Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Modern és ergonómikus konyhabútorok – a tervezés során felmerülő kérdések egy tervező szemével

A konyha tervezése, berendezése kimeríthetetlen téma, időről-időre visszakanyarodunk hozzá. Már csak azért is érdemes újra átvenni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, mert mindig vannak újítások, a trendek folyamatosan változnak és rendszerint akad olyan hasznos információ, melynek birtokában saját konyhánkat is újragondolhatjuk. Mostani cikkünkben Borjádi Tamás, az N4Home ügyvezetője oszt meg velünk hasznos tippeket, tapasztalatokat és mutat néhány újdonságot.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Mire eljutunk oda, hogy felkeresünk egy konyhastúdiót, már többé-kevésbé összeállt a fejünkben egy kép, hogy mit szeretnénk viszontlátni saját konyhánkban. Készüljünk arra, hogy az álmok egy részét – lehet, hogy jelentős részét – fel kell adnunk, mert nem, vagy csak nagy áldozatok árán megvalósíthatók. Cserébe viszont olyan megoldásokat kaphatunk, melyek végül közelebb visznek az általunk elképzelt, csaknem tökéletes állapothoz. – Az N4Home-nál legalább 2 óra az a folyamat, amíg a vevővel mindenen végigmegyünk és kialakul egy mindenki számára elfogadható terv. Valóban a vevők manapság konkrét elképzelésekkel jönnek, szinte készre tervezik a konyhát és sorolják a méreteket. Viszont gyakran nem veszik figyelembe azt, hogy a konyha tervezésének is vannak műszaki sajátosságai, melyek megváltoztathatják a méretkiosztást. Így viszont már nem feltétlenül fér el az a konyha, amit elképzeltünk. Ezért kap rendkívüli hangsúlyt a vásárló rugalmassága, melyre a konyha fukcionalitása és a dizájnja miatt szükség van. A közös munka egy folyamatos kérdés-felelet “játék”, de ezt az utat be kell járnunk ahhoz, hogy valóban elégedettek legyünk az új konyhánkkal – mondja Borjádi Tamás.

Munkafolyamati kör – a konyhatervezés alapja

Fontos tudni, hogy a konyhát egy munkafolyamati sorrend köré szervezzük. Ez a sorrend:

  • tárolás (hűtőben vagy kamrában)
  • kipakolás, előkészítés (ehhez szabad munkafelület kell)
  • mosás (főzés előtt a nyers ételeket megmossuk)
  • előkészítés főzésre, feldolgozás
  • főzés
  • tálalás (ismét munkafelület, ahová a kész ételeket helyezzük).

Ennek alapján a főzésre való előkészítésnél van szükségünk a legnagyobbnak munkafelületre, hiszen ez a leginkább helyigényes fázis. (Gondoljunk csak arra, hogy egy panírozáshoz mennyi edényt használunk és ezeknek kényelmesen el kell férniük.) Ha ezt nem vesszük figyelembe, a konyhai munka nehézkes lesz, kényelmetlenül kapkodunk, ide-oda mászkálunk a helyiségben, keressük a helyet és amikor sül vagy fő az étel, valamit gyorsan le kell tennünk, erre nem mindig van idő.

Egyik gyakori hiba, hogy a mosogatót a főzőlap közelébe helyezik el, nagyon kevés helyet hagyva a kettő között. Lehet, hogy ennek prózai oka van, például, hogy csak ott található kiállás, ám ezen sok esetben lehet változtatni és a fentieket figyelembe véve érdemes is.

Ideális esetben tehát a munkafolyamatok sorrendje jelenik meg a konyha berendezése során, ezt követve lehet a konyhánk ergonómikus. Ha műszaki okok miatt erre nincs lehetőség, úgy elkerülhetetlenül kisebb-nagyobb kompromisszumokra kényszerülünk, ám lehetőleg a legkisebb rossz mellett döntsünk ekkor is.

N4Home design konyha

Milyen legyen a frontok színe?

Szinte mindennapos kérdés: milyen színű legyen a konyhabútor? Melyek lehetnek az igazodási pontok? A nagyobb felületek színvilágát mindenképpen érdemes összehangolni, tehát a padló, falak és konyhafrontok színe harmonizáljon. Vegyük sorra, hogy mi tetszik, milyen színeket látnánk szívesen a konyhában, a divat csak sokadik szempont legyen a sorban. Gondoljunk arra, hogy a konyhabútort hosszú évekre vesszük, a divat viszont három évente változik. A fal színe ugyancsak könnyen változtatható, de a frontok színét változtatni nagyon költséges mulatság.

Ökölszabály, hogy a túl sokféle szín alkalmazásával zavaros lesz a végeredmény. Legfeljebb három színt használjunk, így stílusos, kellemes látványt kapunk és ebbe már beleszámíthat a padló színe. Viszont itt is lehet, hogy egy színes fal erősen befolyásolja az összképet.

Az alsó és felső szekrények frontjainak színe lehet eltérő, hiszen a mértékkel alkalmazott változatosság minden helyiségnek, így a konyhának is jót tesz.

Üvegezett vagy teli front? Melyik a jó választás?

- Fontos, hogy itt se a legutolsó divat szerint döntsünk! Kevésbé a használat, mint inkább az enteriőr jellege határozza meg, hogy mi mutat jól, de tapasztalataink szerint ritkább az üveges felső szekrény – mondja az N4Home vezetője. Például egy klasszikus konyhába jobban illenek a függőlegesen nyújtott, üveges felső szekrények, míg a modernhez a vízszintesen nyújtott formákat válasszuk inkább. Fontos, hogy egy vízszintesen nyújtott szekrényajtó nagyon gyakran felfelé nyílik, hiszen praktikusan nem lehet másképp megoldani.

A felső szekrény nélküli, nyitott polcos megoldások – melyek inkább divatnak tekinthetők – főként a design konyhákra jellemzők. Ám aki napi szinten főz, süt, nem lát szívesen ilyen berendezést, a tisztántartás ugyanis meglehetősen problémás lesz. Ha van lehetőség felső szekrényre, kár kihagyni, hiszen rengeteg helyet takaríthatunk meg ezzel.

Előfordulhat, hogy optikailag előnyösebb egy kisebb felső szekrény, ekkor nem kár feláldozni néhány polcot. Itt eléggé meghatározó szempont, hogy milyen életmódot folytatunk: mennyire használjuk gyakran a konyhát, mik a szokásaink.

Manapság gyakori a mennyezetig épített felső szekrény. Ha a belmagasság engedi és fontos a megfelelő mennyiségű tárolóhely, akkor ez jó megoldás lehet, de ehhez egyenes plafon vagy álmennyezet kell.

N4Home design konyha

A felső szekrény teherbírása is szót érdemel. Itt az a kulcskérdés, hogy a polctartó mennyit bír ki, a polc anyaga másodlagos. Akár üveg is lehet a polc, de egy zárt szekrénybe felesleges üveg polcot tenni. Az N4Home üveges szekrényeinél az alapfelszereltség része az üvegpolc, mivel a felső szekrénybe gyakran tesznek világítást, a fényt pedig csak az üvegpolc engedi át.

Egy fontos tanács: a belső tárolórészek kialakításánál ahova lehet, tegyünk fiókot. Az edények tárolásához ideális a mély fiók, hiszen kihúzva felülről kapunk egy áttekintést, nem kell hajolgatni és a polc hátuljából mindent kirámolni.

ÉRDEKLŐDÖM A KONYHABÚTOROK IRÁNT

A konyhabútor lábazata: takart vagy szabadon álló lábak?

Alapesetben a lábazat egy sor műszaki kellék (vezetékek, víz és lefolyó) elvezetésére alkalmas, így a takart megoldás praktikusabb. A modern konyhabútorok műanyag lábakon állnak, ezek kapnak egy léc takarást, ami szükség esetén könnyen lepattintható.

A konyhai munkapult anyaga

Az N4Home a saját gyártójának rendkívül jó minőségű dekor pultját ajánlja, melynek alapja egy faforgács lap, melamin réteggel bevonva. Sokan ódzkodnak ettől, mert nem tartják élethűnek a megjelenését. Az itt kapható dekor pultok viszont – hála a minőségnek – élethű felületet mutatnak.

Néhány szabályt betartva az élettartamuk is vetekszik a kő pultokéval:

  • alátét nélkül ne vágjunk a felületen,
  • forró edényt ne helyezzünk rá alátét nélkül,
  • az élzárások körül, közelében ne álljon meg tartósan a víz.

Ár-érték arányban ez az egyik legjobb választás. Létezik olyan dekor pult is, melybe hdf réteget építettek és a melamin réteg is ellenállóbb - ennek a strapabírása kimagasló. A dekor pultoknál figyelni kell az illesztésekre, megmunkálásra, mert sajnos belefuthatunk gyenge minőségű termékekbe is.

- A fa munkapultot javasoljuk legkevésébé – mondja Borjádi Tamás. - A fa szerkezete miatt magába szívja a nedvességet, folyamatos felületkezelést, impregnálást igényel. Nem stabil anyag, változhat a színe és ez idővel zavaró, de lehet, hogy valakinek épp ez tetszik. Vágni nem szabad rajta, foltosodhat, a forró edény is nyomot hagyhat a felületen.

Akril, műgyanta anyagból ugyancsak készülnek látványos pultok. Ebből például egyben kiönthető a mosogató medencéje, a csepegtető, vagy akár a falra is felfuttatható. Viszont karcolódik, idővel fel kell majd csiszolni. A felületkezelésekről nem árt tudni, hogy nem mindig elég egyszer elvégezni, némelyik anyagnál időről-időre ismételni kell.

A betonból szintén szép felület alakítható, de a felületet ugyancsak kezelni kell, hiszen a beton porózus.

A technikai kő munkapult előnye, hogy homogén, nincs struktúrája, ezért könnyen tisztántartható. A gyártás során gránit őrleményt préselnek össze új anyaggá, majd ez sima felületté alakítható. A szennyeződések nem tapadnak meg rajta, így szinte antibakteriális a felület. A tartós meleget, a rajta kihűlő forró edényeket ez sem bírja, megpattanhat, elszíneződhet. Áruk többszöröse a dekor pultokénak.

A természetes kövek közül érdemes kitérni a gránitra, melynek egyik hibája, hogy szerény a színválaszték. Gyenge pontja, hogy a kőben lehetnek hajszálrepedések. A gránit és a márvány hő- és ütésállók, de a szennyeződések nagyon meglátszanak rajtuk.

- Megfigyelhető egy trend a munkapultoknál, mégpedig az, hogy legyen minél vékonyabb az anyag. Dekor pultnál ez is megoldható, de ha extrém vékonyságról (1-2 cm) van szó, a kő pult erre a legalkalmasabb – hívja fel a figyelmet az N4Home vezetője. – Az ennél is vékonyabb felület kvarcit kerámiából készíthető el, itt akár a 3 mm-es anyagvastagság is elérhető, ez inkább hátlapnak alkalmas, de a 12 mm már megfelel munkalapnak is. A karcolásokat, hőt ez bírja a legjobban és ez a leginkább ütésálló. Ha a vevőink részéről jelentkezik igény, ez a termék ugyancsak elérhető nálunk.

A munkapult színéhez – ahogy a frontok esetén is – ajánlott egy igazodási pontot választani. Ilyen lehet pl. a lakás ajtajainak színe. Jól mutatnak a kontrasztos megoldások is: világos frontokhoz a sötét pultok és fordítva. Visszaköszönhet a pulton a padlóburkolat színe is. Kerülendő viszont, ha csak egy árnyalatnyi az eltérés a pult és környezete között. A pult színe meghatározó, akár a fókuszpontja lehet az enteriőrnek. Ha a színét rosszul választjuk, az egész összkép borulhat.

Konyhasziget: helyigény, kialakítás

Tekintve, hogy átlagosan 80 cm kell a kényelmes lehajoláshoz, vagy egy fiók kihúzásához, 90 cm-től javasoljuk a minimális távolságot, de a tankönyvi távolság 120 cm. (A bútorok és a sziget közötti folyosó szélessége.) Ha ez nem fér bele, kompromisszumos megoldás lehet a félsziget.

- A konyhaszigetbe bármi beépíthető, amire adott helyen lehetőség van. Ezért fontos jó előre – lehetőleg még a ház tervezési fázisában – átgondolni, hogy a konyhánkban hova kerüljenek a kiállások – tanácsolják az N4Home-nál. – Például a pultba épített elszívónál a kivezetés az aljzatban lesz, ám kész aljzatnál ez szinte lehetetlen. A víz és a lefolyó ugyancsak az aljzatban megy. Ha műszaki akadályai vannak a konyhaszigetnek, a félsziget ekkor is megoldást jelenthet.

Egy 21. századi konyhában fontos a megfelelő teljesítményű elszívó, melyből a legmodernebbeket a konyhaszigetbe lehet beépíteni. Előnyük, hogy a látványt nem zavarja egy belógó készülék.

Hova tehetünk konyhai világítást?

Szinte mindehnozva. A LED technológia fejlődésének köszönhetően a világításokat elég rugalmasan alakíthatjuk, lehetőségünk van a fiókba vagy akár az oldalborítások élére is elhelyezni.

Felső szekrények alá mindenképpen, hiszen a pultot meg kell világítani – ez kötelező. Ha üveges a szekrény, vagy nyitott, akkor mehet világítás a szekrénybe is. Manapság a konyhák a nappalival egy légtérben találhatók, fontos, hogy összehangoljuk a két helyiséget fények szempontjából is. Gondoskodjunk hangulatfényekről, lábazati világításról, foganytú világításról, vagy a pult alá LED fényfüzért is tehetünk. Az N4Home konyhai világításait a komplett enteriőr világításához hangolhatjuk.

A konyhabútor anyaga, minősége, a szekrények helykihasználása

- Az N4Home 16 mm-es bútorai laminált forgácslapból készülnek – tudjuk meg az N4Home-ban. - A bútorlapoknál mérik a ragasztóanyag szagkibocsátását, ennek a szabványnak a mi bútoraink megfelelnek. Fontos az is, hogy olyan erdőgazdaságból felhasznált faanyagokból készülnek a bútorok, melyeket direkt ipari célra ültettek, tehát nem feleslegesen vágtak ki egy erdőt.

Örök kérdés, hogy a drágább konyhabútor valóban jobb-e? A rövid válasz: igen. Az alkatrészek egyre innovatívabbak, a fejlesztésekbe sok cég rengeteg pénzt fektet, sajnos ezek a kiadások a termékek árában visszaköszönnek. A másolatok már nem hozzák ezt a minőséget és közhely, de igaz, hogy a minőségnek ára van. – Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhető, hogy a felfelé nyíló mechanikák egyre jobbak és a világítási megoldások is egyre kifinomultabbak. A visszahúzó mechanikát sikerült szinte tökélyre fejleszteni. A fiókok teherbírása is figyelemre méltó: a 60 cm széles 40 kg-ig teherbíró, a nagyobbak 80 kg-ig.

- Egy igényes konyhastúdióban – ahogy nálunk is – egyedi tervezés folyik, a gyártás és szerelés a szolgáltatás alapját képezik. Az egyedi gyártás rendkívül költégigényes, így amit lehet, igyekszünk standard elemekből megoldani. Nálunk a szekrények felépítve érkeznek, nem lapraszelve. Más stabilitást ad a bútornak, ha gyárilag szerelik össze – mondja Borjádi Tamás.

Ejtsünk néhány szót a manapság annyira kedvelt konyhai sarokelemekről. A sarkok beépítése, azok helykihasználása mindig kényes pontja a konyha berendezésének. - A sarokszekények helyigénye nagy, de többféle megoldást válaszhatunk: van félsarok szekrény, illetve L-alakú is 80x80 és 90x90 cm helyigénnyel – mutatják az N4Home-ban. – Általánosságban kijelenthető, hogy nincs tökéletes sarokszekrény, de adott esetben kisebb kompromisszum árán, némi helyveszteséggel még a sarok is élhetővé tehető.

A sarokszekrény mindig a legdrágább elemek egyike a konyhában. - Egy U-alakú konyhába például nem feltétlenül szükséges sarokszekrényt elhelyezni. Mérlegeljünk, hogy megér-e akkora költséget, hogy kihasználjuk azt a sarkot – tanácsolja Tamás.

IDŐPONTOT FOGLALOK KONYHATERVEZÉSHEZ

Népszerűek a témában

Mesteri formák, tartós és megbízható működés – Ilyen a tökéletes konyhai csaptelep

Indukciós főzőlapok – energiatakarékosság a konyhában

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Legyen matt! Különleges felületek a konyhában

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Épülő belső térből igazi otthon – lakberendezés a gyakorlatban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd