Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Medenceválasztás okosan: mobil, telepített vagy épített?

Ki ne szeretne a kánikulai napokon a saját kertjében csobbanni egyet? Biztosan sokan gondolják úgy, hogy elég egy felfújható vagy egy telepített medence, amelyeket hazaviszünk a boltból és pikk-pakk felállítunk, míg mások azonnal épített változatban gondolkodnak. Mielőtt kinyitjuk a pénztárcánkat, érdemes jó néhány szempontot átgondolni és alaposan tájékozódni. Ebben segít cikkünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.
Medence
Fotó: Bruce D. Nagel

(Fél)mobil medence = kisebb felfordulás

Ha az egyszerűség, a gyorsaság a legfontosabb szempont, akkor mobil vagy félmobil, úgynevezett telepített medencét érdemes választanunk.
Ebből a legegyszerűbb a felfújható típus, amelynek olcsósága mellett előnye, hogy egyszerűen felállítható, ehhez csupán egy kövektől, növényektől megtisztított, vízszintes, stabil felületre van szükség. Ha már nem használjuk, vagy csak máshová helyeznénk, ugyanilyen egyszerűen „szétszedhetjük”. Ez az egyszerűség azonban a hátránya is: egy alatta felejtett éles kő, egy agresszív, szúrós gyom, egy karmos háziállat vagy a játék hevében egy rossz mozdulat, és máris kiszakad. Általában nem túl nagy és nem mély, így inkább a gyerekek tudják igazán használni. Nem téliesíthető, és ha néhány napnál hosszabb időn át használjuk, a víz minőségének fenntartásához szükséges vízforgató, vízszűrő berendezés áramellátásáról, vízhatlan elhelyezéséről is gondoskodnunk kell, ami a kert közepén nem mindig egyszerű.

Medence

Tipp:
A medence helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe a nap járását, a fák helyzetét, a ház távolságát, de azt is, hogy ha baj történik, és a medencéből kiömlik a víz, az hová folyik – ekkora mennyiség ugyanis komoly károkat okozhat.

Kicsit bonyolultabb, cserébe viszont tartósabb a telepített vagy merev falú medence: ennek általában fémrudak adják a tartást, amelyeket műanyag fóliával (ez ugyan kilyukadhat és kb. 10 év alatt elhasználódik, de cserélhető), fémlemezekkel vagy akár valódi fából készült elemekkel egészítenek ki. A komolyabb darabok hidromasszázs funkcióval, az úszást lehetővé tévő ellenáramoltatóval, más extrákkal kiegészítve is kaphatóak. Állhat a talajon vagy félig a talajba süllyesztve, utóbbi előnye, hogy nem kell olyan magas létra hozzá, hogy bele tudjunk lépni. Viszonylag gyorsan felépíthető és szétszedhető, így télire el lehet tenni, nem kell a téliesítéssel bajlódni.

Ugyanakkor korlátozott a méret- és formaválaszték, nincs lehetőség arra, hogy benne a víz fokozatosan mélyüljön. De a legnagyobb hátránya talán az, hogy mégsem annyira egyszerű a telepítése: csak megfelelően előkészített felületre lehet felállítani. Ez azt jelenti, hogy védekezni kell a gyomok kinövése ellen, és kellően tömör, teherbíró és szilárd felületre van szükség, amely ráadásul vízszintes is kell, hogy legyen – ha nem az, a nem kis mennyiségű víz súlya egyenetlenül terheli a medence szerkezetét, amely így idő előtt károsodhat.

Épített medence a hosszú távú kényelemért

Az épített medencét lehet leginkább az ízlésünkre, igényeinkre szabni, ugyanakkor ezek igénylik a legtöbb tervezést, munkát és anyagi ráfordítást.

Az épített medence többféle módon kivitelezhető, abban viszont általában mindegyik megegyezik, hogy ki kell ásni a helyét, (vízzáró) vasbeton adja az alapját, ebbe kerül vagy valamilyen kompozit anyagból (pl. műanyag, üvegszál, gyanta) készült, akár kerámiabevonattal ellátott medencetest, vagy egy vízzáró réteg után a csempe, amely klasszikus esetben mozaik.

Előnye, hogy nagy a forma- és méretválaszték, akár egyedi tervek szerint is készülhet, bár az előre gyártott, egyetlen elemből álló medencék esetében vannak korlátok (pl. közúton szállítható méretűnek kell lenniük). Dönthetünk, hogy belső lépcsőn szeretnénk eljutni a mély vízbe, vagy fokozatosan mélyülő medencefeneket szeretnénk, egy biztos, mélységük és méretük miatt ezek alkalmasak igazán úszásra. Általában tartós, akár hosszú évtizedekig használhatjuk, de ez a medencetest anyagától is függ, vannak olyan típusok, amelyek nem felújíthatóak, sérülés esetén cserére szorulnak.

Hátránya, hogy a helyét gondosan, előzetesen meg kell tervezni, hiszen például talajvizes, sziklás, nagy gyökerekkel átszőtt talajba nem telepíthető. Építése sok földmunkát, nagy helyet igényel (a gépeknek is el kell férniük körülötte munka közben). Minden esetben gondoskodni kell a téliesítéséről, ennek módja típusonként változik, de általában az a legjobb, ha a víz a medencében marad, persze kellő óvintézkedések mellett (pl. fagytestek elhelyezése a vízben, a medence letakarása, a gépészeti elemek víztelenítése stb.), ez odafigyelést igényel, és plusz költségeket is jelent.

Medence
Fotó: Estudio Galera

Kalkuláljunk!

Mint minden esetben, a számunkra ideális medencetípus kiválasztásánál is fontos szempont az ár. Az alapvető költségek:

  • Felfújható medence: néhány tízezer forinttól
  • Telepített merevfalú medence: kb. százezer forinttól
  • Épített medence: kb. kétmillió forinttól
előnyökhátrányok
felfújható medenceegyszerű, gyors beüzemelés, könnyen áthelyezhető, olcsósérülékeny, inkább csak gyerekeknek való, nem téliesíthető
merevfalú medencetartósabb, gyorsan elkészül, télire szétszedhető, nem drágacsak megfelelően előkészített talajra telepíthető, kisebb méret- és formaválaszték
épített medencesaját igényre szabható, tartós, bármekkora méretben készülhet, téliesíthetőgondos tervezést, előkészítést és kivitelezést igényel, sok földmunkával jár, magasabb ár
Medence
Fotó: Lama Arhitectura

Ugyanakkor fontos, hogy a költségvetés készítésekor ne csak a medence árát vegyük figyelembe: mindegyik típushoz kellenek kiegészítők. Ha egy-két napnál tovább használjuk, vennünk kell például vízforgatót, vízszűrő berendezést, tisztító vegyszereket, medencetakarót. Munkálatok nélkül sem ússzuk meg, a stabil alaphoz minimum geotextíliára, térkőre vagy más stabil, sík burkolatra lesz szükségünk, de lehet, hogy ki kell vezetnünk az áramot is a helyszínre, és ha nem vagyunk ezermesterek, munkadíjjal is kalkulálnunk kell – utóbbi természetesen az épített medence esetében a legnagyobb, amelynél az alapanyagok ára is jelentős tétel (pl. beton, szigetelés, csempeburkolat). És akkor az olyan kényelmi extrákról még nem is beszéltünk, mint a könnyen behelyezhető és eltávolítható biztonsági korlát az épített medencék mellett, a víz ellenáramoltató vagy a vízálló hangrendszer és a hangulatvilágítás.

Medence
Népszerűek a témában

Felpezsdítő luxus: ezek a VitalSpa legértékesebb masszázsmedencéi

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?

Mivel és mikor járunk jobban? Ha felfújható jakuzzit, vagy ha igazi masszázsmedencét választunk?

Ez is érdekelhet

Korszerű árnyékolás a kertben is

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Felpezsdítő luxus: ezek a VitalSpa legértékesebb masszázsmedencéi

Otthoni wellness dézsában

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek

Medenceépítés gyorsan, karbantartás könnyedén – 6 lépéses medence projekt

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Masszázsmedencét vásárolnál? 5+1 tanács, hogy megtaláld a legjobbat

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

A jacuzzi választás legfontosabb szempontjai

Jakuzzi szezon egész évben

Akár 7 nap alatt elkészülhet a medencénk – Mutatjuk, hogyan

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Otthoni wellness élmény: zuhanykabinok, zuhanypanelek és fejzuhanyok

VitalSpa masszázsmedence: fenntartható luxus az otthonában

Rekord számú látogatóval zárt az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, valamint a Burkolói Workshop

Atlantis, a VitalSpa csúcs jakuzzija – hidromasszázs kiemelkedő alapfelszereltséggel

Haiti Eco jakuzzi, a családi és baráti események kiemelt helye