Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

Még soha nem volt olyan nagy hatással a lakáspiacra egy kormányzati bejelentés, mint a rezsicsökkentés szabályainak módosítása, amitől egy csapásra brutálisan felértékelődtek az olcsón fenntartható, alacsony rezsiköltségű ingatlanok. Szerződéskötés előtt vevő és bérlő esetében egyaránt első számú kérdéssé vált a várható rezsi összege.

Irányt váltott a kereslet az új energiaáraktól

Hatalmas helyzeti előnybe kerültek a piacon a zöldlakások, a fenntartható, valóban megújuló technológia alkalmazásával épülő otthonok. A kiszemelt ingatlan energetikai tanúsítványában szereplő adatok nemrég még csak a részletes tárgyalás végén kerültek terítékre egy klasszikus lakásvásárlásnál, a vevők többsége leginkább a lakás vételára alapján döntött. Mindig is számított persze a fűtéshez-hűtéshez, világításhoz, főzéshez és egyebekhez szükséges energia ára, de olyan helyzetet a modern társadalmakban senki sem tapasztalt, hogy az is kérdéses lehet, lesz-e elég gáz. Ez a helyzet alapjaiban alakítja át mindazt, amit a fenntartható ingatlanokról valaha is gondoltunk.

Nem kérdés többé, hogy mire érdemes költeni. Tüzifára, gázra, olajra, áramra vagy inkább olyan műszaki megoldásokra, amelyek minimális energiával, folyamatosan elérhető, illetve újratermelődő forrásból biztosítják az ingatlanok üzemeltetését. 

Marketingfogás vagy igazi vízválasztó?

Miközben több lakásépítő cég fékezett és kivár az emelkedő költségek és munkaerőhiány miatt, van, amelyik tudja, biztosra mehet, mert a vevők előremenekülnek majd a jelenlegi energiakrízis elől. Nincs hatékonyabb megoldás a lakhatással kapcsolatos kiadások minimalizálására, mint a fenntartható módon üzemelő lakás. Az igazán előrelátó ingatlanfejlesztők már ezek szerint járnak el: a legmodernebb otthonok⃰ 100 százalékban geotermikus energiát használó talajszondás hőszivattyús rendszerre kapcsolódnak, szén-dioxid kibocsájtásuk ténylegesen nulla. A gépészet nem minden, az épületek megtervezésénél ugyanis a szokásos külső dryvit befejezés helyett teljes burkolatot kapó igényes homlokzatok mellett a külső árnyékoló rendszer kiépítésére is gondolnak, ami például a hűtés költségeit minimalizálja.

Minden energiát megragadnak

A talajszondás geotermikus rendszer mind a fűtési, mind a hűtési energiát korszerű, hőszivattyús rendszerrel termeli meg, magas energia átalakítási hatásfokkal, a kimeríthetetlen megújuló energiákat hasznosítva. Mindeközben a környezetére a legkevesebb káros hatást gyakorolja, hiszen nincs zaj- és levegőszennyezés.

A 150 méter mélységben lefúrt talajszondák télen hűtik, nyáron fűtik a talajt, közben regenerálják a talajrétegeket. A geotermikus hőszivattyús rendszerrel biztosítható az épületek „AA” energetikai osztályba sorolása. Ehhez a megújuló energia részarányának minimum 25 százaléknak kell lennie, ami a modern otthonoknál⃰ cirka 80 százalék lesz.

Alacsony rezsiköltségek

Zero waste előnyök

Az ily módon készülő lakásokban⃰ a fűtés, illetve a hűtés egy közös csővezeték rendszeren keresztül valósul meg, helyiségenkénti szabályozással. A vasbeton födémbe integrált felület fűtő-hűtő rendszer a többi elérhető, hasonló rendszernél nagyobb fajlagos teljesítménnyel rendelkezik, a vasbeton tömeg aktiválásának köszönhetően a legnagyobb a hőtároló képessége is.

A speciális megoldásnak köszönhetően felszabadulnak, szabadon bútorozhatók és fúrhatók a válaszfalak és a külső falak, hiszen a fűtésre/hűtésre szolgáló rendszer a födémben fut.

A hőszivattyús rendszerrel kombinálva az alacsony hőmérsékletű fűtővíz és a magas hőmérsékletű hűtővíz kis hőveszteséggel szállítható.

A gépészet nem minden, az épületekre⃰ tervezett külső árnyékoló rendszer és a 3 rétegű üvegek miatt a helyiségekbe bejutó nyári külső napsugárzási energia minimálisra csökkenthető, így a lakások hűtési költsége minimalizálható. Télen viszont a szoláris energia az árnyékolók felhúzásával visszanyerhető, ami csökkenti a fűtési költségeket.

⃰A példában szereplő lakások a XI. kerületi új városnegyedben épülnek.

Forrás: Atenor - Lake11 Home&Park

Népszerűek a témában

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Mit jelent az IP védettség?

Ez is érdekelhet

Ezeket a termékeket biztosan imádni fogod a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Különleges prémium termékek is bemutatkoznak a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Kültéri világítás lépésről lépésre

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Mindent az arany zuhanykabinokról

Napelemes rendszertípusok: miből választhatunk?

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Mit jelent az IP védettség?

Az energiatárolás és az áramhálózattól függetlenedés - Nézzük az előnyöket és a hátrányokat!