Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

A nyitható, szárnyas zsalugáterek széles körben ismertek és elterjedtek, de itt most egy sokkal modernebb kivitelről lesz szó. Megjelenésüknek és funkcionalitásuknak köszönhetően egyre nagyobb teret nyernek maguknak a modern építészet által életre hívott tolózsalugáterek. Ezeknek számos változata létezik az árnyékolást biztosító technikai megoldások, a felhasznált anyagok, illetve a működtetés tekintetében. A számunkra optimális tolózsalugáter kiválasztásában ad segítséget Banna Ádám, a több, mint 25 éves múltra visszatekintő Atenád Kft. ügyvezetője.

Atenád tolózsalugáter

A zsalugáterek története

Mióta használnak az emberek zsalugátert árnyékolásra?
A zsalugáterek története szinte egyidős a kőházak megjelenésével. Kastélyokon, kúriákon, Magyarországon elsősorban a nemesi, kisnemesi építészetben terjedt el már évszázadokkal ezelőtt. Amellett, hogy a zsalugáter funkcionális és praktikus, mindig is eleganciát kölcsönzött az épületeknek, megjelenése szinte elválaszthatatlan a mediterrán stílusú építészettől.

Atenád tolózsalugáter

Típusai

Milyen típusai vannak a zsalugátereknek?
A nyitható, szárnyas kivitelű zsalugáterek széles körben és régóta ismertek, ezekhez képest nyitott új fejezetet az épületek árnyékolásában a zsalugáterek tolópaneles változata. Érdekesség, hogy ezek tulajdonképpen nem is nevezhetők újdonságnak, helyesebb, ha úgy fogalmazunk, hogy a modern építészet újra felfedezte és életre hívta ezeket a változatokat, melyek típusai megkülönböztethetők anyag és szín alapján, de a lamellák elrendezése is többféle változatban érhető el. Az Atenád tolózsalugáterei rendelhetők rögzített vagy mozgatható lamellákkal, elhelyezésük pedig lehet vízszintes és függőleges is.

Atenád tolózsalugáter

Alkalmazási helyek

Jellemzően hol használatók legjobban az Atenád tolópaneles zsalugáterei?
Bármilyen stílusú, funkciójú épülethez tökéletesen illeszkednek, legyen az modern, minimalista, klasszikus, mediterrán, családi, társas vagy akár villaépület. Elsőosztályú megoldás pergolák, nagy üvegfelülettel rendelkező télikertek, teraszok, folyosók, körfolyósók, tornácok, erkélyek, árnyékolására, betekintés elleni védelmére.

Tolózsalugátereink alkalmazása egyedi hangulatot, eleganciát, mediterrán életérzést biztosít, elképesztően különlegessé, izgalmassá teszi az épület homlokzatát. Az utóbbi időben belső terek térelválasztó elemeként is kaptunk rendeléseket, de beltéri tolóajtó gyanánt is érdeklődtek már iránta.

Atenád tolózsalugáter
Atenád tolózsalugáter

Felhasznált anyagok és színek

Milyen anyagok felhasználásával érhetők el a tolózsalugáterek, melyiknek milyen előnyei vannak?

A fix lamellás változat az alumínium mellett rendelhető fából készült lamellázattal is, egyedi igényeknek megfelelően különböző típusú faanyagokból válogathatunk. Ugyanakkor arra fel kell hívni a figyelmet, hogy bár a fa lamellák nagyon szépen mutatnak, nincs olyan fakezelő anyag, amely évtizedes távlatokban meg tudja óvni az anyagot az egyre erősebb UV-sugárzás káros hatásaitól, így ezeket 5-10 évente át kell csiszolni, festeni, foglalkozni kell vele. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a klímaváltozás következményeként évről-évre forróbb és hosszabb nyarak követik egymást, ami megköveteli az árnyékolóktól, hogy a lehető legellenállóbbak legyenek a napsugárzás káros hatásainak. Ha az egyedi RAL színre, vagy nagyon élethű fahatásúra festhető alumínium lamellás változat mellett tesszük le a voksunkat, évtizedekig tudjuk élvezni annak minden szerkezeti és esztétikai előnyét. Az anyagok felhasználásánál feltétlenül fel kell rá hívnunk a figyelmet, hogy a piacon léteznek olyan rendszerek, amelyekhez az alumínium lamellákat lemezből -görgőzött eljárással- gyártják le. Ezeknél jóval erősebbek, tartósabbak, és az időjárás viszontagságainak – például jégesőnek – jóval ellenállóbbak az általunk használt vastag, extrudált alumínium profilból készült lamellák. Kínálatunkban megtalálható az a változat is, amelynél a tolózsalugáter nem lamellával van szerelve, hanem textilanyag kerül beépítésre, melynek alkalmazásával kifejezetten különleges hangulatot teremthetünk.

Atenád tolózsalugáter

Érdeklődöm az Atenád tolózsalugáterei iránt

A tolózsalugáterek funkciója

Mi ellen és hogyan védi otthonainkat a tolózsalugáter?
Legfontosabb funkciója természetesen az árnyékolás, amire tökéletes megoldást nyújt a fix lamellás kivitel. Ugyanakkor a változtatható állású lamellákkal még tovább szélesedik a felhasználás sokoldalúsága, hiszen ezzel a változattal a hangulatunkhoz igazodva, a napszakoknak megfelelően tökéletesen tudjuk szabályozni a legideálisabb mennyiségű fény beesését. A tolózsalugáternek nem elhanyagolható funkciója az sem, hogy kiválóan véd a kéretlen tekintetek ellen, és ugyancsak hatékony védelmet nyújt a csapóeső ellen is, ahogyan a szelet is jelentős mértékben felfogja.

Atenád tolózsalugáter

Működtetés

Milyen működtetéssel készülnek a tolózsalugáterek?
Alapesetben manuálisan mozgathatók, de egyedi igény esetén motoros működtetéssel is történhet a panelek mozgatása. A motoros mozgatás lehetővé teszi a tolózsalugáterek okosotthon-rendszerekbe történő integrálását is. Padlócsatlakozású zsalugáterek esetén cégünk egyedi megoldása a teleszkópos görgőkkel történő alsó megvezetés, melynek alkalmazása lehetővé teszi a teraszok -vízelvezetést szolgáló - lejtése által okozott szintkülönbség könnyű kiküszöbölését. Fontos kiemelni, hogy a lamellák mozgatása - amennyiben nem fix lamellákról van szó - minden esetben kézzel történik.

Méret

Mekkora méretben érhetők el az Atenád tolózsalugáter panelek?
1500 mm szélesség, 3000 mm magasság - ez a maximális táblaméret, amit le tudunk gyártani ezekből a rendszerekből, azonban azt fontos megjegyezni, hogy a táblák párhuzamosan sorolhatók, vagyis gyakorlatilag bármekkora felület lefedése megoldható tolózsalugáterrel.

Atenád tolózsalugáter

Kiegészítők, integrálható rendszerek

A tolózsalugáterek kiegészíthetők más Atenád termékekkel?
Igen, így például a kifejezetten nagy felületek árnyékolására is alkalmas, alumíniumból készült tolózsalugáterekhez tökéletesen párosíthatók az általunk gyártott, rendkívül hatékony pliszé, és tolópaneles szúnyogháló rendszerek is.

Atenád tolózsalugáter

Takarítás, karbantartás

Hogyan lehet, hogyan érdemes tisztán tartani, tisztítani a rendszert?
Mivel a tolózsalugáterek kültéren vannak elhelyezve, a tisztítás, tisztántartás fontos szempont. Jó hír, hogy nem kell annál bonyolultabb eljárását alkalmaznunk, mint ahogyan az autónkat mossuk le: semleges mosószeres vízzel, szivaccsal át tudjuk mosni a rendszer elemeit, ha pedig van magasnyomású mosónk, megfelelő távolságból azzal is tisztíthatjuk. A felső sínt, ahova a tolópanel fel van függesztve, a csendes és egyenletes mozgatás érdekében évente egyszer érdemes egy kis teflon spray-vel kezelni, de semmilyen más karbantartási igényt nem támaszt felénk a rendszer.

Atenád tolózsalugáter

Érdeklődöm az Atenád tolózsalugáterei iránt Ajánlatot kérek Atenád tolózsalugáterre

Népszerűek a témában

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Ez is érdekelhet

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Atenád - A pliszé, mely forradalmasította a szúnyoghálókat - videó

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: a kültéri árnyékolás új korszaka

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Archishade - A télikert nélkülözhetetlen eleme, az árnyékoló - videó

Árnyékolás – Külső és belső szerelésű árnyékolók a hagyományostól a modern eszközökig, kül- és beltéri típusok. Működés, design és energiatakarékosság

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással