Hirdetés

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

A praktikus és dekoratív szempontoknak egyaránt megfelelő belső téri árnyékolóra rátalálni nem egyszerű feladat. Melyik típus lesz ideális az adott helyiségbe? Milyen anyagból és mekkora legyen? Hogyan számoljuk ki a méretet? Gyakorlati tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Egy lakás árnyékolása sokszor nehéz kérdés, hiszen több szempontot kell figyelembe venni: privát szféra megteremtése, természetes fény bejuttatása, esetleges kilátás, reggeli fényszabályozás, akadályok az ablak körül, akusztika, vizes helyiségek, enteriőr stílusa.

A privát szféra megteremtésének és a természetes fény bejuttatásának egyensúlya egyéni preferenciák szerint alakul. Sokan az árnyékolással kapcsolatban a redőnyre és/vagy a függönyre asszociálnak. Az ablak körüli akadályok azonban, mint például egy válaszfal vagy fűtőtest jelenléte, problémássá teszik a függöny használatát. Előfordulhat az is, hogy az enteriőr stílusához sem feltétlenül a függöny illeszkedik a legjobban. Érdemes tehát az alternatív lehetőségeket is megismerni.

Függöny helyettesítők

Roletta

A roletta helyigénye kicsi, kezelése egyszerű. Felszerelhető az ablakkáva fölé vagy a mennyezetre. Modern stílusú helyiségekben jó megoldás. Sokféle anyag, szín és minta áll rendelkezésre. Tetőtéri ablakoknál kiváló opció, nagyobb felületek és kereskedelmi használat esetében pedig automatizált formában is kialakítható.

Az egyik legnépszerűbb textilárnyékoló, a roletta
Az egyik legnépszerűbb textilárnyékoló, a roletta

Sávroló

A sávroló sávokra osztja a roletta textilt, és ezek váltakozva engedik át a fényt, illetve sötétítenek. Egyik állásában fényáteresztőként, másikéban sötétítőként funkcionál egy szerkezeten belül, így hozva létre a fényáteresztő és sötétítő funkciót. Akár rádiós távirányítóval, különböző színű és textúrájú textilekkel kapható. Letisztult formavilágú, modern életterekben és irodákban nyújthat jó megoldást. A sávroló kerülhet ablakszárnyra, oldalfalra, ablakkáva fölé, illetve mennyezetre is.

Római és francia roló

A római roló helyigénye nagyobb, mint a rolettáé, hiszen a textilanyag egy lapja 30-40 cm is lehet, így az ablak fölé érdemes helyezni, hogy felhúzott állapotban ne takarjon be az ablakból, illetve ne akadályozza annak nyitását. Praktikus megoldás lehet, ha a függönyözés nem megoldható, de mégis egy lágyabb, finomabb sötétítőt szeretnénk, mint a roletta. A textíliát feszített állapotban varrják fel, így jóval kevesebb anyagra van szükség, mint a ráncolt függönyökhöz. Ha klasszikusabb irányt szeretnénk venni, de a függönyözés nem kivitelezhető, a francia roló jó megoldás lehet.

A római vagy francia roló szinte minden stílusú enteriőrbe jól beilleszthető
A római vagy francia roló szinte minden stílusú enteriőrbe jól beilleszthető

Reluxa

A reluxa modern terekben nyújthat megfelelő megoldást. Kakukktojás a felsorolásban, hiszen nem textilből, hanem fából vagy alumíniumból készül, egyre szélesebb színválasztékkal – viszont a textilárnyékolók mellett évtizedek óta népszerű. A lamellák többféle széleségben rendelhetők. Praktikus megoldás, mivel helyigénye kicsi, működése egyszerű, és a lamellák szögének állításával különböző fénybeszűrődési állapot hozható létre. A belátást mind leengedett, mind felhúzott állapotban nehezíti, miközben a fény beszűrődését nem gátolja. Ablakszárnyra is szerelhető, így a szárny mozgatását egyáltalán nem zavarja.

A reluxa előnye a gazdag színválaszték és a variálhatóság
A reluxa előnye a gazdag színválaszték és a variálhatóság

Szalagfüggöny

A szalagfüggöny függőlegesen elhelyezett lamellákból áll. A privát szféra megteremtése, illetve a természetes fény bejutásának egyensúlya szempontjából hasonlóan praktikus megoldás lehet, mint a reluxa. A lamellák fából és textilből is készíthetők. Modern lakóterek és irodák esetében javasolható. Oldalfalra és mennyezetre is szerelhető. A függőleges elrendezés alacsony belmagasság esetén a magasságérzet növelését is eredményezheti.

A szalagfüggöny otthonra és irodába egyaránt praktikus
A szalagfüggöny otthonra és irodába egyaránt praktikus

Lapfüggöny

A lapfüggöny ránézésre hasonlít a szalagfüggönyhöz, azonban szélesebb panelekből áll. A textilt alul egy súly húzza le, kifeszítve és és merevítve az anyagot. Az ugyanazon ablaknál használt panelek mérete és anyaga lehet akár különböző is. A textilpanelek egymás mögé helyezett szerkezeten mozognak, így ellátva az összes hagyományos függöny funkciót. Ebben az esetben a nyílászáró oldalán minimum egy lapnyi szélességű helyet kell biztosítani, hogy az ablak vagy az ajtó nyitható lehessen. Minimál és modern design esetén megfontolandó opció.

Lapfüggöny – nem csak árnyékol, dekorál is és térelválasztónak is praktikus
Lapfüggöny – nem csak árnyékol, dekorál is és térelválasztónak is praktikus

Pliszé függöny

A pliszé egy olyan árnyékoló, amely harmonika szerűen simul az ablakszárny keret belső síkjai közé. Anyaga pliszírozott textília, ami portaszító tulajdonságának köszönhetően kiválóan tisztán tartható. Kivitelezhető olyan pliszé megoldás, amely felülről lefelé és alulról felfelé is húzható, így a nap járásának megfelelő helyzetbe állítható. Íves ablakhoz is megoldást jelenthet, és sokféle színben kapható.

Függönyözési tippek: a méretek meghatározása

Nem is gondolnánk mennyi kérdés felmerül egy függöny beszerzésénél, ezért néhány fontos szempontra szeretném felhívni a laikusok figyelmét.

A következő méretek elengedhetetlenek a függöny mennyiségének becsléséhez: belmagasság, nyílászáró magassága és szélessége, párkány magassága és szélessége, az ablak / ajtó teteje és a mennyezet közötti távolság, valamint a nyílászáró melletti bal és jobb oldali hely addig, amíg nem ütközünk akadályba (például fal, másik nyílászáró vagy bútor). A pontos méréseket szakemberre érdemes bízni, de becslést a következőkben leírtak alapján lehet készíteni.

A méretek meghatározásánál a függöny típusát is vegyük figyelembe
A méretek meghatározásánál a függöny típusát is vegyük figyelembe

Általánosságban a karnis az ablak fölött 25 cm-rel helyezkedik el és az ablaktól mindkét irányban minimum 25 cm-rel lóg túl, azonban rengeteg tényező befolyásolja ezeket a méreteket. Ha például van lehetőség mennyezetre szerelni a függönyt, akkor az egy jó és látványos megoldás. Ideális, ha földig érő függönyt csináltatunk. Ha radiátor van az ablak előtt, akkor azonban csak olyan anyagot lehet választani, ami erre a célra megfelel. A földig érő függöny hossza a pontos belmagasság mínusz 0,5 cm szokott lenni, de vannak itt is eltérő megoldások. Ha drámaibb hatást szeretnénk kelteni és a függönyt ráültetnénk a padlóra, akkor a szoba stílusától függően egy extra 15 cm és 40 cm közötti számot lehet hozzáadni a kiszámított függönyhosszhoz. A karnis ideális túllógása pedig az ablak méretével egyetemben változik: 100-150 cm szélességnél 20-20 cm, 150-200 cm-nél 30-30 cm, 200-250 cm-nél 40-40 cm és 250-300 cm-nél 50-50 cm.

Az esztétikus végeredményhez a helyiség arányaival is tisztában kell lennünk
Az esztétikus végeredményhez a helyiség arányaival is tisztában kell lennünk

A szélesség számítása is több tényezőn múlik, ilyen például a ráncolás mértéke. Különböző stílusú függönyök vannak, mint például a ráncolt, a ringlis és a pántos függönyök. A kiválasztott stílus meghatározó lesz az anyagmennyiség meghatározásánál: itt 1,5 és 3 közötti számmal kell szorozni az adott ablak szélességét, hogy megkapjuk a megfelelő eredményt. További tényezők, mint például a mintaismétlődés vagy a varrástechnikai kérdések (felhajtás, oldaleldolgozás) is felmerülnek a végleges mennyiség kiszámításánál, ezeket figyelembe véve a varrónők végeznek pontos számítást.

Anyagválasztásnál fontos szempont a funkció: fényáteresztő függönyt és/vagy sötétítő függönyt (dim out és black out) keresünk. A számolásnál ez azért fontos, mert bizonyos anyagok esetében érdemes bélelt függyönyt készíttetni, hogy ne a választott anyagot szívja ki a nap. A bélés ugyan másik anyagból készül, mégis fontos tényező, ha a ránk váró kiadást szeretnénk megbecsülni.

Vermes Dóra enteriőrtervező vagyok, a budapesti Junior Art Centerben kétéves lakberendező és látványtervező képzésen tanultam. Ezután Spanyolországban, Amerikában és Angliában éltem és dolgoztam, így egy neves londoni designer iskolát (a Brightoni Egyetem által validált KLC School of Design) is elkezdtem, ahol 3,5 éves alapozó diploma képzésen vettem részt, enteriőrtervezés szakon. Miután hazaköltöztem, szabadúszó tervezőként kezdtem dolgozni neves irodáknak projekt alapon és saját megrendelőknek is. Emellett volt szerencsém egy kéthetes üzleti útra Új-Delhibe, ahol egy ottani tervező irodával dolgoztam kooperációs partnerként. Szeretem a letisztult tereket, bármilyen stílusról is legyen szó, ez megnyilvánul munkáimon is. Szerkesztőként szeretném a nemzetközi design tendenciákat, trendeket és innovatív megoldásokat, ötleteket bemutatni az érdeklődőknek.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.

Fehérre hangolt otthon

Minden év utolsó hónapjában a nagy festékgyártók nyilvánosságra hozták, melyik szín lesz a következő esztendő trendje. Míg a Pantone két árnyalatot is választott, a Rózsakvarcot és a Derűs Kéket, másik négy vállalat a tört fehér mellett tette le a voksát.

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.