Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Készítsen egyedi gyümölcstálalót vállfákból

Tálalja vitaminkészletét igazán szokatlan módon – vállfákon! Lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan készíthet egyedi és formatervezett gyümölcskínálót. Ahogy a régi mondás is szól: a szemünkkel is eszünk.

Egyedi gyümölcstálaló vállfákból

Szükséges eszközök:

 • PST 700 E Szúrófűrész
 • PSM 80 a Csiszolók
 • PFS 65 Festékszóró rendszer
 • PSB 650 RE Fúrógép
 • Satu, szorítók, két kis szorító
 • Puha ceruza, filctoll, vonalzó
 • Takarófólia vagy régi újságok
 • Menetes szár, 235 mm hosszú, 8 mm széles
 • Alumínium cső, amiből a távtartók készülnek
 • 10 mm-es fafúró központosító csúccsal
 • 1200 × 30 × 40 mm-es párnafák vagy bakok
 • Szájvédő álarc, védőszemüveg és védőkesztyű
 • Csiszolópapír 240-es, 220-as, 180-as és 150-es szemcsézettel
 • Fából készült nyolc darab vállfa -  megveheti készen, vagy egy vállfát mintának használva, kivághatja MDF lapból

 

1. lépés - A sablon elkészítése, és a vállfák előkészítése

Vásároljon nyolc fából készült vállfát és csavarja ki belőlük a kampót – máris készen vannak a gyümölcskínáló bordái.
Ha maga szeretné kivágni a sablonokat, szerezzen be egy 8 mm átmérőjű MDF lapot. Vigye fel a sablont a munkalapra pontosan egymás fölé beállítva. Szükség esetén segítségére lehetnek a rajz méretadatai.

A vállfa bordák és a furatok kivágása

Minden egyes vállfán, illetve ha MDF lapból vágja ki formákat, akkor minden bordán jelölje be ceruza és vonalzó segítségével a két furat helyzetét, amelyeken később majd a menetes szárat fogja keresztülvezetni. A furatok elkészítéshez használja a fúrógépet a 10 mm-es fafúró fejjel.  Amennyiben MDF lapból vágja ki a vállfa formákat, a bordák kivágásához legjobb, ha egy szúrófűrészt használ, olyan fűrészlappal, amely íves vágáshoz való. Mielőtt elkezdi a bordák kivágását, a munkalapot rögzítse csavarszorítókkal a munkaasztalhoz.

A vállfa bordák és a furatok kivágása       A vállfa bordák és a furatok kivágása

A vállfák csiszolása és felület-kezelése

Először kerekítse le az összes MDF lapból kivágott vállfa-borda széleit 150-es csiszolópapírral, majd az éleket csiszolja át és finomítsa a csiszológép és a 240-es csiszolópapír segítségével. Ezt követően henger vagy szórópisztoly használatával alapozza le az alapozó anyaggal a bordákat. Úgy tudja egyenletesen felhordani az alapozó anyagot a fafelületre, ha a szórópisztollyal keresztirányban dolgozik.

A vállfák csiszolása és felület-kezelése      A vállfák csiszolása és felület-kezelése

A vállfák festése

Állítsa be a festékszóró fúvókáján a sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget.  Tesztelje próbalapon a helyes beállítást. A tesztelést követően a festéket egyenletes, párhuzamosan futó sávokban szórja fel. Az elkészült darabokat óvatosan tegye félre addig, amíg a felületük teljesen megszárad.

2. lépés - A távtartók és a menetes szár méretre vágása

Vegye elő az alumínium csövet, és jelöljön be rajta ceruzával 14 darab 20-20 milliméter hosszúságú szakaszt. Fogja be a csövet a satuba és pontosan derékszögben vágja le a szakaszokat. Ezek a szakaszok lesznek a távtartók. Ahhoz, hogy később ne keletkezzen a menetes szárak végein kevéssé esztétikus túlnyúlás, vagy a szárak ne sikerüljenek túl rövidre és emiatt az anyák nem kapnak rá, a 235 mm-rel bőséges méretet adtunk meg a nyers munkadarabok hosszára.

A távtartók és a menetes szár méretre vágása      A távtartók és a menetes szár méretre vágása

A pontos hosszméretet az összeépítés során Ön határozhatja meg: csavarjon fel egy-egy anyát a nyers munkadarabok egyik végére. Dugjon fel rá felváltva egy-egy bordát és távtartót. Az utolsó borda után csavarja fel a maradék anyákat. Jelölje be egy hegyes filctollal közvetlenül az anyák mögött a menetes szárak helyes hosszát. Ezután az egészet ismét szétszerelheti és a szárakat a satuban rövidebbre vághatja.

3. lépés - A gyümölcstartó összeszerelése

A menetes szár egyik végére tegyen egy anyacsavart és egy alátétet. Rögtön ezután helyezzen fel egy vállfát, majd egy távtartót a menetes szárra. Ezt követően egy újabb vállfát és egy távtartót, és ezt addig folytassa tovább, amíg minden vállfát és távtartót fel nem helyezett a szárra. A szár végére tegyen megint egy alátétet, amit rögzítsen anyacsavarral. Ezt követően semmi más feladata nincsen, csak az, hogy az új, egyedi tartó kosarat megtöltse finom, friss gyümölcsökkel.

A gyümölcstartó összeszerelése      A gyümölcstartó összeszerelése

Kapcsolódó cikkek

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és eszköz áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

Hogyan használjuk az ultraviolát az otthonunkban?

Már mindenki tudja a hírt, hogy a design, a divat és képzőművészet idei meghatározó színe az ultraviola lett. A 2018-as szín egy kékalapú lila, mely “magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját” – mondta róla a Pantone ügyvezetője, Leatrice Eiseman. De lássuk csak, hogyan illeszthető be ez az árnyalat otthonainkba?

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Természet ihlette kerámiák

A számos önálló kiállítással és köztéri alkotással is büszkélkedő keramikus hölgy éveken át a nagyhírű Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze volt, most pedig saját „gyermekének” útjait egyengeti. Meixner Etelka összetéveszthetetlen stílusban alkot. A magyar kerámiaműhelyben készülő alkotásokon életre kel a természet.

Kaméleon módjára változó bútorok

A régi bútorok átalakításával azok stílusa is megváltozik. Az újraformált darabokat azok értékelik igazán, akik a lakberendezés terén is bátran kilépnek komfortzónájukból.

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.

Konyhai páraelszívók típusai – Milyet válasszunk?

Azt gondoljuk, hogy mindent tudunk a páraelszívókról, hiszen elég gyakran találkozunk ilyen berendezésekkel ismerőseink konyhájában, vagy az üzletek kínálatában. Mielőtt azonban az új konyhabútorunkhoz beszereznénk egyet, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen páraelszívók léteznek és számunkra melyik lenne az ideális.

Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

Önnek ajánljuk