Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Nem csak babzsák! 7 fontos szempont a startup irodák kialakításához

A hazai startup cégek felfutása kapcsán egyre nagyobb figyelmet kap, hogyan rendezik be ezek a vállalatok az irodáikat. A „startup iroda” fogalommá vált és naponta jelennek meg a sajtóban az elképesztően eredeti ötletekkel kialakított irodák képei. Lássuk csak, mi jellemzi leginkább ezeket a munkatereket, mitől lesz az iroda startup?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A The Showroom iroda szakértője Bogárdi Adrienn összegyűjtötte a legfontosabb tényezőket, melyekre a tervezők figyelnek egy innovatív iroda kialakítása során.

1. A startup-ban pont az a szép, hogy az ismérveiben nem szerepel a „kell” szó. A munkavégzéshez elengedhetetlen feltételeket egy olyan környezetbe adaptáljuk, ami inspiratív, szabadszellemű és lehetőleg alacsony költségvetésű.

2. Fontos, hogy minden esetben a munkakörre szabottan tervezzünk. A jól felszerelt, praktikus, ergonomikus munkaterület munkakörönként eltérő. Hatalmas íróasztalra, ergonómiában 5 csillagos székre és professzionális iratrendezésre/tárolásra van szüksége egy könyvelőnek, de ezek az igények nem igazak pl. egy orvos igazgató irodájára.

Calligaris karosszék

3. Az eklektikus térrendezés kiemelt fontosságú, hiszen azt a célt szolgálja, hogy változatosan inspiráljon a környezet. A bútorok könnyű mobilizálhatóságával naponta megújuló kreatív munkaterületeket tud kialakítani a dolgozói közösség, ezért nem a fix, hanem a kedvenc munkaállomás jellemzi a céget.

Calligaris székek

4. A csapatban történő munkavégzés alapvető sikeressége a közösségi tér. Az egymást támogató munkafázisok megkívánják a dolgozók közötti azonnali interakciót, különösen akkor, ha ezt éppen nem a tárgyalóasztalnál, hanem csocsózás közben tehetik meg.

5. A tervezéskor végig kell gondolni, fontos-e a zajmentesség, a helyiség sötétítése, zárhatósága, stb. A válaszfalrendszerek meghatározása minden esetben funkció kérdése. Amennyiben a szeparációt csak látványban kell erősíteni, a tervezői fantázia végtelen.

Infiniti Design szék

6. Sok esetben előfordul, hogy a nagyszerű ötletek az irodai életen kívülről jönnek és ahhoz, hogy ne kelljen „haza vinni” a munkát, érdemes a munkahelyi környezeten változtatni. Gyakorlatilag minden inspiráló lehet, ami a megszokottól eltér.

Infiniti Design szék

7. Ma már létezik itthon is csapat, mely a koncepció kialakításán és a tervezésen át egészen az egyedi bútorok legyártásáig a teljes folyamatot végigviszi. Ez az úgynevezett Office to Go rendszer. Az iroda kialakításakor érdemes ezt a lehetőséget is megvizsgálni, mert ha profikra bízzuk a teljes projektet, nem kell tervezőkkel, mesteremberekkel, belsőépítészekkel külön-külön tárgyalni és egyeztetni. Ez pedig mindenképpen kifizetődő!