Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Kivitelezés – bízzuk ezt egy jó szakemberre

Hiába vesszük meg a legjobb minőségű anyagokat, vagy terveztetjük meg álmaink tetőjét, ha nem lesz olyan mester, aki érti a tetőrakás “tudományát”. A hanyagul, nem szakszerűen végzett munka eredménye gyorsan megmutatkozik: sokkal hamarabb szorul majd javításra, felújításra a tető, mint ahogy terveztük. Nem új hír, hogy jelenleg szakemberekből hiány van, és előreláthatólag ez a jövőben sem javul számottevően. A szakember hiány gyakran vezet kényszerű megoldásokhoz, különösen akkor, ha a munka befejezése sürgős, határidős. Ekkor előbb-utóbb megjelenhet a színen egy-egy kontár. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, fontos előrelátóan tervezni, számolni az idővel és úgy szervezni a kivitelezést, hogy a szakember időben érkezzen. Mielőtt szerződést kötünk a mesterrel, feltétlenül kérjünk referenciát, győződjünk meg a megbízhatóságáról.

A BMI Bramac rendszer elemeivel épített minőségi tető
A BMI Bramac rendszer elemeivel épített minőségi tető

A BMI Bramac Rendszermester hálózata sok mindenre kínál megoldást. A hálózat országos lefedettségű, a szakemberek folyamatosan részt vesznek a BMI Bramac képzési programjában, Rendszermester vizsgával és széleskörű gyakorlattal rendelkeznek. Mivel a BMI Bramac termékeivel, rendszerelemeivel dolgoznak, elvárható a megfelelő minőségben végzett munka, sőt, a későbbiekben is bizalommal fordulhatunk hozzájuk.

Egyedi igények, személyre szabhatóság = jó tető

Különösen új építésű házak esetében az egyik fontos szempont a sablonos megoldások mellőzése, ami a tetőt sem kerüli el. Különleges tetőformák, különféle stílusok, alacsonyabb vagy magasabb dőlésszögek, lapostetők egyaránt megjelennek a mai terveken.

A BMI Bramac termékek felhasználásával a tervezők gyakorlatilag szabad kezet kapnak. A különféle formákhoz, stílusokhoz, színvilághoz egyszerűen kiválasztható a megfelelő tetőfedő anyag és a kiegészítők. A klasszikus, a mediterrán és a tradicionális megjelenésű tetők továbbra is népszerűek, de legalább ilyen gyakran találkozni a modern formákkal. Bár a BMI Bramac neve egybeforrt a betoncseréppel, több évtizednyi kizárólag betoncserép gyártás után ma már választhatunk kerámia cserepet is egyedi formákban a cég kínálatából.

Alacsony dőlésszögű tető BMI Bramac 7° tetőrendszerrel kialakítva
Alacsony dőlésszögű tető BMI Bramac 7° tetőrendszerrel kialakítva

Az alacsony, 12 fok alatti dőlésszög miatt korábban szóba sem jöhetett cserépfedés. Ma már 7 fokos dőlésszögre - amit korábban csak fémlemez fedéssel lehetett megoldani - is létezik alternatíva, ez a BMI Bramac 7° tetőrendszer.

5 fok alatti dőlésszögű tetőkre, az úgynevezett “lapostetőkre” az BMI Villas vízszigetelő anyagai ajánlottak.

Változás tapasztalható egyes cserepek súlyában is. A BMI Bramac egy új fejlesztésű betoncseréppel, az Aerlox Classic tetőcseréppel jelent meg a piacon.

Az innovatív összetételnek és a speciális anyagszerkezetnek köszönhetően ez a tetőcserép 30%-kal könnyebb, mint a hagyományos betoncserép, ami különösen régi épületek felújításánál lehet hasznos, hiszen itt gyakori probléma, hogy a hagyományos beton vagy kerámia cserepek túlzottan terhelnék a régi tetőszerkezetet.

A tető és az energiatakarékosság

Az energiatakarékosság kérdése a tető tervezése, kivitelezése során megkerülhetetlen. Tévedés, hogy a homlokzat szigetelésével mindent megtettünk ennek érdekében, a tetőre ugyanis jelentős feladat hárul, szigetelése nélkül csak fél munkát végeztünk. A meleg levegő felfelé száll, ezért a felső határoló szerkezetek – így a tető – megfelelő hőszigetelésének nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

A BMI Bramac Cool (Prémium, Comfort és Smart) tetőrendszerrel a tetőtér komfortossá varázsolható. Nyáron elkerülhető a tetőtéri helyiségek túlmelegedése, az indokolatlan klíma használat, télen pedig bent marad a meleg. A kevesebb hűtési-fűtési energia felhasználása gyorsan érezhető az otthon üzemeltetésének költségein is.

A BMI Bramac Cool tetőrendszer alkalmazásával az otthon üzemeltetésének költségeiben gyorsan tapasztalhatók a kedvező változások
A BMI Bramac Cool tetőrendszer alkalmazásával az otthon üzemeltetésének költségeiben gyorsan tapasztalhatók a kedvező változások

A Cool Tetőrendszer elemei a hőreflektáló tetőcserép, a szakszerű átszellőzést biztosító rendszerelemek és a speciális tetőszigetelés.

Fontos a tető hatékony átszellőzése leginkább a nyári melegben. A Smart csomag tartalmazza a szellőzést segítő rendszerelemeket, melyek szakszerű beépítésével ez megoldható.

A Comfort csomagban a szellőzésen túl a reflektív cserepek is megjelennek, ezáltal további hőmérséklet csökkenés érhető el a tetőtérben.

Manapság keresettek a sötét színű tetőcserepek, melyek a modern épületeken különösen látványosak, azonban ez a sötét szín jelentős hőenergiát nyel el a nyári hónapokban. A Thermo Protector betoncserép infravörös sugárzást visszaverő felülettel rendelkezik, így a tető kevésbé melegszik fel, a hőszigetelésnek kisebb hőteherrel kell megbirkóznia. A reflektív cserép alkalmazásával a cserép hátoldalán mért hőmérséklet akár 20 °C-kal is alacsonyabb lehet egy forró nyári napon, mint egy hagyományos tetőcserépnél. A kevésbé felmelegedő tetőcserép pedig kevésbé melegíti fel a tető alatti lakótereket.

A Prémium csomagban a fentieken túl egy speciális szigetelést is kap a tető. A fagyos téli időszakban a fűtött tetőtér jelentős hőveszteségét a tetőszerkezetre – a lécek és a cserepek alá – szerelt hőszigetelés akadályozza meg.

A tetőszerkezetre kerülő egybefüggő szigetelésnek köszönhetően pedig 10 °C-os hőmérsékletcsökkenés.

Tetőszigeteléssel és szélzáró alátéthéjazattal a meleg a tető alatt tartható
Tetőszigeteléssel és szélzáró alátéthéjazattal a meleg a tető alatt tartható

A szél hűtő hatása ugyancsak nem elhanyagolható, erről szélzáró alátéthéjazattal gondoskodhatunk. A tető hőszigetelése során alkalmazott nút féderes csatlakozású PUR/PIR hőszigetelő táblákra dupla ragasztósávval ellátott tetőfólia van kasírozva, az átlapolások leragasztásával érhetjük el a szélzárást. Így a hideg szél hűtő hatása nem érvényesül. Ez a szélzáró alátéthéjazat. Továbbá a tetőfólia dolga elvezetni a tetőfedő anyag mögé bekerülő nedvességet.

A lapostetők esetén az energiatakarékosság mellett fontos szempont a vízhatlan vízszigetelés a külső csapadék ellen, mivel a kis lejtésű tetőkről a csapadék nagyon lassan tud eltávozni. Itt az BMI Villas csapadékvíz elleni szigetelő elemei jelentenek megoldást, melyek kiemelkedő mechanikai tulajdonságaikkal gondoskodnak az épületek védelméről.

Az energiatakarékosság kérdése azonban más szemszögből is megközelíthető. Gondoltunk-e arra, hogy tetőnk – megfelelő kialakítással – a háztartás energiaszükségletének akár 85%-át is előállíthatja?

1900-2200 óra/év – kifejezetten magas az átlagosan mért napsütéses órák száma Magyarországon, tehát indokolt és gyorsan megtérülő befektetés a napkollektorok, vagy napelemek alkalmazása. Az év nyolc hónapjában – márciustól októberig – jól kihasználhatók a napelemek és kollektorok, de kedvező körülmények között télen is termelnek ezek a rendszerek. Egy átlagos otthon számára a szükséges energiamennyiség nagy része előállítható ezzel a technológiával, sőt, a többletenergia előállítása sem lehetetlen.

A BMI Bramac Solar tetősíkba épített napkollektoros rendszerével a használati melegvíz előállítása stabilan megoldható.

A BMI Bramac napelem rendszere akár egész évben képes biztosítani egy átlagos családi ház villamos energia szükségletét
A BMI Bramac napelem rendszere akár egész évben képes biztosítani egy átlagos családi ház villamos energia szükségletét

A napelemek elektromos áramot termelnek, azonban itt fontos a méretezés. Ahhoz, hogy egy 3-4 fős család elektromos áram szükségletét fedezze (világítás, háztartási gépek működtetése) megfelelő teljesítményű napelem rendszert kell kiépíteni.

A BMI Bramac napelem rendszere egy átlagos családi ház villamos energia szükségletét szinte egész évben képes biztosítani, hiszen szűrt fényből – felhős időben – is képes az energia előállítására.

A nagytáblás, esztétikus, tetősíkba építhető rendszerek bármilyen héjazatba elhelyezhetők, a Prémium, tetőcserépre illeszkedő napelem rendszereket pedig elsősorban a sík tetőcserepek helyére építik be. A tetősík feletti rendszereket ezzel szemben a tetőre épített sínrendszerre szerelik rá, ami ugyan a tető és a héjazat összképét némileg megbontja, de előnyük, hogy valamivel olcsóbbak a tetősíkba integrált rendszereknél.

Ezeknek a rendszereknek az együttes alkalmazásával és a megfelelő szigetelésekkel otthonunk közel járhat az ideális, hamarosan elvárt, közel nulla károsanyag-kibocsátáshoz.

Az extrém időjárás tetőre gyakorolt hatása

A klímaváltozás az egyre erősebb szelek, viharok, lezúduló, nagy mennyiségű csapadék formájában érezteti hatásait és ez sajnos szélsőséges esetben a tetőn is nyomot hagy. Az előrejelzések nem adnak okot a megnyugvásra, egyre több ilyen eseménnyel kell számolnunk, jobb tehát előre felkészíteni erre a tetőt.

A biztonságot fokozhatjuk viharkapcsok beépítésével, ami a szél szívó erejének áll ellen, nem engedi, hogy a cserép lerepüljön a helyéről. A hófogó és hófogórács a hócsúszást akadályozzák meg. A lecsúszó hóból eredő károk, a személyi sérülések megakadályozása törvényi kötelezettség - 6 méternél magasabb épületeknél gondoskodni kell a védelemről.

A biztonsági tetőhoroghoz kiköthetik magukat az egyéni védőeszközt viselő karbantartók, vagy tetőn dolgozó személyek, a járócserép pedig ugyancsak segítség a tetőn történő mozgáshoz, megkönnyíti a kémény megközelítését.

Kapcsolódó cikkek

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Tetőjavítás, tető vízszigetelés egyszerűen, házilag

A tetővel kapcsolatos karbantartási munkákat ajánlott szakemberre bízni. Bizonyos esetekben azonban dolgozhatunk olyan anyagokkal, melyek segítségével saját kezűleg is elvégezhető a kivitelezés.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Esztétikus, tartós és környezetbarát tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez számos előnyös tulajdonságának köszönhetően jól alkalmazható lakó-, köz- és műemlék épületek tetőfedésére.

Önnek ajánljuk