Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Ötletek a gyerekszoba festéséhez

A gyerekszoba falainak festése több figyelmet érdemel, mint bármelyik helyiségé. Egyrészt nem mindegy, hogy milyen festéket, vegyszereket használunk, másrészt lehet, hogy a falak festése dekorációs célokat is szolgál, ami pedig különleges technikát és előkészítést igényel. Most lépésről-lépésre követhetjük végig az előkészítéstől a befejezésig a festés folyamatát, tippeket kapunk a festék és az eszközök kiválasztásához és megmutatjuk, hogyan lehet vidám kuckót varázsolni egy apró gyerekszobából.

Főszereplők: Tomi (megrendelő), Zoli (festőmester), Poli-Farbe (a színek varázslója)
A festés lépései: elképzeltük, eldöntöttük, utánajártunk, beszereztük, felkértük, megcsináltuk, mosolyogtunk.

Úgy gondoltuk, a gyerekszoba kifestésének történetét megosztjuk hasonló probléma előtt álló társainkkal. A szobafestés történetét saját telefonnal fotóztunk, ahogy az divat mostanság, így kicsit élethűbb és izgalmasabb, majd meglátjátok, mennyire! Zoli a mester sem a tiszta ruháját vette föl és az ecsetek is használtak voltak, de sebaj, ez a való világ.

Adott két kisgyerek: a kislány 4, a kisfiú 6 éves, a több mint 10 éve épült ház, a picike gyerekszoba (16 nm), némi hőhíd miatti penész a falon, jó néhány csúnya és kevésbé csúnya falrepedés.

Az a problémánk, hogy a gyerekszoba felújításra szorul. A repedések és az enyhén koszos fal, valamint a gyorsan cseperedő csemeték adták az ötletet, nem szabad tovább halogatni, bele kell vágni. Festeni és felújítani fogunk. Persze a java még csak most jött. Találj megbízható és jó festőt, találd ki a színeket! Ez nem is olyan egyszerű, mert a kisfiú kék szobát szeretne, a kislány meg zöldet.

A felújításra szoruló gyerekszoba
A felújításra szoruló gyerekszoba
Penész a falon, a szekrény mögötti felületen
Penész a falon, a szekrény mögötti felületen

Nem adjuk fel, gondolkodunk, kutakodunk a neten. Mindenki mást mond. Egyik rosszabb ötlet követi a másikat. Mígnem megtaláljuk a megoldást: csíkos lesz a fal!

A színek kiválasztása

Mivel gyerekszobáról van szó, úgy döntöttünk, hogy az élénk színek legyenek a meghatározók. A gyerekek egyéniségének fejlődése sem utolsó szempont. Erről sokat olvastunk, így arra jutottunk, hogy az általuk választott színek ízléses kombinációját használjuk.

Ilyen csíkokat szerettünk volna a falra
Ilyen csíkokat szerettünk volna a falra

Mivel a színekkel a térhatás jól manipulálható, ezért jött a vízszintes csíkozás ötlete. A vízszintes csíkok a pici szobát kellemesen nagyítják, fantáziadússá teszik és lendületet adnak a gyerkőcöknek. Ez jól hangzik, de mit mond majd a festő? A szép csíkozás pontos és hozzáértő munkát igényel.

Festékválasztás a gyerekszobához

De milyen festék, milyen csíkok és milyen színek? Ekkor kapjuk az ötletet: Platinum! Kellemes, változatos pasztell és élénk színek, sokféle árnyalatban, ráadásul a színkódok között sem veszünk el. Nincs bőség zavara, de a választék pont elég és nagyon tetszetősek a színek.

Összesen 5 színt használtunk a Poli-Farbe Platinum családból:

 • Hegyi len,
 • Palástfű,
 • Trombitavirág,
 • Buzogány és
 • Szarkaláb.

Ezek a virágnevek a lenépszerűbb színárnyalatok előre bekevert változatait mutatják. Szeretjük, mert szépek és valóban nagyon vagányan mutatnak a gyerekszoba falán.

Mivel a szoba egyik oldala lehűlő fal, itt hőhíd keletkezett, az elé helyezett szekrény és a nem túl jó szigetelés miatti páralecsapódástól penészes lett a fal. A további penészedés elkerülése érdekében a Poli-Farbe saját márkás penészlemosójából is vásároltunk, hogy az anyagok harmóniájára is odafigyeljünk.

Az oldalfalakra penészedésgátló Poli-Farbe teflonos bevonatú festéke került. Szempont volt, hogy a festékek egymással keverhetők legyenek.

A színes csíkok esetén a legfontosabb szempont a megfelelő fedőképesség volt, tehát az alapszínre felkenve tökéletesen adja ki a saját tónusát, élénk és mutatós legyen.

Még egy utolsó falra rajzolás…

Ha már gyerekszoba, akkor adjunk teret az élményeknek is és vonjuk be a gyerekeket a munkába. Kapnak egy-egy ácsceruzát és mehet a firka a falra. Tollal, filctollal és zsírkrétával soha ne engedjük a gyereket a falon garázdálkodni, mert még a szürke gletten is átütnek ezek az anyagok és szinte lehetetlen eltüntetni őket - mondja Zoli. És innen át is adjuk a terepet a mesternek.

A szobafestő mester kiválasztása

Festőkkel, festő mesterekkel Dunát lehet rekeszteni, de sajnos már vannak rossz tapasztalataink, csúnyán festett fal, megbízhatatlan vállalkozó, ígérgető és magyarázkodó szaki. Ebből nem kértünk. Biztosra akartunk menni, ezért a baráti ajánlás útján megismert Zolitól kértünk néhány referenciát. Zoli nem akadt fönt semmin. Értette az igényeinket és rugalmasan állt a hajmeresztő csíkos fal ötletünkhöz is. Sört nem fogadott el, és többször is rendelkezésünkre állt a tervezés alatt. Ritka nagy szerencsénk volt. Ő még ugyan nem használta korábban az általunk választott Poli-Farbe Platinumot, miért is használta volna, amikor ez elsősorban lakossági festék, de sebaj, utánajárt és megvizsgálta. Jó lesz. Festő kipipálva, a festék jó döntésnek ígérkezik.

Az ár elég változó, de olcsó húsnak, híg a leve. Ne alkudjunk túlzottan, mert azzal elvesszük a mester jó szájízét, rontja a munka színvonalát. Mindenképp kérjünk referenciát (szokás, nem szokás, ez a fáradtság megéri). Vonjuk be a tervezésbe a festőt is! Lelkesebb lesz, van egy csomó tapasztalata és ötlete.

A terep felmérése, előkészítése

A szoba teljes falfelülete 25,8 négyzetméter. Zoli lézerrel mérte ki, mi mérőszalaggal, de nagyjából egyezik. Az elképzelés szerint a plafont egyszínű fehérre fogjuk festeni, de a végén ide kerül egy kis meglepetés a gyerekeknek. Mivel kicsi a szoba, az oldalfalak szintén világosak lesznek. Nem akartuk, hogy az egész alapszín fehér legyen, ezért itt belevittünk egy tort-fehér árnyalatot: a Hegyi len fantázianévre hallgató szürkés árnyalatot kevertük fele-fele arányban a tiszta fehérrel. A színkeverés nem egyszerű dolog, de a Poli-Farbe Platinum erre is kiválóan alkalmas.

A munkát megelőzi a fóliázás, maszkolás, kaparás, ragasztás, a matricák és egyéb érdekességek eltüntetése a falról, szegőlécek felszedése a parkettáról, az ajtó és a radiátor leszerelése. És persze a penészmentesítés.

Zoli mester fóliával borítja a padlót, így megkímél a festék utólagos kaparásától
Zoli mester fóliával borítja a padlót, így megkímél a festék utólagos kaparásától

Nagyon fontos mozzanata a festésnek a gondos előkészítés, fóliázás. Később a fal csiszolásakor az apró szemcsés por majd mindent szépen ellep, nem is beszélve a lecsöppenő festékről. Tehát ezt a lépést ne spóroljuk meg, ha nem akarunk takarítóbrigádot fizetni vagy magunk nekiállni a portalanításnak, festékkaparásnak.

A szegőléceket szilikonnal ragasztják föl, ami könnyen eltávolítható a falról a kaparószerszámmal, a spaklival. Ez a célszerszám még többször előkerül majd a háromnapos munka során.

Ne spóroljuk meg a maszkolást sem! Ahol szükséges, ott végezzük el!
Ne spóroljuk meg a maszkolást sem! Ahol szükséges, ott végezzük el!

A maszkolás a szélek, élek leragasztása, erre a célra szánt ragasztóval. Megvédi a festeni nem kívánt felületeket a festéktől, és a végén könnyen, nyom nélkül eltávolítható. A beépített szekrényt és is gondosan le kell fedni. A szoba immár olyan hatást kelt, mintha a Tarrantino filmben a benylonozott helyiségbe lépnénk.

A falfelület előkészítése

A szobafestés fontos mozzanata a szögek, csavarok, tiplik, na és az örök ellenség, a penész végleges eltávolítása, a repedések kijavítása.

A spaklival könnyedén lekaparható minden, a falsíkból kiálló és nem oda való dolog. Amennyiben a csavarokat ugyanoda vissza szeretnénk tenni, akkor hagyjuk benn a falban. Ha a lyukat el kívánjuk tüntetni, akkor célszerű a csavart és a tiplit kiszedni. Csavarokhoz használjunk elektromos csavarozót, mert a csavar szorulhat a tipliben. Persze, hiszen ez a feladata. A szögeket, oldalirányú ütögető mozdulatokkal tudjuk kilazítani, a ki nem jövő tipliket beütjük vagy levágjuk.

A repedéseket ki kell tisztítani, különben a glett nem tapad meg a felületen
A repedéseket ki kell tisztítani, különben a glett nem tapad meg a felületen

Új építésű lakásokban gyakori jelenség a hőtágulásból, dilatációs mozgásból adódó repedés. Zoli hatékonyan tüntette el ezeket is. A repedést a spakli hegyes részével kikapargatta, kicsivel tovább is húzva, mint ameddig látszik. Majd az öntapadós hézagolószalaggal teljes hosszában leragasztotta az árkot. Erre azért van szükség, hogy a glett majd megtapadjon rajta, és az esetleges későbbi falmozgáskor ne jöjjön elő ismét a repedés.

A festés előtt a szoba előkészítéséhez tarozik még az ajtók eltávolítása, a radiátor leszerelése, a konnektorok, kapcsolók védelme. Természetesen a konnektorok, kapcsolók műanyag fedő részeit is leszereljük a szobafestés előtt. Vigyázzunk!!! Ha gyerek van a lakásban, inkább ragasszuk le, nehogy belenyúljon!

Ne feledkezzünk meg a kapcsolók, konnektorok fedelének eltávolításáról sem!
Ne feledkezzünk meg a kapcsolók, konnektorok fedelének eltávolításáról sem!

Ahol penészes a fal, a sarkokban, élekben, a szegőléc mögött, ott be kell fújni penészölővel. Előtte azonban gondosan olvassuk el a használati utasítást!

Poli-Farbe penészlemosó

Penészlemosó adalékot tartalmazó vizes oldat. Penészes falak tisztítására, fertőzöttségének megszüntetésére alkalmas. Felhordása ecsettel vagy szórással történhet. Új felületre, megelőzés céljából egy réteg, fertőzött penészes felületre 2-3 réteg ajánlott. A fertőzött felület megkaparása és csiszolása után kell a felületet a penészlemosóval lekezelni, majd utána lehet festeni.

Poli-Farbe penészlemosó
Poli-Farbe penészlemosó

Mindent gondosan befedtünk, eltávolítottuk a szögeket, csavarokat, tipliket, penészmentesítettük a falat, sőt a repedésekkel is elkezdtük a harcot, jöhet a glettelés.

Az első glettelés

A falfelület síkba hozása, közismert néven a glettelés az a lépés, amitől a legtöbb önjelölt festő megtorpan. Nem csoda, hiszen könnyű elrontani, nehéz kijavítani. Sok praktikus mozdulatot lestünk el Zolitól, a szobafestőtől. A glettelés két szakaszban történik.

Az első gletteléskor a nagyobb lyukakat és repedéseket és a kisebb egyenetlenségeket tüntetjük el. Ezt követően száradni hagyjuk a kiglettelt falat, úgy 4–5 órát. Ilyenkor a nagyobb lyukakba tett glett kicsit beesik, homorú lesz.

A második gletteléshez majd lámpát fogunk használni a minél precízebb és simább falfelület elérése érdekében. De ez még odébb van. Lássuk a glett bekeverését!

Glett a bekeverés után
Glett a bekeverés után

Az üzletekben kapható glettelő vas Zoli szerint gyakran némi házi tuningra szorul. A csavar kijjebb van, mint a sík, mutatja a mester, ha nem akarunk ronda karcokat a frissen glettelt falunkon, akkor húzzuk a sík alá a csavart.

A mozdulatsor tehát a következő: a glettvasra ráhúzunk egy spaklinyi glettet, majd innen a spaklival a lyukba, vagy a simítani kívánt falrészre kenjük. Ezután a glettvas élével és lapjával különböző irányokból teljesen simára kenjük a falon. Épp úgy összedolgozzuk a környezetével, ahogy a vajas kenyeret kenjük meg vékonyan a vajjal.

A repedéseket fedő hálóknál különösen gondosan járjunk el a glettelés során. A sarkok glettelése és a mennyezet–fal találkozások hézagolása először alulról húzzuk be a glettet, majd felülről ugyanígy. Ne húzzuk a találkozásoknál oda-vissza a glettelő vasat, mert úgy kiszedjük a már bevitt glettet! A sarok repedéseire használjunk kicsit több glettet!

A glett felhordása
A glett felhordása

Második glettelés és a mennyezet festése

A megszáradt első rétegű glettet, finomszemcséjű csiszolópapírral, amelyet a steklire helyezünk, átcsiszoljuk festés előtt.

Glettelés után csiszolás
Glettelés után csiszolás

A mennyezet első rétegű festésére a fehér alapfestéket alkalmazzuk. A sarkoknál ecsetet, az éleknél a kis hengert használjuk. A mennyezet festéséhez a teddy hengert hosszabbítóval használtuk. Kezdőknek a teddyvel való festéshez javasolt a rács használata, hogy ne csöpögjön le a festék. Zolinak azonban a kezében van a mozdulat, egy csepp se vész kárba.

A mennyezet reggelre teljesen megszáradt. Avatott szem sem kell hozzá, hogy amikor a fény erősen megvilágítja, kisebb törések és egyenetlenségek látszanak rajta. Lehetetlen eltüntetni, gondoljuk, de Zoli tudja a módját. Az 500 wattos reflektor fénye megmutatja, hol vannak még hibák, vagy az első glettelésből adódó hepehupák a majdnem tökéletesnek látszó falunkon.

A reflektor fénye megvilágítja az leapróbb hibákat is
A reflektor fénye megvilágítja az leapróbb hibákat is

Egyik kézben a reflektor, másik kézben a célszerszám. Ez a fal egyenes lesz, efelől nincs kétség. Persze az otthoni elemlámpa is megteszi, erősebb izzóval.

A hősugárzó lerövidítheti a száradási időt és a hőérzetünknek is jót tesz, mivel leszereltük a radiátort, kint pedig 5 Celsius-fok van. A folyamatos szellőztetés pedig kötelező.

Az oldalfalak festése, csiszolás és a végső alapszín

Zoli lefestette fehérre az oldalfalakat is, pontosabban a Hegyi len fantázianévre hallgató szürkés árnyalatot kevertük fele-fele arányban a tiszta fehérrel.

Az első festés az oldalfalon is megszáradt, ám még átüt a glett, de szerencsére a tintarajzok már nem. A nagyon erős tinta vagy zsírkréta szennyeződést olajos alapú szigetelő festékkel kellett volna lefedni, mondta Zoli megkönnyebbülve, hogy mi ezt megúsztuk.

A végleges szín is felkerül az oldalfalra. Amíg szárad a fal a kész mennyezetre felszereljük az új lámpát. Korainak gondolom, de Zoliból a rutin beszél, most fúrjunk falat és ne később, ha netán javítani kell a festést. És kellett…

A mennyezeti lámpát ebben a fázisban kell felszerelni
A mennyezeti lámpát ebben a fázisban kell felszerelni

Ismét a lámpázás következik. A reflektor fénye kiadja a töréshibát és a napfény ugyanígy elárulná, ha összecsaptuk volna a munkát. A második glett ápol és eltakar.

A lámpánál látszik a töréshiba
A lámpánál látszik a töréshiba

A fal megkapja a végső Platinum bevonatot. Bízunk a Poli-Farbe Konyha és fürdő keverékben, na meg persze a penészedésgátlóban, hogy többé a penésznek nyomát se látjuk.

Az eredmény magáért beszél. Azért ne bízzuk el magunkat, mondja Zoli, hiszen a java még hátra van. A csíkozás következik, ahol is Zolinak köszönhetően, percek alatt éveket okosodtunk festés témában.

A festés végén az ecseteket, hengereket mossuk ki sima csapvízzel. A vizes bázisú festék eltávolítása az eszközökről a vízen kívül nem igényel semmilyen más oldószert.

A munka végén az eszközöket gondosan mossuk el
A munka végén az eszközöket gondosan mossuk el

A csíkok festése a falra

Most jön az izgalmas része a dolognak. Próbafestéssel kezdünk, hogy meglássuk, a Poli-Farbe virágszínekből miként sikerült választanunk. Először még nem a falra festjük a színeket, csak egy kartonpapírra. A festék minőségét jól mutatja, hogy maximálisan fedi a papírt, egyáltalán nem üt át rajta.

Festék próba egy kartonon, mielőtt élesben vinnénk a falra
Festék próba egy kartonon, mielőtt élesben vinnénk a falra

Azt ugyan nem értjük, miért van a dobozon belül még zacskóban is a festék, de nem bánjuk. Még nincs tétje a dolognak, de azt már látjuk, a színekkel nem lesz gond. Teljesen szubjektív, hogy a színek milyen sorrendben követik majd egymást. Még mindig kartonpapírra dolgozunk, Zoli türelmes, és jó észrevételei vannak.

A csíkozás előkészítése

Második nap este még Zoli belekezd a csíkok felrajzolásába. Az előkészület és a kimérés nagyon precíz munkát és szakértelmet kíván. Egy-egy csíkot talán mi is meg tudnánk csinálni, de mégis úgy érezzük, hogy ez az a lépés, amit ajánlott mindenképpen hozzáértőre bízni.

Zoli mester gondosan kijelöli a csíkok helyét
Zoli mester gondosan kijelöli a csíkok helyét

A szabályos csíkok felfestése három lépésben történik:

 • kimérés colostokkal, beállítás vízmértékkel, berajzolás ceruzával
 • a csíkok fölragasztása erre a célra vásárolt öntapadós ragasztó szalaggal
 • és végül maga a festés.

Elképzelésünk szerint az öt szín szabálytalan sorrendben követi egymást, harmóniáját mégis az adja, hogy minden szín legalább háromszor szerepel, és minden szín, minden színnel legalább egy helyen találkozik. Az egyenes vonalak a teljes szobán körbefutnak, természetesen kihagyva a beépített szekrényt és a fönt hagyott polcokat. Mesterünk szép feladat előtt áll.

A kartonpapíron elképzelt csíkokat ízlésesen kellene felvinni a falfelületre. Ez még Zoli számára is nagyon izgalmas kihívásnak ígérkezik. Nézzük, hogy is sikerült mindez!

Mihez igazítsuk a kiinduló színt? Esett róla szó, hogy a kislány zöld, a kisfiú kék falat szeretne. Nos, a legjobb kiindulásnak tehát az emeletes ágy alsó és felső szintjének helyzete adja vagy mégsem? A szemközti falon ugyanis épp a polc van ebben a magasságban. Szinte éreztem, hogy ezt pontosan milliméterpapíron ki kellett volna számolnom jó előre, de természetesen bíztam a spontaenitásomban, az még sosem hagyott cserben, talán most sem fog. A falra szerelt tárgyak, ha megtörik a csíkok lendületét, akkor oda az egész.

Zolinak jó ötlete támad. Húzzuk kicsit szét a csíkokat, közöttük látsszon a fal alapszíne. Így a színek között hagytunk néhány alapszínt, hogy ne nyomja agyon a szobát a sok szín. A csíkokat alulról fölfelé kissé széthúzva azt az érzetet kapjuk vissza, mintha felül kevesebb csík futna. Ezzel a szoba térhatását is növeljük függőleges irányban. A csíkok mégis pont a szoba tengelyének közepéről azonos távolságra helyezkednek el. Optikai csalódás! Ilyenkor mennyire szeretjük ezt az érzést.

A színes csíkok felvitele

Zoli itt kezdi látni a kihívást a feladatban. Festő és megrendelő együtt várja az eredményt. Innentől sok múlik majd a Platinumon is. A gyors száradási idő a mi malmunkra hajtja vizet. Nemcsak a színek, de a minőség is megmérettetik most.

Az első egyenes vonal meghatározó jelentőségű. Ketten tartjuk a 2 méter hosszú szintezőt. A vonalak fölrajzolásához ácsceruzát használunk, ez jól látszik a falon, és könnyen leradírozható.

A különböző színek miatt ki kell ragasztani a bejelölt csíkokat. Ezzel megelőztük a színek összefolyását
A különböző színek miatt ki kell ragasztani a bejelölt csíkokat. Ezzel megelőztük a színek összefolyását

A csíkok kiragasztásához szükséges öntapadó szalagból lehetőség szerint a kisebb tapadásút válasszuk, mert azt könnyebb visszaszedni és nem tépi fel a már készre festett felületet, mint ahogy az velünk sajnos megesett. Ez a ragasztószalag egyébként egyáltalán nem filléres áru. A tíz csík kiragasztásához körbe a kis szobában körülbelül 120 métert használtunk fel, ami 3 tekercs volt, és 5000 forint körül állt meg az ára.

A csíkok kiragasztásakor Zoli elárul egy apró praktikát. A papírcsíkok azt a célt szolgálják, hogy a színek széle egyenes legyen. Azonban, ha egyből a két színt festenénk egymás mellé, akkor az egyik szín alászivárogna a papírnak, és ezzel ugrik is az egyenes vonalunk. Rojtos hatású lenne a széle. Hogy ezt elkerüljük, először mindig az egyik színt átfestjük. Például: kiragasztjuk a kéket, a ragasztás után közé festjük a színt, majd miután megszáradt a papírra is ráfestünk kékkel. Csak ez után kezdjük a narancsot festeni mellé. A lényeg az, hogy a papír és a fal között ne maradjon hézag! A ráfestés ugyanis egy vékony bevonatot ad a két felület (papír és fal) találkozásánál.

Egy trükk a tökéletes csík festéséhez
Egy trükk a tökéletes csík festéséhez

A tiszta kék csíkba kerül egy narancs csík. A ragasztószalag belső vonala adja a narancs csík szélét. Jól látszik, hogy a narancs helyét kékkel festettük le, méghozzá szándékosan belefutva a ragasztócsíkba. Zoli keze nem remegett be. Hibátlan ecsetvezetéssel kente föl a narancsot a két ragasztó közé a szalagra óvatosan ráfestve, de a kékre már nem.

A csík tökéletes, nem folyt a szalag alá a festék
A csík tökéletes, nem folyt a szalag alá a festék

Most ugrik a majom a vízbe! Lehúzzuk a szalagot. Nem folyt alá a festék. Zoli szerint is jó cucc ez a Platinum. Örülünk, mert a vonal egyenes.

Ez az, amiről a lakbermagazinok csak úgy írnak: válasszunk bátran minél több színt! Hát persze, csak hogy a megvásárolható festék száma minden új színnel növelik a költségeinket, a fantáziánk szárnyalásának pedig a kivitelezés lehetősége szab határt. Estünkben 10 színes csík fölfestése kerek egy napba telt Zolinak.

A Poli-Farbe Platinum rendkívül alkalmasnak bizonyult a csíkok festésére. Gyorsan szárad, és szépen fednek a színek. Továbbá a kis kiszerelések költséghatékonnyá tették a festést.

Lassan megmutatkozik a munkánk gyümölcse
Lassan megmutatkozik a munkánk gyümölcse

Ahogy lekerülnek a szalagok a falról, előbújnak az egyenes vonalak. Gyorsan száradnak a csíkok. A végére már csak az apró javítások maradnak. Zoli precíz mozdulatait Michelangelo is megirigyelné.

És végül összeáll a kép. Elsőre talán szokatlan, de a lényeg, hogy nem hétköznapi. Ez volt a cél.

Íme, a végeredmény!
Íme, a végeredmény!

Utómunkák

Zoli a bútorok kicsomagolásakor, hasonlóan precíz, mint a becsomagolásnál. A ragasztót a szegőléctől óvatosan először szikével karcoljuk meg, hogy a ragasztó és a fal közötti vékony festékréteg ne sértse fel a frissen festett felületünket.

A fal kész, jöhet a kicsomagolás!
A fal kész, jöhet a kicsomagolás!

A jó festő mindenhez ért, de a radiátor le- és felszerelésekor a fűtési rendszerből elvesztett vizet pótolni kell. Ehhez nem árt, ha hivatalos fűtés szerelőt kérünk fel. Amúgy sem árt a kazánt néha megnézetni, ha máskor nem, ez most kiváló alkalom rá.

Javasolt a festék vásárlásakor figyelni arra is, hogy minden színből maradjon hibajavításra és a kreatív ötletek megvalósítására egy kevés festék. Mi a gyerekek nevének kezdőbetűjét vágattuk ki poliuretán szigetelőanyagból, amelyet lefestve a falra ragasztottunk. A 3D-s betűk nagyon feldobják a csíkos falat.

Fontos információk a festésről

Milyen gyakran fessünk? Magyarországon átlagosan 7–10 évente újítják fel vagy inkább csak festik ki a lakásokat, amíg Nyugat-Európában 3–5 évente festenek. Az igényesen kifestett szoba nem olcsó mulatság, de sokat dob a közérzetünkön. Amennyiben nincsenek extra igényeink, egy vagy két színt szeretnénk használni, és nincsenek a falon komolyabb repedések, beázások akkor bátran álljunk neki magunk is, akár mert megéri! Sokat spórolhatunk, ha magunk szerezzük be az anyagot és magunk végezzük a festést is. Ilyen esetekben különösen jó választás a Poli-Farbe Platinum család.

A választott festék: Poli-Farbe Platinum család
A választott festék: Poli-Farbe Platinum család

A Platinum egyrétegű, mosható falfesték tulajdonságai:

 • rengeteg színben megvásárolható
 • egy rétegben is kiválóan fed
 • extra nagy fedőképességű
 • ár-kiadósság arányban kiemelkedő
 • csepegésmentes
 • nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet
 • használatával egyszerűbb és könnyebb a falfestés
 • Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el minőségét, kategóriájában piacvezető termék évek óta
 • bevonata matt, tartós és könnyen tisztítható
 • új glettelt felületre, korábban diszperziós festékkel festett felületek, gipszkarton és tapéta festésére is alkalmas.

Bevásárlólista szobafestéshez

Először is nézzük meg, milyen eszközök kellenek a festékhez, mi van ebből otthon, mi nincs.

 • Létra
 • Spakli
 • Glettvas
 • Csiszoló stekli
 • Laposecset – 1 colostól 2 és fél colosig
 • Festőhengerek: kist teddy és nagy teddy, toldószár a mennyezethez, rács
 • Vödrök
 • Maszkoló szalag
 • Rácsos szalag vagy üvegfátyol csík vagy hézagoló szalag
 • Akril és akrilnyomó pisztoly
 • Hősugárzó hűvös idő esetén
 • Festék (a legfontosabb)
 • Penészmentesítő arra az esetre, ha penészes fal, vagy a penész képződést szeretnénk megelőzni.
A festés jó alkalom arra is, hogy a radiátort is víztelenítsük
A festés jó alkalom arra is, hogy a radiátort is víztelenítsük

A legfontosabb kérdések festés előtt. A szakember válaszol

A plafon és a fal nem egyszínű, ezek találkozásánál, hogyan kivitelezhető a festés?
Alkalmazzunk kiragasztást vagy díszítőelem felhelyezést.

Egyrétegű Platinum festékkel valaki úgy festett, hogy először körbelétrázta a szobát, utána festette alul a többit. Másnapra középen ronda csíkok voltak. Hogyan lehet ezt megelőzni?
Falanként haladjunk, nem pedig körbe.

Melyik jobb a fehér vagy színes festék, ha a fal egyenetlen?
Egyik sem, előzd meg súrlófénnyel történő második gletteléssel, azaz lámpázz!

Mire jók az élek, élvédők? Hol használjuk ezeket?
Minden olyan sarokra, ahol sarokhatást akarunk elérni, kisebb görbeséget és hibát ki lehet egyenlíteni vele, ugyanakkor megvédi a leveréstől a falat. Véd, ápol, eltakar.

Milyen maszkoló szalagot érdemes venni?
Attól függ, hogy mit akarunk maszkolni. Többféle méretben, tapadási erősségben és árban választhatunk. Zoli a kevésbé erős tapadásút ajánlja.

A padló takarására műanyag fóliát vagy a kartonpapírt használjunk?
Teljesen mindegy, bár a műanyag fólia jobban fed. De a kettőt együtt is lehet használni. Azonban a létra lábát be kell rongyba csavarni, hogy ne szakítsa föl a fedést.

Mikor használjunk ecsetet, korongecsetet és mikor festő hengert?
Korongecsetet és a lapos ecsetet portalanításra, a poros felület átkenésére használjuk, ezáltal jobb lesz a poros felület tapadása, és egyenletes lesz a festék. A festő hengert pedig magához a festéshez, a színek felfestéséhez használjuk.

Este vagy a festés végén mi legyen az eszközökkel, hogyan kell elmosni, elrakni?
Falfestésre általában vizes alapú festéket használunk. Minden este vízben mossuk tisztára az eszközöket. Ha nem vízbázisú a festék, akkor a használati utasításban megadott oldószert használjuk.

Mi legyen a kapcsolókkal, konnektorokkal?
Körbe kell ragasztani, de az igazi megoldás, ha levesszük a burkolatot. Nagyon vigyázzunk, hogy valaki bele ne nyúljon!

Lyukak a falban, mit tegyünk, ha utána ugyanoda szeretnénk visszaszerelni a leszedett dolgokat a falra?
A csavart a helyén kell hagyni a falban.

Mi legyen a maradék festékkel?
Csavaros üvegbe öntsük át, és a címkére írjuk rá pontosan a festék típusát, színét és az eredeti felhasználás helyét és időpontját. Ha javítani kell, akkor így könnyen megtaláljuk.

Festés után következhet a gyerekszoba berendezése, mely ugyancsak gondos tervezést és a bútorok figyelmes kiválasztását igényli. Ehhez érdemes elolvasni a Gyerekszoba berendezése című cikkünket.

Népszerűek a témában

Egyedi, különleges és utánozhatatlan

Ez is érdekelhet

4K Napelemes megoldás

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

Nemcsak a cserép, hanem a fólia is fontos az ellenálló tetőhöz

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Biztonságos, kényelmes, víztakarékos fürdőkád

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Így takarítsd a fürdőszobát, ha nem csak tökéletes tisztaságot, hanem sokáig hibátlan berendezést szeretnél

A vízszigetelés fontossága - Zárjuk ki otthonunkból a vizet!

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek őszi akciója

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

Falszigetelés saját kezűleg

7 fontos dolog, amit tudnunk kell a hőszigetelésről

Festék újdonságok és falszín trendek - Falfestés színnel, lélekkel

Vizesedő lábazat, elkerülhetetlen felújítás

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Bőr a falon?

Gyerekszobák kreatívan

Bútorátalakítás ötletesen, antikolás technikával

Egyedi, különleges és utánozhatatlan

Gyors és hatékony felújítás a kertben és a teraszon: fa- és fémfelületek festése, megóvása. Milyen festéket válasszunk?

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Régi fürdőkád, jó fürdőkád? Érdemes-e a felújításra időt, pénzt fáradtságot áldozni vagy inkább cseréljük újra?