Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Notice: Undefined property: stdClass::$links_expirity in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo/homeinfo.php on line 83

Tetőfelújításkor előzze meg a beázást!

A tetőfelújítás leggyakoribb oka a sok bosszúságot okozó beázás. Általában pedig a beázások oka a cserepek alatti – a külső szemlélő számára láthatatlan – tetőszerkezet nem megfelelő, nem vízhatlan kialakítása. A vízhatlan tetőszerkezet nem részletkérdés. Bosszúságot és újabb költséget okoz, ez a gond azonban egyszerűen megelőzhető.

Ha tetőfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetőt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. A régi, elhasználódott, töredezett tetőfedő anyag könnyen utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvő, hogy a tetőfelújítással ezek helyére kerülő – például kerámia – tetőcserép a problémát döntő részben megoldja. Normál körülmények között helyes, szakszerű kialakítással a tető nem fog beázni.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Páralecsapódás

Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek: a lecsapódott pára, amely a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével előzhetjük meg.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság érdekében dolgozunk, ha a tetőfelújítás során az alszerkezetet – a tető hajlásszögének megfelelő – vízzáró és páraáteresztő fóliával tesszük tartóssá.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Tetőfóliák

A Creaton kerámia tető megfelelő vízzáróságát és páraszabályozást a rendszer részeként elérhető, könnyen felszerelhető Uno, Duo, Trio, Quattro néven forgalmazott, különböző igénybevételek esetén ajánlott tetőfóliák teszik lehetővé. Miért érdemes feltétlenül ezek közül választani? Számos oka van, ezek közül nézzük a három legfontosabbat!

Három ok, amiért nem szabad az alszerkezetet elhanyagolni

  • Az időjárást nem szabályozhatjuk

Manapság az időjárást korántsem lehet a Kárpát-medencében a „megszokott” jelzővel illetni. A szokatlanul erős szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.

  • Hosszú élettartamú tetőcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva

Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetőfedő anyagokat, és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltőt is kiszolgáló kerámia tetőcserép lesz, akkor rosszul járunk, ha a szép új cserepek sokkal rövidebb élettartamot ígérő alszerkezetre kerülnek. A kerámia tetőcserép a leghosszabb élettartamú tetőfedő anyag, amely megköveteli – a vízzáró és páraáteresztő fólia – használatával a tartós alszerkezet kialakítását.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

  • Nem árt, ha a tető is kiveszi részét az energiamegtakarításból

Nem mindegy, hogy mennyire melegszik fel a tetőtér, különösen, ha beépített, és az is fontos, mennyi energia szükséges a kellemes téli-nyári lakóklíma eléréséhez.

A megfelelően méretezett, a szükséges kiegészítő tetőcserepekkel ellátott, ezáltal megfelelően átszellőztetett tetőszerkezet a nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt képes eltávolítani a gyakran 80–90 Celsius-fokra is felmelegedett tetőhéjalás alól, csökkentve a hőszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hőterhelést. A tető alóli hő- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a Creaton rendszerekben is jól bevált szellőzőcserepek nyújtanak, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliái. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegő hőszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegő kinn tartásában is szerepet játszanak.
Maradva még a tetőszerkezet és a nevesség kérdésénél a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvességszabályozó és hőszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz időben a már felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hőszigetelésre kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek segítségével a tető alatt keletkező pára távozni tud.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Kis hajlásszögű tetők

Egyre népszerűbbek hazánkban a kis hajlásszögű tetők. Alapigazság, hogy minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén sokkal körültekintőbb kivitelezésre van szükség.
A Creaton tetőcserepei 10 fokos, néhány cseréptípus esetén, Magyarországon egyedülálló módon, akár 7 fokos tetőhajlásszög fedésére is alkalmasak, így a tető alszerkezetét védő, vízhatlanná, vízzáróvá tevő tetőfóliák alkalmazása rendkívül fontos.
A Creaton Quattro fóliája megerősített szerkezetének köszönhetően alacsony, akár 7 fokos hajlásszög esetén is a deszkára fektetve alakítható ki a vízbiztos és páraszabályozott Creaton kerámia tető, amelyben több emberöltőn át gyönyörködhetünk.

Construma akció

Ajándék a vízbiztos és tartós tetőért

Amennyiben 2013. április 1-je és május 17. között Creaton kerámia tetőcserepet vásárol, az alábbi mennyiségek alapján igényelhet tetőfóliát a vízbiztos és tartós tetőért.

  • 80–150 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 1 tekercs (75 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 150–250 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 2 tekercs (összesen 150 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 250 m2 felett bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 3 tekercs (összesen 225 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék

Az akció részleteit megtalálja az akcio.creaton.hu weboldalon.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Esztétikus, tartós és környezetbarát tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez számos előnyös tulajdonságának köszönhetően jól alkalmazható lakó-, köz- és műemlék épületek tetőfedésére.

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

A magastetős épületek nélkülözhetetlen tartozéka az ereszcsatorna, mely nélkül a falazat súlyos károkat szenvedne. Mikor mondhatjuk, hogy az ereszcsatorna jó minőségű?

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Esztétikus és tartós tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez alkalmazásával lehetőség nyílik egy- és többlakásos családi házak, gazdasági és közhasznú épületek, templomok és más műemlék jellegű épületek tetőinek modern, tartós és esztétikus befedésére. A gazdag színskála lehetővé teszi, hogy a tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozzuk.

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. A helyzet azonban nem reménytelen! Megfelelő anyagok felhasználásával ezek a gondok orvosolhatók.

Környezetbarát tetőfelújítás

A tető építése vagy felújítása során feltétlenül mérlegeljünk és az egyik fontos szempont a környezetbarát anyagok kiválasztása legyen! Így nem csupán a magas minőségre, hanem az energiatakarékosságra és környezetünk védelmére is figyelmet fordíthatunk.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Gazdaságos és környezettudatos tetőfelújítás alumínium cseréppel

Akár építkezésről, akár felújításról beszélünk, az építőanyagok gyártásához nagy mennyiségű energiát használnak fel a gyártócégek. Közülük azonban egyre többen törekszenek arra, hogy pozitív irányba mozdítsák az ökológiai mérleget. Talán sokan nem is gondolnánk, hogy tető vagy homlokzat tervezésekor a legjobb döntésnek az alumínium alapanyag bizonyul.

Hogyan lehet életre szóló a tetőnk?

Épületünk stílusának, hangulatának meghatározó eleme a tető. Szinte végtelen lehetőség közül választhatunk a formák, a tetőhéjalást képező anyagok és a színek terén is. Az esztétika mellett azonban fontos szempont, hogy a számos igénybevétellel szemben is ellenálló legyen ez a meglehetősen összetett épületszerkezet.

Önnek ajánljuk