Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

Ha a gyermekeink biztonságáról és kényelméről van szó, általában nem sokalljuk az erőfeszítést vagy a költségeket. Amikor az ő szobájukat alakítjuk ki vagy újítjuk fel, sokat tehetünk ezekért a megfelelő ablakválasztással. A szakértő összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni ez esetben.

A szigetelés a nyugalom záloga

A pihentető alvás elengedhetetlen a kiskorúak megfelelő fejlődéshez. Ehhez sokat tehet hozzá a jó ablak, hiszen kizárja a zajokat, és a hőmérsékletet is segít egyenletesen tartani. Így nagyobb a valószínűsége, hogy csemeténknek zavartalan alvásban van része egész éjjel, és hajnalban sem kel fel a kukásautóra vagy a füvet nyíró szomszédra. Ez a szülők pihenéséhez sem utolsó szempont.

A Deceuninck Elegant ablakprofilok akár 70 milliméteres üvegezéssel is elérhetők. A zajvédelem javítása érdekében pedig speciális hangszigetelő üvegezéssel is kérhetők. Ez még a nagyon forgalmas területeken is képes kizárni az autók zaját még akkor is, ha az épület viszonylag közel helyezkedik el az úthoz” – magyarázza Búcsi János, a PVC ablakprofilokat gyártó Deceuninck vállalat termékmenedzsere.

Deceuninck ablak

Hanggátlás, hőszigetelés

A hanggátlás mellett érdemes figyelmet szentelni a hőszigetelésnek is, és eszerint kiválasztani a megfelelő nyílászárót. A szakértők megfigyelései szerint a gyerekek 19-20 fokban alszanak a legjobban. Akár túl meleg, akár túl hűvös a szoba, az álomba szenderülés is nehezebb, és könnyebben felriadnak, nyűgösebbek lesznek napközben is. Ezért elengedhetetlen az ideális hőfok beállítása és fenntartása egész éjjel, amiben jelentős szerepet játszik a szigetelés.

Jó hír, hogy az 50 különféle dekorfóliával választható Elegant ablakprofilok olyan jól szigetelő konstrukcióban is kaphatók, ami akár a passzív házakkal szemben támasztott elvárásoknak is megfelel. Így tehát akkor sem kell kompromisszumot kötnünk, ha kiemelkedően jó szigetelésre vágyunk, és valamilyen extravagáns, különlegesebb színű ablakkeretet szeretnénk.

A háló jó társ

Ma már nem nagyon akad olyan ablak, melyre ne lehetne szúnyoghálót kérni. Ez a plusz befektetés különösen megéri, ha a gyerekszobáról van szó. Mind tudjuk, mennyire idegesítő, amikor egy szúnyog zümmögése miatt nem tudunk elaludni, a csípéssel járó kellemetlenségekről már nem is beszélve. Felnőttként is nehezen álljuk meg, hogy ne vakarjuk el a csípéseket, a gyerekeknek pedig az önkontrolljuk is kisebb, a bőrük pedig érzékenyebb. Bár egyesek azt tartják, ha levendulát ültetünk az ablakba, az is távol tartja a zavaró rovarokat, de az igazán betonbiztos védekezést a fizikai akadály jelenti. Ezért a szúnyoghálón nem igazán éri meg spórolni, hacsak nincs rá valami különös indokunk.

Könnyen tisztítható felületek

A gyerekszoba egy varázslatos birodalom, ahol mindenféle csodálatos dolgok történnek. Egyszer kalózhajó ez a tér, másszor erőd, és elég gyakran műterem, ahol különböző remekművek, például szobrok, rajzok vagy festmények készülnek. A csodavilágban sajnos bármi megeshet a kellékekkel, akár kisebb nagyobb balesetek is. Ezért bútort és burkolatot is úgy célszerű választani a gyerekszobába, hogy könnyű legyen tisztítani és szárítani, ha valami miatt összekoszolódna. Ez természetesen érvényes az ablaküvegre és a keretre is, szerencsére a műanyag ablakok elég könnyen tisztíthatók. Így nyugodt szívvel díszíthetjük is ezeket a felületeket, ha egy ünnepet, például a karácsonyt, húsvétot vagy esetleg a Halloween-t valami különleges dekorációval szeretnénk várni a családban.

Deceuninck ablak

Biztonságban a legfőbb érték

Ha földszinten található a gyerekszoba, akkor azt is tanácsos fontolóra venni a maximális védelem érdekében, hogy betörésbiztos nyílászárót válasszunk. Az Elegant ablakok például elérhetők különleges biztonsági vasalattal is, mely fokozottan ellenáll a betörési kísérleteknek. Az ilyen megoldások a legtöbb esetben elriasztják a potenciális betörőket, akik inkább könnyebb préda, vagyis egyszerűbben feltörhető ablak vagy ajtó után néznek.

A „se ki, se be” alapon arról is célszerű gondoskodni, hogy a kisebb gyerekek ne tudják játékból kinyitni az ablakot. Ehhez már néhány ezer forintért kaphatók olyan biztonsági zárak, melyek egyszerűen felszerelhetők, és zárolják a kilincset a kívánt pozícióban.

Hol legyen az ablak?

Ha még a tervezés fázisában vagyunk, akkor adott esetben arról is dönthetünk, pontosan hol helyezkedjen el az ablak. A legtöbb esetben már inkább a berendezést igazítjuk az adottságokhoz. Azt mindenképpen érdemes végiggondolni, hol lesz az ágy, illetve az íróasztal az ablakhoz képest. Sok szülőt ugyanis nyugtalanít, ha a csemetéje közvetlenül a nyitott ablak mellett alszik. Az íróasztal pozíciója pedig azért fontos, mert az rendkívül zavaró, ha tanulásnál, írásnál vagy rajzolásnál árnyékol magának a gyerek. Ezért kifejezetten kerülendő, hogy a lurkó a fénynek háttal üljön. Az a legjobb, ha az asztal közvetlenül az ablak alatt van, és szemből érkezik a világosság a felületre. Ha pedig oldalról érkezik a fény, akkor vegyük figyelembe, melyik az író kéz, hogy elkerüljük az árnyékolást.

Forrás: Deceuninck

Népszerűek a témában

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Ablaktrend: látni vagy nem látszani

Megnéztem, kipróbáltam, megértettem – GABO ablakok testközelből: így készülnek a prémium minőségű nyílászárók

Ez is érdekelhet

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Napfényes penthouse lakás – Fókuszban a különleges beltéri ajtó

Mit tudnak a legmodernebb bejárati ajtók? Új motívumok és bővített felhasználási terület

Összekötve a természettel - Prémium nyílászáró megoldások

Megtervezhetjük garázskapunkat – most azt is megmutatjuk, hogyan!

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

Ki mondta, hogy egy garázskapu nem lehet trendi?

Megnéztem, kipróbáltam, megértettem – GABO ablakok testközelből: így készülnek a prémium minőségű nyílászárók

A nyílászáró-beépítés aranyszabályai

Felújítási támogatás bejárati ajtóra és garázskapura – Ne maradjunk le róla!

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Hazai építőanyag gyártók 2022 őszén: extrém gyártási költségszintek és energiahatékonyság felé forduló kereslet a fékeződő piacon