Hirdetés

Díjazott kerámia tetőcserepek

A Creaton építészeti pályázatának első fordulójában a tervezés és az építés szakaszában tartó, kerámia tetőcseréppel fedett középületeket díjaztak.

A Creaton, a magyar tetőcserép piac meghatározó szereplője azzal a céllal hirdette meg kétfordulós pályázatát építészek számára, hogy felhívja a figyelmet a kerámia tetőcserép középületeken való alkalmazásának lehetőségeire, legyen szó akár hagyományos magas tetőről vagy akár kis hajlásszögű tető fedéséről. Mára ugyanis ezen ősi anyagból, az agyagból készült kerámia tetőcserepek – a modern gyártástechnológiának köszönhetően – a kis hajlásszögű tetők fedésére is biztonsággal alkalmazhatók.
A Creaton építészeti pályázatán összesen egymillió forinttal jutalmazták a nyertes pályaművek építészeit.
Az első fordulóra a különleges műszaki megoldásokat bemutató vagy a szépség jegyében alkalmazott Creaton kerámia tetőcseréppel fedett, tervezés vagy építés alatt álló középületek tervezői nevezhettek.
A már megvalósult, Creaton kerámia tetőcseréppel fedett középületeket a kiíró a második fordulóban várja, amelynek nevezési határideje 2013. november 12.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás építész által tervezett bodrogkeresztúri barokk Füleky Kúria felújítási tervpályázata nyerte el az első díjat

A kúria műemléki jellegét tekintve igazi történelmi távlatokra tekint vissza. A barokk kolostort az 1950-es években építették át lakóépületté, majd később borászattal egészült ki. A Füleky Kúriát és a benne működő borászatot a közelmúltban vásárolta meg új tulajdonosa, aki a kúria épületében megszüntette a borászati feldolgozó tevékenységet, az épületet látogatói központtá alakítja át.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

Az épület átalakításának elgondolása, hogy a kúria építéstörténeti dokumentációi alapján a feltételezett eredeti állapot állítsák vissza, és olyan funkciókat adnak hozzá, amelyek a jelenlegi használathoz elengedhetetlenül szükségesek. Mindezekhez a tervezők a tetőfedési eljárásnál a Creaton Antik egyenes vágású, kézi mintázású, gépi bordázású, kefélt, hornyolt tetőcserepét választották.

20130613 creaton bences 1
A második díjat – megosztva – Gutowski Robert építésznek, a tápi Bencés Erdei Iskola tervezéséért adta a zsűri

Gutowski Robert építészt Táp falu középpontjában található, Bencés Erdei Iskola átalakításával, bővítésével és felújításával bízták meg. Tervezetében az erdei iskolaként működő épületet új foglalkoztató és hozzátartozó kiszolgáló, tároló helyiségekkel egészítette ki, illetve felújítási munkálatok keretében a meglévő vizesblokkok korszerűsítését, akadálymentesítését tűzte ki célul.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a településszerkezeti övezetbe való illeszkedés és az erdei iskola funkció megtartása, ezért a hagyományos formák, tömegarányok és természetes anyagok kerültek előtérbe. Mindehhez jól illeszkedik a tervező által választott Creaton Róna hornyolt, egyenes vágású tetőcserép.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Szintén megosztott második díjat kapott Czégány Sándor építész, a helvéciai református templom tervezéséért

A Helvécia Református Egyházközösség egyértelmű igénye volt a templommal szemben, hogy az karakteresen református jelleggel bírjon. A templom alaprajza a reformátusok Kálvin-csillagát formázza. Kívülről főhangsúlyt kap a bejárati torony, amely alatt a templomtérbe lehet belépni.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Helyére emelik a templom tornyát

A földből kiemelkedő fehér, vastag falak és az azokra leereszkedő meredek, csillag alakú tető között visszaugratott anyagváltás – boronafal – oldja, és erősíti a robosztus tömegalakítást. A magyar építőhagyományokba szervesen beépülő román, gót és reneszánsz formajegyeket viselő épület Kós Károly nyomdokain haladva összességében mégis mai épületként áll majd.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Karlovecz Zoltán építész, a pécsi, műemléki környezetben található foghíjra épített ötlakásos társasház tervezéséért, a „különleges megoldások” kategóriában, a homlokzatra átforduló sík kerámia tetőcserép alkalmazásáért különdíjban részesült

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

A történelmi városrészbe tervezett társasháznak számos követelménynek kellett megfelelnie. Egyrészt fontos cél volt a tervezett épület illeszkedése a környék történelmi hangulatába, érintetlen világába. Másrész fontos igény volt a gazdaságosság, a modernitás, a tűzvédelmileg is korszerű, élhető épület megalkotása.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

A tervező homlokzatra átforduló tetővel csökkentette az épülettömeget, a tető és a homlokzat között a csatornát elrejtve a párkányt elhagyva egyfajta hangsúlytalan tető átfordulást alakította ki. Így esett a választás a Creaton Dominó cserepére, és így alakult ki az épület két színe: a natúr téglavörös, és patinás rézzöld.

Forrás: Creaton

Kapcsolódó írásaink
Építészeti pályázat kerámia tetőcseréppel fedett középületeknek
Az Év Tetője – Magas tető Szekció, kerámia tetőcserép
Tetőfedő anyagok kiválasztása 1.
Tetőfedő anyagok kiválasztása 2. – kerámia tetőcserép

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.