Régiből régit, avagy hódít a bútorantikolás

Trendi hobbivá lett a „do it yourself”, ismertebb rövid nevén a DIY, azaz a csináld magad, melynek eredménye számos átalakított bútordarab és berendezézi tárgy. Íme a bútor antikolás receptje.

A vállalkozó kedvűek egy blog bejegyzés inspiráló képei, vagy egy youtube videó alapján bátran nekiesnek bármilyen ötletnek vagy saját elképzeléseik alapján próbálnak barkácsolni, újrahasznosítani. Azok, akik kevésbé hisznek a saját ötleteikben, kézügyességükben esetleg előbb egy új technikát szeretnének elsajátítani, különböző kreatív, csoportos workshop-on vehetnek részt. A festett, koptatott, antikolt bútorok szerelmesei, akik nem szeretnének sok pénzt kiadni arra, hogy különleges bútoraik legyenek, szervezett formában tanulhatják meg többek közt egy kisebb bútor antikolását és kárpitozását.

Mit jelent a bútor antikolása?

Az antikolás egy eljárás, amely régies hatást kölcsönöz a felületnek, a végeredmény pedig egy patinás bútordarab.

Bútor antikolás

Természetesen a kárpitos vagy asztalos szakmák titkait a szakmabeliek nem mindig osztják meg a laikusokkal, ezért hobbi bútorfestők, akik a saját útjukat keresték, beleásták magukat a fellelhető szakirodalomba, megtanulták az alapokat, saját bútoraikon kipróbálták, majd elég tapasztalatot gyűjtve megpróbálják átadni a tanultakat az érdeklődőknek. Hobbi szinten, az antikolás különböző módszerek ötvözéséről szól, például a bútor/fa megfelelő előkészítését követően a festés utáni visszacsiszolás vagy csak a festés és antikoló szerek, például a viasz használata.

Bútor antikolás

Antikolás krétafestékkel

A hobbi bútorfestők többek között olyan régi technikákat is használó új festék családot alkalmaznak, amiket a koptatott, festett bútorokat szerető és a DIY iránt igazán érdeklődő kezdők jól tudnak használni: az ún. Krétafesték, mely száradás után olyan matt, mint a kréta, könnyű használni, mert általában semmilyen előkészítést nem igényel a felület, amire használják és lehet bútort, falat, fotel kárpitját vagy függöny anyagát is festeni vele. A technikát, ami szükséges a bútor antikolásához, a bútor dekorálásához, a whitewash (mosott fehér), vagy a shabby chic hatáshoz, célszerű speciális workshopon megtanulni és csak ezt követően elkezdeni a munkát egy számunkra kedves, nagymamától örökölt bútorral.

Shabby chic

A shabby chic stílust kedvelők is szívesen használják otthonaikban a koptatott, festett bútorokat. Ennek a stílusnak az a legfőbb jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott jellegűek vagy csiszolással koptatottak, fehérre festettek. A kurzusokon tanultakkal saját magunknak is elkészíthetjük az ilyen stílusú bútorainkat. Ezek a kisbútorok gyönyörűek, egyediek és újabb próbálkozásra ösztönzik a készítőjüket.
Természetesen a profik által készült bútorokat nem lehet megkerülni, de ezek a szakember által készített új, vagy megjavított régi, aztán saját kézzel felújított bútorok, képkeretek, ládák, stb. egyedi és sajátos hangulatot adnak a lakásunknak.

Bútorantikolás

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Pfiffer Bútor – Örök érték

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

L’azour Home, ha a szépség nem elég

REHAU FLIPDOOR, a tárolás művészete

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Vásárlási listák
További vásárlási listák