Hirdetés

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. Tegyük ezt például így:

 1. Gyakran olvassuk le a vízórát, írjuk le az óraállást. Ha a szokásosnál nagyobb a fogyasztás, járjunk utána, mitől lehet. Leggyakoribb okok: csöpög valamelyik csap, szivárog a víz a vécétartályból, de a vezetékek is szivároghatnak. Sok kicsi sokra megy, egy-két hónap alatt többszörösére nőhet a fogyasztás. Kertes ház esetén előfordulhat, hogy (az egyébként télire víztelenített, elzárt) kerti csap föld alatti részén egyszer csak szivárogni kezd a víz, vagy például a szűrőnél, ha cseréjénél nem elég szorosan illesztik azt vissza. Ha hirtelen megnő a fogyasztás, zárjunk el minden csapot, ne használjunk vécét, és figyeljük, forog-e a vízóra?
 2. Szereljünk a csapokra sugárrendezőt (perlátort) ezzel az egyszerű szerkezettel – amely levegővel dúsítja a kiáramló vizet – akár a víz 30 százalékát is megtakaríthatjuk.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz (Forrás: argep.hu)
 3. Fogmosáskor zárjuk el a vizet, amíg keféljük a fogainkat, kézmosásnál és zuhanyozásnál pedig, amíg szappanozzuk. Ha megengedjük, akkor is csak félig nyissuk ki, ne teljes sugárral.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz
 4. Amikor megnyitjuk a melegvízcsapot, fogjuk fel egy edényben az elején kifolyó hideg és langyos vizet. Ezt használjuk fel virágöntözéshez, felmosáshoz.
 5. Vegyünk olyan zuhanyfejet, amely nagyon szétporlasztja a vizet. Ekkor nincs szükség arra, hogy nagyon megnyissuk a csapot jóval kevesebb vízzel hatékonyabban öblíthetjük le magunkat.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz
 6. Ha a bojlerben a meleg víz hőmérséklete csak egy kicsit magasabb annál, mint amilyenben kellemesen fürödhetnénk, akkor nem kell sok hideg vizet belekeverni ahhoz, hogy éppen jóra lehűtsük.
 7. Mosogatáskor se folyjon folyamatosan a víz. Ha az egyik tálba teszünk mosószeres vizet, és a másikban folyóvízzel öblítünk, és akkor is csak éppen az öblítés idejére engedjük meg vizet, és ne teljes sugárral. Tapasztaljuk ki, mennyire kell maximum megnyitnunk ahhoz, hogy jól is öblítsen, de mégse túl sok vízzel.  
 • A mosogatógépet csak akkor indítsuk el, ha már teljesen tele van. Ha tehetjük, vegyünk energiatakarékos és víztakarékos gépet.
 • A vécékagylót ne használjuk szemetesnek, nagyon sok vizet pocsékolnánk el vele.
 • Kevesebb vízzel is leöblíthetjük a vécét, ha egy üres ásványvizes üvegbe kavicsokat teszünk, szorosan lezárjuk, majd beleállítjuk a vécétartályba. Így kevesebb víztől is megtelik. Havi szinten érezhető lesz a különbség a vízszámlánkban, mivel naponta sokszor öblítjük le a vécét.
 • A felsőruháinkat ne cseréljük naponta, csak az alsót. Csak akkor mossunk, ha annyi ruha összegyűlt, ami teljesen megtölti a gépet. Használjunk energia- és víztakarékos mosógépet, amint tehetjük.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz
 • A mosáshoz használjunk mosódiót vagy mosógolyót, így mosószert nem, vagy csak keveset kell használnunk, öblítőszert pedig egyáltalán nem, öblítővizet pedig kevesebbet.
 • Ha nincs külön vízóránk, csak átalányt fizetünk, akkor is takarékoskodjunk a vízzel, ha nem is a pénztárcánk miatt, de közös lakhelyünkért, a Föld bolygóért. Hogy unokáink is lakni tudják.
 • Kapcsolódó cikkek

  Fényszennyezés

  A túlzott éjszakai világítás, a fényszennyezés amellett, hogy zavarja éjszakai nyugalmunkat és az alváshiány károsítja egészségünket, a madarak és a rovarok pusztulását is okozhatja.

  Hogyan takarékoskodjunk a villamos energiával

  Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogyan takarékoskodhatunk a villamos energiával befektetés nélkül, csak odafigyeléssel. A haszon kettős: pénzt takarítunk meg és védjük környezetünket is.

  Komposztálás – Hogyan készül a konyhai és kerti hulladékból hasznos anyag?

  A komposztálás talán az egyik legkiválóbb példa arra, hogy az ember viszonyulhat mindkét fél számára előnyös módon is a természethez. Ráadásul komposztálni egyszerű dolog.

  Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

  Földünk édesvíz-készletei rohamosan fogynak. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel, még a vécét is ivóvízzel öblítjük, pedig használhatnánk erre a célra szürkevizet is.

  15 nap alatt építettek föl Kínában egy 30 emeletes toronyházat

  Újabb csoda Kínában, 15 nap alatt építettek föl Hunan tartományban egy 30 emeletes toronyházat. Tekintse meg az építkezésen készített videót!

  Hulladékból hőszigetelő anyag

  Egyre többen figyelnek a környezetvédelemre, ezért kezd teret hódítani a szelektív hulladékgyűjtés. Az újrahasznosított papírból vagy üvegből többféle hőszigetelő anyag is készül. Így a szelektív hulladékgyűjtéssel kétszeresen is védjük környezetünket.

  Megéri-e napelemet telepíteni?

  A napelem nem olcsó, sok mindentől függ, hogy pusztán pénzügyi szempontból megéri-e telepíteni. De ma már úgy áll, nem az ára az elsődleges szempont. Hamarosan nem lesz választási lehetőségünk.

  Használjunk esővizet, amikor csak lehet

  Napjainkban egyre több hangsúlyt kap az energiatakarékosság és a különféle zöld programok. Nem véletlenül, hiszen a föld természetes forrásai lassan kiapadnak. Azonban mi magunk is tudunk tenni azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk.

  Klímabarát építkezésekhez állami támogatás

  Mi az a ZBR? A kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek felhasználása - Zöld Beruházási Rendszer. Az ENSZ Keretegyezményének Kiotói Jegyzőkönyve vezette be a csatlakozott fejlett államok közötti nemzetközi kvótakereskedelmet...