Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Lakástextíliákkal harmonikussá és dekoratívvá varázsolhatjuk a tereket – Válasszunk jól!

A jól ismert funkciókon túl a lakástextíliák – függönyök, szőnyegek, huzatok, kárpitok, terítők – dekorációs, sőt, térformáló szerepet is betöltenek. A tökéletes eredményhez azonban számos szempontot kell figyelembe vennünk, majd a végén a megfelelő textíliát választanunk.

A lakberendezésben alkalmazott textileknek a megfelelő atmoszféra teremtésén kívül funkcionális szerepük is van: térelválasztás, hőszigetelés, fényelzárás, stb. A jól megválasztott textíliák segítségével gyorsan, sőt, segítségükkel a leggyorsabban alakítható át egy lakás stílusa, hangulata. A színek, minták, selymes, lágy, vagy éppen érdesebb textúrák határozzák meg a helyiségek jellegzetes karakterét. Minden kis zugnak sajátos a légköre, mely a berendezés egyéb tárgyaival összehangolt függönyökön, díszpárnákon, szőnyegeken, ágytakarón köszönhet vissza.

A jól megválasztott függönyök öltöztetik a lakást
A jól megválasztott függönyök öltöztetik a lakást

Játék a függönnyel

A leggyakrabban használt lakástextil a függöny, az otthon éke, öltöztet, dekorál. A lakás berendezésével karöltve pedig harmóniát is teremt. Fontos a szép esés, a szín, és a tetszetős mintázat; utóbbival optikai trükkök egész sorát vethetjük be. A csíkos magasabbá teszi, a nagy minták kicsinyítik a teret. A lakástextilek (függönyök, dekor- és kárpitanyagok) kínálata soha nem volt ilyen gazdag, a stílusok kezelése pedig ennyire kötetlen. A szín, a minta és a szövés, és természetesen ezek együttes hatása, határozza meg a különböző textíliák változatos, egyedi karakterét.

Szép esésű, padlóig érő függöny római rolóval
Szép esésű, padlóig érő függöny római rolóval

Raffroló, függöny, lapfüggöny - Melyik passzol a stílusomhoz? Melyik illik az ablaktípushoz, illetve a tér stílusához? Egy egyszerű függöny, netán egy extravagánsabb darab, drapéria, vagy roló? Annak, aki a letisztult, mérsékelt formavilágú terekben érzi jól magát, a függönye kiválasztásakor sem kell kompromisszumot kötnie. A lapfüggöny és egy egyszerű római roló a modern, minimál stílusra jellemző párhuzamosok és egyenesek világát erősítik.

Római roló a fürdőszobában
Római roló a fürdőszobában

Ha mégis szeretnénk valami kis mozgalmasságot, egy csipetnyi „fűszert” belevinni a látványba elég, ha mintás anyagokból készítettjük el árnyékolónkat.

A rúdkarnisokkal, egyedi karnisvégekkel még stílusossá tehetjük nyílászáróinkat, otthonunkat.

Előkelő, klasszikus hatás érhető el, ha szegélydíszeket és kiegészítőket használunk. A szép rojtok, zsinóros bojtok az otthonunkat szinte felöltöztetik. Elkötőkkel ezt a hatást még jobban kiemelhetjük.

Dekoratív hatás függöny elkötővel
Dekoratív hatás függöny elkötővel

A különböző lakástextilek más és más atmoszférát kölcsönözhetnek otthonunknak. Egy fazonváltással, vagyis a függöny formájának és/vagy a színének megváltoztatásával merőben új hangulatot teremthetünk a lakásunkban. Hatásos komplementer színösszeállítást hozhatunk létre, ha meleg és hideg színeket párosítunk, például kéket sárgával, narancsot olíva zölddel, vagy zöldet ibolyával.

Hangsúlyos színű függöny
Hangsúlyos színű függöny

A kiválasztott ellentétes színeket ne egyenlő arányban alkalmazzuk, mert mindegyik szín erőteljes és így kioltják egymás hatását. Összpontosítsunk egy domináns színre. Akár egy harmadik színt is bevihetünk az összeállításba, de háromnál többet semmiképpen se használjunk!

Változatos színösszeállítás függönyökkel
Változatos színösszeállítás függönyökkel

A függöny fazonja elsősorban otthonunk stílusának feleljen meg, valamint a betölteni kívánt funkció szerint válasszunk. Akinek a minimál túl ingerszegény, viszont a barokkos látványgazdagság már kicsit sok, az egyszerű vonalú fazonokat optikailag gazdagíthatja akár egy ráncolt sötétítőfüggöny alkalmazásával.

Kontrasztok és változatos függöny fazonok
Kontrasztok és változatos függöny fazonok

Ez a kellemes kontraszt egy finom egyensúlyt eredményezhet. Nagyon érdekes hatást lehet elérni a különféle struktúrájú anyagok szerencsés párosításával. Mintás dekoranyagból elkészített függöny esetén szép hatást érhetünk el egy, a függöny színeihez illő, de minta nélküli anyagból megvarrt elkötővel. A vizuális élményt tovább fokozhatjuk drapéria használatával. (Drapériának nevezzük a karnis elé rögzített ráncolt, ívelt vagy feszített anyagot.) Akár modern enteriőrökhöz is bátran használhatunk drapériát, melyet már-már izgalmas látványelemként is felfoghatunk.

Elegáns enteriőr szép esésű függönnyel
Elegáns enteriőr szép esésű függönnyel

Függönyünk a földig, vagy a párkányig is érhet, ezt a szoba aránya határozza meg. Apró, kis ablakos szobába ne válasszunk nagy mintás anyagot. A túl széles ablakra inkább földig érő függönyt, keskeny ablakra párkányig érő függönyt varrjunk vagy varrassunk. Több, egyforma nagyságú ablakra lehetőleg ugyanolyan anyagból válasszunk függönyt.

Harmonikus enteriőr mintás függönnyel
Harmonikus enteriőr mintás függönnyel

Ne legyünk sablonosak, mindenáron trendik! Merjünk egyediek és nem divatosak lenni. Merjünk variálni csíkosat kockással, rózsásat pöttyössel. A patch-work világát éljük. Irány a rongyos zsák! Csipketerítőből, gyerekszobába pasztell szaténszalagból, konyhába konyharuhákból összevarva is lehet egyedi függönyünk, ágytakarónk, díszpárnánk. A lehetőségek tárháza végtelen. Nem utolsó sorban pénztárca kímélő is.

A lakástextilek, függönyök, díszpárnák, takarók megváltoztathatják lakásunk hangulatát és stílusát. A megfelelő színekkel kontrasztot, vagy összhangot tudunk teremteni. Ha modern stílusban gondolkodunk, akkor a színes, natúr párosítása a csíkossal, vagy kockással remek összhatást biztosít. A függönykombinációk előtérbe helyezhetik a lakberendezési tárgyakat és bútorokat. A kevesebb néha több. A mennyezetről földig érő függönyök a kisebb teret növelik.

Egy függönynek több szempontnak kell megfelelnie. Legyen hangulatos és esztétikus. A sötétítő esetében elengedhetetlen, hogy a már meglévő szőnyeggel és bútorral harmonizáljon.

Színharmónia függönnyel
Színharmónia függönnyel

A függönyök otthonunkat hangulatossá varázsolják, díszítik a szobát, az ablakot. Világos árnyalatú textíliát olyan szobába érdemes helyezni, ahol kevesebb a napfény. A széles ablakot nem érdemes túldíszíteni, ellenben a kicsi szobák ablakát célszerű apró mintás és világos anyaggal borítani. A meleg és naposabb helyiségeket hidegebb színekkel tehetjük kellemesebbé. Egy szép kilátás esetében a dekoráció legyen visszafogottabb.

Hangulatfokozó díszpárnák

A díszpárnák huzata a kárpitozással, a tapétával, vagy a szőnyegekkel ellentétes, de azonos színű is lehet. Egyetlen alapszabály van csupán, a harmonikus egység.

Tökéletes összhang a színek, minták és anyagok között
Tökéletes összhang a színek, minták és anyagok között

A kisméretű, szabályos minták, mint amilyen ez a szép virágminta, jól társíthatók nagyobb, feltűnőbb mintákkal, ha ugyanazokból a színekből állnak.

Mintakavalkád harmóniában
Mintakavalkád harmóniában

A hálószoba jellegének kialakításában fontos szerepe van a textíliáknak és a párnák elrendezésének. Különböző méretű és formájú, anyagú, világosabb vagy sötétebb árnyalatú díszpárna használatával és elhelyezésével más-más hatást érhetünk el.

Paszetellek dominanciája a hálószobában
Paszetellek dominanciája a hálószobában

Néhány gondosan kiválasztott párna bármely helyiség hangulatát megváltoztatja, egységbe foglalja az enteriőrt.

Hangulatos, bohém hatás díszpárnákkal
Hangulatos, bohém hatás díszpárnákkal

A párnák szerepe kettős. Fontos a látványelemként betöltött feladatuk, és szintén fontos a kényelemi szempont is. Mint lakberendezési kiegészítők, lényeges elemei lehetnek az enteriőr harmóniájának végső kialakításában. Az ülőgarnitúrán elhelyezett párnákkal gyakorlatilag az utolsó finomhangolásokat tudjuk elvégezni. Játszhatunk a színekkel, a mintákkal, a textília anyagjellemzőivel és a párnák mennyiségével. A lágy, puha hatású textilkárpitozású kanapéra helyezett fényes selyempárnák, vagy a rideg hatású bőr ülőgarnitúrára helyezett szőrmés, esetleg kordbársony díszpárnákkal finoman állíthatjuk a helység rideg, vagy giccses hatását. A sötét teret világos párnával, a túl világos teret karakteres, élénkebb, vagy sötétebb színű párnákkal tudjuk feldobni.

Bőrkanapé meleg és natúr színű díszpárnákkal
Bőrkanapé meleg és natúr színű díszpárnákkal

Az általunk preferált színvilágot egy-egy jól megválasztott díszpárnával valósíthatjuk meg. Az egyszerű tiszta elegancia és a ma oly kedvelt minimál jegyében, a sötétbarna és a bézs színpárral dolgozhatunk. Sötét parketta, szekrény és ülőgarnitúra esetén, a világos falakon és a világos szőnyegen kívül a világos párnák is jól mutatnak, ezzel fenntartva a színegyensúlyt. Fordított színelrendezésben természetesen a sötét párnák válhatnak szükségessé. Ha enteriőrünk esetleg színtelen, kis költséggel egyszínű élénkzöld, vörös, lila, vagy más kontrasztosan mintás párnákkal élénkíthetjük a teret, a szobákat, illetve ülőgarnitúránkat is.

A szürke dominanciáját megtörik az élénk színű díszpárnák
A szürke dominanciáját megtörik az élénk színű díszpárnák

Ügyeljünk a színválasztásra! Egy-két színben vásároljunk csak párnákat! Lakásunk színvilágához válasszunk tudatosan a már korábban használt színpároknak megfelelő színű párnákat. Csak akkor válasszunk elütő színt, ha a belső teret egyhangúnak érezzük. Ha csak egy színben, de több párnában gondolkozunk, akkor jó megoldás lehet, ha olyan párnacsaládból választunk, melyek több hasonló árnyalattal rendelkeznek. Ügyesen használva több árnyalatot, elegánssá varázsolhatjuk a nappalit, hiszen új színt nem, csak árnyalatot viszünk be, ezáltal az enteriőr kevésbé sablonos.

Csak a tónusok változnak a díszpárnákon
Csak a tónusok változnak a díszpárnákon

Mennyi párnát tegyünk a kanapéra? A díszpárnák száma is befolyásolja a színharmóniát. Erősíthetjük a színvilágot sok visszafogottabb színűvel, vagy kevés ütős, erősebb színű párnával. Ha célunk a színharmónia megtartása, akkor a párnákat az ülőgarnitúra vagy a fal színében válasszuk ki.

Optikai trükkök a színekkel: nagyítás, szélesítés

Azon kívül, hogy a színekkel bizonyos hangulatokat teremthetünk és vizuálisan melegebbé, vagy hűvösebbé tehetünk egy szobát, a színek, a minták és a fény együttes alkalmazásával megváltoztathatjuk a helyiségek látszólagos arányait is.

Magasból alacsony

  • Válasszunk vízszintes mintájú tapétát, függönyt.

Magasítás

  • A kis belmagasságot függőleges csíkozású tapétával, függönyökkel és rolettával is ellensúlyozhatjuk.
Belmagasság növelő trükk függönnyel
Belmagasság növelő trükk függönnyel

Vizuális nagyítás

  • A halvány térnövelő színek, például a kék, a zöld és a lila, továbbá az apró minták, a fényvisszaverő felületek és textúrák, valamint a tükrök a tágasság látszatát keltik. Nem szabad túl sok ellentétes színt választani, döntsünk inkább harmonikus, semleges vagy egyszínű összeállítás mellett. A kiegészítők is legyenek egyszerűek és kerüljük a zsúfoltságot.

Hangulatos, nagy szobák

  • A meleg, térszűkítő színek és a kontrasztos textúrák barátságos hangulatot teremtenek a nagy méretű szobákban. Feltűnő minták, komplementer színek alkalmazásával, például a függönyök és a fal, vagy a bútorok és a padló színének szembeállításával, szintén kicsinyíthetjük a helyiséget.
Hangulatos, nagy méretű nappali natúr és meleg színű textilekkel
Hangulatos, nagy méretű nappali natúr és meleg színű textilekkel

Szélesítés

  • Ha a helyiség végén ablak van, borítsuk plafontól padlóig érő függönnyel.
  • Szélesebbnek láttatjuk a teret keresztcsíkozású, vagy sakktábla mintájú dekorációval is.
  • Az előszobát is öltözteti, harmonizálja egy jól megválasztott textil, díszpárna, szőnyeg.

Az „Engedj be sokkal több fényt!” szlogenhez fehér falak társulnak. A nehéz sötétítőfüggönyök nem illenek kis terekbe. A sávroló viszont ideális megoldás. Úgy állítjuk be, ahogyan éppen szükségünk van rá, ezáltal a térhatással is játszadozhatunk. Lehet egyedi méretre is csináltatni, de fix méretekben olcsóbban is hozzájuthatunk lakberendezési boltokban és barkácsáruházakban.

Visszaköszönhet textíliánk egy bútordarabon is. Ez remek megoldás egy gyermekszobában például, ahol gyermekünk kedvenc állatfiguráját, esetleg kedvenc személyes tárgyát követhetjük nyomon a párnán, a szőnyegen, függönyön is.

Variálhatjuk ablakonként is a függönyválasztást, kombinálhatunk rolóval.

A jó szőnyeg titka

Már egyetlen kis darabbal is feldobhatjuk a helyisége, de egy jól kiválasztott szőnyeg csodákat művel az enteriőrrel.

A hangsúlyos szőnyeg kijelöli a helyiség centrumát
A hangsúlyos szőnyeg kijelöli a helyiség centrumát

Tagolhatjuk a teret, kijelölhetjük a zónák határait. Úgy mutat szépen, ha például a nappaliban a dohányzóasztal alatt van, vagy épp összeköti a kanapét a szemben lévő fotelekkel. Étkezőben nagyon fontos, hogy az étkezőgarnitúra méretéhez igazodjon!

Jól elhelyezett szőnyeg a nappaliban
Jól elhelyezett szőnyeg a nappaliban

A színek pozitív hatással vannak közérzetünkre, befolyásolják hangulatunkat, mindennapjainkat. Választhatunk a szoba vagy a berendezési tárgyak színeivel, mintázatával harmonizáló szőnyeget, de választhatunk olyat is, amely szinte kiugrik a térből. Egy látványos szőnyeg feldobja a szoba egyhangúságát, ugyanakkor a nagy mintás bútorok mellé a visszafogottabb, akár egyszínű szőnyegek az ideálisak.

Színharmónia mintás szőnyeggel
Színharmónia mintás szőnyeggel
Ez is érdekelhet

Alumark S-kompakt EVO zsaluzia

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Árnyékolás – Külső és belső szerelésű árnyékolók a hagyományostól a modern eszközökig, kül- és beltéri típusok. Működés, design és energiatakarékosság

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

Tanácsok a szőnyegek tisztításához

Belső árnyékolás egyszerűen, készfüggönnyel

Maximális rend a kert és a ház körül

Lakberendezési trendek 2024-ben - Új dimenziók az otthonokban

Rekord számú látogatóval zárt az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, valamint a Burkolói Workshop

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat