Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Régiből régit, avagy hódít a bútorantikolás

Trendi hobbivá lett a „do it yourself”, ismertebb rövid nevén a DIY, azaz a csináld magad, melynek eredménye számos átalakított bútordarab és berendezézi tárgy. Íme a bútor antikolás receptje.

A vállalkozó kedvűek egy blog bejegyzés inspiráló képei, vagy egy youtube videó alapján bátran nekiesnek bármilyen ötletnek vagy saját elképzeléseik alapján próbálnak barkácsolni, újrahasznosítani. Azok, akik kevésbé hisznek a saját ötleteikben, kézügyességükben esetleg előbb egy új technikát szeretnének elsajátítani, különböző kreatív, csoportos workshop-on vehetnek részt. A festett, koptatott, antikolt bútorok szerelmesei, akik nem szeretnének sok pénzt kiadni arra, hogy különleges bútoraik legyenek, szervezett formában tanulhatják meg többek közt egy kisebb bútor antikolását és kárpitozását.

Mit jelent a bútor antikolása?

Az antikolás egy eljárás, amely régies hatást kölcsönöz a felületnek, a végeredmény pedig egy patinás bútordarab.

Bútor antikolás

Természetesen a kárpitos vagy asztalos szakmák titkait a szakmabeliek nem mindig osztják meg a laikusokkal, ezért hobbi bútorfestők, akik a saját útjukat keresték, beleásták magukat a fellelhető szakirodalomba, megtanulták az alapokat, saját bútoraikon kipróbálták, majd elég tapasztalatot gyűjtve megpróbálják átadni a tanultakat az érdeklődőknek. Hobbi szinten, az antikolás különböző módszerek ötvözéséről szól, például a bútor/fa megfelelő előkészítését követően a festés utáni visszacsiszolás vagy csak a festés és antikoló szerek, például a viasz használata.

Bútor antikolás

Antikolás krétafestékkel

A hobbi bútorfestők többek között olyan régi technikákat is használó új festék családot alkalmaznak, amiket a koptatott, festett bútorokat szerető és a DIY iránt igazán érdeklődő kezdők jól tudnak használni: az ún. Krétafesték, mely száradás után olyan matt, mint a kréta, könnyű használni, mert általában semmilyen előkészítést nem igényel a felület, amire használják és lehet bútort, falat, fotel kárpitját vagy függöny anyagát is festeni vele. A technikát, ami szükséges a bútor antikolásához, a bútor dekorálásához, a whitewash (mosott fehér), vagy a shabby chic hatáshoz, célszerű speciális workshopon megtanulni és csak ezt követően elkezdeni a munkát egy számunkra kedves, nagymamától örökölt bútorral.

Shabby chic

A shabby chic stílust kedvelők is szívesen használják otthonaikban a koptatott, festett bútorokat. Ennek a stílusnak az a legfőbb jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott jellegűek vagy csiszolással koptatottak, fehérre festettek. A kurzusokon tanultakkal saját magunknak is elkészíthetjük az ilyen stílusú bútorainkat. Ezek a kisbútorok gyönyörűek, egyediek és újabb próbálkozásra ösztönzik a készítőjüket.
Természetesen a profik által készült bútorokat nem lehet megkerülni, de ezek a szakember által készített új, vagy megjavított régi, aztán saját kézzel felújított bútorok, képkeretek, ládák, stb. egyedi és sajátos hangulatot adnak a lakásunknak.

Bútorantikolás

Szenvedélyesen érdekel a történelem, a kultúra és a design. Tanulmányaim, utazásaim és a különböző kultúrájú emberekkel való kapcsolataim inspirálják a stílusomat és a munkámat. Különösen a skandináv életmód vonzó számomra, szeretem az északi stílus praktikumát, otthonosságát, kreativitását. Azokban az életterekben hiszek, amelyek funkcionálisak és egyedi stílusúak, ugyanakkor tükrözi a hagyományainkat, kultúránk örökségét.
Kapcsolódó cikkek

Kamra kisokos

Kamra, spájz, éléstár, éléskamra régen minden ház elhagyhatatlan kicsi helyisége, ma viszont szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van az otthonában. Ahol kényelmesen, szép rendben tárolhatóak a család finomságai.

A színek hatása otthonunkban. Így válasszunk falszínt

Nem is gondolnánk, hogy környezetünk színei mekkora hatással vannak ránk, milyen reakciókat váltanak ki belőlünk. Pedig a falak színének kiválasztásakor jól jöhetnek ezek az információk, hiszen könnyebben döntünk, ha tudjuk, hogy az egyes színek milyen hangulatot tükröznek.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!

Bútor vásárlás átgondoltan – Tömör fa vagy laminált bútort válasszunk?

Bútoraink manapság változatos anyagokból készülnek, de aki ragaszkodik a minőségi, időtálló darabokhoz, továbbra is a tömör fa bútorok mellett dönt.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Magas minőségű bútorok, egyénre szabható dizájn

Lehet egy bútor egyszerre modern, mégis tradicionális formavilágú, magas minőségű és kényelmes? Olyan, amelynek elkészültekor a vevő szabadon engedheti fantáziáját, és amelynek megvásárlásával hátrányos helyzetű embereken segít? A MobilaDalin bútorai ilyenek - nézzen velünk körbe a romániai cég kínálatában!

3 szempont bútorválasztáshoz – a szakértő tanácsaival

Bútort - optimális esetben – hosszú évekre, gyakran évtizedekre vásárolunk. Előfordulhat azonban, hogy a terveinket felülírják olyan bosszantó dolgok, mint a bútor idő előtt tönkremenetele, vagy használat közben derül ki, hogy kényelmetlen, nem praktikus. Csupa olyan tényező, melyeket nem láthattunk előre. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a kiszemelt bútordarab valóban tartós lesz-e? Milyen tulajdonságokra figyeljünk még mielőtt a vásárlás mellett döntünk? Az eligazodást a Lamello szakembere segíti tanácsaival.

Önnek ajánljuk