Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Tetőfelújításkor előzze meg a beázást!

A tetőfelújítás leggyakoribb oka a sok bosszúságot okozó beázás. Általában pedig a beázások oka a cserepek alatti – a külső szemlélő számára láthatatlan – tetőszerkezet nem megfelelő, nem vízhatlan kialakítása. A vízhatlan tetőszerkezet nem részletkérdés. Bosszúságot és újabb költséget okoz, ez a gond azonban egyszerűen megelőzhető.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ha tetőfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetőt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. A régi, elhasználódott, töredezett tetőfedő anyag könnyen utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvő, hogy a tetőfelújítással ezek helyére kerülő – például kerámia – tetőcserép a problémát döntő részben megoldja. Normál körülmények között helyes, szakszerű kialakítással a tető nem fog beázni.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Páralecsapódás

Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek: a lecsapódott pára, amely a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével előzhetjük meg.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság érdekében dolgozunk, ha a tetőfelújítás során az alszerkezetet – a tető hajlásszögének megfelelő – vízzáró és páraáteresztő fóliával tesszük tartóssá.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Tetőfóliák

A Creaton kerámia tető megfelelő vízzáróságát és páraszabályozást a rendszer részeként elérhető, könnyen felszerelhető Uno, Duo, Trio, Quattro néven forgalmazott, különböző igénybevételek esetén ajánlott tetőfóliák teszik lehetővé. Miért érdemes feltétlenül ezek közül választani? Számos oka van, ezek közül nézzük a három legfontosabbat!

Három ok, amiért nem szabad az alszerkezetet elhanyagolni

  • Az időjárást nem szabályozhatjuk

Manapság az időjárást korántsem lehet a Kárpát-medencében a „megszokott” jelzővel illetni. A szokatlanul erős szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.

  • Hosszú élettartamú tetőcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva

Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetőfedő anyagokat, és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltőt is kiszolgáló kerámia tetőcserép lesz, akkor rosszul járunk, ha a szép új cserepek sokkal rövidebb élettartamot ígérő alszerkezetre kerülnek. A kerámia tetőcserép a leghosszabb élettartamú tetőfedő anyag, amely megköveteli – a vízzáró és páraáteresztő fólia – használatával a tartós alszerkezet kialakítását.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

  • Nem árt, ha a tető is kiveszi részét az energiamegtakarításból

Nem mindegy, hogy mennyire melegszik fel a tetőtér, különösen, ha beépített, és az is fontos, mennyi energia szükséges a kellemes téli-nyári lakóklíma eléréséhez.

A megfelelően méretezett, a szükséges kiegészítő tetőcserepekkel ellátott, ezáltal megfelelően átszellőztetett tetőszerkezet a nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt képes eltávolítani a gyakran 80–90 Celsius-fokra is felmelegedett tetőhéjalás alól, csökkentve a hőszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hőterhelést. A tető alóli hő- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a Creaton rendszerekben is jól bevált szellőzőcserepek nyújtanak, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliái. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegő hőszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegő kinn tartásában is szerepet játszanak.
Maradva még a tetőszerkezet és a nevesség kérdésénél a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvességszabályozó és hőszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz időben a már felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hőszigetelésre kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek segítségével a tető alatt keletkező pára távozni tud.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Kis hajlásszögű tetők

Egyre népszerűbbek hazánkban a kis hajlásszögű tetők. Alapigazság, hogy minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén sokkal körültekintőbb kivitelezésre van szükség.
A Creaton tetőcserepei 10 fokos, néhány cseréptípus esetén, Magyarországon egyedülálló módon, akár 7 fokos tetőhajlásszög fedésére is alkalmasak, így a tető alszerkezetét védő, vízhatlanná, vízzáróvá tevő tetőfóliák alkalmazása rendkívül fontos.
A Creaton Quattro fóliája megerősített szerkezetének köszönhetően alacsony, akár 7 fokos hajlásszög esetén is a deszkára fektetve alakítható ki a vízbiztos és páraszabályozott Creaton kerámia tető, amelyben több emberöltőn át gyönyörködhetünk.

Construma akció

Ajándék a vízbiztos és tartós tetőért

Amennyiben 2013. április 1-je és május 17. között Creaton kerámia tetőcserepet vásárol, az alábbi mennyiségek alapján igényelhet tetőfóliát a vízbiztos és tartós tetőért.

  • 80–150 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 1 tekercs (75 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 150–250 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 2 tekercs (összesen 150 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 250 m2 felett bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 3 tekercs (összesen 225 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék

Az akció részleteit megtalálja az akcio.creaton.hu weboldalon.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Népszerűek a témában

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

Esztétikus, tartós és környezetbarát tetőfedés cserepeslemezzel

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

Új koncepció tetőfedéshez

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

Csökkentsük a vízömlés okozta károkat rádiós vízérzékelővel!

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén