Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Varga Szabolcs megrendelő és Nógrádi Tamás építész, a Nogart Mérnöki Iroda vezetője, korábbi sporttársakként – mindketten triatlonisták – régóta ismerték egymást. Szabolcs és felesége úgy döntöttek, hogy elérkezett az idő hátrahagyni a kaposvári társasházi otthont és belevágnak családi házuk megépítésébe. A bővülő családnak több helyre van szüksége és mindannyiuknak jobb a természet közelsége. Szabolcs korábban Nógrádi Tamással egy klubban triatlonozott, így volt alkalmuk megismerni egymás gondolkodásmódját, igényességét, bátran bízta rá a tervezés feladatát.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A telek klasszikus kertvárosi környezetben található, gyönyörű kilátással a városra. A tervező a tulajdonos természetszeretetét szem előtt tartva alkotta meg a kétszintes, a domboldalba szelíden simuló épületet. A 150 négyzetméteres ház alsó szintjét, ahol a garázs, a tároló és a kiszolgáló helyiségek találhatók, félig a domb oldalába rejtették. Felülre került a lakótér a nappalival, háló- és gyerekszobákkal, konyhával. A térkapcsolatok kialakítása különös és izgalmas játék a nyitással és a szeparációval. A nagyméretű, főként az ún. „toló” nyílászárók alkalmazásával sikerült elérni, hogy egyes pontokon elmosódik a határvonal a kint és a bent között: a természetes és az épített tér - pl. a terasz esetében - szinte összeolvad.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

Meglepő választásnak tűnik a modern architektúra síklemezes tetőfedése, hiszen ezt klasszikus épületeknél – kastélyok, templomok – láthatjuk. Szabolcs azonban ragaszkodott ehhez és az sem tántorította el a döntéstől, hogy így a gombhoz kereste a kabátot, tehát a tető kijelölte az egész épület stílusát. Egy számítógépes alkalmazás segítségével már azelőtt nekilátott házuk tervezésének, hogy az építésszel egyeztetett volna, így a tervezőt szinte már kész tények elé állította: egyszerű formavilágú, mégis egyedi épülettel állt elő.

Aztán a mérnöki tervezés során kiderült, hogy milyen kompromisszumokra van szükség, hiszen a megbízó álmait és a valós lehetőségeket kellett egymáshoz közelebb hozni. Nógrádi Tamás és Varga Szabolcs ebben nagyszerűen tudtak együttműködni és ennek alapján jött az építész javaslata: legyen a tetőn korcolt síklemezes tetőfedés. Majd a kivitelező ajánlására döntöttek a Swedsteel terméke mellett.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

- Az épületek műszaki, biztonsági előírásai sokismeretlenes egyenletrendszer megoldására késztetik a tervezőt. A Swedsteel esetében viszont eleve a megfelelő szakhatóság által garantált tanúsítványok bizonyítják, hogy a Swedsteel termékei hogyan és milyen struktúrákban alkalmazhatók. És nem csak termékeket árulnak, hanem tetőrendszereket, ami igen nagy különbség. Merthogy ez utóbbi nem csupán azokat a bizonyos tűzihorganyzott svédacél alapanyagú színbevonattal ellátott tetőlemezeket jelenti (ami egyébként már önmagában bizalomgerjesztő), hanem stabil struktúrák jól megtervezett szisztémáját is, azaz egy igen komoly szellemi értéket. A csomóponti kapcsolatok kiszámításától, a méretezéstől, az alkalmazandó csatornatartókon keresztül az utolsó önfúró rögzítőcsavarig minden tökéletes kompatibilitásban, gazdag szortimentből, együtt áll rendelkezésre. A tervezőnek tehát nem egy teljesen ismeretlen kép mozaikjait kell fáradságos munkával összerakosgatnia. Mindezekhez igen szakszerű kiszolgálás van rendelve, ami magában foglalja a gyors és precíz, az adott épületre mérnöki támogatással készített árajánlatot, a Swedsteel szakembereinek tanácsadását - legyen szó tervezésről vagy kivitelezésről - a gyors és pontos szállítást, a kivitelezőnek biztosított műszaki segédleteket, az anyagok egyértelmű jelölését – indokolja a döntést a tervező.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A tető SCL25 Design előkorcolt tetőprofilt kapott, mely egy S250-es szilárdságú, 0,5 mm vastagságú és Z275-ös horganyréteggel ellátott anyag, amire több mint 20 féle színárnyalatban kerül az UV-sugárzásnak is ellenálló bevonat, további rozsdabiztonságot adva az anyagnak. A 8 méteres hosszban és fél méteres fedőszélességben gyártott lemezek ún. előkorcolással vannak kialakítva. A lemezeket tehát ún. klikkeléses technikával csak egymásba kell pattintani. Ezekből egy valóban gyorsan szerelhető és tartós tető építhető, ami jól ellenáll a mechanikai hatásoknak, tökéletesen vízzáró, és egy életre kitart.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

Bár a korcolás nagy szakértelmet igénylő munka, egy olyan felületen, amit nem tagolnak kiugrások, mint pl. itt is, bátran alkalmazható. Már csak azért is, mert szerelése gyorsabb, viszont a hibalehetőség kisebb.

A választás helyesnek bizonyult, hiszen ez az antracit szín jól harmonizál a vázkerámiából készült falazat törtfehér árnyalatával, összhangban van a nyílászárók körül díszítésként elhelyezett alumínium keretekkel, a természet mélyzöldjével és a textúra sem üt el hivalkodóan az épített környezettől.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatók ki. Kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, amelyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. És ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá.

- A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát - folytatja Tamás. - Nem is beszélve a színkombinációkról. A homlokzat, az ereszcsatorna és a síklemez árnyalatai ugyanis harmonizálhatnak, vagy épp ellenkezőleg: a kontrasztosság adhat dinamikát az épület megjelenésének. Azt hiszem, a síklemez alkalmazása szemléletformáló esztétikai üzenetek lehetőségét is tartogatja. A családi házak építtetőit ugyanis a kényelem, a praktikum és a tartósság mellett elsősorban az épület külleme, tetszetőssége motiválja. Ha pedig lát egy-egy meggyőző, megvalósult példát – jól mutatja ezt Szabolcs esete is -, akkor hajlandó lesz szakítani a „piros cserép, fehér fal, fekete lábazat” mélyen gyökerező sztereotípiájával.

A gazdaságossági szempontokat vizsgálva első látásra azt gondolhatnánk, hogy a síklemezes modern tető nem olcsó mulatság, bár a kínálat széleskörű és a modern verziók versenyképesek. Az ember nem tetőt épít, hanem házat, ami egy összetett struktúra. És ha figyelembe vesszük, hogy ez a könnyű anyag nem igényel olyan bonyolult és nagy teherbírású ácsszerkezetet, azaz fogadószerkezetet és rögzítéstechnológiát, mint pl. a szilikát vagy beton alapú fedések, akkor máris jobb az arány. De ehhez hozzáadhatjuk még az olcsóbb szállítási költséget és a rövidebb szerelési időből eredő, alacsonyabb munkabér-ráfordítást. Mindezeket összegezve kiderül, hogy a síklemezes tetőborítás sok esetben nem kerül többe a hagyományos anyagoknál. Ráadásul az acél tulajdonságaiból fakadóan vannak olyan esetek, amikor a fémfedésnek nem is nagyon van alternatívája. Gondoljunk csak azokra az elöregedett tartószerkezetekre, amelyeknél csak mérsékeltebb statikai terhelés megengedett. Vagy ott van a palatetők felújítása. A síklemezzel egyszerűen megoldható a ráfedés, és megtakarítható az elbontás. A síklemez tehát gazdaságos - megfelelő alkalmazási feltételek mellett.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A ház 2017-ben épült, de a tulajdonos töretlen lelkesedéssel beszél a tetőről. - Mivel én a tetőnek amolyan optikai-stratégiai szerepet szántam, bevallom, nem nagyon foglalkoztam az árral, de a végső költségvetésnél beigazolódtak a Tamás által elmondottak. És nem csak a számok voltak beszédesek. Én ugyanis minden áldott nap kijártam az építkezésre. Láttam, milyen professzionális csomagolásában érkeztek a Swedsteel tetőhöz szükséges elemek, alkatrészek. Megfigyeltem, hogy milyen segítséget adtak a mellékelt műszaki segédletek az egyébként tapasztalt kivitelezőmnek. Nyomon követtem, milyen egyszerűen, mégis pontosan történik az az ún. klikkeléses illesztés. Egyértelmű volt, hogy ott aztán nem folyik be a víz. A tetősíkba épített ablakok befoglalása és körbeburkolása is hasonlóan precízen történt, ahogyan a kimenetnél a kéményalj körbefedése is. Elárulom, hogy egy építkező család számára ezek a momentumok nagyon megnyugtatóan tudnak hatni. Biztonságot nyújtanak, amennyiben a vásárló érzi, hogy jó és modern termékbe, szolgáltatásba fektetett.

- Ez a lapostetőt és nyeregtetőt kombináló ház a maga környezetébe illő, azzal konkurálni nem akaró, elegáns, mégsem hivalkodó épület, amit a jól átgondolt részletek, az anyag, a forma és a funkció egysége, kompaktsága jellemez. Ha pedig ezt összevetjük a tulajdonosok és az életterük dialektikus viszonyának igazolt tényével, tudniillik, nem csak a tulajdonos formálja a házat, de az is alakítja az embert, akkor Szabolcs és a családja nyugodt, kiegyensúlyozott életre számíthat – summázza végül a tervező.

Swedsteel korcolt tetőkről további részletek itt.

Népszerűek a témában

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Válaszd a hazait a Terránnal is!