Hirdetés

Régiből régit, avagy hódít a bútorantikolás

Trendi hobbivá lett a „do it yourself”, ismertebb rövid nevén a DIY, azaz a csináld magad, melynek eredménye számos átalakított bútordarab és berendezézi tárgy. Íme a bútor antikolás receptje.

A vállalkozó kedvűek egy blog bejegyzés inspiráló képei, vagy egy youtube videó alapján bátran nekiesnek bármilyen ötletnek vagy saját elképzeléseik alapján próbálnak barkácsolni, újrahasznosítani. Azok, akik kevésbé hisznek a saját ötleteikben, kézügyességükben esetleg előbb egy új technikát szeretnének elsajátítani, különböző kreatív, csoportos workshop-on vehetnek részt. A festett, koptatott, antikolt bútorok szerelmesei, akik nem szeretnének sok pénzt kiadni arra, hogy különleges bútoraik legyenek, szervezett formában tanulhatják meg többek közt egy kisebb bútor antikolását és kárpitozását.

Mit jelent a bútor antikolása?

Az antikolás egy eljárás, amely régies hatást kölcsönöz a felületnek, a végeredmény pedig egy patinás bútordarab.

Bútor antikolás

Természetesen a kárpitos vagy asztalos szakmák titkait a szakmabeliek nem mindig osztják meg a laikusokkal, ezért hobbi bútorfestők, akik a saját útjukat keresték, beleásták magukat a fellelhető szakirodalomba, megtanulták az alapokat, saját bútoraikon kipróbálták, majd elég tapasztalatot gyűjtve megpróbálják átadni a tanultakat az érdeklődőknek. Hobbi szinten, az antikolás különböző módszerek ötvözéséről szól, például a bútor/fa megfelelő előkészítését követően a festés utáni visszacsiszolás vagy csak a festés és antikoló szerek, például a viasz használata.

Bútor antikolás

Antikolás krétafestékkel

A hobbi bútorfestők többek között olyan régi technikákat is használó új festék családot alkalmaznak, amiket a koptatott, festett bútorokat szerető és a DIY iránt igazán érdeklődő kezdők jól tudnak használni: az ún. Krétafesték, mely száradás után olyan matt, mint a kréta, könnyű használni, mert általában semmilyen előkészítést nem igényel a felület, amire használják és lehet bútort, falat, fotel kárpitját vagy függöny anyagát is festeni vele. A technikát, ami szükséges a bútor antikolásához, a bútor dekorálásához, a whitewash (mosott fehér), vagy a shabby chic hatáshoz, célszerű speciális workshopon megtanulni és csak ezt követően elkezdeni a munkát egy számunkra kedves, nagymamától örökölt bútorral.

Shabby chic

A shabby chic stílust kedvelők is szívesen használják otthonaikban a koptatott, festett bútorokat. Ennek a stílusnak az a legfőbb jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott jellegűek vagy csiszolással koptatottak, fehérre festettek. A kurzusokon tanultakkal saját magunknak is elkészíthetjük az ilyen stílusú bútorainkat. Ezek a kisbútorok gyönyörűek, egyediek és újabb próbálkozásra ösztönzik a készítőjüket.
Természetesen a profik által készült bútorokat nem lehet megkerülni, de ezek a szakember által készített új, vagy megjavított régi, aztán saját kézzel felújított bútorok, képkeretek, ládák, stb. egyedi és sajátos hangulatot adnak a lakásunknak.

Bútorantikolás

Szenvedélyesen érdekel a történelem, a kultúra és a design. Tanulmányaim, utazásaim és a különböző kultúrájú emberekkel való kapcsolataim inspirálják a stílusomat és a munkámat. Különösen a skandináv életmód vonzó számomra, szeretem az északi stílus praktikumát, otthonosságát, kreativitását. Azokban az életterekben hiszek, amelyek funkcionálisak és egyedi stílusúak, ugyanakkor tükrözi a hagyományainkat, kultúránk örökségét.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!