Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Hatékony hővisszatartó képesség, rendkívüli szélállóság, amely megfelelő előkészítés után szúnyoghálóként is kitűnően funkcionál – csak néhány, az Atenád által gyárott Fixscreen árnyékolók lényeges és vonzó tulajdonságai közül. A minden elemében prémium minőséget képviselő termékcsaládról Bódis Krisztián árnyékolástechnikai szakértővel beszélgettünk, aki többek között azt is kiemelte, hogy az Atenád Fixscreen különösen sokoldalúan felhasználható, és más árnyékolókkal szemben hatalmas felületeken alkalmazható, jól illeszkedik a modern építészeti trendekhez, továbbá ez az egyetlen olyan külső árnyékoló, amellyel úgy marad meg a kilátásunk, hogy közben nem kell lemondanunk a belső intimitásról sem.

Atenád Fixscreen

Milyen épületeknél, lakásoknál ajánlott árnyékolási megoldás a Fixscreen?

Egy modern kültéri árnyékolóról beszélünk, ahol a különböző textilek más-más energetikai szempontok alapján szűrik a beáramló fény és hő mennyiségét. Ezek a textilek már a nyílászáró előtt elnyelik a hőnek akár 90%-át is, így olyan felhasználók körében népszerű, ahol szerepet kap az energiatudatosság. Emellett minden olyan épületnél, ahol fontos tényező, hogy az árnyékoló a lehető legkisebb helyigénnyel rendelkezzen, könnyen rögzíthető legyen, illetve ahol szempont, hogy nagy üvegfelületek, szabad nyílású terek, teraszok vagy pergolák árnyékolására van szükség.

TOVÁBB A FIXSCREEN TERMÉKOLDALIRA!

Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

Milyen körülmények között domborítható ki legjobban az előnye?

A Fixscreen árnyékoló három kiemelten erős tulajdonsággal bír:

  1. rendkívül szélálló (nyílászáró elé épített változatban 130 km/h, míg szabadon álló verzióban 80-100 km/h-ig),
  2. jól előkészített padlózattal vagy párkánnyal akár szúnyoghálóként is funkcionál,
  3. az árnyékolás és a hővisszatartás a legerősebb jellemzői, mivel a főbb textilcsaládokon belül számos textilfajta áll rendelkezésre, melyeknél eltérőek a műszaki jellemzők (vannak jobban fényáteresztő, kevésbé fényáteresztő, illetve teljesen fényzáró textilek is).
Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

Más külső árnyékolókhoz képest milyen előnyei vannak még?

A korábban már említett kis helyigény mellett jó választás azért is, mert gyorsan lehet telepíteni, majd azt követően üzembe helyezni.

Szélálló termék, így akár szélvédelemre is lehet használni, ahol nem kiemelt igény az árnyékolás, ezt a tulajdonságát a különleges „zip”-es technológiának köszönheti.

Előnyei továbbá, hogy nagy fesztávokat képes lefedni osztások nélkül; szerkezete időtálló anyagokból áll (pl. üvegszálas textil speciális felületkezeléssel, porszórt profilok, rozsdamentes kötőelem és egyéb alkatrészek); megjelenése exkluzív, a felhasznált speciális anyagoknak köszönhetően pedig sokkal jobb a hővisszatartó képessége.

Az egyetlen olyan árnyékoló, amely leengedett állapotban nem zavar a kilátásban, miközben megőrzi a belső tér intimitását.

Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

A Fixscreen milyen mérettartományok között használható?

A minimális szélesség 79 cm, a gyártási magasság pedig elérheti a 600 cm-t is, de akár ugyanekkora szélességet is át tudunk hidalni 280 cm-es magassággal (ezen kívül léteznek egyedi méretre gyártott árnyékolók is), illetve vannak típusok, melyeknél 500 cm-es széleségnél sem akadály a 400 cm-es magasság kialakítása. A folyamatban lévő fejlesztésekkel összefüggésben talán annyit elárulhatok, hogy tervezés alatt áll egy olyan megoldás, amely 700 cm-es szélességet is át tud hidalni.

Atenád Fixscreen

Mint minden más terméket, nyilván a Fixscreen árnyékolókat is több szempont szerint csoportosíthatjuk. Melyek ezek?

Így van, kezdjük azzal, hogy a termékcsaládon belül két nagy típus különíthető el:

  1. a látszótokos, amelynél a tokozat, ahová a textil tekeredik, nincs rejtve, illetve
  2. a vakolható tokos típus, ahol a tokozat rejtve van egy falburkolat, vagy a vakolat mögött.

Ezeken a típusokon belül számos beépítési lehetőség van, de ami közös mindkettőben, hogy:

  • kizárólag motoros működtetéssel érhetőek el, a legegyszerűbb kapcsolós kivitelen kívül lehet kényelmes rádió távirányítású, vagy okosotthonba integrálható, telefonról is vezérelhető kivitelben gondolkodni. Ahol nincs kiépítve az áramellátás, ott napelemes motorral történő működtetésre is van lehetőség.
  • A profilok lehetnek tetszőlegesen, a RAL skálából kiválasztott színek, melyek kérhetők selyemfényű, matt, finomstruktúr felülettel, de elérhető a nyílászáróval megegyező renolit fóliás kivitel is.
  • Választhatunk üvegszálas textilcsaládból, amely lehet szőtt textil vagy lyukasztott, esetleg teljesen fényzáró, ún. blackout kivitel.
Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

Fényzáró textil? Ez érdekes, mikor szokták ezt kérni?

A Fixscreen nem csak kültéri felhasználásra alkalmas, gyakran rendelik irodák, oktatótermek, de még szállodák szobáiba is abban az esetben, ha cél a tökéletes sötétítés és nincs lehetőség homlokzati szerelésre, vagy nagy felületet kell lefedni.

Fixscreen árnyékoló fényzáró blackout textillel, beltéren alkalmazva
Atenád Fixscreen

Érdemes megjegyezni azt is, hogy ha az ügyfél kifejezetten szúnyoghálót kér, akkor lehetőség van textil helyett szúnyogháló beépítésére, ezzel a megoldással kisebb felületek gyárthatók, de jóval nagyobbak, mint normál mobil szúnyogháló rendszerekből elkészíthető lenne.

Említette a modern építészet hatalmas üvegfelületeit. Az árnyékoló meg tud újulni, igazodni az igényekhez?

A Fixscreen tulajdonképpen egy rendszer. Kifejlesztője, a belga Renson cég folyamatosan követi a trendeket, így ma már olyan megoldásokat is kínálnak, melyek sarokillesztett, üveg-üveg találkozású nyílászárókhoz illeszkednek mindenféle látható szerkezeti elem nélkül, megőrizve a panorámát (Panovista).

Atenád Fixscreen

A minimál dizájn kedvelőinek, akik mindent szeretnénk elrejteni a szemük elől, a Fixscreen Minimál lehet a megoldás, mely a kisebb tokméretnek, a vékony lefutósíneknek (mely csupán 20 mm) és a szögletes dizájnnak köszönhetően nagyszerűen illeszkedik az átlagosnál vékonyabb profilokkal rendelkező, minimál nyílászárókhoz.

Fixscreen Minimál vékony lefutó sínekkel
Atenád Fixscreen

Miben jó, jobb az Atenád terméke, mint a hasonló, de mások által gyártottak, forgalmazottak?

Az Atenád hazai cég, mely 1997 óta stabil és meghatározó szereplője az árnyékolástechnikai piacnak, ami arra mutat rá, hogy hosszútávra terveznek, aminek a felhasználó szempontjából az a gyakorlati jelentősége, hogy a termékek gyártása és az alkatrész utánpótlása azonnal biztosított, folyamatosan fejlesztik a termékeiket és mindig van technikai támogatás a részükről. Erősebb, tartósabb profilrendszerrel dolgoznak, rendkívül széles választék mellett. A Fixscreen belga szabadalmazott rendszerét 2015 óta hazai környezetben gyártják kizárólagossággal, melyhez olyan versenyképes ár/érték-arány kapcsolódik, amivel az üvegszálas textilárnyékolók terén kiemelkedik a többi gyártó közül. Nem beszélve arról, hogy megspórolhatók a szállítási költségek és a gyártási határidő is lerövidül.

Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

Technikai szempontból a rendszer számos egyedi megoldást kínál. Sok piacon kapható típus nem tölti be a szúnyogháló funkciót, mivel a tok alja nyitott, így a bogarak, legyek, rovarok, poloskák meg tudják kerülni a textilt a tokban, így egyből az üveg elé kerülnek, ablaknyitás esetén pedig a helyiségben vannak. A nyitott tokos rendszerek másik hibája, hogy feltekerés során a textil közé préselik a rászállt vendégeket. Szintén egyedi megoldás a meghajtó motorok elektromos csatlakozása, esetleges csere vagy javítás esetén, mint egy fiókot ki lehet húzni a tengelyt a tokból. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a pici tokokban nincs lehetőség az elektromos kábelek biztonságos toldására.

Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

Az Atenád Kft. által gyártott Fixscreenek minden esetben le vannak próbálva, amennyiben a telepítés tökéletes, a textilek ránc- és hullámmentesek lesznek. Ezeknél az árnyékolóknál ez a legfontosabb követelmény, és nagyon kevés olyan gyártó van, aki ezt tudja teljesíteni!

Atenád Fixscreen árnyékoló lepróbálása gyártás után
Atenád Fixscreen

Beépített Atenád Fixscreenek minősége:

A textil feszes, erős széllökések esetén sem jön ki a lefutóból, a helyén marad.
Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

ÁRAJÁNLATOT KÉREK AZ ATENÁD FIXSCREENRE!

Olcsóbb kivitelekből gyakran látni botrányos kinézetű textilárnyékolókat. Sok példa volt arra, hogy olcsóbb rendszer került telepítésre, de a megrendelő nem tudott együtt élni a ráncos, ferde záródású textilekkel, és végül az Atenád termékére cseréltette az összes árnyékolót.  

Beépítési hibákból néhány példa:

A textil feszességét a szerkezet alján elhelyezkedő záróléc és az abban lévő súly biztosítja, melyet a motor végállás beállításával állíthatjuk a legoptimálisabb pozícióba. Ennek hiányában a textil túltekeredik, melynek eredménye a képen látható gyűrődést okozza. Utánállítás lehetséges, de a textil gyűrődése ilyen esetekben sokszor maradandó.
Atenád Fixscreen
A két lefutó nem párhuzamos, emiatt a záróléc szorul, így a képen látható gyűrődést okozza.
Atenád Fixscreen

Milyen rossz példákat ismer más gyártóktól – ezzel összefüggésben a vevőnek, érdeklődőnek mire kell odafigyelnie, amikor döntést hoz, hogy milyen márka mellett teszi le a voksát?

Fontos a referencia, mivel sokan „próbálkoznak” a piacon, és általános tapasztalat, hogy az olcsóbb sokszor valójában a drágább, vagyis az ügyfél a kevesebb pénzért olyan gyenge és silány minőséget kap, aminek a javíttatása többe van, mint ha valamennyivel több pénzért, de jót vettünk volna. Fontos, hogy a megrendelés előtt tájékozódjon az ügyfél, kérjen tanácsot az Atenád-Archishade szakértőitől vagy viszonteladó partnerektől, illetve a cég bemutatótermében van lehetőség személyesen is megtekinteni a termékeket.

Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

Utólag, már elkészült ingatlanba, építményhez is beszerelhető?

Így van, ezen belül is többfajta profilrendszer található a választékban, ezek közül van kisebb és nagyobb tokozatú is – utóbbit egyébként a 450 cm-nél szélesebb nyílászárók/szabad terek árnyékolására javasoljuk.

Atenád Fixscreen
Atenád Fixscreen

A szakember általi első terepszemlétől a beszerelésig jellemzően mennyi idő telik el?

Ezt nehéz meghatározni, mivel nagyon sok tényezőtől függ. Ilyenek például a felmérés utáni adategyeztetések, esetleges változtatás a gyártásba adásig, a gyártási idő, illetve a kivitelező leterheltsége. A gyártási határidő alapesetben 4-6 hét, ami változhat a gyártó leterheltsége, az extra méretek legyártása, illetve az egyedi szín vagy textil kiválasztása miatt. A lényeg, hogy az ügyfél minden esetben tájékoztatást kap a várható gyártási időről.

Mire, és mennyi év garanciát biztosít a gyártó?

A Fixscreen termékek esetén 5 év gyártói garancia van minden rendszeres karbantartás mellett és normál használat mellett bekövetkezett meghibásodásra, 7 év garancia a Fixscreen® zip-es technológiára, 10 év garancia az alumínium alkatrészek fényezésére és 2 év garanciális idő áll rendelkezésre az elektronikára, mind pedig az egyéb alkatrészekre.

Atenád Fixscreen

A felhasználóknak jó szívvel ajánlom figyelmükbe, hogy hosszútávban gondolkodjanak, és inkább többször gondolják át, hogy mit szeretnének, melyik az az árnyékoló típus, amelynek előnyeit leginkább ki tudják majd használni, amelyik a legjobban illeszkedik majd funkcióban és stílusban is otthonukhoz, környezetükhöz. Mint beépítő, számomra az is fontos, hogy a termék praktikusan szerelhető legyen. Nem kell aggódnom az utólagosan felmerülő hibák miatt, így elkerülhető, hogy rendszeresen vissza kelljen térni a helyszínre. A Fixscreenel jó érzés, hogy minőséget kínálok, mely sok-sok év múlva is elégedett vevőket és ajánlásokat hoz.

FELVESZEM A KAPCSOLATOT AZ ATENÁD SZAKEMBEREIVEL TOVÁBB A FIXSCREEN TERMÉKOLDALRA! ÁRAJÁNLATOT KÉREK!

Népszerűek a témában

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Ez is érdekelhet

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Hatékonyabb árnyékolás: tartós, időjárásálló és könnyen működtethető megoldások

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Színek a fürdőszobában…

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Archishade - A télikert nélkülözhetetlen eleme, az árnyékoló - videó

Árnyékolás – Külső és belső szerelésű árnyékolók a hagyományostól a modern eszközökig, kül- és beltéri típusok. Működés, design és energiatakarékosság

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás