Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Az év vége felé hamarosan eltűnnek az üzletek polcairól a 15, 25 és 40 wattos izzólámpák is, hiszen 2012 szeptemberétől gyártásukat – a korábban betiltott nagyobb teljesítményű, 100 és 60 wattos típusokhoz hasonlóan – le kell állítani. Egyre sürgetőbb a kérdés tehát: mire cseréljük a tönkrement izzólámpákat?

A háztartások energiamérlege

Nem könnyű megérteni, miért is kell lemondanunk a 60 forintos izzólámpáról, és miért kell helyette erővel „megszeretnünk” a sokkal drágább, modern fényforrásokat. Nos, vegyük sorra az érveket és tényeket!

A háztartások energiamérlegében a világítás 10 százalék körüli részarányt jelent (ábra). Ez nem elhanyagolható még akkor sem, ha tudjuk: az igazi probléma a helyiségek fűtésénél, azaz az épületek szigetelésénél jelentkezik. Az energiahatékony világításra történő átállás fontos része az EU által kidolgozott „Európa 2020 stratégiának”. Ide tartozik a környezetbarát tervezésre vonatkozó EU-s irányelv is, amely az izzólámpák 2009-ben indult és 2012 végével befejeződő fokozatos kivonásáról intézkedik.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

A hagyományos izzólámpáknak ugyanis nagyon rossz a fényhasznosítása: a felvett teljesítménynek mindössze körülbelül 5 százalékából állítanak elő látható fényt. És jóllehet az energiamegmaradás törvénye itt is érvényes, az ennek révén keletkező – főként infravörös sugárzással távozó – hőmennyiség többnyire valóban „veszteségi hő”, nyáron például tetemesen megnövelheti a klímaberendezések üzemelési költségeit.

A becslések szerint az energiatakarékos fényforrásokra való átállással Európa polgárai évente közel 40 TWh energiát fognak megtakarítani, amely közel 11 millió európai háztartás elektromosenergia-fogyasztásának, illetve 10 darab 500 MW-os erőmű éves termelésének felel meg, és ezzel mintegy 15 millió tonnával lesz kevesebb az üvegházhatást okozó CO2-kibocsátás. Ez pedig komoly lépés a környezetvédelem érdekében.

Szerencsére a világítástechnikai ipar az elmúlt évtizedekben lényegében minden fontosabb alkalmazáshoz kifejlesztette a megfelelő, energiatakarékos és hosszabb élettartamú alternatívákat:

  • jobb fényhasznosítású halogénlámpákat,
  • kompakt fénycsöveket és
  • legújabban a jövő fényforrásának kikiáltott fényemittáló diódákat (Light Emitting Diode – LED).

A megtakarítás így természetesen az egyéni felhasználók szintjén is jelentkezik, hiszen a jobb fényhasznosítás és a hosszabb élettartam a termékek magasabb árait bőségesen kompenzálja. Nem is beszélve a modern fényforrások kínálta számos egyéb előnyről.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Ezeket a fényforrásokat gyakran nevezik „energiatakarékos izzónak” vagy „kompakt izzónak”. Ezek az elnevezések azért helytelenek, mert az „izzó” szó a hagyományos „villanykörte” esetében a működés elvére utal, amíg az új fényforrások éppen attól energiatakarékosak, hogy más, a hagyományostól alapvetően eltérő elv alapján világítanak.

Mire ügyeljünk a cserénél?

A standard általános világítási célú izzólámpák, gömb- és gyertyalámpák, hosszú élettartamú normállámpák és globe-lámpák cseréjénél általában elég arra figyelni, hogy a cserefényforrás fényárama legalább akkora legyen, mint a lecserélni kívánt lámpáé (táblázat). Esztétikai okokból azonban érdemes a buraformára is gondot fordítani, jóllehet a legutóbbi fejlesztések már ezt az igényt is kielégítik: a helyettesítésre szánt fényforrások kaphatók körte-, gömb- és gyertyalámpa alakú burában – dekorációs célból ez utóbbiak még csavart formában is.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

A speciális általános világítási lámpák közé tartozó – annakidején magyar világszabadalomnak számító – kriptonlámpák, a lágy fényű szoftlámpák, a kékes burájú – elsősorban szobanövények megvilágítására, tárgyak, bútorok kiemelésére használt – lámpák, a számítógépek mögé szemet kímélő háttérfénynek javasolt „komputerlámpák” és a hátrafelé sugárzó tetőtükrös lámpák helyettesítése már nagyobb odafigyelést igényel. Nem elég csupán a fényáramadatokat összevetni, ismerni kell a helyettesíteni kívánt izzólámpa egyéb tulajdonságait is. Nem mindegy például, hogy milyen színhőmérsékletű a csere fényforrás és az sem, hogy – amennyiben szükség van rá –lehet-e a fényáramát szabályozni. Ez utóbbi ugyanis például a becsavarható kompakt fénycsöveknél általánosan még nem megoldott.

Az izzólámpák gyártásának beszűntetése egyelőre nem érinti a különleges célú izzólámpákat. Ide tartoznak

  • az irányított fényű (reflektorburás) lámpák,
  • a sárgás fényt adó és így a rovarokat, lepkéket nem vonzó weekend-lámpák,
  • a színes burájú lámpák vagy
  • a rázásálló és
  • a közlekedési jelzőlámpák is.

Jóllehet ez utóbbiakat igencsak kiszorítani látszanak a jóval megbízhatóbb, nagyobb fényű, hosszabb élettartamú, karbantartást lényegében nem igénylő LED-ek.

Mentességet élveznek végezetül az úgynevezett kisfeszültségű normállámpák, valamint a hűtőszekrényekben, varrógépekben, sütőkben, kályhákban használatos törpelámpák is – főként kis fogyasztásuk okán.

Izzólámpák közvetlen helyettesítése GE gyártmányú kompakt fénycsövekkel

Hagyományos izzólámpa, gömblámpa, gyertyalámpaT3 Mini Eco kompakt fénycső
20120131_izzolampa_halogenlampa_06 20120131_izzolampa_halogenlampa_07 20120131_izzolampa_halogenlampa_08   20120131_izzolampa_halogenlampa_09  
Teljesítmény
(W)
Fényáram
(lm)
Élettartam
(óra)
Teljesítmény
(W)
Fényáram
(lm)
Élettartam
(óra)
Hagyományos izzólámpa      
40 415 1000 9 450 6000
60 710 1000 11 610 6000
75 940 1000 15 850 6000
100 1340 1000 20 1180 6000
Gömblámpa  
40
400
1000
9
450
6000
60
660
1000
11
610
6000
Gyertyalámpa  
40
400
1000
9
450
6000
60
660
1000
11
610
6000

www.fenyaruhaz.hu

Kapcsolódó cikkek

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!

Az ablakok párásodása különösen a téli időszakban okoz sokak számára kellemetlenséget. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, akkor hosszú távon utat engedünk a penészedésnek, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat. Ráadásul akár 20%-kal is növelheti a fűtési költségeinket, mivel a páradús levegő lassabban melegszik fel. Fontos tudnunk, hogy mi áll a jelenség háttérben, mikor van szükség szakember beavatkozására, illetve milyen praktikákkal előzhetjük meg a kialakulását.

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Higiénikus használati meleg víz készítés - A megújult ML Complete 2.0 hőszivattyú HGL technikával

Az IDM levegős hőszivattyúi közül az egyik leg elterjedtebb az    ML Complete HGL 11-18 kW, ez a hőszivattyú 2017-ben megújult szabályozással és külsővel kerül forgalomba. A hőszivattyú megkapta a NAVIGATOR 2.0 szabályzást az érintőképernyős kijelzővel és természetesen egyben a NAVIGATOR Pro helységhőmérséklet szabályzás központját is tartalmazza.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramról, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint.