Hirdetés

Tetőfelújításkor előzze meg a beázást!

A tetőfelújítás leggyakoribb oka a sok bosszúságot okozó beázás. Általában pedig a beázások oka a cserepek alatti – a külső szemlélő számára láthatatlan – tetőszerkezet nem megfelelő, nem vízhatlan kialakítása. A vízhatlan tetőszerkezet nem részletkérdés. Bosszúságot és újabb költséget okoz, ez a gond azonban egyszerűen megelőzhető.

Ha tetőfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetőt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. A régi, elhasználódott, töredezett tetőfedő anyag könnyen utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvő, hogy a tetőfelújítással ezek helyére kerülő – például kerámia – tetőcserép a problémát döntő részben megoldja. Normál körülmények között helyes, szakszerű kialakítással a tető nem fog beázni.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Páralecsapódás

Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek: a lecsapódott pára, amely a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével előzhetjük meg.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság érdekében dolgozunk, ha a tetőfelújítás során az alszerkezetet – a tető hajlásszögének megfelelő – vízzáró és páraáteresztő fóliával tesszük tartóssá.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Tetőfóliák

A Creaton kerámia tető megfelelő vízzáróságát és páraszabályozást a rendszer részeként elérhető, könnyen felszerelhető Uno, Duo, Trio, Quattro néven forgalmazott, különböző igénybevételek esetén ajánlott tetőfóliák teszik lehetővé. Miért érdemes feltétlenül ezek közül választani? Számos oka van, ezek közül nézzük a három legfontosabbat!

Három ok, amiért nem szabad az alszerkezetet elhanyagolni

  • Az időjárást nem szabályozhatjuk

Manapság az időjárást korántsem lehet a Kárpát-medencében a „megszokott” jelzővel illetni. A szokatlanul erős szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.

  • Hosszú élettartamú tetőcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva

Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetőfedő anyagokat, és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltőt is kiszolgáló kerámia tetőcserép lesz, akkor rosszul járunk, ha a szép új cserepek sokkal rövidebb élettartamot ígérő alszerkezetre kerülnek. A kerámia tetőcserép a leghosszabb élettartamú tetőfedő anyag, amely megköveteli – a vízzáró és páraáteresztő fólia – használatával a tartós alszerkezet kialakítását.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

  • Nem árt, ha a tető is kiveszi részét az energiamegtakarításból

Nem mindegy, hogy mennyire melegszik fel a tetőtér, különösen, ha beépített, és az is fontos, mennyi energia szükséges a kellemes téli-nyári lakóklíma eléréséhez.

A megfelelően méretezett, a szükséges kiegészítő tetőcserepekkel ellátott, ezáltal megfelelően átszellőztetett tetőszerkezet a nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt képes eltávolítani a gyakran 80–90 Celsius-fokra is felmelegedett tetőhéjalás alól, csökkentve a hőszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hőterhelést. A tető alóli hő- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a Creaton rendszerekben is jól bevált szellőzőcserepek nyújtanak, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliái. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegő hőszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegő kinn tartásában is szerepet játszanak.
Maradva még a tetőszerkezet és a nevesség kérdésénél a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvességszabályozó és hőszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz időben a már felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hőszigetelésre kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek segítségével a tető alatt keletkező pára távozni tud.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Kis hajlásszögű tetők

Egyre népszerűbbek hazánkban a kis hajlásszögű tetők. Alapigazság, hogy minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén sokkal körültekintőbb kivitelezésre van szükség.
A Creaton tetőcserepei 10 fokos, néhány cseréptípus esetén, Magyarországon egyedülálló módon, akár 7 fokos tetőhajlásszög fedésére is alkalmasak, így a tető alszerkezetét védő, vízhatlanná, vízzáróvá tevő tetőfóliák alkalmazása rendkívül fontos.
A Creaton Quattro fóliája megerősített szerkezetének köszönhetően alacsony, akár 7 fokos hajlásszög esetén is a deszkára fektetve alakítható ki a vízbiztos és páraszabályozott Creaton kerámia tető, amelyben több emberöltőn át gyönyörködhetünk.

Construma akció

Ajándék a vízbiztos és tartós tetőért

Amennyiben 2013. április 1-je és május 17. között Creaton kerámia tetőcserepet vásárol, az alábbi mennyiségek alapján igényelhet tetőfóliát a vízbiztos és tartós tetőért.

  • 80–150 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 1 tekercs (75 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 150–250 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 2 tekercs (összesen 150 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
  • 250 m2 felett bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén – 3 tekercs (összesen 225 m2) Uno-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék

Az akció részleteit megtalálja az akcio.creaton.hu weboldalon.

Creaton kerámia tetőcserép és párazáró fólia

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.