Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

A divat kiszámíthatatlan és már-már követhetetlen. Éppen ezért, ha otthonunk berendezésekor hosszú távra tervezünk és sokáig szeretnénk harmonikus és igazán élhető környezetben tölteni mindennapjainkat, inkább a tartós minőséget és jól bevált formákat ígérő bútorokat érdemes előnyben részesítenünk. Ugyanez vonatkozik a színekre és az anyagokra is. Röviden: az örökzöld az új trend.

Használhatóság és kényelem – ezek állnak a fókuszban és nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy ez határozza meg az előttünk álló évtizedet is.

“Zöld” gondolat a lakberendezésben is

A fenntarthatóság és a környezettudatosság szinte már az unalomig hajtogatott fogalmak, de ismerve a környezeti problémákat, nem hagyhatók figyelmen kívül. Szerencsére a bútorgyártók és forgalmazók is egyre gyakrabban figyelnek erre. Érdemes tudatos vásárlónak lennünk és rákérdeznünk, hogy miből és hogyan készül a kinézett termék, az ülő- vagy tárolóbútor, de az sem mingyegy, hogy miként jut el hozzánk. Ezzel a lendülettel rá is fordulhatunk az időtállóság kérdésére. Bizony, pár évente bútort cserélni nem trendi! Egyre inkább a tartósabb, de egyúttal jó variálható és minőségi darabokat szeretnénk látni otthonunkban.

Moduláris bútorok
Moduláris bútorok
 • A moduláris bútorok időtállók. A velük berendezett terek helytakarékosak, kis területen is a teljesség élményét nyújtják, igény és funkció szerint módosíthatók, bővíthetők. Ez különösen hasznos akkor, ha a család növekszik, illetve az életkorral az igényeink is változnak.
 • A levehető huzatos bútorok könnyen tisztíthatók és könnyen megújíthatók.
 • A fenntarthatósági szempontokra figyelve az organikus anyagokból (FSC tanusítvánnyal rendelkező fa, gyapjú, kő) és az újrahasznosított, illetve könnyen megújuló alapanyagokból készült bútorok jelentik a legjobb választást.
Moduláris bútorok
 • Legalább ilyen fontos a környezettudatos anyagok használata, például a bambusz vagy az újrahasznosított fa. Ezek gyakori alapanyagok a bútorgyártásban és egyre hangsúlyosabb a különböző klasszikus és tartós ökotextilek használata is: vászon, juta, szőtt rattan vagy gyapjú.

Nem csak a gondolat, a szín is lehet zöld. Ez a legkevésbé megterhelő a szemnek, ezért annyira megnyugtató. A zöld felületek pihentetik a fáradt szemet és felfrissítik az elmét, egyensúlyt teremtenek. Elősegíti a koncentrációt, ezért tökéletes pl. egy inspiráló munkasarokhoz a hálószobában. A természetes színek és azok az organikus formák, melyek a természetben is megtalálhatók, csökkentik a stresszt, növelik a termelékenységet és a kreativitást, boldogabbá tesznek. Ilyenek lehetnek a dzsungel ihlette árnyalatok, valamint az olíva és a mohazöld, kombinálva a természetes fa tónusaival, a kővel, a bambusz, a rattan, a szárított fű, valamint virág- és levélmotívumokkal.

Élet kint és bent – kerti nappali

A természetes és a szó szoros értelmében élettel teli belső terek korábban sem mentek ritkaság számba, de az elmúlt 1-2 évben új lendületet vett a növények otthoni, dekorációs célú felhasználása.

Moduláris bútorok

Ez nem csak azt jelenti, hogy a nappalinkat a szabadba, a teraszra telepítettük, hanem a természetet is az otthonukba vittük. Ennek egyik következménye, hogy a kényelmes, a nappaliban megszokott minőségű és megjelenésű, de az időjárás viszontagságait is jól tűrő kanapék és fotelek megjelentek a kertben, vagy az erkélyen, illetve a zöld környezetet megidéző, változatos növényvilág visszaköszön a lakásunk falai között.

 • Fénykorát éli a télikert. Ahol erre nincs elegendő hely, ott kis méretű üvegházak foglalják el a nappali egy benapozottabb részét, illetve tartósnak tűnik a viragos, indás mintájú tapéták, fonott bútorok trendje.

Szögletes helyett lekerekített formák

Korábban, a minimál stílus hódításával érezhetően háttérbe szorultak a gömbölyded formák. Úgy tűnik, ettől lassan búcsút veszünk és előre törnek az íves darabok. Az ok egyszerű: a szabályozottságot sugalló szögletes alakzatok helyett a szabadság, a természetesség érzetét keltik az íves, görbülő vonalak. Kerek asztalok, henger alakú lábak, duci puffok, bumfordi fotelek és kanapék kelletik láthatók egyre gyakrabban az üzletekben és remélhetőleg az otthonokban is. A kényelem a legfontosabb – sugallják a bútorok és az organikus sziluettekben bővelkedő kiegészítők is.

Lekerekített formák
Lekerekített formák

Otthonunk az irodánk is

A kényszerből irodává transzformált étkező és az ölben egyensúlyozott laptop már a múlté. Szinte biztos, hogy a home office nem csak velünk marad, hanem tovább alkalmazkodik az igényeinkhez.

Home office

Tágas és kényelmes, jól variálható, fiókos íróasztalok és fiókos szekrények váltják az eddigi szükségmegoldásokat. Ezek jótékonyan elrejtik a munkához nélkülözhetetlen felszereléseket, technikai berendezéseket, vezetékeket. Egy ilyen mikro-irodában csak két lépést kell tennünk és a görgős székből egyből belehuppanhatunk a puffba, vagy egy kanapéba.

Home office

Így rendezzük be otthoni irodánkat:

 • A munkaterület legyen a lakás egy csendesebb részén. Ha nincsen rá külön szobánk, egy összecsukható íróasztal is megteszi a nappaliban.
 • Minden olyan tárgy és bútor legyen kéznél, melyre a hatékony munkavégzéshez szükség van, de nem kelti a zsúfoltság érzetét.
 • A rendezettséget a megfelelő tároló segíti. Olyanokat érdemes választani, melyek dekorációként is szolgálhatnak.
 • Válasszunk megnyugató színeket: kéket, zöldet és természetes tónusokat. Kerüljük a túlságosan élénk, energizáló árnyalatokat!

Sokoldalúság és jól variálhatóság

Ez a vezérgondolat nem csak a bútorokra, hanem otthonunk helyiségeire is vontkozik. Az egyféleképpen használt berendezés és tér a múlté. Könnyen mozgatható fotelek, kisebb méretű ülőbútorok, az alapfunkciójukon túl tárolásra is alkalmas modellek, emelhető, fordítható, lehajtható darabok jellemzik a következő időszakot.

Ágyazható kanapé
 • Az ágyazható kanapék minden napszakban jól használhatók, a vendégszobában alapdarabok, egy minilakás egyetlen szobájában pedig nélkülözhetetlenek.
 • Több funkció, egy design egy bútorban. Az életterek maximális kihasználásához egyre inkább nélkülözhetetlenek az okosbútorok, melyek általában kettő vagy több funkcióval is rendelkeznek. Így nem kell kompromisszumot kötni se a kényelem, se a funkcionalitás terén.
Több funkció egy bútorban

Bohém lakberendezés – városi nomád stílus

Keleti jegyek, egy kis eklektika, rojtok, süppedő szőnyekeg, pihe-puha párnák - ez a bohó lakberendezés néhány fontos eleme. Ehhez a stílushoz illik a dekoráció, a kézműves tárgyak, bútorok. Az utazásból hozott emlékek, egy-egy antik darab meghatározó lehet ebben.

Bohém stílus

Ami a színeket illeti, leginkább a zöld, a bézs, a khaki, a törtfehér, krém, valamint az anyagok – a fa és a rattan – hangsúlyos jelenléte meghatározók. A kertet is szimbolizáló zöldbe a stílus kedvelői amúgy is szívesen mennek ki.

Bohém stílus
 • A teraszt lámpásokkal, gyertyákkal, függőszékekkel rattanbútorokkal, vintage-darabokkal tehetjük hangulatossá.
 • Ez a stílus örök, egy-egy eleme még a teljesen más irányt követő belsőkben is megjelenik. A rusztikus térben például nagyon jól mutat a bohém hatás, de a skandináv stílust követő lakásban is megtalálhatjuk a helyét például egy-egy bohó kiegészítőnek.

Zen jelleg

A zenből a mai, modern lakberendezésben leginkább a természethez való visszatérés igénye és az egyszerűség jelenik meg. Az ilyen terek alaphangulatát a világos fa, a tiszta vonalak és lebegő felületek, valamint a természet által ihletett dekorációk, például zöld növények adják.

A zen terekben a nyugalom és az egyszerűség jelenik meg a bútorokban, a helyiségek elrendezésében, az anyagok használatában. Az anyag-, és színhasználatot egyaránt a visszafogottság jellemzi. Legfeljebb egy-két anyag, vagy szín variációja jelenik meg a térben, bár a színek esetében a kontraszt meglehetősen gyakori.

Zen

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a zen a stresszes világunkhoz van szabva. Van valami a zen alapelvek szerint kialakított otthonok egyszerűségében és nyugalmában, amitől fellélegzünk.

Föld színek, de komorság nélkül

A homoktól a törtfehéren át a bézsig és a világos földszínekig a semleges árnyalatok a legnépszerűbbek. A lágy, természetes tónusok harmonikussá teszik a tereket és időtlenül szépek. Világosabbnak, nagyobbnak mutatják a helyiségeket és könnyen kombinálhatók. A fekete, mint díszítés, vagy a vonalakat kiemelő elem, ugyancsak előtérbe kerül. Ezek a fekete kontúrok a bútorokon, vagy egy-egy meghatározó, sötét tárgy, például egy lámpa, a sötét szín által jobban kiemelkedik a környezetéből, változatosabbá teszi az enteriőrt. A fekete nem csak színezéssel, hanem magának az anyagnak a jellegével, például egy kovácsolt vassal is megjelenhet.

Föld színek
Föld színek

Természesen az élénk színekről sem kell lemondanunk, de ezek kisebb felületen, inkább kiegészítőkön, textileken jelennek meg.

Föld színek
Népszerűek a témában

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát

Gőzzel takarítani? A gőztisztítók megmutatják, hogyan lehet

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Minden olasz burkolatra 10% kedvezmény

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Hörmann fa beltéri ajtók

Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

A Terrán TetőKalkulátorával egyedi, gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást készíthet!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

RAVAK Espirit csaptelepek - Természetes és időtálló szépség a haszonelvű formatervezés jegyében.

Kingfire S3 - az okos kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

Feketét a fürdőszobába? Igen! – Így használjuk a fekete szanitereket, csaptelepeket és kiegészítőket

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról