Hirdetés

Funkcionalista és energiahatékony családi luxusvilla az erdő szélén

Tulajdonosának a természet és a funkcionalista építészet iránti rajongását tükrözi a rendkívüli családi ház, melynek alapkoncepciója a kezdetektől fogva az volt, hogy különleges természeti környezetbe illeszkedő, nyitott terű családi villa épüljön fel, alacsony energiafogyasztással. A cseh Beszkidek hegység lábánál álló villa tervezője természetes anyagokkal és a természetközeliség érzetét növelő, nagyméretű, energiahatékony ablakpanelekkel oldotta fel a funkcionalista építészeti alapelvek és a rusztikus hegyvidéki táj közötti ellentétet.

Öt év keresés után találta meg az építőiparban dolgozó tulajdonos, Karel Myšák azt a páratlan panorámát nyújtó, mintegy 4 000 m2–es telket a Beszkidek hegység lábánál, ahol úgy érezte, megálmodhatja új, funkcionalista házát.
A tulajdonos és a tervezéssel megbízott építész közös inspirációs forrásául a Világörökséghez tartozó brnói Tugendhat-villa szolgált, melynél más funkcionalista épületekhez hasonlóan a nyitott terek meghatározott felosztásának elve érvényesül. A Tugendhat-villa további, a projekt szempontjából meghatározó eleme, hogy óriási ablakpaneljainak köszönhetően szinte benne él a természetben.

Éjszakai kivilágítás a villában

Funkcionalista és természetközeli dizájn

A Karel Myšák által választott, erdővel borított hegy lábánál elterülő telekről pazar kilátás nyílik a hegyekre és a szomszédos természetvédelmi területre, ugyanakkor a tervező számára kihívást jelentett a felszíni formák, valamint a rendkívül meredek és délnyugati fekvésű telek összehangolása a funkcionalista épülettel. A szigorúan funkcionalista stílusjegyek ugyanis inkább városi környezetbe illenének, ezért úgy tudták a vidéki táj domborzatához igazítani azokat, hogy kemény kőre építették a villát, felül pedig faanyaggal könnyítették. A tulajdonos kérésére kizárólag természetes anyagokra támaszkodtak a kivitelezésnél, a homlokzaton ezért a sötétszürke vakolat, a zúzott kő és a fa váltakozik.

A konyha

 

A nappali

A ház oldalain jelentős szoláris nyereséget biztosító, nagy faszárnyas ablakelemek hozzák még közelebb az épületet a természethez. A villa külső megjelenését az ablakpanelek mellett az Inoutic cég Twinson Premium szellőző kompozitból készült homlokzata határozza meg, amely ötvözi a fa természetes, elegáns megjelenését a PVC időtállóságával és alacsony karbantartási igényével. A teraszon lévő medence, a lépcsők és a kis tóba nyúló móló burkolata szintén az Inoutic-tól származik: a Twinson Terrace+ burkolatra a rendkívül hosszú élettartam és a természetes hatású, ugyanakkor letisztult dizájn miatt esett a tervező választása.

  

A terasz bal oldalára épített úszómedence faláról csobogó hangú vízesés hullik alá. A tavacska és a vízesés a levegő nedvességtartalmának növelésével kellemesebbé teszik a teraszon töltött forró nyári napokat, egyúttal növelik annak az érzetét, hogy a kert egybeolvad a környező tájjal.

A fürdőszoba

A fény és a terek játéka az enteriőrben

A beltéri tervezés a terek felosztásának és a fénytöréseknek játékosságára épített. A fény több tetőablakon át jut a házba, és energiával tölti meg a belső tereket, ezzel is csökkentve a hidegségérzetet. Mivel a tulajdonos műkedvelő, a belső tér kialakítása galériához hasonlít. A földszinti rész meghatározó jellegzetessége a tágas és nyitott tér, amelyből az üveghomlokzaton keresztül a felső terasz medencéjének vízfelületén visszatükröződő környező dombokra nyílik kilátás.
A tulajdonos lakóépületként és bemutatóteremként egyaránt használja a villát, ezért a földszinti konyha, az étkező és a nappali ügyfélfogadásra alkalmas társasági teret alkot, melyhez az előszoba és a mosdó csatlakozik. A család privát lakórésze a fürdőszobával és gardróbbal ellátott földszinti hálószobából, valamint az emeleti részből áll, ahol hálószoba, fürdőszoba, gardrób és a szükség szerint gyerekszobává alakítható dolgozószoba található. A ház alagsorában kapott helyett a szabadtéri étkezővel összekapcsolt nyári konyha, valamint a szauna az alsó fürdőszobával, a masszírozó fülkével, mosdóval, valamint a kazán- és gépészeti helyiséggel.

A homlokzat

Energiahatékony megoldásokkal a fenntartható üzemeltetésért

A 337 m2 hasznos alapterületű villának nincsenek közvetlen szomszédai, így különösen jelentős a kitettsége az időjárási viszonyoknak, ami a fűtési, hűtési időszakban egyaránt fenntarthatatlan rezsiköltségeket eredményezhetne, ha a kivitelezéskor nem helyeztek volna különösen nagy hangsúlyt az energiahatékony megoldásokra.

A homlokzat és a kert

Az energiamegtakarítás a délnyugati üveghomlokzat szoláris nyereségének, a hőszivattyúval kombinált talajfűtésnek és a talajba fúrt szűrővel ellátott hővisszanyerős szellőztető rendszernek köszönhető, a mennyezet passzív hűtését pedig talajba fúrt csövek biztosítják a modern falazó anyagok mellett. A ház teljes világítását a LED-technológia használatával alakították ki, emellett egy iPad-ről programozható intelligens rendszer az aktuális klimatikus viszonyok alapján irányítja a ház fűtését, a külső redőnyök segítségével az árnyékolást, a mennyezet passzív hűtését, a medencetechnikát és a kert locsolását. Mindennek köszönhetően a ház „A” energetikai besorolással rendelkezik, és az épület fűtött területeinek éves energiahatékonysága 42 kWh négyzetméterenként.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Teszt: melyik a neked való garázskapu?

Év háza pályázat 2021

11 százalékos árbevétel növekedést ért el a Hörmann 2020-ban

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Hörmann homee – Rugalmas Smart Home rendszer a nagyobb kényelemért

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Az EQUITONE pályázata az építészek és építészhallgatók számára - A hangsúly idén is az anyag kreatív felhasználásán van

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

Pluszenergiás irodát épít az Austrotherm

Az anyagon túl: az energiamegtakarítás komplex kérdés

Sosem látott magyar siker a nemzetközi építészeti pályázaton!

A nyílászáró-beépítés aranyszabályai

Vásárlási listák
További vásárlási listák