatudatosságot. Ennek megfelelően a gyártási folyamatokat is ebben a szellemben fejlesztjük folyamatosan, így a cég bólyi gyára mellett egy olyan naperőművet létesítettünk, amely 100 %-ban biztosítja a gyártáshoz szükséges energiát” – ezt már Tóth Szabolcs, az Erzsébet téren bemutatott különleges projekt energiaellátását biztosító Terrán regionális marketing igazgatója mondta el. A Terrán egy száz éves múltra visszatekintő magyar családi vállalkozás, mely nemcsak itthon, hanem a környező országokat is figyelembe véve piacvezető a tetőcserépgyártásban, a cégnek Szlovákiában és Romániában is vannak gyárai.

Tóth Szabolcs kiemelte, hogy cégük a sok, kihasználatlan tetőfelületet látva jutott arra, hogy kínálatukat olyan megoldással bővítsék, mely a napenergia kiaknázásának irányába mutat, s ez összhangban volt a már meglévő fogyasztói igényekkel is, hiszen az újépítésű házak esetében a használatbavételhez 25% megújuló energia hasznosítása van kötelezően előírva, ehhez pedig kézenfekvő, hogy az építtetők ennek napenergia felhasználásával tegyenek eleget.

A termék sikerességét számos közönség és szakmai elismerés fémjelzi (pl. RedDot Termékdizájn 2021 díj), bevezetése óta több mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer, 2021 végéig pedig megközelítőleg további 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel.

„Környezetünk védelme az egyik legfontosabb kritérium működésünk és fejlesztéseink során, azonban a házak megjelenésére és az értékteremtésre vonatkozó vásárlói igényeket is szem előtt tartjuk. Az innovatív tetőcserepek azért is speciálisak, mert hatékonyságban és teljesítményben is felveszik a versenyt a klasszikus szolár panelekkel, ráadásul az általuk kínált esztétikai élmény is sokkal nagyobb” – hangsúlyozta Tóth Szabolcs, hozzátéve, hogy nem szükséges a technika javára kompromisszumokat kötni, hisz a betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nem kell feleslegesen megbontani a tetőt, így prémium megjelenést biztosíthatunk ingatlanunk számára, miközben a tető eredeti védelmi funkciója is maradéktalanul megvalósul, emellett növelhetjük az épület értékét.

Hőszivattyúk térhódítása Európában

Kiss Pál, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke elmondta, hogy világszerte felismerték, milyen fontos ezeknek a hűtő-fűtő berendezéseknek a minél szélesebb körben történő használata, hiszen a hőszivattyúk a környezet energiáját nagyon hatékonyan hasznosítják, ami azt jelenti, hogy kevés villamosenergiával sok hőenergiát lehet így előállítani, ráadásul ezek önálló, hálózatfüggetlen rendszerek.

Emlékeztetett rá, hogy Európában az energiával összefüggésben a legfontosabb elv ma a hatékonyság, ezt figyelembe véve pedig hűtés/fűtésben nincs jobb a hőszivattyúnál, s habár drágább technológia, mint a hagyományos rendszerek, ugyanakkor a megtérülése miatt jó megoldás a fogyasztók számára.

Kitért arra is, hogy Magyarországon sajnos nagyon alacsony a megújuló energiák felhasználásának aránya az Európai Unió átlagához képest, ennek javításában lehet nagy szerepe a hőszivattyúk elterjedésének. Megjegyezte, hogy miközben az európai piacon 2020-ban a világjárvány ellenére is 7,5%-os volt a növekedés, ez a szám Lengyelországban 44(!) százalékot tett ki az állami támogatásnak köszönhetően. Hozzátette: több lényeges szempont is van, amelyek hatással vannak az európai trendekre.

Az egyik a technológiai fejlődés, melynek köszönhetően a hőszivattyúk egyre szélesebb hőmérséklet-tartományban jelentenek megoldást a hűtésre és a fűtésre. Továbbá folyamatosan javul a hatékonyság is abban a tekintetben, hogy egy egység villamosenergiából hány egység hőenergia állítható elő, és a hőszivattyúk térnyerését segítheti az a körülmény is, hogy egyre több gyártó lép be a piacra, a gyártási kapacitás növekedésével pedig csökkenhet ezeknek a modern és hatékony rendszereknek a vételára.

Ezeknek a rendszereknek a környezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival kapcsolatban Kiss Pál elmondta, ha egy család a hagyományos kazánt hőszivattyúra cseréli, a háztartás szén-dioxid kibocsátása nagyobb mértékben mérséklődik, mint ha a hagyományos meghajtású autójukról váltamnak elektromosra.

Az Ariston és a Terrán közös installációja szeptember 4-ig tekinthető meg a budapesti Erzsébet téren.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Ne maradjon le! Pályázati lehetőség megújuló energiával működő fűtés/hűtésre

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Új tető állami támogatással

Vásárlási listák
További vásárlási listák