Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Tetőfelújításkor előzze meg a beázást!

A tetőfelújítás leggyakoribb oka a sok bosszúságot okozó beázás. Általában pedig a beázások oka a cserepek alatti – a külső szemlélő számára láthatatlan – tetőszerkezet nem megfelelő, nem vízhatlan kialakítása. A vízhatlan tetőszerkezet nem részletkérdés. Bosszúságot és újabb költséget okoz, ez a gond azonban egyszerűen megelőzhető.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ha tetőfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetőt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. A régi, elhasználódott, töredezett tetőfedő anyag könnyen utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvő, hogy a tetőfelújítással ezek helyére kerülő – például kerámia – tetőcserép a problémát döntő részben megoldja. Normál körülmények között helyes, szakszerű kialakítással a tető nem fog beázni.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Páralecsapódás

Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek: a lecsapódott pára, amely a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével előzhetjük meg.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság érdekében dolgozunk, ha a tetőfelújítás során az alszerkezetet – a tető hajlásszögének megfelelő – vízzáró és páraáteresztő fóliával tesszük tartóssá.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Tetőfóliák

A Creaton kerámia tető megfelelő vízzáróságát és páraszabályozást a rendszer részeként elérhető, könnyen felszerelhető Uno, Duo, Trio, Quattro néven forgalmazott, különböző igénybevételek esetén ajánlott tetőfóliák teszik lehetővé. Miért érdemes feltétlenül ezek közül választani? Számos oka van, ezek közül nézzük a három legfontosabbat!

Három ok, amiért nem szabad az alszerkezetet elhanyagolni

  • Az időjárást nem szabályozhatjuk

Manapság az időjárást korántsem lehet a Kárpát-medencében a „megszokott” jelzővel illetni. A szokatlanul erős szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.

  • Hosszú élettartamú tetőcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva

Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetőfedő anyagokat, és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltőt is kiszolgáló kerámia tetőcserép lesz, akkor rosszul járunk, ha a szép új cserepek sokkal rövidebb élettartamot ígérő alszerkezetre kerülnek. A kerámia tetőcserép a leghosszabb élettartamú tetőfedő anyag, amely megköveteli – a vízzáró és páraáteresztő fólia – használatával a tartós alszerkezet kialakítását.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

  • Nem árt, ha a tető is kiveszi részét az energiamegtakarításból

Nem mindegy, hogy mennyire melegszik fel a tetőtér, különösen, ha beépített, és az is fontos, mennyi energia szükséges a kellemes téli-nyári lakóklíma eléréséhez.

A megfelelően méretezett, a szükséges kiegészítő tetőcserepekkel ellátott, ezáltal megfelelően átszellőztetett tetőszerkezet a nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt képes eltávolítani a gyakran 80–90 Celsius-fokra is felmelegedett tetőhéjalás alól, csökkentve a hőszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hőterhelést. A tető alóli hő- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a Creaton rendszerekben is jól bevált szellőzőcserepek nyújtanak, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliái. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegő hőszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegő kinn tartásában is szerepet játszanak.
Maradva még a tetőszerkezet és a nevesség kérdésénél a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvességszabályozó és hőszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz időben a már felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hőszigetelésre kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek segítségével a tető alatt keletkező pára távozni tud.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Kis hajlásszögű tetők

Egyre népszerűbbek hazánkban a kis hajlásszögű tetők. Alapigazság, hogy minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén sokkal körültekintőbb kivitelezésre van szükség.
A Creaton tetőcserepei 10 fokos, néhány cseréptípus esetén, Magyarországon egyedülálló módon, akár 7 fokos tetőhajlásszög fedésére is alkalmasak, így a tető alszerkezetét védő, vízhatlanná, vízzáróvá tevő tetőfóliák alkalmazása rendkívül fontos.
A Creaton Quattro fóliája megerősített szerkezetének köszönhetően alacsony, akár 7 fokos hajlásszög esetén is a deszkára fektetve alakítható ki a vízbiztos és páraszabályozott Creaton kerámia tető, amelyben több emberöltőn át gyönyörködhetünk.

Construma akció

Ajándék a vízbiztos és tartós tetőért

Amennyiben 2013. április 1-je és május 17. között Creaton kerámia tetőcserepet vásárol, az alábbi mennyiségek alapján igényelhet tetőfóliát a vízbiztos és tartós tetőért.

  • 80–150 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 1 tekercs (75 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 150–250 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 2 tekercs (összesen 150 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 250 m2 felett bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 3 tekercs (összesen 225 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék

Az akció részleteit megtalálja az akcio.creaton.hu weboldalon.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Népszerűek a témában

7 érv a beton tetőcserép mellett

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből