Hirdetés

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Milyen tető lesz a fejünk felett a nem is olyan távoli jövőben? Beszélhetünk “okos” cserepekről és létezik egyáltalán az a fogalom, hogy tetődivat? Manapság melyek a leghatékonyabb tetőszigetelési, energitakarékossági megoldások? Ezekről kérdeztük Viniczai Róbertet a Bramac Kft. alkalmazástechnikai vezetőjét.

Mennyire jellemzi az innováció a tetőcserepek piacát?

Korábban több év is eltelt, mire egy újdonság bekerült a portfólióba, de még 10 évvel ezelőtt is csak maximum évi egy újdonság jelent meg a piacon. Az utóbbi 5-10 évben azonban felgyorsult körülöttünk a világ, ami a tetőfedő anyagok terén is megmutatkozik: a piaci és szakmai igényeknek megfelelően, folyamatosan újdonságokkal jelentkeznek a gyártók.

A Bramac már 1984-ben, amikor Magyarországon megjelent, forradalmasította a tetőfedést. Míg korábban csak alapcserepeket és kúpcserepeket lehetett kapni, addig a termékeinknek köszönhetően komplett tetőrendszerben is lehetett már gondolkodni. Számos idomcserép (szegélycserepek, szellőzőcserepek, hófogó cserepek, stb.) és tetőtartozék (tetőfólia, kúpalátét, stb.) tette egységes egésszé a tetőket. Mindemellett a Bramac fontosnak tartotta ezen elemek szakszerű beépítésének megismertetését a hazai szakemberekkel, így kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a képzésre, oktatásokra. Eleinte ezek az ausztriai központban zajlottak, majd a veszprémi tetőfedő iskola alapítását követően itthon szervezték a képzéseket.

Bramac tetőrendszer

Melyek azon fejlesztéseik, amelyek a tetőket tekintve ma is forradalminak számítanak?

A Bramac alátéthéjazatok terén először jelent meg olyan felületképzésű tetőfóliákkal, amelyek a faanyagvédő szereknek is ellenállnak. Ma már jogszabály írja elő, hogy a beépített faanyagokat vegyszeres kezeléssel kell ellátni, hogy javuljon a tűzállóságuk és a kártevőkkel szembeni ellenállásuk (rovarok, gombák). Ezen faanyagvédő szerek viszont vízlágyítót tartalmaznak, a lágy víz viszont könnyebben átjut a hagyományos mikroperforált fóliák felületén. A Resistant felületű tetőfóliáink a lágy víznek is ellenállnak. Ez a tulajdonság elsősorban az alacsony hajlásszögtartományban fontos, amikor a tetőfólián a nedvesség lassabban folyik le.

A Bramac egy hőtükrös tetőfóliát is kínál. Ez 83%-ban visszaveri a napból érkező infravörös sugarakat. Használatával akár 3 °C-os hőmérséklet-csökkenés érhető el a tetőtérben, a nyári hőségben, ezzel fokozva egy ház energiahatékonyságát. Télen pedig a belülről elektromágneses hullámok formájában érkező (fűtési) meleg levegőt is reflektálja, így takarítva meg energiát télen is.

Bramac tetőrendszer

Napjaink tetői milyen speciális kihívásokat jelentenek a tetőcserép gyártóknak?

Manapság népszerű az alacsony és kis hajlásszögű tetők alkalmazása. Tudni kell, hogy a cserépfedések nem vízhatlanok, hanem vízzáróak, azaz a fedés hézagain, szellőzőcserepeken keresztül bejuthat nedvesség a héjazat alá. Ezért fontos a megfelelő alátéthéjazat megválasztása. Viszont bizonyos hajlásszög alatt már olyan nagymértékű nedvességet engedhet át egy cserépfedés, aminek elvezetését már nem lehet pusztán az alátéthéjazatra bízni. Ekkor már speciális tetőcserépre is szükség van. A Bramac 7 fokos hajlásszögre fejlesztett ki egy tetőcserepet és a hozzá kapcsolódó rendszert, melynek kialakítása megakadályozza, hogy ezen a hajlásszögön több nedvesség jusson át, mint egy hagyományos tetőcserépen, 12-17 fokos tartományban. Ilyen hajlásszögre jelenleg más gyártónak nincs megoldása.

Bramac tetőrendszer

Ha tetőkről beszélünk, az energiatakarékosság, hatékonyság kérdése megkerülhetetlenül szóba kerül. A megújuló energiaforrások felhasználása pedig szinte következik az előzőekből. Hogyan és milyen termékekkel készül erre a Bramac?

A tetőszigetelés mindig nagy feladat. Nyáron a tikkasztó hőség miatt, télen a hideg szeles időjárás adja fel a leckét, ráadásul a nem megfelelő szigetelés rengeteg energiaveszteséget is jelent. Sokszor a hagyományos szigetelőanyagok nem megfelelő illesztései, valamint a kivitelezési hibák miatt nem biztosítanak megfelelő hőszigetelést. A Bramac elsőként jelentkezett a tetőfedőanyag gyártók közül szarufa feletti PIR táblás hőszigeteléssel. A Bramactherm hőszigetelő táblák jobb hőszigetelő értékkel rendelkeznek és felhasználásukat tekintve is hatékonyabban szigetelik a tetőteret, mint a hagyományos szálas hőszigetelő lemezek (üveggyapot, kőzetgyapot).

Vannak felújításra és vannak új építésre kifejlesztett változatok. Egyes változatokon dupla ragasztósávval ellátott páraáteresztő tetőfóliát kasíroztunk, mely egy lépésben gondoskodik a csapadékvíz elleni védelemről és a szélzárásról is.

A tető szigetelésének leghatékonyabb módja az, ha kívülről, a szarufák felett teljes felületen szigetelünk nútféderes hőszigetelő táblákkal, így hőhídmentes, teljes értékű szigetelést kapunk, amivel energiahatékonnyá tehetjük a tetőt.

A hőtükrös tetőfólia mellett már hőreflektáló tetőcserepekkel is védekezhetünk a nyári felmelegedés ellen. A ThermoProtector felületű tetőcserepek elsősorban a manapság divatos sötét színű cserepeknél akadályozzák meg a cserépfelület túlzott felmelegedését, amivel a tetőtér klímáját lehet kedvezőbbé tenni. A technológiát elsőként vezette be a Bramac Magyarországon,amiért 2015-ben Construma Díjat kapott.

Nemcsak az energiapazarlás visszaszorítása vált trenddé, hanem a sötétebb színű cserepek is egyre több ház tetején jelentek meg, ami miatt egy újabb innovatív lépésre volt szükség. Ezek a színek jobban elnyelik a meleget, nyáron intenzívebben melegszik a tetőtér, mint a világosabb színű cserepek esetében. A Bramac Tectura Thermo Protector antracit vagy Bramac Római Thermo Protector antracit reflektáló tetőcserepek viszont felületkezelésüknek köszönhetően visszatükrözik az infravörös sugárzást, emiatt a cserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet.

Bramac tetőrendszer

Napkollektorokkal, napelemekkel is elsőként jelentkezett a Bramac. A tető kiváló fogadószerkezete a napenergiát hasznosító berendezéseknek, de míg a legtöbb szereplő a héjazat fölé szerelt tartószerkezetre szereli a berendezéseit, addig a Bramacnak esztétikus, tetősíkba simuló, kiváló hatásfokú és megbízható elemei is vannak.

Melyek voltak 2017 újdonságai?

2017 újdonsága volt az energia hatékony rendszerelemek összefoglalása és lemérése valós környezetben, ebből keletkezett a °Cool Tetőrendszer. Ennek alkalmazásával mind télen, mind nyáron energiát lehet megtakarítani. A hővisszaverő tetőcserepek mellett szakszerű átszellőzéssel és a tetőrendszer további elemeivel bizonyítottan 48%-kal (Tesztekkel bizonyítva, Heusenstamm, Németország 2017.) is képes csökkenteni egy átlagos ház téli fűtésszámláját. A hideg hónapok elteltével nyáron sem kell félni a tetőtérben, ugyanis ezzel a tetőrendszerrel akár 11 °C-kal csökkenhet egy tetőtér hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában is, ami a klímahasználat 80%-át is feleslegessé teheti. Ez pedig jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent télen-nyáron egyaránt.

Hova lehet fejlődni innen? Mi várható a következő években? Manapság, amikor minden az okos eszközökről szól, jönnek-e az okos tetők?

Folyamatos fejlődés várható az alátéthéjazatok terén. A nyugati országok már használnak még alacsonyabb hajlásszögre alkalmazható szegtömítő tulajdonságú, vagy bitumenes alátéthéjazatokat, illetve megjelennek a környezetbarát alátéhéjazatok is.

A tetőhéjazat súlyának csökkentése is prioritást élvez bizonyos szempontból, pl.: a palatetők cseréje esetén. Amíg Magyarországon egy éppen 40 kg/m2 súlyú héjazatot már innovációként próbálnak eladni, addig a Bramac anyacégénél már 28 kg/m2 súlyú betoncserepeket is kifejlesztettek már. Persze ezen termékek valós innovációt rejtenek, hiszen speciális alapanyagokból és kialakítással készülnek, ezért ezeknek az árai a súlyban inkább versenytársnak tekinthető fémlemez fedésekével várható azonosnak.

Formákban már szinte minden lehetőséget megalkottak a gyártók, építészek nyomására érdekes lehet majd a világos, akár fehér színű tetőfedő anyagok megjelenése, amivel homogén, átforduló homlokzatokat tudnak majd képezni. Mivel a tetők már most alkotói az energiatermelésnek a szolár berendezések fogadójaként, innen már csak egy lépés ezen elemek automatizálása, okosítása.

Bramac tetőrendszer

Melyek a legújabb tető trendek? Beszélhetünk egyáltalán ilyenről?

Az építtetők jelenleg a sík és sötét színű tetőcserepeket részesítik előnyben. Az épületek formálását tekintve a letisztult architektúra egyértelműen vezető.

Itt van egy óriási veszély, hiszen azt tudni kell, hogy a sík hornyolt, vagy hornyolás nélküli tetőcserepeket nem lehet a kis hajlásszögtartományban alkalmazni. 20-25 fok már az alsó határt jelenti egy ilyen terméknél, viszont a letisztult, minimalista design az alacsony hajlásszöggel is együtt jár, és több esetben a tervezők (vagy kivitelezők) nem a megfelelő hajlásszögre írják elő a sík tetőcserepeket, ami később beázással, a tartószerkezeti elemek tönkremenetelével járhat. A hajlásszögtartományok betartásával és az alátéthéjazat megfelelő megválasztásával megelőzhetők a későbbi problémák, ezért fontos az új technológiák megismertetése az építőipar szereplőivel.

A design alapján még jellemzőek a kicsi, vagy akár nulla kiülésű ereszek, oromzatok. Ezek a bádogos szerkezetek és a szakszerű csomópontok kialakításának fontosságát is előtérbe helyezik.

 

Diktálja a Bramac a "tető divatot"?

Mondhatni igen. A Bramac által bevezetett újdonságokra mindig vevő a piac, és az új termékeket szívesen alkalmazzák a tervezők és az építtetők. A Bramac nagy előnye, hogy anyacége a Monier vezető az európai magastető piacon és a trendek figyelésével, diktálásával, az új termékek megjelenését hamarosan le lehet követni a hazai piacon is.

bramac logó

www.bramac.hu

A tetővel kapcsolatos technikai újításokat és trendeket illetően a Bramac megkerülhetetlen szereplő. Miután a vállalat egy nagyobb cégcsoporthoz csatlakozott, a jövőben még több innováció és számos, tetőfedéssel, építéssel kapcsolatos újdonság várható.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Új tető állami támogatással

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

Maximális kikapcsolódás és feltöltődés a zuhany alatt

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Ha virágzó kertet és kényelmes kertészkedést szeretnénk, válasszunk megfelelő öntözőrendszert!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Vásárlási listák
További vásárlási listák