Hirdetés

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Az év vége felé hamarosan eltűnnek az üzletek polcairól a 15, 25 és 40 wattos izzólámpák is, hiszen 2012 szeptemberétől gyártásukat – a korábban betiltott nagyobb teljesítményű, 100 és 60 wattos típusokhoz hasonlóan – le kell állítani. Egyre sürgetőbb a kérdés tehát: mire cseréljük a tönkrement izzólámpákat?

A háztartások energiamérlege

Nem könnyű megérteni, miért is kell lemondanunk a 60 forintos izzólámpáról, és miért kell helyette erővel „megszeretnünk” a sokkal drágább, modern fényforrásokat. Nos, vegyük sorra az érveket és tényeket!

A háztartások energiamérlegében a világítás 10 százalék körüli részarányt jelent (ábra). Ez nem elhanyagolható még akkor sem, ha tudjuk: az igazi probléma a helyiségek fűtésénél, azaz az épületek szigetelésénél jelentkezik. Az energiahatékony világításra történő átállás fontos része az EU által kidolgozott „Európa 2020 stratégiának”. Ide tartozik a környezetbarát tervezésre vonatkozó EU-s irányelv is, amely az izzólámpák 2009-ben indult és 2012 végével befejeződő fokozatos kivonásáról intézkedik.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

A hagyományos izzólámpáknak ugyanis nagyon rossz a fényhasznosítása: a felvett teljesítménynek mindössze körülbelül 5 százalékából állítanak elő látható fényt. És jóllehet az energiamegmaradás törvénye itt is érvényes, az ennek révén keletkező – főként infravörös sugárzással távozó – hőmennyiség többnyire valóban „veszteségi hő”, nyáron például tetemesen megnövelheti a klímaberendezések üzemelési költségeit.

A becslések szerint az energiatakarékos fényforrásokra való átállással Európa polgárai évente közel 40 TWh energiát fognak megtakarítani, amely közel 11 millió európai háztartás elektromosenergia-fogyasztásának, illetve 10 darab 500 MW-os erőmű éves termelésének felel meg, és ezzel mintegy 15 millió tonnával lesz kevesebb az üvegházhatást okozó CO2-kibocsátás. Ez pedig komoly lépés a környezetvédelem érdekében.

Szerencsére a világítástechnikai ipar az elmúlt évtizedekben lényegében minden fontosabb alkalmazáshoz kifejlesztette a megfelelő, energiatakarékos és hosszabb élettartamú alternatívákat:

  • jobb fényhasznosítású halogénlámpákat,
  • kompakt fénycsöveket és
  • legújabban a jövő fényforrásának kikiáltott fényemittáló diódákat (Light Emitting Diode – LED).

A megtakarítás így természetesen az egyéni felhasználók szintjén is jelentkezik, hiszen a jobb fényhasznosítás és a hosszabb élettartam a termékek magasabb árait bőségesen kompenzálja. Nem is beszélve a modern fényforrások kínálta számos egyéb előnyről.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Ezeket a fényforrásokat gyakran nevezik „energiatakarékos izzónak” vagy „kompakt izzónak”. Ezek az elnevezések azért helytelenek, mert az „izzó” szó a hagyományos „villanykörte” esetében a működés elvére utal, amíg az új fényforrások éppen attól energiatakarékosak, hogy más, a hagyományostól alapvetően eltérő elv alapján világítanak.

Mire ügyeljünk a cserénél?

A standard általános világítási célú izzólámpák, gömb- és gyertyalámpák, hosszú élettartamú normállámpák és globe-lámpák cseréjénél általában elég arra figyelni, hogy a cserefényforrás fényárama legalább akkora legyen, mint a lecserélni kívánt lámpáé (táblázat). Esztétikai okokból azonban érdemes a buraformára is gondot fordítani, jóllehet a legutóbbi fejlesztések már ezt az igényt is kielégítik: a helyettesítésre szánt fényforrások kaphatók körte-, gömb- és gyertyalámpa alakú burában – dekorációs célból ez utóbbiak még csavart formában is.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

A speciális általános világítási lámpák közé tartozó – annakidején magyar világszabadalomnak számító – kriptonlámpák, a lágy fényű szoftlámpák, a kékes burájú – elsősorban szobanövények megvilágítására, tárgyak, bútorok kiemelésére használt – lámpák, a számítógépek mögé szemet kímélő háttérfénynek javasolt „komputerlámpák” és a hátrafelé sugárzó tetőtükrös lámpák helyettesítése már nagyobb odafigyelést igényel. Nem elég csupán a fényáramadatokat összevetni, ismerni kell a helyettesíteni kívánt izzólámpa egyéb tulajdonságait is. Nem mindegy például, hogy milyen színhőmérsékletű a csere fényforrás és az sem, hogy – amennyiben szükség van rá –lehet-e a fényáramát szabályozni. Ez utóbbi ugyanis például a becsavarható kompakt fénycsöveknél általánosan még nem megoldott.

Az izzólámpák gyártásának beszűntetése egyelőre nem érinti a különleges célú izzólámpákat. Ide tartoznak

  • az irányított fényű (reflektorburás) lámpák,
  • a sárgás fényt adó és így a rovarokat, lepkéket nem vonzó weekend-lámpák,
  • a színes burájú lámpák vagy
  • a rázásálló és
  • a közlekedési jelzőlámpák is.

Jóllehet ez utóbbiakat igencsak kiszorítani látszanak a jóval megbízhatóbb, nagyobb fényű, hosszabb élettartamú, karbantartást lényegében nem igénylő LED-ek.

Mentességet élveznek végezetül az úgynevezett kisfeszültségű normállámpák, valamint a hűtőszekrényekben, varrógépekben, sütőkben, kályhákban használatos törpelámpák is – főként kis fogyasztásuk okán.

Izzólámpák közvetlen helyettesítése GE gyártmányú kompakt fénycsövekkel

Hagyományos izzólámpa, gömblámpa, gyertyalámpaT3 Mini Eco kompakt fénycső
20120131_izzolampa_halogenlampa_06 20120131_izzolampa_halogenlampa_07 20120131_izzolampa_halogenlampa_08   20120131_izzolampa_halogenlampa_09  
Teljesítmény
(W)
Fényáram
(lm)
Élettartam
(óra)
Teljesítmény
(W)
Fényáram
(lm)
Élettartam
(óra)
Hagyományos izzólámpa      
40 415 1000 9 450 6000
60 710 1000 11 610 6000
75 940 1000 15 850 6000
100 1340 1000 20 1180 6000
Gömblámpa  
40
400
1000
9
450
6000
60
660
1000
11
610
6000
Gyertyalámpa  
40
400
1000
9
450
6000
60
660
1000
11
610
6000

www.fenyaruhaz.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

Funkcionalista és energiahatékony családi luxusvilla az erdő szélén

Tulajdonosának a természet és a funkcionalista építészet iránti rajongását tükrözi a rendkívüli családi ház, melynek alapkoncepciója az volt, hogy különleges természeti környezetbe illeszkedő, nyitott terű családi villa épüljön fel, alacsony energiafogyasztással.

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

Hőszigetelés és környezetvédelem

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha még a burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. 

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.