Hirdetés

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

A nem kifejezetten őszies ősz és télkezdet után, talán nehéz elképzelnünk, hogy szakad az eső, fúj a szél, vagy hull a hó és ezektől frontvonalban a tető véd minket. Jóllehet az elmúlt évek szélsőséges időjárása, az építési szabályok szigorodása és nem utolsó sorban a megrendelő elvárások növekedése hatására, már nem olyan tetők épülnek, mint 40, de akár 20 éve. Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Alumínium tető: egy tévhit és a felület tartóssága

Az a hír járja, hogy az alumínium tetők egyik hátránya, hogy hallani lehet rajta az eső kopogását. Ám ez tévhit! Az alumínium tetők halkabbak, mint ahogy hírüket keltik. A zajokat mi emberek különbözőképpen észleljünk: van, akinek hangos, amit más meg sem hall. De hogy minél többek számára komfortos legyen egy alumínium tető, a PREFA kis formátumú elemeinek része egy un. hangszigetelő sáv, ami csökkenti a zajkibocsátást. Ezzel egy alumínium tetőn keletkező zaj különbsége egy hasonló, cserép vagy beton fedésű tetőhöz viszonyítva az emberi fül számára alig észrevehető. A PREFA tetők olyan festékréteggel vannak bevonva, amely további védelmet nyújt az anyag számára. Még akkor is, ha a megmunkálás során, vagy a használatban apró sérülések keletkeznek rajta, pl. jégverés, ágak karcolása, ezeken a helyeken a natúr alumínium reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel természetes oxidréteget képezve a felületen. Ez megvédi az anyagot még szélsőséges időjárási körülmények esetén is. Természetesen egy alsó, „második bevonatnak” köszönhetően a PREFA alumínium tetője garantáltan rozsdamentes marad. Így még az unokáink is hosszú ideig gyönyörködhetnek majd benne.

PREFA alumínium tetőfedés

A tető nem sípálya

Sokan nem tudják, hogy a tetőről lezúduló hótömeg okozta károkért alapvetően az épület tulajdonosa felel és ezt a felelősséget általános figyelmeztető táblák felállításával nem lehet kikerülni. A hóvágók megfelelő méretezése és előírásszerű beépítése esetén sem lehet kizárni a hó lecsúszását a tetőről, de értelemszerűen jóval kevesebb esély lesz rá, és az esetleg mégis lezúduló hótömeg mennyisége kisebb, akár veszélytelen lehet. Azt is fontos tudni, hogy a kivitelező az épület tulajdonosával szemben alapvetően azokért a károkért felel, amelyek nem megfelelő méretezés, illetve a nem szakszerű beépítés miatt keletkeznek. Tehát amennyiben a vevő a beépítési tájékoztatás ellenére optikai vagy egyéb okok miatt kevesebb hófogó beépítését kéri, a későbbi károkért maga fel. Ugyanakkor a kivitelezőt figyelemfelhívási kötelezettség terheli. De legyünk őszinték: egy baleset estén utólag bizonyítani, hogy ki kért kevesebbet, ki nem hívta fel a figyelmet, meglehetősen nehéz. Ezért megrendelőként nem árt megismernünk néhány szabályt, mellyel a veszélyek, későbbi károk, vitás ügyek elkerülhetők.

PREFA alumínium tetőfedés

Ahogy bármilyen más tető esetén is, a PREFA alumínium hóvágókat ajánl. A szakemberek, kivitelezők az átfogó beépítési útmutatókat, a hófogók mellett sok más hasznos, a tető szabályos „működését” elősegítő tartozék beépítésére vonatkozó szabállyal és a műszaki adatlapokkal együtt a PREFA honlapjátról letölthetik. Sőt az itt található és akár a megrendelő által is megtekinthető beépítési videók is segítik az eligazodást és a szakszerű beépítést.

A tető hajlásszögének, felületi méretének megfelelő mennyiségű és méretű hófogókon túl, a ház bejáratai és az esetleges közterületek fölött kiegészítő intézkedésként további hófogó szerelhető fel. Helyzettől függően célszerű lehet több hóvágót vagy ilyen eszközt alkalmazni a padlásablakok, kémények, napkollektorok, tetőkibúvó ablakok, tetőablakok, szellőzőcsövek, hajlatok környékére.

Bár manapság talán nehéz elhinni, de biztos kell még havat takarítanunk. Ha pedig nem engedjük, hogy PREFA tetőnk mini sípályaként működve balesetet vagy kárt okozzon, a hóréteg a tetőn marad, így természetes hőszigetelésként viselkedve védheti házunkat.

PREFA alumínium tetőfedés

További információ: www.prefa.hu

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

A jövő a tetőn: megkezdte működését az ország első napelemes tetőcserép gyára

Nimbus Garden – Jövő a jelenben. Az energiamegtakarítás és a környezetvédelem tökéletes ötvözete

Maximális kikapcsolódás és feltöltődés a zuhany alatt

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Ha virágzó kertet és kényelmes kertészkedést szeretnénk, válasszunk megfelelő öntözőrendszert!

Vásárlási listák
További vásárlási listák