Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Notice: Undefined property: stdClass::$links_expirity in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo/homeinfo.php on line 83

Díjazott kerámia tetőcserepek

A Creaton építészeti pályázatának első fordulójában a tervezés és az építés szakaszában tartó, kerámia tetőcseréppel fedett középületeket díjaztak.

A Creaton, a magyar tetőcserép piac meghatározó szereplője azzal a céllal hirdette meg kétfordulós pályázatát építészek számára, hogy felhívja a figyelmet a kerámia tetőcserép középületeken való alkalmazásának lehetőségeire, legyen szó akár hagyományos magas tetőről vagy akár kis hajlásszögű tető fedéséről. Mára ugyanis ezen ősi anyagból, az agyagból készült kerámia tetőcserepek – a modern gyártástechnológiának köszönhetően – a kis hajlásszögű tetők fedésére is biztonsággal alkalmazhatók.
A Creaton építészeti pályázatán összesen egymillió forinttal jutalmazták a nyertes pályaművek építészeit.
Az első fordulóra a különleges műszaki megoldásokat bemutató vagy a szépség jegyében alkalmazott Creaton kerámia tetőcseréppel fedett, tervezés vagy építés alatt álló középületek tervezői nevezhettek.
A már megvalósult, Creaton kerámia tetőcseréppel fedett középületeket a kiíró a második fordulóban várja, amelynek nevezési határideje 2013. november 12.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás építész által tervezett bodrogkeresztúri barokk Füleky Kúria felújítási tervpályázata nyerte el az első díjat

A kúria műemléki jellegét tekintve igazi történelmi távlatokra tekint vissza. A barokk kolostort az 1950-es években építették át lakóépületté, majd később borászattal egészült ki. A Füleky Kúriát és a benne működő borászatot a közelmúltban vásárolta meg új tulajdonosa, aki a kúria épületében megszüntette a borászati feldolgozó tevékenységet, az épületet látogatói központtá alakítja át.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

Az épület átalakításának elgondolása, hogy a kúria építéstörténeti dokumentációi alapján a feltételezett eredeti állapot állítsák vissza, és olyan funkciókat adnak hozzá, amelyek a jelenlegi használathoz elengedhetetlenül szükségesek. Mindezekhez a tervezők a tetőfedési eljárásnál a Creaton Antik egyenes vágású, kézi mintázású, gépi bordázású, kefélt, hornyolt tetőcserepét választották.

20130613 creaton bences 1
A második díjat – megosztva – Gutowski Robert építésznek, a tápi Bencés Erdei Iskola tervezéséért adta a zsűri

Gutowski Robert építészt Táp falu középpontjában található, Bencés Erdei Iskola átalakításával, bővítésével és felújításával bízták meg. Tervezetében az erdei iskolaként működő épületet új foglalkoztató és hozzátartozó kiszolgáló, tároló helyiségekkel egészítette ki, illetve felújítási munkálatok keretében a meglévő vizesblokkok korszerűsítését, akadálymentesítését tűzte ki célul.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a településszerkezeti övezetbe való illeszkedés és az erdei iskola funkció megtartása, ezért a hagyományos formák, tömegarányok és természetes anyagok kerültek előtérbe. Mindehhez jól illeszkedik a tervező által választott Creaton Róna hornyolt, egyenes vágású tetőcserép.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Szintén megosztott második díjat kapott Czégány Sándor építész, a helvéciai református templom tervezéséért

A Helvécia Református Egyházközösség egyértelmű igénye volt a templommal szemben, hogy az karakteresen református jelleggel bírjon. A templom alaprajza a reformátusok Kálvin-csillagát formázza. Kívülről főhangsúlyt kap a bejárati torony, amely alatt a templomtérbe lehet belépni.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Helyére emelik a templom tornyát

A földből kiemelkedő fehér, vastag falak és az azokra leereszkedő meredek, csillag alakú tető között visszaugratott anyagváltás – boronafal – oldja, és erősíti a robosztus tömegalakítást. A magyar építőhagyományokba szervesen beépülő román, gót és reneszánsz formajegyeket viselő épület Kós Károly nyomdokain haladva összességében mégis mai épületként áll majd.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek
Karlovecz Zoltán építész, a pécsi, műemléki környezetben található foghíjra épített ötlakásos társasház tervezéséért, a „különleges megoldások” kategóriában, a homlokzatra átforduló sík kerámia tetőcserép alkalmazásáért különdíjban részesült

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

A történelmi városrészbe tervezett társasháznak számos követelménynek kellett megfelelnie. Egyrészt fontos cél volt a tervezett épület illeszkedése a környék történelmi hangulatába, érintetlen világába. Másrész fontos igény volt a gazdaságosság, a modernitás, a tűzvédelmileg is korszerű, élhető épület megalkotása.

Díjazott Creaton kerámia tetőcserepek

A tervező homlokzatra átforduló tetővel csökkentette az épülettömeget, a tető és a homlokzat között a csatornát elrejtve a párkányt elhagyva egyfajta hangsúlytalan tető átfordulást alakította ki. Így esett a választás a Creaton Dominó cserepére, és így alakult ki az épület két színe: a natúr téglavörös, és patinás rézzöld.

Forrás: Creaton

Kapcsolódó írásaink
Építészeti pályázat kerámia tetőcseréppel fedett középületeknek
Az Év Tetője – Magas tető Szekció, kerámia tetőcserép
Tetőfedő anyagok kiválasztása 1.
Tetőfedő anyagok kiválasztása 2. – kerámia tetőcserép

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Esztétikus, tartós és környezetbarát tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez számos előnyös tulajdonságának köszönhetően jól alkalmazható lakó-, köz- és műemlék épületek tetőfedésére.

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

A magastetős épületek nélkülözhetetlen tartozéka az ereszcsatorna, mely nélkül a falazat súlyos károkat szenvedne. Mikor mondhatjuk, hogy az ereszcsatorna jó minőségű?

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Esztétikus és tartós tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez alkalmazásával lehetőség nyílik egy- és többlakásos családi házak, gazdasági és közhasznú épületek, templomok és más műemlék jellegű épületek tetőinek modern, tartós és esztétikus befedésére. A gazdag színskála lehetővé teszi, hogy a tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozzuk.

Környezetbarát tetőfelújítás

A tető építése vagy felújítása során feltétlenül mérlegeljünk és az egyik fontos szempont a környezetbarát anyagok kiválasztása legyen! Így nem csupán a magas minőségre, hanem az energiatakarékosságra és környezetünk védelmére is figyelmet fordíthatunk.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Gazdaságos és környezettudatos tetőfelújítás alumínium cseréppel

Akár építkezésről, akár felújításról beszélünk, az építőanyagok gyártásához nagy mennyiségű energiát használnak fel a gyártócégek. Közülük azonban egyre többen törekszenek arra, hogy pozitív irányba mozdítsák az ökológiai mérleget. Talán sokan nem is gondolnánk, hogy tető vagy homlokzat tervezésekor a legjobb döntésnek az alumínium alapanyag bizonyul.

Hogyan lehet életre szóló a tetőnk?

Épületünk stílusának, hangulatának meghatározó eleme a tető. Szinte végtelen lehetőség közül választhatunk a formák, a tetőhéjalást képező anyagok és a színek terén is. Az esztétika mellett azonban fontos szempont, hogy a számos igénybevétellel szemben is ellenálló legyen ez a meglehetősen összetett épületszerkezet.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Önnek ajánljuk