Mitől lesz tartós a tető és sokáig szép?

A tető tartóssága sokak számára egyet jelent a tető színének, felületének tartósságával. Ebben sok igazság rejlik, azonban a kérdés az, hogyan választhatunk olyan tetőfedő anyagot, amellyel nem csak maradandóan szép lesz a tetőnk, de tartós is.

A tetőfedő anyagok színének és felületének tartóssági versenyét minden kétséget kizáróan a kerámia tetőcserép nyeri. A kerámia tetőcserép tartósságának titka anyagában és gyártási eljárásában rejlik. A kerámia tetőcserépen kívül minden más tetőfedő anyag esetén, valamilyen utólagos felületkezelés védi az anyagot, illetve a felületre kerülő festék adja annak színét. A kerámia tetőcserepeken, így a Creaton cserép esetén is maga az anyag az ellenálló a külső hatásokkal szemben.

Creaton akciós tetőcserép,

Évezredeken át is tartós

A hagyományos kerámia tetőcserepek tartósságát évezredek bizonyítják, és a modern gyártástechnológiának köszönhetően a mai kerámia tetőcserepek is rendkívül tartósak, színüket pedig sokáig megőrzik. De ha az évezredek nem győznek meg bennünket, akkor nézzük csak az elmúlt évtizedeket. Mi lenne jobb bizonyíték a szín- és felületi tartósságra, mint azok a Creaton kerámia tetőcserepekkel fedett tetők, amelyek az elmúlt évtizedekben kiállták a szélsőséges időjárási körülmények próbáját úgy, hogy felületük tökéletes, nem mohásodott, színük mit sem változott.

Creaton akciós tetőcserép

Kiállta a próbát

Sőt a Creaton kerámia tetőcserepek felületének ellenálló képessége az autófényezéssel is felveszi a versenyt. A Creaton engóbozott kerámia tetőcserepek kiállták ugyanis egy nagy, nemzetközi, prémium, autóipari konszernnél alkalmazott, az autók fényezésének tartósságát vizsgáló próbát. Talán mondanunk sem kell: a tetőcserepek felületén egyetlen karcolás, hajszálrepedés vagy más sérülés, színbeli eltérés nem mutatkozott annak az eljárásnak a végére, amelyen az autók állandó fejlesztés alatt álló fényezésének is helyt kell állnia.
Ha érdekli, hogyan zajlott az autóipari teszt, és további érdekességeket szeretne megtudni az engóbozott felületekről, olvassa el Jogos elvárások a tetővel szemben – felületi- és színtartósság című cikkünket.

Creaton akciós tetőcserép

Mitől a legtartósabb a kerámia cserepek színe?

Ha a Creaton cserepei között válogatunk

 • különböző felületű – natúr, engóbozott, üvegmázas – és
 • különböző felületi struktúrájú – sima, kefézett, bordázott vagy kézi bordázott – és akár
 • száz színből választhatunk.

A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt vagy préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek színvilága sem valamiféle, a felületükre kerülő festéknek köszönhető.

A kerámia tetőcserepek tartós színe függ

 • az agyag minőségétől,
 • színétől és
 • az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint
 • a felületbe égő, annak részévé váló engób, azaz földfesték anyagától és színétől.

Az üvegmázas cserepek színéről és tartósságáról egy, a gyártási eljárás során képződő, porcelánhoz hasonlatos felület gondoskodik.

Mi a különbség a természetes felület és felületkezelés között?

Az utólagos felületkezeléssel, festéssel ellátott anyagok – legyen az tetőfedő anyag vagy más anyag – nincsenek hosszútávon védve a környezet károsító hatásaitól, tekintettel a műanyag illetve műgyanta festékek szén alapú kémiai kötésére, amelyek kevésbé ellenállók a környezeti hatásokkal szemben.
A Creaton termékeinek felületébe égő engób nem utólagos felületkezelés eredménye, a cserép részévé válva védi azt, teszi tartóssá, ellenállóvá és marandóan széppé. Ennek kémiai magyarázata, hogy az engób és az agyag alapanyaga a hematit, amelynek előnye, hogy normál környezeti hatásokkal szemben ellenálló, s az égetési folyamat következményeként védőpajzsként óvja a felületet.
Nem véletlen tehát, hogy a Creaton írásban, garancialevél formájában 50 év garanciát vállal tetőcserepeire, hiszen tartósságuk, mohásodással és a fakulással szembeni ellenálló képességük bizonyított, élettartamuk pedig akár 100 év is lehet.

A tartós felületű kerámia tetőcserép három fontos jellemzője – a teljesség igénye nélkül:

 • az extrém hatásoknak is ellenáll, ezt bizonyították a kerámia- és az autóiparban használatos tesztek,
 • színeiről döntően a kerámia alapanyag színe és összetétele gondoskodik, ezek adják a kerámia tetőcserép természetes és verhetetlenül sokszínű árnyalatát,
 • a felület tartósságát az engób fokozza, amely a kerámia tetőcserepek esetén a tetőfedő anyag részévé válik vagy
 • a porcelánszerű üvegmáz gondoskodik szemet gyönyörködtető és látványos színekről.

Creaton akciós tetőcserép

Hogyan lesz a tartósan szép tető vízbiztos és műszakilag is tartós?

Augusztus 26. és október 31. között vásárolt bármilyen Creaton tetőcserepéhez igényelje ajándék tetőfóliáját, hogy otthonának teteje ne csupán szemet gyönyörködtető, de vízbiztos és hosszútávon tartós is legyen!

Milyen szerepet játszik a tetőfólia az időjárásálló tető építése során? Olvassa el tetőtippünket!

Az akció részleteit megtalálja a www.akcio.creaton.hu weboldalon.

Creaton akciós tetőcserép

 

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.