Hirdetés

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

A nem kifejezetten őszies ősz és télkezdet után, talán nehéz elképzelnünk, hogy szakad az eső, fúj a szél, vagy hull a hó és ezektől frontvonalban a tető véd minket. Jóllehet az elmúlt évek szélsőséges időjárása, az építési szabályok szigorodása és nem utolsó sorban a megrendelő elvárások növekedése hatására, már nem olyan tetők épülnek, mint 40, de akár 20 éve. Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Alumínium tető: egy tévhit és a felület tartóssága

Az a hír járja, hogy az alumínium tetők egyik hátránya, hogy hallani lehet rajta az eső kopogását. Ám ez tévhit! Az alumínium tetők halkabbak, mint ahogy hírüket keltik. A zajokat mi emberek különbözőképpen észleljünk: van, akinek hangos, amit más meg sem hall. De hogy minél többek számára komfortos legyen egy alumínium tető, a PREFA kis formátumú elemeinek része egy un. hangszigetelő sáv, ami csökkenti a zajkibocsátást. Ezzel egy alumínium tetőn keletkező zaj különbsége egy hasonló, cserép vagy beton fedésű tetőhöz viszonyítva az emberi fül számára alig észrevehető. A PREFA tetők olyan festékréteggel vannak bevonva, amely további védelmet nyújt az anyag számára. Még akkor is, ha a megmunkálás során, vagy a használatban apró sérülések keletkeznek rajta, pl. jégverés, ágak karcolása, ezeken a helyeken a natúr alumínium reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel természetes oxidréteget képezve a felületen. Ez megvédi az anyagot még szélsőséges időjárási körülmények esetén is. Természetesen egy alsó, „második bevonatnak” köszönhetően a PREFA alumínium tetője garantáltan rozsdamentes marad. Így még az unokáink is hosszú ideig gyönyörködhetnek majd benne.

PREFA alumínium tetőfedés

A tető nem sípálya

Sokan nem tudják, hogy a tetőről lezúduló hótömeg okozta károkért alapvetően az épület tulajdonosa felel és ezt a felelősséget általános figyelmeztető táblák felállításával nem lehet kikerülni. A hóvágók megfelelő méretezése és előírásszerű beépítése esetén sem lehet kizárni a hó lecsúszását a tetőről, de értelemszerűen jóval kevesebb esély lesz rá, és az esetleg mégis lezúduló hótömeg mennyisége kisebb, akár veszélytelen lehet. Azt is fontos tudni, hogy a kivitelező az épület tulajdonosával szemben alapvetően azokért a károkért felel, amelyek nem megfelelő méretezés, illetve a nem szakszerű beépítés miatt keletkeznek. Tehát amennyiben a vevő a beépítési tájékoztatás ellenére optikai vagy egyéb okok miatt kevesebb hófogó beépítését kéri, a későbbi károkért maga fel. Ugyanakkor a kivitelezőt figyelemfelhívási kötelezettség terheli. De legyünk őszinték: egy baleset estén utólag bizonyítani, hogy ki kért kevesebbet, ki nem hívta fel a figyelmet, meglehetősen nehéz. Ezért megrendelőként nem árt megismernünk néhány szabályt, mellyel a veszélyek, későbbi károk, vitás ügyek elkerülhetők.

PREFA alumínium tetőfedés

Ahogy bármilyen más tető esetén is, a PREFA alumínium hóvágókat ajánl. A szakemberek, kivitelezők az átfogó beépítési útmutatókat, a hófogók mellett sok más hasznos, a tető szabályos „működését” elősegítő tartozék beépítésére vonatkozó szabállyal és a műszaki adatlapokkal együtt a PREFA honlapjátról letölthetik. Sőt az itt található és akár a megrendelő által is megtekinthető beépítési videók is segítik az eligazodást és a szakszerű beépítést.

A tető hajlásszögének, felületi méretének megfelelő mennyiségű és méretű hófogókon túl, a ház bejáratai és az esetleges közterületek fölött kiegészítő intézkedésként további hófogó szerelhető fel. Helyzettől függően célszerű lehet több hóvágót vagy ilyen eszközt alkalmazni a padlásablakok, kémények, napkollektorok, tetőkibúvó ablakok, tetőablakok, szellőzőcsövek, hajlatok környékére.

Bár manapság talán nehéz elhinni, de biztos kell még havat takarítanunk. Ha pedig nem engedjük, hogy PREFA tetőnk mini sípályaként működve balesetet vagy kárt okozzon, a hóréteg a tetőn marad, így természetes hőszigetelésként viselkedve védheti házunkat.

PREFA alumínium tetőfedés

További információ: www.prefa.hu

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.