Készítsen egyedi gyümölcstálalót vállfákból

Tálalja vitaminkészletét igazán szokatlan módon – vállfákon! Lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan készíthet egyedi és formatervezett gyümölcskínálót. Ahogy a régi mondás is szól: a szemünkkel is eszünk.

Egyedi gyümölcstálaló vállfákból

Szükséges eszközök:

 • PST 700 E Szúrófűrész
 • PSM 80 a Csiszolók
 • PFS 65 Festékszóró rendszer
 • PSB 650 RE Fúrógép
 • Satu, szorítók, két kis szorító
 • Puha ceruza, filctoll, vonalzó
 • Takarófólia vagy régi újságok
 • Menetes szár, 235 mm hosszú, 8 mm széles
 • Alumínium cső, amiből a távtartók készülnek
 • 10 mm-es fafúró központosító csúccsal
 • 1200 × 30 × 40 mm-es párnafák vagy bakok
 • Szájvédő álarc, védőszemüveg és védőkesztyű
 • Csiszolópapír 240-es, 220-as, 180-as és 150-es szemcsézettel
 • Fából készült nyolc darab vállfa -  megveheti készen, vagy egy vállfát mintának használva, kivághatja MDF lapból

 

1. lépés - A sablon elkészítése, és a vállfák előkészítése

Vásároljon nyolc fából készült vállfát és csavarja ki belőlük a kampót – máris készen vannak a gyümölcskínáló bordái.
Ha maga szeretné kivágni a sablonokat, szerezzen be egy 8 mm átmérőjű MDF lapot. Vigye fel a sablont a munkalapra pontosan egymás fölé beállítva. Szükség esetén segítségére lehetnek a rajz méretadatai.

A vállfa bordák és a furatok kivágása

Minden egyes vállfán, illetve ha MDF lapból vágja ki formákat, akkor minden bordán jelölje be ceruza és vonalzó segítségével a két furat helyzetét, amelyeken később majd a menetes szárat fogja keresztülvezetni. A furatok elkészítéshez használja a fúrógépet a 10 mm-es fafúró fejjel.  Amennyiben MDF lapból vágja ki a vállfa formákat, a bordák kivágásához legjobb, ha egy szúrófűrészt használ, olyan fűrészlappal, amely íves vágáshoz való. Mielőtt elkezdi a bordák kivágását, a munkalapot rögzítse csavarszorítókkal a munkaasztalhoz.

A vállfa bordák és a furatok kivágása       A vállfa bordák és a furatok kivágása

A vállfák csiszolása és felület-kezelése

Először kerekítse le az összes MDF lapból kivágott vállfa-borda széleit 150-es csiszolópapírral, majd az éleket csiszolja át és finomítsa a csiszológép és a 240-es csiszolópapír segítségével. Ezt követően henger vagy szórópisztoly használatával alapozza le az alapozó anyaggal a bordákat. Úgy tudja egyenletesen felhordani az alapozó anyagot a fafelületre, ha a szórópisztollyal keresztirányban dolgozik.

A vállfák csiszolása és felület-kezelése      A vállfák csiszolása és felület-kezelése

A vállfák festése

Állítsa be a festékszóró fúvókáján a sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget.  Tesztelje próbalapon a helyes beállítást. A tesztelést követően a festéket egyenletes, párhuzamosan futó sávokban szórja fel. Az elkészült darabokat óvatosan tegye félre addig, amíg a felületük teljesen megszárad.

2. lépés - A távtartók és a menetes szár méretre vágása

Vegye elő az alumínium csövet, és jelöljön be rajta ceruzával 14 darab 20-20 milliméter hosszúságú szakaszt. Fogja be a csövet a satuba és pontosan derékszögben vágja le a szakaszokat. Ezek a szakaszok lesznek a távtartók. Ahhoz, hogy később ne keletkezzen a menetes szárak végein kevéssé esztétikus túlnyúlás, vagy a szárak ne sikerüljenek túl rövidre és emiatt az anyák nem kapnak rá, a 235 mm-rel bőséges méretet adtunk meg a nyers munkadarabok hosszára.

A távtartók és a menetes szár méretre vágása      A távtartók és a menetes szár méretre vágása

A pontos hosszméretet az összeépítés során Ön határozhatja meg: csavarjon fel egy-egy anyát a nyers munkadarabok egyik végére. Dugjon fel rá felváltva egy-egy bordát és távtartót. Az utolsó borda után csavarja fel a maradék anyákat. Jelölje be egy hegyes filctollal közvetlenül az anyák mögött a menetes szárak helyes hosszát. Ezután az egészet ismét szétszerelheti és a szárakat a satuban rövidebbre vághatja.

3. lépés - A gyümölcstartó összeszerelése

A menetes szár egyik végére tegyen egy anyacsavart és egy alátétet. Rögtön ezután helyezzen fel egy vállfát, majd egy távtartót a menetes szárra. Ezt követően egy újabb vállfát és egy távtartót, és ezt addig folytassa tovább, amíg minden vállfát és távtartót fel nem helyezett a szárra. A szár végére tegyen megint egy alátétet, amit rögzítsen anyacsavarral. Ezt követően semmi más feladata nincsen, csak az, hogy az új, egyedi tartó kosarat megtöltse finom, friss gyümölcsökkel.

A gyümölcstartó összeszerelése      A gyümölcstartó összeszerelése

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Tartós és esztétikus gránit mosogatók a FERRO-tól - 15 év garanciával!

A gránit a Földön leggyakrabban előforduló magmás kőzet, amit már az őskorban is használtak építőkővé formálva. Neve a latin granum szóból ered, ami magyarul szemcsét jelent, és éppen ebben az állapotában feldolgozva lehet egyszerre hasznos és esztétikus is a háztartásunk számára, mégpedig a konyhánkban, a FERRO gránit mosogatói által.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Ha felmerül a kérdés, hogy „milyen csaptelepet válasszunk?”, az első megoldási javaslatok között biztosan ott lesz a Grohe. Ez nem csoda, hiszen a német gyártó termékei Magyarországon is régóta jól ismertek.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Konyhatervezés A-tól Z-ig

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.