Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Készítsen mesebeli íróasztalt iskolakezdésre!

A gyerekek szeretnek játszani, de a tanulás is lehet szórakoztató - különösen megfelelő környezetben. Biztosak vagyunk abban, hogy ezen a mesefigurás íróasztalon könnyebb az iskolakezdés, és játékosabb a leckeírás! Készítse el ezt a mesefigurás íróasztalt gyermekének a szeptemberi iskolakezdésre!

Szükséges eszközök:

Készítsen mesebeli íróasztalt iskolakezdésre!

  • Bosch PST 700 E Szúrófűrész
  • Bosch PEX 300 E Csiszolók
  • Bosch PSB 650 RE Fúrógép
  • Bosch PSR 10,8 LI Akkus csavarozó
  • Fafúró készlet
  • Csiszolópapír, szemcseméret 120 – 240
  • Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer
  • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
  • Közepesen vastag farostlemez (MDF-lap), 19 mm
  • Alumínium rúd a vasalatokhoz.

1. lépés - A felületek előkészítése

Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágassa le a szükséges méretű MDF lapokat. Annak érdekében, hogy a felülethez jól hozzáférjen, a megmunkálást a bútor összeszerelése előtt kell elvégezni.
Először csiszolja le a lapok szélét 120-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis élük. Az MDF-felületek megmunkálását csiszolóval és 120 – 180-as szemcseméretű csiszolópapírral végezze.

2. lépés - A vasalatok előkészítése és felszerelése

A fa elemek összekötésére használt alumínium vasalat rúdban kapható az építőipari szaküzletekben. A rúd feldarabolását szúrófűrésszel, körfűrésszel vagy akár kézi körfűrésszel is elvégezheti, alacsony fordulat- vagy löketszámon. A vágáskor feltétlenül viseljen védőszemüveget, nehogy a szálló forgács a szemébe menjen. Az alumínium vágása után a fűrészlapot fa vágására már ne használja.

A vasalatokon készítse el a furatokat fúrógép és 4 mm-es univerzális fúró segítségével. A vasalat belső oldalán ugyanazzal a süllyesztővel mélyítse ki a furatokat, amit fához is használt. Fektesse az egyik oldallapot a külső felületére, és erre helyezze rá a vasalatot a felső szélével egy szintben, majd szerelje fel azokat akkus csavarozó és 4 × 17 mm-es csavarok segítségével. A másik láblemez esetében ugyanígy járjon el.

A vasalatok előkészítése és felszerelése

3. lépés - A lábak és az asztallap összekötése

Állítsa az egyik láblemezt elülső élével és a már rácsavarozott vasalattal a munkafelületre. Ehhez illessze hozzá az asztallapot a megfelelő oldalélével. Szerelje össze a láblemezeket az asztallappal az akkus csavarozó és 4 × 17 mm-es csavarok segítségével.

A lábak és az asztallap összekötése

4. lépés - A hátlap kivágása és felszerelése

Rajzolja be ceruzával a cakkokat a hátlap felső szélére. Vágja ki a mintát mindig a ceruzavonal fölött maradva szúrófűrész segítségével. Minél precízebben vezeti a fűrészt a vonalon, annál kevesebb fáradságába kerül később a vonalak kiegyengetése fareszelővel és csiszolópapírral.Fektesse a hátlapot hátoldalával a munkafelületre, és illessze rá az asztalt a hátul levő széleivel, majd jelölje be ceruzával a láblemezek és az asztallap körvonalát a hátoldalon.

Vegye le az asztalt, és a berajzolt vonalakon középen készítse el a csavarkötéshez szükséges furatokat. Ne felejtse el a furatokat a hátlap hátoldalán kimélyíteni! Helyezze az asztalt elülső oldalával lefelé a tartóbakra, és illessze rá a hátlapot. Ezután szerelje fel a hátlapot az asztalra az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.

5. lépés - Felületkezelés, alapozó festés

Először töltse ki fa spatulyázó masszával vagy kittel az MDF-felületeken levő látható furatokat. Száradás után (tartsa be a gyártó előírásait!) csiszolja át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral.

A festést jól szellőző helyiségben végezze, ahol lehetőleg ne dohányozzon, egyen vagy igyon. Festékszóró rendszer vagy henger segítségével vigye fel az alapozó töltőanyagot, majd hagyja megszáradni. Ha a következő lépésben egy másik anyagot szeretne felvinni a festékszóró rendszerrel, cserélje ki a festéktartályt.

Felületkezelés, alapozó festés

Hasznos tanács:

Az MDF erősen nedvszívó, ezért érdemes több réteget felvinni a felületre. A nagy ráfordítást igénylő szigetelés (így nevezik a nedvszívó felületek lezárását) elkerülhető, ha alapozó fóliával ellátott MDF-et használ. Ez tökéletes bevonatot biztosít szigetelés nélkül is a felületeken.

6. lépés - A látható felületek lakkozása, festése

A lakkok nagyon sok változatban és árfekvésben kaphatók. A kiválasztásban a feldolgozhatóság, a rendelkezésre álló technikai felszereltség, valamint a felület minőségével és tartósságával szemben támasztott igények játszanak szerepet. Kérjen tanácsot a szaküzletben. Ha nincs különösebb tapasztalata a lakkozás területén, ajánlatos először egy próbadarabon gyakorolni.

A leggyorsabb és legjobb eredmény akrilfestékkel érhető el. Ezek a vízzel hígítható festékek különösen egyszerűen és gyorsan vihetők fel festékszóró rendszerrel. Töltse a festéket a festéktartályba és hígítsa adott esetben valamennyi vízzel. Állítsa be egy próbalapon a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. A porlasztás sugara felületek esetén beállítható vízszintes, illetve függőleges irányba, élek esetén kúposra. A legjobb, ha először a belső szegélyekre, majd a külső szegélyekre, végül a felületekre viszi fel a lakkot egyenletes, párhuzamos sávokban.

20110825_iroasztal_sajat_kezuleg_06

Jó barkácsolást és jó tanulást!

 

Kapcsolódó cikkek

Játszóházak fából, fára építve

Megbújni egy sűrű lombos fa erős ágain, ott kuckót építeni, minden gyerek álma. Egy ilyen kuckó azonban lehet igazán professzionális módon kivitelezett is, ezzel pedig egyszerre tettünk a játék biztonságáért és gyermekeink öröméért.

Egyszerűen monokróm

A monokróm enteriőrök általában megosztóak: van, akinek tetszik a leegyszerűsített színvilág, sokan azonban hiányolják az erőteljes sokszínűséget. De egy biztos, hogy a látvány nem marad hatástalan.

Jutazsákok új élete

A jutazsák sok gyárban, üzemben nélkülözhetetlen a termékek tárolásához. No, de mégis mi keresnivalója van az otthonunkban? Íme néhány remek ötlet azoknak, akik szeretik az egyedi kiegészítőket, a rusztikus részleteket.

Régiből régit, avagy hódít a bútorantikolás

Trendi hobbivá lett a „do it yourself”, ismertebb rövid nevén a DIY, azaz a csináld magad, melynek eredménye számos átalakított bútordarab és berendezézi tárgy. Íme a bútor antikolás receptje.

5 tipp tiniszoba kialakításához a tetőtérben

A legtöbb otthonban a padlásterek vagy kihasználatlanok, vagy raktárhelységekként funkcionálnak, ezért amikor felújításra, átalakításra kerül sor, a tetőterek gyakran lemaradnak a listáról.

Nem csak babzsák! 7 fontos szempont a startup irodák kialakításához

A hazai startup cégek felfutása kapcsán egyre nagyobb figyelmet kap, hogyan rendezik be ezek a vállalatok az irodáikat. A „startup iroda” fogalommá vált és naponta jelennek meg a sajtóban az elképesztően eredeti ötletekkel kialakított irodák képei. Vajon mi jellemzi leginkább ezeket a munkatereket, mitől lesz az iroda startup?

A gyerekszoba berendezése

A legtöbb szülőnek vannak ötletei arról, hogyan alakítsa ki gyermeke szobáját, de a fontos részletek felett, mint a biztonság, vagy a praktikum, gyakran elsiklanak. Amikor pedig több gyerkőc egy térben történő elhelyezése kerül szóba, akkor mindez fokozottan érvényes.

Hogyan fessünk szépen falat?

A falfestés nem tűnik ördöngös dolognak, és nem is az, ha megtesszük a megfelelő előkészületeket. Kaparás, áztatás, javítás, vakolás, glettelés, csiszolás, aztán kreatívkodhatunk kedvünkre.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Laminált padló, az igazi felnőtt puzzle

Bár a laminált parketta méretre vágása és lefektetése nem a felújítás legkönnyebb része, azonban bele lehet szeretni a laminált padló lerakásába.

Önnek ajánljuk