Hirdetés

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

A nem kifejezetten őszies ősz és télkezdet után, talán nehéz elképzelnünk, hogy szakad az eső, fúj a szél, vagy hull a hó és ezektől frontvonalban a tető véd minket. Jóllehet az elmúlt évek szélsőséges időjárása, az építési szabályok szigorodása és nem utolsó sorban a megrendelő elvárások növekedése hatására, már nem olyan tetők épülnek, mint 40, de akár 20 éve. Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Alumínium tető: egy tévhit és a felület tartóssága

Az a hír járja, hogy az alumínium tetők egyik hátránya, hogy hallani lehet rajta az eső kopogását. Ám ez tévhit! Az alumínium tetők halkabbak, mint ahogy hírüket keltik. A zajokat mi emberek különbözőképpen észleljünk: van, akinek hangos, amit más meg sem hall. De hogy minél többek számára komfortos legyen egy alumínium tető, a PREFA kis formátumú elemeinek része egy un. hangszigetelő sáv, ami csökkenti a zajkibocsátást. Ezzel egy alumínium tetőn keletkező zaj különbsége egy hasonló, cserép vagy beton fedésű tetőhöz viszonyítva az emberi fül számára alig észrevehető. A PREFA tetők olyan festékréteggel vannak bevonva, amely további védelmet nyújt az anyag számára. Még akkor is, ha a megmunkálás során, vagy a használatban apró sérülések keletkeznek rajta, pl. jégverés, ágak karcolása, ezeken a helyeken a natúr alumínium reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel természetes oxidréteget képezve a felületen. Ez megvédi az anyagot még szélsőséges időjárási körülmények esetén is. Természetesen egy alsó, „második bevonatnak” köszönhetően a PREFA alumínium tetője garantáltan rozsdamentes marad. Így még az unokáink is hosszú ideig gyönyörködhetnek majd benne.

PREFA alumínium tetőfedés

A tető nem sípálya

Sokan nem tudják, hogy a tetőről lezúduló hótömeg okozta károkért alapvetően az épület tulajdonosa felel és ezt a felelősséget általános figyelmeztető táblák felállításával nem lehet kikerülni. A hóvágók megfelelő méretezése és előírásszerű beépítése esetén sem lehet kizárni a hó lecsúszását a tetőről, de értelemszerűen jóval kevesebb esély lesz rá, és az esetleg mégis lezúduló hótömeg mennyisége kisebb, akár veszélytelen lehet. Azt is fontos tudni, hogy a kivitelező az épület tulajdonosával szemben alapvetően azokért a károkért felel, amelyek nem megfelelő méretezés, illetve a nem szakszerű beépítés miatt keletkeznek. Tehát amennyiben a vevő a beépítési tájékoztatás ellenére optikai vagy egyéb okok miatt kevesebb hófogó beépítését kéri, a későbbi károkért maga fel. Ugyanakkor a kivitelezőt figyelemfelhívási kötelezettség terheli. De legyünk őszinték: egy baleset estén utólag bizonyítani, hogy ki kért kevesebbet, ki nem hívta fel a figyelmet, meglehetősen nehéz. Ezért megrendelőként nem árt megismernünk néhány szabályt, mellyel a veszélyek, későbbi károk, vitás ügyek elkerülhetők.

PREFA alumínium tetőfedés

Ahogy bármilyen más tető esetén is, a PREFA alumínium hóvágókat ajánl. A szakemberek, kivitelezők az átfogó beépítési útmutatókat, a hófogók mellett sok más hasznos, a tető szabályos „működését” elősegítő tartozék beépítésére vonatkozó szabállyal és a műszaki adatlapokkal együtt a PREFA honlapjátról letölthetik. Sőt az itt található és akár a megrendelő által is megtekinthető beépítési videók is segítik az eligazodást és a szakszerű beépítést.

A tető hajlásszögének, felületi méretének megfelelő mennyiségű és méretű hófogókon túl, a ház bejáratai és az esetleges közterületek fölött kiegészítő intézkedésként további hófogó szerelhető fel. Helyzettől függően célszerű lehet több hóvágót vagy ilyen eszközt alkalmazni a padlásablakok, kémények, napkollektorok, tetőkibúvó ablakok, tetőablakok, szellőzőcsövek, hajlatok környékére.

Bár manapság talán nehéz elhinni, de biztos kell még havat takarítanunk. Ha pedig nem engedjük, hogy PREFA tetőnk mini sípályaként működve balesetet vagy kárt okozzon, a hóréteg a tetőn marad, így természetes hőszigetelésként viselkedve védheti házunkat.

PREFA alumínium tetőfedés

További információ: www.prefa.hu

Kapcsolódó cikkek

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.