Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Az eredetileg 170 négyzetméter alapterületű, három hatalmas szobával, hallal rendelkező polgári lakás tulajdonosa úgy döntött, hogy a rövidtávú kiadás céljainak megfelelőre alakíttatja az egykori otthont. Ezt öt különálló, mindennel felszerelt apartman formájában gondolta megvalósítani, ennek megtervezéséhez, berendezéséhez kereste fel Fogarasi Dianna enteriőrtervezőt.

Az ablakok és a főfalak elhelyezkedése miatt első pillantásra inkább 4 apartman tűnt megvalósíthatónak, ám hála az átgondolt tervezésnek, sikerült mindent a megbízó kívánságai szerint teljesíteni. Ennek azonban az ára, az egyes lakások meglehetősen szokatlan alaprajza lett. Ugyancsak a megbízó hangsúlyos kérése volt, hogy a hangszigetelés a lehető legjobb legyen, ezzel is az egymással szomszédos lakók nyugalmát kívánták biztosítani. A kényelmi szempontokat is szem előtt tartva, minden apartmanba 160 cm széles ágy és az alapvető berendezésen kívül konyhai elszívó, mosó- és mosogatógép is került.

Bontási fázis
Bontási fázis

A lakások stílusát, uralkodó színvilágát Dianna önállóan határozhatta meg, ebben szabad kezet kapott megbízójától. A cél, miszerint az apartmanok hangulatukban különbözzenek egymástól, szemmel láthatóan tökéletesen sikerült.

5 különleges, egyedi enteriőr

Az első lakást az egykori konyha és kamra helyén alakították ki. Elegáns megjelenésű, eklektikus stílusú, a sötét szürkésbarna tónusú felületek dominálják a teret, ezeket jól kegészít a finom pasztell zöld árnyalat. Az enteriőr fókuszpontja az egyik ajtókeretből kialakított, arany színűre festett tükör és az elé helyezett modern design szék.

A lakás fókuszpontja
A lakás fókuszpontja

A fürdőszoba és a külön helyiségben lévő wc fekete-fehér fényes csempéje ugyancsak az eleganciát hangsúlyozza. Helytakarékossági okokból ikeás mosdószekrényeket válaszottak ide, ezeket látványos fogantyúkkal tették különlegessé.

Elegáns fürdőszoba fekete-fehér csempével
Elegáns fürdőszoba fekete-fehér csempével

A második lakás egyediségét a színes felületek, az indusztriális anyagtársítások és a szokatlan alaprajz együttese adja. A lakóteret a hálószobával egy közlekedő rész köti össze, a hálót az előtértől egy robosztus szekrény választja le. Ez a többfunkciós tároló megakadályozza, hogy a belépő vendég azonnal az ággyal kerüljön szembe és így legalább egy apró előtérnek is jutott hely. A másik oldalra, mely az ágy felé néz, a tévét szerelték. Ötletes megoldás és nagyon látványos a megvilágított, pesti témájú festménnyel felturbózott lichthof ablak.

A régi lichthof ablak újragondolva
A régi lichthof ablak újragondolva
A tárolóbútor térelválasztóként is szolgál
A tárolóbútor térelválasztóként is szolgál
Élénk színek és indusztriális hatás jellemzi az apartmant
Élénk színek és indusztriális hatás jellemzi az apartmant

A harmadik lakás kialakításának vezérlő elve a természetesség volt. A látványt a fa elemek, a fatörzs uralják, ezt egészíti ki az eget szimbolizáló élénk türkiz színű csempe. Ugyancsak ezt a hangulatot erősíti a papírból hajtogatott, ágy fölé erősített szarvasfej is. A régi ajtóból előszobai hátfal lett, mely kabátakasztóként szolgál.

Bontási fázis
Bontási fázis

A konyhát átjárja a természetes fény, hiszen az egyik ablak éppen ide került. A régi szobaajtó átjárója különíti el a teret a lakás másik felétől.

Napsütötte konyha
Napsütötte konyha
Natúr színek türkizzel
Natúr színek türkizzel

A negyedik lakás alapszínében a szürke és a púderrózsaszín szerencsés párosa játssza a főszerepet. Ebbe a részbe galériát is építettek, így sikerült a fürdőszobát viszonylag tágassá alakítani. Az alvó galéria éppen a fürdőszoba fölött helyezkedik el, ahova a tulajdonos egy mini ételliftet is kért, gondolva a leendő vendégek maximális biztonságára és kényelmére.

Említésre meltó a különleges polcrendszer, a hangulatos padló, a légies székek, a látványos faliképek, valamint az oldalfali és állólámpák, melyek együttesen teszik rendkívül otthonossá az enteriőrt.

Alvó galéria a fürdőszoba fölött.
Alvó galéria a fürdőszoba fölött.
Különleges polc rendszer a szürke-púderrózsaszínű helyiségben
Különleges polc rendszer a szürke-púderrózsaszínű helyiségben

Az ötödik lakás a legmerészebb. Színei már eleve szokatlanok: lila, kék és arany. A falon könyvtár tapéta látható, felbukkan a szőrme, mint kiegészítő, a dekoratív függesztékek pedig nem csak funkcionális, hanem látványelemként is tarolnak. A shevron mintás padló méltó lezárása az összképnek. Belépve mindjárt a könyvtár motívummal találjuk szemben magunkat, ez egyébként egyfajta mélységet is ad az egyébként keskeny helyiségnek. A könyvek aztán az ágy mögötti falfelületen is visszaköszönnek. A lila felületet lezáró aranycsík mozgalmas megjelenéséről a lecseppenő minták gondoskodnak.

Lila, kék és arany színek dominálják a teret
Lila, kék és arany színek dominálják a teret
Fényes, szürke téglalap alakú burkolat a falon
Fényes, szürke téglalap alakú burkolat a falon

Tervezés és kivitelezés lépésről lépésre

Dianna számos helyről merített ihletet a tervezés során: külföldi lakásbemutatók, internetes oldalak és hosszú évek enteriőr képeinek gyűtése szolgált inspirációs forrásként, de a tervezés során sűrűn egyezetett építész barátnőjével is, aki a látványterveket készítette.

Nehézség azért akadt bőven, hiszen a régi lakások mindig tartogatnak meglepetéseket. A legnagyobb feladatnak a gépészeti átalakítás bizonyult, ezért az eredeti terv is folyamatos frissítésre szorult. Az eredeti lakásban egyetlen fürdőszoba, konyha és wc működött, ehhez képest kellett az újba mindenből ötöt tervezni. A vezetékeket gyakran a padlóban vezették, a gerenda kiosztások pedig külön bonyolították a helyzetet, de ennek ellenére – egyetlen lakás kivételével – mindezt sikerült szintemelés nélkül megoldani. Ahol pedig erre mégis szükség volt, ott igyekeztek a szükségből erényt kovácsolni és a szintemelés oldalába hangulatos lépcsővilágítást építettek a konyha-nappali felé.

A munka rögtön bontással indult. Minden válaszfalat eltávolítottak és erre nem csak az új térszerkezet, hanem az eleve rossz állag miatt is szükség volt. A padlóburkolatok nagy része ugyancsak a kukában végezte, ahol viszont megmaradt, ott új laminált padló került fölé, a nélkülözhetetlen alátéttel kiegészítve.

Előtte-utána látványterv
Előtte-utána látványterv

A bontást, sitt szállítást az új válaszfalak kitűzése követte, ebben a tervek szerint haladtak. Ezután jött a gépészeti, majd az elektromos vezetékek alapszerelése. Az új falakba új ajtók kerültek. A homlokzati nyílászárók megmaradtak, de bemart gumitömítést kaptak, ezzel is javítva a hő- és hangszigetelést. A festéssel egyidőben ezek is megújultak.

A statikai problémákat sikerült elkerülni, mert a főfalak és az áthidalók érintetlenül maradtak.

A tárolóbútorok és az asztalok egy része egyedi tervezéső, Dianna munkája, sőt, néhány készen vásárolt bútordarab is kisebb átalakításon esett át. Például az ikeás éjjeliszekrényből két előszobai lerakóasztal született.

Saját tervezésű és készen vásárolt bútorok az apartmanokban
Saját tervezésű és készen vásárolt bútorok az apartmanokban

A konyhabútorok a lakóterek alapdarabjai. Ide integrálták a tévé szekrényt, valamint a ruhatárolás helyeit is és ennek folytatása a nappali polcrendszere, így nem is kifejezetten konyhabútor, sokkal inkább egy multifunkciós szekrénysor.

A fürdőszobák zuhanyzóval felszereltek, a mosdók alatti szekrények praktikus tárolóhelyként szolgálnak. A burkolatok minden esetben az adott lakás egyediségét hangsúlyozzák. Így például az első lakás elegáns fekete-fehér csempét, a második türkiz metrócsempét, a harmadik egyszerű, grafitszürke és világos burkolatot kapott, melyet a kiegészítők – a zuhany, gégecső, tárolókosár, polc – és a merész vörös ajtók tesznek látványossá. A negyedik lakás fürdője pasztell színű, téglalap alakú rusztikus, fényes csempével burkolt, az ötödik oldalfala fényes, szürke téglalap, miközben a padló erőteljes lilában pompázik. Ezt díszíti az aranykeretes tükör és az arany színűre fújt kiegészítők.

Vörös ajtó világosszürke burkolattal
Vörös ajtó világosszürke burkolattal

Az átalakítás a bútorozással, függönyözéssel, dekorálással együtt 11 hónapot vett igénybe.

A lakberendező tanácsa

A legfontosabb, hogy a gondos tervezés megkerülhetetlen. Senki se sajnálja erre az időt és a pénzt.

A megbízható szakemberekkel időben meg kell állapodni, a munkálatokat ajánlott úgy szervezni, hogy a munkavégzés folyamatosan haladjon. Hátráltató tényező lehet, ha a beépítendő anyagok nem állnak időben a rendelkezésre, így ezek megrendelése, helyszínre szállítása is figyelmet érdemel.

A gondos tervezés a siker a záloga
A gondos tervezés a siker a záloga

“Ebben a projektben a férjem volt a generálkivitelező, így az ő vállát nyomta szinte minden nehézség, ő tartotta kézben a projektet. A tervezésen, az anyagok kiválasztásán kívül sok időt töltöttem a helyszínen, a szükséges kisebb változtatásokat együtt találtuk ki. A megrendelővel való kapcsolattartás, a megfelelő kommunikáció és a bizalom, melyeket tervezőként a legfontosabbnak tartok.

A lakások berendezését, a beépíthető konyhai gépeket a tulajdonossal közösen választottuk ki, ezeket ő rendelte meg, vagy együtt vásároltuk. Az egyedi megoldásokat a kivitelező szakemberekkel közösen készítettük. Fantasztikus az érzés, amikor sajátomnak tekinthetem a lakásokat, belebújok nem csak a tulajdonos, hanem a leendő lakó bőrébe, aki lehet fiatal, vagy középkorú, de lehet konzervatív vagy akár bohém is.

Fárasztó 1 évem (évünk) volt. Azonban elmondhatatlan érzés, amikor a tulajdonos barátai meglátogattak a lakásfotózás délutánján, és hangos ujjongásban, ölelgetésben adták tudtunkra lelkesedésüket.”

Alaprajzok

1-3 lakás alaprajza
1-3 lakás alaprajza

Enteriőr fotók: Tamási Viktória

Népszerűek a témában

Mit csinál egy lakberendező?

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Luxus-e a lakberendezés?

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

Fuga nélkül nincs tartós burkolat – Miért fontos a megfelelő fuga kiválasztása?

6+1 tipp a csaptelepek tökéletes tisztításához

Okos megoldásokkal az optimális fürdőszobai vízhasználatért