Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Készítsen mesebeli íróasztalt iskolakezdésre!

A gyerekek szeretnek játszani, de a tanulás is lehet szórakoztató - különösen megfelelő környezetben. Biztosak vagyunk abban, hogy ezen a mesefigurás íróasztalon könnyebb az iskolakezdés, és játékosabb a leckeírás! Készítse el ezt a mesefigurás íróasztalt gyermekének a szeptemberi iskolakezdésre!

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Szükséges eszközök:

Készítsen mesebeli íróasztalt iskolakezdésre!

  • Bosch PST 700 E Szúrófűrész
  • Bosch PEX 300 E Csiszolók
  • Bosch PSB 650 RE Fúrógép
  • Bosch PSR 10,8 LI Akkus csavarozó
  • Fafúró készlet
  • Csiszolópapír, szemcseméret 120 – 240
  • Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer
  • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
  • Közepesen vastag farostlemez (MDF-lap), 19 mm
  • Alumínium rúd a vasalatokhoz.

1. lépés - A felületek előkészítése

Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágassa le a szükséges méretű MDF lapokat. Annak érdekében, hogy a felülethez jól hozzáférjen, a megmunkálást a bútor összeszerelése előtt kell elvégezni.
Először csiszolja le a lapok szélét 120-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis élük. Az MDF-felületek megmunkálását csiszolóval és 120 – 180-as szemcseméretű csiszolópapírral végezze.

2. lépés - A vasalatok előkészítése és felszerelése

A fa elemek összekötésére használt alumínium vasalat rúdban kapható az építőipari szaküzletekben. A rúd feldarabolását szúrófűrésszel, körfűrésszel vagy akár kézi körfűrésszel is elvégezheti, alacsony fordulat- vagy löketszámon. A vágáskor feltétlenül viseljen védőszemüveget, nehogy a szálló forgács a szemébe menjen. Az alumínium vágása után a fűrészlapot fa vágására már ne használja.

A vasalatokon készítse el a furatokat fúrógép és 4 mm-es univerzális fúró segítségével. A vasalat belső oldalán ugyanazzal a süllyesztővel mélyítse ki a furatokat, amit fához is használt. Fektesse az egyik oldallapot a külső felületére, és erre helyezze rá a vasalatot a felső szélével egy szintben, majd szerelje fel azokat akkus csavarozó és 4 × 17 mm-es csavarok segítségével. A másik láblemez esetében ugyanígy járjon el.

A vasalatok előkészítése és felszerelése

3. lépés - A lábak és az asztallap összekötése

Állítsa az egyik láblemezt elülső élével és a már rácsavarozott vasalattal a munkafelületre. Ehhez illessze hozzá az asztallapot a megfelelő oldalélével. Szerelje össze a láblemezeket az asztallappal az akkus csavarozó és 4 × 17 mm-es csavarok segítségével.

A lábak és az asztallap összekötése

4. lépés - A hátlap kivágása és felszerelése

Rajzolja be ceruzával a cakkokat a hátlap felső szélére. Vágja ki a mintát mindig a ceruzavonal fölött maradva szúrófűrész segítségével. Minél precízebben vezeti a fűrészt a vonalon, annál kevesebb fáradságába kerül később a vonalak kiegyengetése fareszelővel és csiszolópapírral.Fektesse a hátlapot hátoldalával a munkafelületre, és illessze rá az asztalt a hátul levő széleivel, majd jelölje be ceruzával a láblemezek és az asztallap körvonalát a hátoldalon.

Vegye le az asztalt, és a berajzolt vonalakon középen készítse el a csavarkötéshez szükséges furatokat. Ne felejtse el a furatokat a hátlap hátoldalán kimélyíteni! Helyezze az asztalt elülső oldalával lefelé a tartóbakra, és illessze rá a hátlapot. Ezután szerelje fel a hátlapot az asztalra az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.

5. lépés - Felületkezelés, alapozó festés

Először töltse ki fa spatulyázó masszával vagy kittel az MDF-felületeken levő látható furatokat. Száradás után (tartsa be a gyártó előírásait!) csiszolja át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral.

A festést jól szellőző helyiségben végezze, ahol lehetőleg ne dohányozzon, egyen vagy igyon. Festékszóró rendszer vagy henger segítségével vigye fel az alapozó töltőanyagot, majd hagyja megszáradni. Ha a következő lépésben egy másik anyagot szeretne felvinni a festékszóró rendszerrel, cserélje ki a festéktartályt.

Felületkezelés, alapozó festés

Hasznos tanács:

Az MDF erősen nedvszívó, ezért érdemes több réteget felvinni a felületre. A nagy ráfordítást igénylő szigetelés (így nevezik a nedvszívó felületek lezárását) elkerülhető, ha alapozó fóliával ellátott MDF-et használ. Ez tökéletes bevonatot biztosít szigetelés nélkül is a felületeken.

6. lépés - A látható felületek lakkozása, festése

A lakkok nagyon sok változatban és árfekvésben kaphatók. A kiválasztásban a feldolgozhatóság, a rendelkezésre álló technikai felszereltség, valamint a felület minőségével és tartósságával szemben támasztott igények játszanak szerepet. Kérjen tanácsot a szaküzletben. Ha nincs különösebb tapasztalata a lakkozás területén, ajánlatos először egy próbadarabon gyakorolni.

A leggyorsabb és legjobb eredmény akrilfestékkel érhető el. Ezek a vízzel hígítható festékek különösen egyszerűen és gyorsan vihetők fel festékszóró rendszerrel. Töltse a festéket a festéktartályba és hígítsa adott esetben valamennyi vízzel. Állítsa be egy próbalapon a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. A porlasztás sugara felületek esetén beállítható vízszintes, illetve függőleges irányba, élek esetén kúposra. A legjobb, ha először a belső szegélyekre, majd a külső szegélyekre, végül a felületekre viszi fel a lakkot egyenletes, párhuzamos sávokban.

20110825_iroasztal_sajat_kezuleg_06

Jó barkácsolást és jó tanulást!