Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

4 fontos dolog, amely nélkülözhetetlen a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Kivitelezés – bízzuk ezt egy jó szakemberre

Hiába vesszük meg a legjobb minőségű anyagokat, vagy terveztetjük meg álmaink tetőjét, ha nem lesz olyan mester, aki érti a tetőrakás “tudományát”. A hanyagul, nem szakszerűen végzett munka eredménye gyorsan megmutatkozik: sokkal hamarabb szorul majd javításra, felújításra a tető, mint ahogy terveztük. Nem új hír, hogy jelenleg szakemberekből hiány van, és előreláthatólag ez a jövőben sem javul számottevően. A szakember-hiány gyakran vezet kényszerű megoldásokhoz, különösen akkor, ha a munka befejezése sürgős, határidős. Ekkor előbb-utóbb megjelenhet a színen egy-egy kontár. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, fontos előrelátóan tervezni, számolni az idővel és úgy szervezni a kivitelezést, hogy a szakember időben érkezzen. Mielőtt szerződést kötünk a mesterrel, feltétlenül kérjünk referenciát, győződjünk meg a megbízhatóságáról.

A Bramac rendszer elemeivel épített minőségi tető
A Bramac rendszer elemeivel épített minőségi tető

A BMI Bramac Rendszermester hálózata sok mindenre kínál megoldást. A hálózat országos lefedettségű, a szakemberek folyamatosan részt vesznek a Bramac képzési programjában, Rendszermester vizsgával és széleskörű gyakorlattal rendelkeznek. Mivel a Bramac termékeivel, rendszerelemeivel dolgoznak, elvárható a megfelelő minőségben végzett munka, sőt, a későbbiekben is bizalommal fordulhatunk hozzájuk.

Egyedi igények, személyre szabhatóság = jó tető

Különösen új építésű házak esetében az egyik fontos szempont a sablonos megoldások mellőzése, ami a tetőt sem kerüli el. Különleges tetőformák, különféle stílusok, alacsonyabb vagy magasabb dőlésszögek, lapostetők egyaránt megjelennek a mai terveken.

A BMI Bramac termékek felhasználásával a tervezők gyakorlatilag szabad kezet kapnak. A különféle formákhoz, stílusokhoz, színvilághoz egyszerűen kiválasztható a megfelelő tetőfedő anyag és a hozzá tartozó kiegészítő gyári rendszerelemek. A klasszikus, a mediterrán és a tradicionális megjelenésű tetők továbbra is népszerűek, de legalább ilyen gyakran találkozni a modern formákkal.

Alacsony dőlésszögű tető Bramac 7° tetőrendszerrel kialakítva
Alacsony dőlésszögű tető Bramac 7° tetőrendszerrel kialakítva

Az alacsony, 12 fok alatti dőlésszög miatt korábban szóba sem jöhetett cserépfedés. Ma már 7 fokos dőlésszögre - amit korábban csak fémlemez fedéssel lehetett megoldani - is létezik alternatíva, ez a BMI Bramac 7° tetőrendszer.

Ha pedig 5 fok alatti dőlésszögű tetőkre vágyunk, akkor az úgynevezett “lapostetőkre” a BMI Villas vízszigetelő anyagai ajánlottak.

A tető és az energiatakarékosság

Az energiatakarékosság kérdése a tető tervezése, kivitelezése során megkerülhetetlen. Tévedés, hogy a homlokzat szigetelésével mindent megtettünk ennek érdekében, a tetőre ugyanis jelentős feladat hárul, szigetelése nélkül csak fél munkát végeztünk. A meleg levegő felfelé száll, ezért a felső határoló szerkezetek – így a tető – megfelelő hőszigetelésének nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

A BMI Bramac °Cool tetőrendszerrel a tetőtér komfortossá varázsolható. Nyáron elkerülhető a tetőtéri helyiségek túlmelegedése, az indokolatlan klíma-használat, télen pedig bent marad a meleg. A kevesebb hűtési-fűtési energia felhasználása gyorsan érezhető az otthon üzemeltetésének költségein is.

A Bramac Cool tetőrendszer alkalmazásával az otthon üzemeltetésének költségeiben gyorsan tapasztalhatók a kedvező változások
A Bramac Cool tetőrendszer alkalmazásával az otthon üzemeltetésének költségeiben gyorsan tapasztalhatók a kedvező változások

Manapság keresettek a sötét színű tetőcserepek, amelyek a modern épületeken különösen látványosak, ráadásul ez a sötét szín jelentős hőenergiát nyel el a nyári hónapokban. A BMI Bramac Thermo Protector egy különleges, infravörös sugárzást reflektáló felület, így a tető kevésbé melegszik fel, a hőszigetelésnek kisebb hőteherrel kell megbirkóznia. A reflektív tetőcserép alkalmazásával a cserép hátoldalán mért hőmérséklet akár 20 °C-kal is alacsonyabb lehet egy forró nyári napon, mint egy hagyományos tetőcserépnél. A kevésbé felmelegedő tetőcserép pedig kevésbé melegíti fel a tető alatti lakótereket.

Tetőszigeteléssel és szélzáró alátéthéjazattal a meleg a tető alatt tartható
Tetőszigeteléssel és szélzáró alátéthéjazattal a meleg a tető alatt tartható

A szél hűtő hatása ugyancsak nem elhanyagolható, erről szélzáró alátéthéjazattal gondoskodhatunk. A tető hőszigetelése során alkalmazott nút féderes csatlakozású PUR/PIR hőszigetelő táblákra dupla ragasztósávval ellátott tetőfólia van kasírozva, az átlapolások leragasztásával érhetjük el a szélzárást. Így a hideg szél hűtő hatása nem érvényesül. Ez a szélzáró alátéthéjazat. Továbbá a tetőfólia dolga elvezetni a tetőfedő anyag mögé bekerülő nedvességet.

A lapostetők esetén az energiatakarékosság mellett fontos szempont a vízhatlan vízszigetelés a külső csapadék ellen, mivel a kis lejtésű tetőkről a csapadék nagyon lassan tud eltávozni. Itt a BMI Villas csapadékvíz elleni szigetelő elemei jelentenek megoldást, amelyek kiemelkedő mechanikai tulajdonságaikkal gondoskodnak az épületek védelméről.

A környezettudatosság kérdése azonban más szemszögből is megközelíthető. A BMI Villas már hazánkban is kapható innovatív megoldása, a lapostetőkön alkalmazható Noxite Eco-Active bitumenes lemez úgy járul hozzá a fenntarthatósághoz, hogy semlegesíti a levegőben is megtalálható káros anyagokat. Emellett a lemezek 100%-ban újrahasznosítottak: a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését

A nitrogén-oxidok, amelyek elsősorban az autók kipufogógázaként, a fűtés és az ipari termelés során keletkeznek, egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a légkörben, ami nemcsak a környezetre káros, de az emberek által nap mint nap belélegzett levegőt is mérgezi. A Noxite Eco-Active bitumenes lemez speciális bevonata ezeket az anyagokat a környezetre nem káros hatású vegyületekké alakítja át a napsugarak segítségével, melyeket aztán a következő eső lemos a tetőről.

A fedőanyag világos színének és kiváló fényvisszaverő képességének köszönhetően jelentős mértékben csökkenti az épületek hőterhelését, így a klímaberendezések terhelése és fogyasztása is alacsonyabb lehet. A lemezek alkalmazhatók új tetőkhöz és tetőfelújítások esetén, és biztonságos megoldást nyújtanak nagy igénybevételű, deformálódásnak, rezgéseknek kitett tetőszerkezetek szigeteléseként is.

Egy 100 m2-es lapostető Noxite Eco-Active bevonata éves szinten annyi nitrogén-oxidot képes elbontani, amennyit egy EURO-4-es besorolású, évi 15.000 kilométert futó autó kibocsát.

A szmogevő lemezek – amelyek új tetők építésekor és felújításakor is használhatók –, megtalálhatók többek között a koppenhágai reptér tetején vagy az Egyesült Királyság több iskoláján, kórházán.

Az extrém időjárás tetőre gyakorolt hatása

A klímaváltozás az egyre erősebb szelek, viharok, lezúduló, nagy mennyiségű csapadék formájában érezteti hatásait és ez sajnos szélsőséges esetben a tetőn is nyomot hagy. Az előrejelzések nem adnak okot a megnyugvásra, egyre több ilyen eseménnyel kell számolnunk, jobb tehát előre felkészíteni erre a tetőt.

A biztonságot fokozhatjuk viharkapcsok beépítésével, ami a szél szívó erejének áll ellen, nem engedi, hogy a cserép lerepüljön a helyéről. A hófogó és hófogórács a hócsúszást akadályozzák meg. A lecsúszó hóból eredő károk, a személyi sérülések megakadályozása törvényi kötelezettség - 6 méternél magasabb épületeknél gondoskodni kell a védelemről.

A biztonsági tetőhoroghoz kiköthetik magukat az egyéni védőeszközt viselő karbantartók, vagy tetőn dolgozó személyek, a járócserép pedig ugyancsak segítség a tetőn történő mozgáshoz, megkönnyíti a kémény megközelítését.

A tetőcserepek és a tető megfelelő kialakítása már biztonságot nyújt az extrém időjárási viszonyokkal szemben, ugyanakkor a cél a minél hosszabb távú ellenállóképesség. Erre jelentenek megoldást a BMI Bramac rendszercsomagjai, amelyek minden szükséges tetőtartozékot magukba foglalnak a teljes, évtizedekig tartó védelemhez. Három különböző felszereltségű csomag áll rendelkezésre, a Standard, a Prémium és a Star, valamint egy, kifejezetten a 7 fokos tetőkhöz kifejlesztett Prémium 7° rendszercsomag. Ezek mindegyike 30 év új-érték garanciát biztosítanak a tetőcserepekre, de akár 15 év rendszergarancia is igénybe vehető a csomag szintjétől függően.

Népszerűek a témában

7 érv a beton tetőcserép mellett

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A legjobb legjobbjai: a VitalSpa csúcskategóriás masszázsmedencéi

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tető, amit nem visz el a szél