Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

Varga Szabolcs megrendelő és Nógrádi Tamás építész, a Nogart Mérnöki Iroda vezetője, korábbi sporttársakként – mindketten triatlonisták – régóta ismerték egymást. Szabolcs és felesége úgy döntöttek, hogy elérkezett az idő hátrahagyni a kaposvári társasházi otthont és belevágnak családi házuk megépítésébe. A bővülő családnak több helyre van szüksége és mindannyiuknak jobb a természet közelsége. Szabolcs korábban Nógrádi Tamással egy klubban triatlonozott, így volt alkalmuk megismerni egymás gondolkodásmódját, igényességét, bátran bízta rá a tervezés feladatát.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A telek klasszikus kertvárosi környezetben található, gyönyörű kilátással a városra. A tervező a tulajdonos természetszeretetét szem előtt tartva alkotta meg a kétszintes, a domboldalba szelíden simuló épületet. A 150 négyzetméteres ház alsó szintjét, ahol a garázs, a tároló és a kiszolgáló helyiségek találhatók, félig a domb oldalába rejtették. Felülre került a lakótér a nappalival, háló- és gyerekszobákkal, konyhával. A térkapcsolatok kialakítása különös és izgalmas játék a nyitással és a szeparációval. A nagyméretű, főként az ún. „toló” nyílászárók alkalmazásával sikerült elérni, hogy egyes pontokon elmosódik a határvonal a kint és a bent között: a természetes és az épített tér - pl. a terasz esetében - szinte összeolvad.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

Meglepő választásnak tűnik a modern architektúra síklemezes tetőfedése, hiszen ezt klasszikus épületeknél – kastélyok, templomok – láthatjuk. Szabolcs azonban ragaszkodott ehhez és az sem tántorította el a döntéstől, hogy így a gombhoz kereste a kabátot, tehát a tető kijelölte az egész épület stílusát. Egy számítógépes alkalmazás segítségével már azelőtt nekilátott házuk tervezésének, hogy az építésszel egyeztetett volna, így a tervezőt szinte már kész tények elé állította: egyszerű formavilágú, mégis egyedi épülettel állt elő.

Aztán a mérnöki tervezés során kiderült, hogy milyen kompromisszumokra van szükség, hiszen a megbízó álmait és a valós lehetőségeket kellett egymáshoz közelebb hozni. Nógrádi Tamás és Varga Szabolcs ebben nagyszerűen tudtak együttműködni és ennek alapján jött az építész javaslata: legyen a tetőn korcolt síklemezes tetőfedés. Majd a kivitelező ajánlására döntöttek a Swedsteel terméke mellett.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

- Az épületek műszaki, biztonsági előírásai sokismeretlenes egyenletrendszer megoldására késztetik a tervezőt. A Swedsteel esetében viszont eleve a megfelelő szakhatóság által garantált tanúsítványok bizonyítják, hogy a Swedsteel termékei hogyan és milyen struktúrákban alkalmazhatók. És nem csak termékeket árulnak, hanem tetőrendszereket, ami igen nagy különbség. Merthogy ez utóbbi nem csupán azokat a bizonyos tűzihorganyzott svédacél alapanyagú színbevonattal ellátott tetőlemezeket jelenti (ami egyébként már önmagában bizalomgerjesztő), hanem stabil struktúrák jól megtervezett szisztémáját is, azaz egy igen komoly szellemi értéket. A csomóponti kapcsolatok kiszámításától, a méretezéstől, az alkalmazandó csatornatartókon keresztül az utolsó önfúró rögzítőcsavarig minden tökéletes kompatibilitásban, gazdag szortimentből, együtt áll rendelkezésre. A tervezőnek tehát nem egy teljesen ismeretlen kép mozaikjait kell fáradságos munkával összerakosgatnia. Mindezekhez igen szakszerű kiszolgálás van rendelve, ami magában foglalja a gyors és precíz, az adott épületre mérnöki támogatással készített árajánlatot, a Swedsteel szakembereinek tanácsadását - legyen szó tervezésről vagy kivitelezésről - a gyors és pontos szállítást, a kivitelezőnek biztosított műszaki segédleteket, az anyagok egyértelmű jelölését – indokolja a döntést a tervező.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A tető SCL25 Design előkorcolt tetőprofilt kapott, mely egy S250-es szilárdságú, 0,5 mm vastagságú és Z275-ös horganyréteggel ellátott anyag, amire több mint 20 féle színárnyalatban kerül az UV-sugárzásnak is ellenálló bevonat, további rozsdabiztonságot adva az anyagnak. A 8 méteres hosszban és fél méteres fedőszélességben gyártott lemezek ún. előkorcolással vannak kialakítva. A lemezeket tehát ún. klikkeléses technikával csak egymásba kell pattintani. Ezekből egy valóban gyorsan szerelhető és tartós tető építhető, ami jól ellenáll a mechanikai hatásoknak, tökéletesen vízzáró, és egy életre kitart.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

Bár a korcolás nagy szakértelmet igénylő munka, egy olyan felületen, amit nem tagolnak kiugrások, mint pl. itt is, bátran alkalmazható. Már csak azért is, mert szerelése gyorsabb, viszont a hibalehetőség kisebb.

A választás helyesnek bizonyult, hiszen ez az antracit szín jól harmonizál a vázkerámiából készült falazat törtfehér árnyalatával, összhangban van a nyílászárók körül díszítésként elhelyezett alumínium keretekkel, a természet mélyzöldjével és a textúra sem üt el hivalkodóan az épített környezettől.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatók ki. Kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, amelyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. És ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá.

- A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát - folytatja Tamás. - Nem is beszélve a színkombinációkról. A homlokzat, az ereszcsatorna és a síklemez árnyalatai ugyanis harmonizálhatnak, vagy épp ellenkezőleg: a kontrasztosság adhat dinamikát az épület megjelenésének. Azt hiszem, a síklemez alkalmazása szemléletformáló esztétikai üzenetek lehetőségét is tartogatja. A családi házak építtetőit ugyanis a kényelem, a praktikum és a tartósság mellett elsősorban az épület külleme, tetszetőssége motiválja. Ha pedig lát egy-egy meggyőző, megvalósult példát – jól mutatja ezt Szabolcs esete is -, akkor hajlandó lesz szakítani a „piros cserép, fehér fal, fekete lábazat” mélyen gyökerező sztereotípiájával.

A gazdaságossági szempontokat vizsgálva első látásra azt gondolhatnánk, hogy a síklemezes modern tető nem olcsó mulatság, bár a kínálat széleskörű és a modern verziók versenyképesek. Az ember nem tetőt épít, hanem házat, ami egy összetett struktúra. És ha figyelembe vesszük, hogy ez a könnyű anyag nem igényel olyan bonyolult és nagy teherbírású ácsszerkezetet, azaz fogadószerkezetet és rögzítéstechnológiát, mint pl. a szilikát vagy beton alapú fedések, akkor máris jobb az arány. De ehhez hozzáadhatjuk még az olcsóbb szállítási költséget és a rövidebb szerelési időből eredő, alacsonyabb munkabér-ráfordítást. Mindezeket összegezve kiderül, hogy a síklemezes tetőborítás sok esetben nem kerül többe a hagyományos anyagoknál. Ráadásul az acél tulajdonságaiból fakadóan vannak olyan esetek, amikor a fémfedésnek nem is nagyon van alternatívája. Gondoljunk csak azokra az elöregedett tartószerkezetekre, amelyeknél csak mérsékeltebb statikai terhelés megengedett. Vagy ott van a palatetők felújítása. A síklemezzel egyszerűen megoldható a ráfedés, és megtakarítható az elbontás. A síklemez tehát gazdaságos - megfelelő alkalmazási feltételek mellett.

Családi ház Swedsteel korcolt tetővel

A ház 2017-ben épült, de a tulajdonos töretlen lelkesedéssel beszél a tetőről. - Mivel én a tetőnek amolyan optikai-stratégiai szerepet szántam, bevallom, nem nagyon foglalkoztam az árral, de a végső költségvetésnél beigazolódtak a Tamás által elmondottak. És nem csak a számok voltak beszédesek. Én ugyanis minden áldott nap kijártam az építkezésre. Láttam, milyen professzionális csomagolásában érkeztek a Swedsteel tetőhöz szükséges elemek, alkatrészek. Megfigyeltem, hogy milyen segítséget adtak a mellékelt műszaki segédletek az egyébként tapasztalt kivitelezőmnek. Nyomon követtem, milyen egyszerűen, mégis pontosan történik az az ún. klikkeléses illesztés. Egyértelmű volt, hogy ott aztán nem folyik be a víz. A tetősíkba épített ablakok befoglalása és körbeburkolása is hasonlóan precízen történt, ahogyan a kimenetnél a kéményalj körbefedése is. Elárulom, hogy egy építkező család számára ezek a momentumok nagyon megnyugtatóan tudnak hatni. Biztonságot nyújtanak, amennyiben a vásárló érzi, hogy jó és modern termékbe, szolgáltatásba fektetett.

- Ez a lapostetőt és nyeregtetőt kombináló ház a maga környezetébe illő, azzal konkurálni nem akaró, elegáns, mégsem hivalkodó épület, amit a jól átgondolt részletek, az anyag, a forma és a funkció egysége, kompaktsága jellemez. Ha pedig ezt összevetjük a tulajdonosok és az életterük dialektikus viszonyának igazolt tényével, tudniillik, nem csak a tulajdonos formálja a házat, de az is alakítja az embert, akkor Szabolcs és a családja nyugodt, kiegyensúlyozott életre számíthat – summázza végül a tervező.

Swedsteel korcolt tetőkről további részletek itt.

Kapcsolódó cikkek

A gyanúsan olcsó tetőár minőségbeli kockázatokkal jár

Felemás képet mutat az idehaza forgalmazott tetőfedő termékek és külső burkolati lemezek piaca. A pályázati forrásokból megvalósuló beruházások esetében, a szigorú követelményeknek is köszönhetően, minőségi anyagokat használnak az építkezéseken. Viszont a lakossági felújítások, illetve az önerős vállalkozói beruházásoknál már meghatározó szerephez jutnak a bizonytalan minőségű és eredetű alapanyagok és késztermékek.

Cserepeslemez, megbízható partner a tetőfelújításban

A tetőburkolat, mint épületünk elsődleges védvonala az időjárási behatásokkal szemben, folyamatos igénybevételnek van kitéve, többek között emiatt is fázunk az esedékessé váló felújítástól. Pedig a megfelelő termék, a körültekintő utánajárás és a megbízható szakember kiválasztása nagymértékben leegyszerűsíti és lerövidíti a felújítási munkálatokat.

Trendi acél tető a társasházakon

Manapság egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés. Íme, a cserepeslemez közelebbről.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.

Esztétikus, tartós és környezetbarát tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez számos előnyös tulajdonságának köszönhetően jól alkalmazható lakó-, köz- és műemlék épületek tetőfedésére.

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

A magastetős épületek nélkülözhetetlen tartozéka az ereszcsatorna, mely nélkül a falazat súlyos károkat szenvedne. Mikor mondhatjuk, hogy az ereszcsatorna jó minőségű?

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Önnek ajánljuk