Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a BMI Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a BMI Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A cég mögött álló BMI Group Európa egyik legnagyobb tetőrendszereket és vízszigetelő anyagokat gyártó vállalatcsoportja, ami garantálja, hogy a piacon elérhető legjobb megoldásokat tudják nyújtani. A hazai gyártású BMI Bramac tetőtermékek több mint 35 éves magyarországi múltjuk során pedig számos új családi ház megépülésével bizonyították, hogy rendszerelemeikkel kiegészítve tökéletes védelmet nyújtanak szélsőséges időjárási viszonyokban is.

Milyen tető lesz a fejünk felett a nem is olyan távoli jövőben? Beszélhetünk “okos” tetőcserepekről és létezik egyáltalán az a fogalom, hogy tetődivat? Manapság melyek a leghatékonyabb tetőszigetelési, energiatakarékossági megoldások? Ezekről kérdeztük Viniczai Róbertet, a BMI Bramac termékmenedzserét.

Mennyire jellemzi az innováció a tetőcserepek piacát?

Korábban több év is eltelt, mire egy újdonság bekerült a portfólióba, de még 10 évvel ezelőtt is csak maximum évi egy újdonság jelent meg a piacon. Az utóbbi 5-10 évben azonban felgyorsult körülöttünk a világ, ami a tetőfedő anyagok terén is megmutatkozik: a piaci és szakmai igényeknek megfelelően, folyamatosan újdonságokkal jelentkeznek a gyártók.

A BMI Bramac már 1984-ben, amikor Magyarországon megjelent, forradalmasította a tetőfedést. Míg korábban csak alapcserepeket és kúpcserepeket lehetett kapni, addig a saját gyártású rendszerelemeinknek köszönhetően komplett tetőrendszer kialakításában is lehetett már gondolkodni. Számos idomcserép (szegélycserepek, szellőzőcserepek, hófogó cserepek, stb.) és tetőtartozék (tetőfólia, kúpalátét, stb.) tette egységes egésszé a tetőket. Mindemellett a BMI Bramac fontosnak tartotta a tetőtartozékok szakszerű beépítésének megismertetését a hazai szakemberekkel, így kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a képzésre, oktatásokra. Eleinte ezek az ausztriai központban zajlottak, majd a veszprémi tetőfedő iskola alapítását követően itthon szervezték a képzéseket.

Bramac tetőrendszer

Melyek azon fejlesztéseik, amelyek a tetőket tekintve ma is forradalminak számítanak?

A BMI Bramac alátéthéjazatok terén először jelent meg olyan felületképzésű tetőfóliákkal, amelyek a faanyagvédő szereknek is ellenállnak. Ma már jogszabály írja elő, hogy a beépített faanyagokat vegyszeres kezeléssel kell ellátni, hogy javuljon a tűzállóságuk és a kártevőkkel szembeni ellenállásuk (rovarok, gombák). Ezek a faanyagvédő szerek vízlágyítót tartalmaznak, a lágy víz viszont könnyebben átjut a hagyományos mikroperforált fóliák felületén. A Resistant tetőfóliáink a lágy víznek is ellenállnak. Ez a tulajdonság elsősorban az alacsony hajlásszögtartományban fontos, amikor a tetőfólián a nedvesség lassabban folyik le.

A BMI Bramac hőtükrös tetőfóliája a Clima Plus 2S, amely 83%-ban visszaveri a napból érkező infravörös sugarakat. A nyári hőségben akár 3 °C-os hőmérséklet-csökkenés érhető el a tetőtérben a használatával, ezzel fokozva egy ház energiahatékonyságát. Hidegben pedig a belülről elektromágneses hullámok formájában érkező (fűtési) meleg levegőt is reflektálja, így télen is energiát takarít meg.

Bramac tetőrendszer

Napjaink tetői milyen speciális kihívásokat jelentenek a tetőcserép-gyártóknak?

Manapság népszerű az alacsony és kis hajlásszögű tetők alkalmazása. Tudni kell, hogy a cserépfedések nem vízhatlanok, hanem vízzáróak, azaz a fedés hézagain, szellőzőcserepeken keresztül bejuthat a nedvesség a héjazat alá. Ezért fontos a megfelelő alátéthéjazat megválasztása, viszont bizonyos hajlásszög alatt már olyan nagymértékű nedvességet engedhet át egy cserépfedés, aminek elvezetését már nem lehet pusztán az alátéthéjazatra bízni. Ekkor már speciális tetőcserépre is szükség van.

A BMI Bramac 7 fokos hajlásszögre kifejlesztett tetőcserepének és a hozzá kapcsolódó rendszernek a kialakítása megakadályozza, hogy ezen a hajlásszögön több nedvesség jusson át, mint egy hagyományos tetőcserépen, 12-17 fokos tartományban. Ilyen hajlásszögre jelenleg más gyártónak nincs megoldása.

Bramac tetőrendszer

Ha tetőkről beszélünk, az energiatakarékosság, hatékonyság kérdése megkerülhetetlenül szóba kerül. A megújuló energiaforrások felhasználása pedig szinte következik az előzőekből. Hogyan és milyen termékekkel készül erre a BMI Bramac?

A tetőszigetelés mindig nagy feladat. Nyáron a tikkasztó hőség miatt, télen a hideg szeles időjárás adja fel a leckét, ráadásul a nem megfelelő szigetelés rengeteg energiaveszteséget is jelent. Sokszor a hagyományos szigetelőanyagok nem megfelelő illesztései, valamint a kivitelezési hibák miatt nem biztosítanak megfelelő hőszigetelést. A BMI Bramac elsőként jelentkezett a tetőfedőanyag-gyártók közül szarufa feletti PIR táblás hőszigeteléssel. A BMI Thermazone Bramac Therm hőszigetelő táblák jobb hőszigetelő értékkel rendelkeznek és felhasználásukat tekintve is hatékonyabban szigetelik a tetőteret, mint a hagyományos szálas hőszigetelő lemezek (üveggyapot, kőzetgyapot).

Vannak felújításra és vannak új építésre kifejlesztett változatok. Egyes típusokra dupla ragasztósávval ellátott páraáteresztő tetőfóliát kasíroztunk, amely egy lépésben gondoskodik a csapadékvíz elleni védelemről és a szélzárásról is.

A tető szigetelésének leghatékonyabb módja az, ha kívülről, a szarufák felett teljes felületen szigetelünk nútféderes hőszigetelő táblákkal, így hőhídmentes, teljes értékű szigetelést kapunk, amivel energiahatékonnyá tehetjük a tetőt.

A hőtükrös tetőfólia mellett már hőreflektáló tetőcserepekkel is védekezhetünk a nyári felmelegedés ellen. A Thermo Protector felületű tetőcserepek elsősorban a manapság divatos sötét színű cserepeknél akadályozzák meg a cserépfelület túlzott felmelegedését, amivel a tetőtér klímáját lehet kedvezőbbé tenni. A technológiát elsőként vezette be a BMI Bramac Magyarországon,amiért 2015-ben Construma Díjat kapott.

Nemcsak az energiapazarlás visszaszorítása vált trenddé, hanem a sötétebb színű tetőcserepek is egyre több ház tetején jelentek meg, ami miatt egy újabb innovatív lépésre volt szükség. Ezek a színek jobban elnyelik a meleget, nyáron intenzívebben melegszik a tetőtér, mint a világosabb színű tetőcserepek esetében. A BMI Bramac Tectura Thermo Protector antracit vagy BMI Bramac Duna Thermo Protector antracit reflektáló tetőcserepei viszont felületkezelésüknek köszönhetően visszatükrözik a sugárzás egy részét, emiatt a tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet.

Bramac tetőrendszer

Mi volt az elmúlt évek legnagyobb újdonsága?

A BMI Bramac életében meghatározó volt az új csúcskategóriás termékcsalád létrehozása a tetőcserepek terén, amely egy egyedi kialakításnak köszönhető. A Star technológia különlegessége abban rejlik, hogy a nagyobb szemcsés betoncseréptest és a Star felület között egy finom szemcseszerkezetű cementpép réteg kerül felhordásra, amely megbízhatóan eltömíti a nyitott pórusokat. Egy tökéletesen sima, fényes cserépfelület jön létre ezáltal, amely kiemelkedően hosszan tartó védelmet biztosít a szennyeződésekkel és az időjárási hatásokkal szemben. Ehhez társul egy 30 új-érték garanciát és 15 év rendszergaranciát tartalmazó Star rendszercsomag ajánlat is, amely az összes szükséges prémium minőségű tetőtartozékot magában foglalja. A különleges felületkezeléssel ellátott Star tetőcserép 3 formában és 7 színben elérhető, így sem a tökéletes összhangról, sem a biztonságról és a kerámia cserepekre jellemző ragyogásról nem kell lemondani.

Hova lehet fejlődni innen? Mi várható a következő években? Manapság, amikor minden az okos eszközökről szól, jönnek-e az okos tetők?

Folyamatos fejlődés várható az alátéthéjazatok terén. A nyugati országok már használnak még alacsonyabb hajlásszögre alkalmazható szegtömítő tulajdonságú, vagy bitumenes alátéthéjazatokat, illetve megjelennek a környezetbarát alátéthéjazatok is.

A tetőhéjazat súlyának csökkentése is prioritást élvez bizonyos szempontból, pl.: a palatetők cseréje esetén: a BMI Bramac anyacégénél már 28 kg/m2 súlyú betoncserepeket is kifejlesztettek. Persze e termékek valós innovációt rejtenek, hiszen speciális alapanyagokból és kialakítással készülnek, ezért ezeknek az árai a súlyban inkább versenytársnak tekinthető fémlemez fedésekével várható azonosnak.

Formákban már szinte minden lehetőséget megalkottak a gyártók. Mivel a tetők már most alkotói az energiatermelésnek a szolár berendezések fogadójaként, innen már csak egy lépés ezeknek az elemeknek az automatizálása, okosítása.

Bramac tetőrendszer

Melyek a legújabb tető-trendek? Beszélhetünk egyáltalán ilyenről?

Az építtetők jelenleg a sík és sötét színű tetőcserepeket részesítik előnyben. Az épületek formálását tekintve a letisztult architektúra egyértelműen vezető.

Itt van egy óriási veszély, hiszen azt tudni kell, hogy a sík hornyolt, vagy hornyolás nélküli tetőcserepeket nem lehet a kis hajlásszögtartományban alkalmazni. 20-25 fok már az alsó határt jelenti egy ilyen terméknél, viszont a letisztult, minimalista design az alacsony hajlásszöggel is együtt jár, és több esetben a tervezők (vagy kivitelezők) nem a megfelelő hajlásszögre írják elő a sík tetőcserepeket, ami később beázással, a tartószerkezeti elemek tönkremenetelével járhat. A hajlásszögtartományok betartásával és az alátéthéjazat megfelelő megválasztásával megelőzhetők a későbbi problémák, ezért fontos az új technológiák megismertetése az építőipar szereplőivel.

A design alapján még jellemzőek a kicsi, vagy akár nulla kiülésű ereszek, oromzatok. Ezek a bádogos szerkezetek és a szakszerű csomópontok kialakításának fontosságát is előtérbe helyezik.

 

Diktálja a Bramac a "tető-divatot"?

Mondhatni igen. A BMI Bramac által bevezetett újdonságokra mindig vevő a piac, és az új termékeket szívesen alkalmazzák a tervezők és az építtetők. A Bramac nagy előnye, hogy anyacége a BMI az európai magastetős piac egyik vezető vállalata és a trendek figyelésével, diktálásával, az új termékek megjelenését hamarosan le lehet követni a hazai piacon is.

A tetővel kapcsolatos technikai újításokat és trendeket illetően a BMI Bramac megkerülhetetlen szereplő. Miután a vállalat 2017-ben egy nagyobb cégcsoporthoz csatlakozott, a jövőben még több innováció és számos, tetőfedéssel, építéssel kapcsolatos újdonság várható.

Ez is érdekelhet

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Új tető állami támogatással

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Vásárlási listák
További vásárlási listák