Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Árnyékolás – Külső és belső szerelésű árnyékolók a hagyományostól a modern eszközökig, kül- és beltéri típusok. Működés, design és energiatakarékosság

Az árnyékolók szerepe évszakonként eltérő lehet, feladatuk azonban télen és nyáron egyaránt az adott tér klímájának optimalizálása és a bejutó fény szabályozása.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.
Gyorsmenü:

Árnyékoló szerkezetek beépítésével megelőzhetjük vagy jelentősen lassíthatjuk a lakás felmelegedését, támogathatjuk a hőszigetelő rendszert és a nyílászárók működését, illetve szabályozhatjuk a kívülről bejutó fény mennyiségét.

Az árnyékolók előnye a légkondicionáló berendezésekkel szemben, hogy az üzemeltetésük nem kerül pénzbe. Az egészségre ártalmatlanok, sőt esetenként egyedi hangulatukkal még lakásunk otthonosságához is hozzájárulhatnak. Mivel az árnyékolástechnikai eszközök egyidejűleg több funkciót is ellátnak, a megfelelő technikai megoldás kiválasztásához elengedhetetlen pontos igényeink megfogalmazása.

Az árnyékolók előnye a légkondicionáló berendezésekkel szemben, hogy az üzemeltetésük nem kerül pénzbe. Az egészségre ártalmatlanok, sőt esetenként egyedi hangulatukkal még lakásunk otthonosságához is hozzájárulhatnak. Mivel az árnyékolástechnikai eszközök egyidejűleg több funkciót is ellátnak, a megfelelő technikai megoldás kiválasztásához elengedhetetlen pontos igényeink megfogalmazása.

Helytől és igényeinktől függően választhatunk külső és belső árnyékolókat, illetve kerti és terasz árnyékolókat, árnyékoló rendszereket.

Modern konyha

Külső árnyékolók

Redőny

A redőnyök népszerűségüket annak köszönhetik, hogy viszonylag könnyen, gyorsan és szinte bárhová felszerelhetők. Funkcióik közé nem csak a sötétítés tartozik, hanem - hála szigetelő tulajdonságuknak - modern változataik révén a szoba hőmérsékletét is befolyásolhatjuk.

Lehúzott állapotban, nyáron nem engedik felmelegedni a helyiséget, míg télen meggátolják a meleg elillanását, ezzel könnyítve a fűtési számláinkon. Az, hogy milyen mértékben tud érvényesülni, mint szigetelő, függ a redőny szerkezeti kialakításától és az ablak méretétől. A megfelelő redőny felszerelésével akár 20-30%-kal mérsékelhetjük lakásunk energiafogyasztását.

A lamellák közötti réseknek köszönhetően a levegő áramlása ideális, egyúttal csökken a házba bekerülő por mennyisége. Említésre méltó még hangszigetelő szerepük is: elnyelik, tompítják a külső zajokat.

Fontos tulajdonságuk, hogy biztonságosabbá teszik otthonunkat, hiszen megnehezítik az ablakon keresztüli bejutást és esztétikusabbak a rácsozásnál. Nem utolsó sorban pedig védenek a kíváncsi tekintetektől.

Redőny típusok szerelés szerint

Külső tokos redőny

Előnye, hogy bármilyen nyílászáró elé felszerelhető, ha az befelé nyílik, de számításba kell venni, hogy a redőnytok valamelyest leszűkíti a nyílást.

Belső tokos redőny

A belső tokos változatnál a szerviznyílás a lakásban, az ablak fölött helyezkedik el. Speciális fajtája a redőnytokba beépített, szúnyoghálós változat, amely során a redőny és a szúnyogháló külön-külön is mozgatható. Praktikus, de költségesebb megoldás.

Beépített, vakolható redőny

A vakolható tok előnye, hogy esztétikusabb, hiszen az építkezés megfelelő fázisában beépítve teljesen észrevétlenné válik.

Modern lakóház homlokzata

Redőnyök anyag szerint

A korai árnyékolók fából készültek, a mai darabok azonban már műanyag, vagy alumínium alapúak. A hagyományos műanyag redőnyök kedvező áruk miatt népszerűek, azonban tartósságuk hagy kívánnivalót maga után. A fém (alu) redőnyök tartósabbak, évtizedekig hibátlanul működnek. Nem kopnak és nem rozsdásodnak. Az igényesebb darabok szerkezete több cellás műanyag lamellákat és kétrétegű alumínium profilanyagot tartalmaz.

Faredőny

Élettartama akár a hatvan-hetven évet is elérheti. A redőnylécek vastagsága miatt csak belső tokos kivitelezéssel valósítható meg. A redőnyléceket különböző kezelésekkel, gombaölő alapozóval, különböző lazúrok, pácok, illetve festékek alkalmazásával teszik ellenállóvá az időjárás viszontagságaival szemben. Több szempontból is praktikus a faredőny: többek között a fa eredendően kedvező hőszigetelő képessége miatt. A mozgatása – akárcsak az alumínium vagy műanyag redőnyöknél – lehet mechanikus, illetve elektromos. A mechanikus mozgatás felhúzó hevederrel (gurtni) történik. Az elektromos kivitelűeket fali kapcsolóval, vagy távirányítóval lehet mozgatni.

Alumínium redőny

Három típusa:

 • külsőtokos,
 • külső vakolható tokos,
 • belső tokos.

Mindhárom változat alkatrészei alumíniumból készülnek, így azon kívül, hogy esztétikus és időtálló, védelmet nyújthat a betörések ellen is. Hőszigetelő tulajdonságuk – úgy télen, mint nyáron – és zajvédelmük sem elhanyagolható, hála a duplafalú redőnylécet kitöltő poliuretán habnak. Problémamentes működésüket a lécek végén elhelyezett csúszásgátlók biztosítják.

Fő részei:

 • lefutók, amiben a redőny fel-le „csúszik”,
 • redőnytok, ahová a redőny feltekeredik.

Ez utóbbi, a könnyű gördülés érdekében, egy csapágyazott tengellyel ellátott. Maga a redőnytest feltolás gátlóval csatlakozik a redőny tengelyéhez. A halk működést a lefutóban elhelyezett zajcsillapító kefe és az alsó lécben elhelyezett gumicsík biztosítja. Az alumínium redőny külső tokos változatának előnye, hogy utólag is felszerelhető és opcionálisan bővíthető például szúnyoghálóval.

Létezik egy másik profilú, erősebb alumínium léc, ezt kifejezetten biztonsági célokra ajánlják, külső, belső és vakolható tokkal is elérhető. A hagyományos belső tokos aluredőny anyagában, profiljában nem tér el, csak már kialakított helyre lesz a redőny beszerelve, új tengellyel, illetve lefutókkal.

A vakolható tokos alumínium redőnynél a beszerelés menete tér el, anyagában, profiljában ugyanaz, mint az előzőek.

Műanyag redőny

Három típusa:

 • külső tokos,
 • külső vakolható tokos,
 • belső tokos.

A külső tokos műanyag redőny a legkeresettebb redőnytípus, mivel jó hőszigetelő, jól sötétít és végül, de nem utolsósorban, a legolcsóbb redőnyfajta.

Legtöbb alkatrésze műanyagból készül, kivétel a redőnytok (alumínium) és a tengely (acél). A műanyag lefutók zajcsillapító gumikkal ellátottak. A vakolható tokos változat esetén annyi eltérés van, hogy a redőny tokja kívülről nem látható.

A hagyományos belső tokos változatnál a lefutó anyagában lehet eltérés.

Penthouse lakás erkénye

Zsaluzia

Előnye, hogy utólag is felszerelhető bármilyen nyílászáróra. Fény-, hő- és hangvédelmet biztosít, de heves esőzések, szélviharok idején fizikai védelmet is nyújt. Mozgatható lamellás változatával könnyedén szabályozható a szobába jutó fény mennyisége, kezelését illetően pedig ma már az egyszerű elforduló pántostól egészen az elektromos karral irányítható változatig minden kapható. Ráadásul a szúnyoghálóról sem kell lemondania azoknak, akik a zsaluzia mellet döntenek.

A zsaluzia fix és mozgatható lamellás kivitelben is kapható.

A fix lamellás zsaluziák már kedvezőbb áron is elérhetők, mint a mozgatható változatok, a lamellák fix dőlésszöge miatt azonban az áteresztett fény mennyisége nem szabályozható.

A mozgatható lamellás zsaluziák lehetőséget nyújtanak arra is, hogy zárt állapotánál szabályozni tudjuk a helységbe beengedett természetes napfény mennyiségét. Ez igen hasznos tulajdonság, hiszen a hangulatnak, tevékenységünknek megfelelően változtathatjuk a fényerősséget.

A tele lécbetétes zsaluziák jellemzője, hogy a lamellák helyett körülbelül 6 cm széles lécek vannak szorosan a keretbe építve. A zsaluszárnyak tehát ebben az esetben teljesen tömörek, ezért zárt állapotánál nem engednek be fényt.

A vegyes összeállítású zsaluziák tetszőlegesen kombinálhatók fix- vagy mozgatható levelekkel és lécbetéttel egyaránt.

Zsalugáter

A romantikus hangulatot idéző zsalugáterek a XIX. század második felében váltak népszerűvé Európa déli és középső tájain, napjainkban pedig újra igencsak népszerűvé váltak.

Amellett, hogy látványosak és a fa természetességével barátságosabbá teszik az épületek látványát,, a zsalugáterek klíma berendezés nélkül is jelentős természetes hővédelemmel szolgálnak forró nyári napokon. Ráadásul jó hír, hogy ezek a külső árnyékolók, utólag is felszerelhetők bármilyen nyílászáróra.

Ez a kellemes látványt nyújtó árnyékoló elsősorban fény- , hő- és hangvédelmet biztosít, de heves esőzések, szélviharok idején fizikai védelmet is nyújt. Mozgatható lamellás változatával könnyedén szabályozható a belső terekbe jutó fény mennyisége, kezelését illetően pedig az egyszerű elfordulós pántostól az elektromos karral irányítható változatig minden elérhető. A szúnyoghálóról sem kell lemondania, azoknak, akik a zsalugáter mellett döntenek.

Zsalugáter típusok

Fix lamellás kivitel

Ez a típus már kedvezőbb áron is elérhető, mint a mozgatható változatok. A lamellák fix dőlésszöge miatt azonban az áteresztett fény mennyisége nem szabályozható. Amennyiben az adott helyiségben ez nem jelent hátrányt, érdemes megfontolni ennek a típusnak a vásárlását.

Mozgatható lamellás kivitel

A mozgatható lamellás zsalugáterek lehetőséget nyújtanak arra, hogy zárt állapotánál szabályozható a helyiségbe beengedett természetes napfény mennyisége. Ez igen hasznos tulajdonság, hiszen a hangulatnak, tevékenységnek megfelelően változtatható a fény erőssége.

Tele lécbetétes zsalugáter

A lamellák helyett körülbelül 6 cm széles lécek vannak szorosan a keretbe építve. A zsaluszárnyak tehát ebben az esetben teljesen tömörek, ezért zárt állapotánál nem engednek be fényt.

Vegyes összeállítású zsalugáter

Itt tetszőlegesen kombinálhatók a fix- vagy mozgatható levelek és lécbetétek.

A szárnyak számát tekintve a zsalugáterek lehetnek:
 • egyszárnyúak,
 • középen felnyílók,
 • aszimmetrikusak,
 • három- vagy négyszárnyúak, melyek harmonikaszerűen nyithatóak.

Szín tekintetében a legnépszerűbbek a természetes fa, fehér, szürke és a fenyőzöld változatok, de a harsányabb színek is keresettek.

Lakóház homlokzata harmonikaszerűen nyitható spalettákkal az ablakokon

Belső árnyékolók

Sötétítő függöny

A beltéri fényvédelem eszközei közül az egyik legismertebb megoldás a sötétítő függöny. Előnye, hogy szakember nélkül beszerezhető és felszerelhető, mindennapos használata egyszerű. Hátránya, hogy a szobába érkező fény mennyisége sötétítő függöny használata esetén csak nagy léptékekben változtatható, finomhangolásra nincs lehetőség. A függöny kiválasztásakor az esztétikai igények mellett érdemes a sötétítő képességre és a fényállóságra is tekintettel lenni.

Reluxa

A reluxa legnagyobb előnye az, hogy állítható a helyiségbe jutó fény mennyisége. A hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a reluxa lamelláinak domború oldala mindig a sugárzó hő irányába – nyáron az ablak, télen pedig a szoba felé – mutat.

Roletta

A roletták átmenetet képeznek a külső és belső árnyékolók között, hisz ide is, oda is felszerelhetők, sőt két ablak között is alkalmazhatók.

Elegáns hálószoba szürkében, tűzött ágyvéggel, design lámpával, az ablakon reluxáva
Elegáns hálószoba az ablakon reluxáva

Árnyékolók vezérlése

A redőny vezérlésének alternatívái

 • kapcsolóval vezérelt motoros
 • távirányítóval vezérelt motoros
 • központilag vezérelt motoros
 • kézi redőnygurtnis.

Utóbbi a legegyszerűbb, utólag is beépíthető redőnykialakítás. Egyszerű és olcsó megoldás gyakorlatilag a gravitáció húzza le a redőnyt. Viszont a gurtni előbb-utóbb elkopik, vagy szorulhat, ami kellemetlen lehet.

Kapcsolóval/távirányítóval vezérelt motoros megoldás

Egyszerűbb, de már félautomata vezérlésről beszélünk, amikor kapcsolókkal működtetjük az árnyékolókat. Ehhez szükség van a motoros redőnyre, valamint a kábelezésre. A motorok vezetékezését csak a szerelvényig kell kialakítanunk. Ekkor a vezérlésünk úgy működik, hogy a redőnykapcsolóval közvetlen irányítjuk a redőny motorját. A redőnykapcsolókon fel- le irány található, melyet egyszerre nem tudunk megnyomni (váltó billentyűi vannak.)

Kapcsolókkal lehetetlen a túlhúzás, mert van beépített végállás figyelő, mely megóvja a szerkezetet attól, hogy túlzottan behúzzuk, vagy leengedjük a redőnyt.

A következő kialakítás nagyon praktikus: ez a kiselosztóba bekötött redőnymotor és redőnykapcsoló. Egy központ beépítésével ugyanúgy kapcsoló szerelvénnyel tudjuk majd vezérelni, viszont emellett lehetőségünk lesz automata időpontok beprogramozására is. Nagyon ügyes villanyszerelőktől láthattunk ilyen vezérléseket relékből kialakítva és egy digitális programkapcsolóval kombinálva. Ez olcsó és biztonságos megoldás, viszont csak az ügyesebb villanyszerelők képesek ezt kivitelezni.

Egy központ beépítésével teljesen automata lesz a rendszerünk, amelyekhez illeszthetünk fali vevő szerelvényeket így távirányítóssá tehetjük a rendszert. Ezek a szerelvények ugyancsak elláthatják a redőnykapcsoló funkciót is. Ilyen esetekben nem mindig szükséges az elkábelezés a kiselosztóig. Vannak olyan eszközök, melyek redőnykapcsolóként, azaz közvetlen a motort vezérelik, nem pedig a központot és úgy a motort.

Általában ott a kapcsolókiválasztásnál ütközhetünk problémákba. Amikor ugyanis a redőnyvezérlésen gondolkozunk és kiválasztjuk a távirányítós változatot, akkor gyakran előfordul, hogy a gyártó fali egysége nem illeszkedik a már kiválasztott kapcsolócsaládhoz.

Az elektromotoros működtetésű redőnyöket gyakran kapcsolják intelligens vezérlésre, épületfelügyelethez. Az intelligens vezérléssel beállítható a redőnyök optimális nyitási és zárási ideje. Télen a redőnyök akkor mennek le, amikor meg kell akadályozni, hogy az ablakon keresztül a meleg kifelé áramoljon, illetve fel, ha süt a nap, hogy sugarai természetes fénnyel és meleggel töltsék meg házunkat, lakásunkat. Nyáron pedig fordítva, akkor engedjük le, amikor besüt a nap, hogy megakadályozzuk otthonunk túlmelegedését.

Látszóbeton modern bútorokkal

Árnyékolás és épületenergetika

Alaptétel, hogy az árnyékolónak télen a hőmegtartásban kell segítenie, nyáron pedig abban, hogy az ablaküvegeken át túl sok napenergia ne jusson be a lakásba. Ennek a követelménynek csak a külső árnyékolók tudnak eleget tenni. Épületenergetikai szempontból a napsugárzásból a beltérbe jutó hőenergia mennyisége az árnyékoló szerkezet legfontosabb jellemzője. Árnyékolás nélkül a mai átlagos hőszigetelő nyílászáró a beeső napenergia 80%- átengedi a beltérbe. A megfelelően megválasztott és elhelyezett árnyékolóval ez az érték átlagosan 20%-ra csökkenthető. Külső árnyékolók a hűtési energiaszükségletet akár 40 kWh/m2-rel is csökkenthetik az átlagos családi házban. Az árnyékolás akár 10%-kal is mérsékelheti az épület teljes energiaszükségletét. A hőszigetelés fontosságával sokan tisztában vannak, holott a nyáron felhevült terek hűtése arányaiban sokkal drágább. A hőmérséklet 1 Celsius-fokkal történő megváltoztatása hűtéskor háromszor több energiát igényel, mint fűtéskor. Az árnyékolás jó befektetés, mivel csökken az üzemeltetési költség.

Az átlagos családi háznál az építési költség 2-3%-át teszi ki az árnyékolás, ami nem tekinthető óriási tehernek

A látszólag sokféle árnyékolástechnikai berendezés valójában meglepően hasonló elven működik. Akár lakás, akár önálló családi ház vagy terasz elsötétítéséről van szó, gyakorlatilag az épület üvegfelületeinek eltakarását kell megoldanunk, különös tekintettel a lakó és hálószobák külső nyílászáróira. Az üvegtáblákon behatoló fény és hő feltartóztatása történhet a lakáson belül, kívül, de akár az üvegtáblák között elhelyezett változtatható állású berendezéssel is.

A lamellák közötti réseknek köszönhetően a levegő áramlása ideális, egyúttal csökken a belső terekbe bejutó por mennyisége. Említésre méltó még hangszigetelő szerepük is: elnyelik, tompítják a külső zajokat.

Hálószoba szűrt fényben

Az árnyékoló kiválasztása

Az árnyékoló – legyen szó külső vagy belső árnyékolóról, kül- vagy beltéren alkalmazott típusról – manapság egyetlen lakásból vagy közösségi térből sem hiányozhat. Szinte minden igényre és funkcióra megtaláljuk a megfelelő kivitelt, anyagot és méretet, azonban az optimális működés és a költségek érdekében a kiválasztást pontos tervezésnek kell megelőznie.

A redőny kiválasztása

Már az ablakok kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a faerezetű műanyag ablakokra csak alumínium redőnyöket szoktak javasolni. Ennek oka, hogy ugyanazt a mintázatot a fóliázás miatt csak alumíniumban tudják megoldani. Persze műszakilag felszerelhető a sima műanyag is, viszont, ha már egy szép ablakot választottunk, akkor a fehér műanyag redőny elcsúfítja azt.

Praktikus megoldás a redőnytokba épített szúnyogháló. Ez egyetlen profilban megoldja a szúnyoghálót és a redőnyt, plusz helyet nem foglal és könnyen kezelhető. Éppen úgy, mint a redőny.

Teraszajtóknál fordul elő az a probléma, hogy kifelé nyíló ajtóra csakis kiemeléssel lehet redőnyt tenni a kilincs és zárszerkezet miatt. Persze kiemelhetjük a redőnyt, de ha ez egy beablakozott falon van, akkor ott kevésbé esztétikusan mutat. Ebben az esetben inkább gondoljuk meg a beépítés előtt a befelé nyílás lehetőségét és azt, hogy szükségünk van-e a külső kilincsre.

Javasolt az árnyékolástechnikában, már az ablakok kiválasztásánál, a nyílászárós szakemberrel történő egyeztetés, így elkerülhetők a bosszantó, későbbi átalakítások.

Népszerűek a témában

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

Ez is érdekelhet

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Hogyan válassza ki a legjobb szabadon álló kádat?

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Zsalugáter – egy örökzöld újragondolva

Vásárlási tanácsok pliszé szúnyoghálóhoz – Szakértői útmutatás a rovarvédelemhez

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: a kültéri árnyékolás új korszaka

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Archishade - A télikert nélkülözhetetlen eleme, az árnyékoló - videó

Így találja meg a tökéletes garázskaput