Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Szőnyeget a kertbe!

Ha a külső terek cipőmentes övezetek, olyan padlót válasszunk, mely ezt a célt szolgálja. Sőt, kezeljük úgy, mint egy design elemet és bátran öltöztessük fel! A belső terekből a szőnyeg nélkülözhetetlen és ahogy a teraszt, a kertet ezek folytatásának tekintjük, egyre inkább szükségünk lesz rá kint is. „A kültéri szőnyeg ugyanazt a funkciót tölti be kint, mint bent. Nem hozhatunk létre meleg és barátságos környezetet szőnyeg nélkül” - mondta Paola Lenti, olasz designer.

A különböző kültéri szőnyegek nem csak kellemesek mezitláb, de remekül funkcionálnak design elemként is. A tervezők itt is bátran alkalmazzák a színek és minták kavalkádját. A sokféle színű és a belsőépítészetben amúgy is trendi - kimondottan padlóra kerülő – mintázatok bármelyike akár teljesen új külsőt varázsolhat kültéri életterünknek.

Egy jól megválasztott szőnyeg a belső terek otthonos hangulatát kölcsönzi a terasznak is
Egy jól megválasztott szőnyeg a belső terek otthonos hangulatát kölcsönzi a terasznak is

Automata, vagy mobilról vezérelt hangulatvilágítás

Ne csak a praktikus fényforrásokra gondoljunk, tegyük varázslatossá a kertet este is! Válasszunk állólámpát a kerti pihenő mellé, vagy ledes világító formákat, melyeket bárhova elhelyezhetünk: fűben, teraszon, a szabad ég alatt. Az akkumulátoros és a napelemes típusok lehetővé teszik, hogy a fényforrásokat oda helyezzük, ahova jól esik. Sokféle, külön beállítható színben tűnhetnek fel kertünkben ezek a dekorációs elemek, melyek nem csak éjjel, hanem nappal is jól mutatnak. Ahogy a csillagok elvarázsolják az éjszakai égboltot, úgy bűvölhetjük el a kertet ezekkel a világító formákkal.

Praktikus és dekoratív kültéri lámpák
Praktikus és dekoratív kültéri lámpák

A tűz helye

A The Greenhouse People magazin szerint is kötelező elemként jelennek meg a kültéri étkezőkben a jól megtervezett világítótestek és - hogy egy kicsit fűszerezzük is az életérzést – egy bohém tűzrakóhely.

Egyre többen szeretnének a kertjükbe egy jól kialakított tűzrakóhelyet, ami akár egy előre gyártott, design tűzrakó is lehet. „Természetes találkozóhely, mely köré összegyűlnek a vendégek és még több időt töltenek együtt a szabadban” – véli Matt Gowen, a magazin szakértője. „Találunk komplex, akár beépített kávézóasztallá alakítható verziót, vagy a legegyszerűbb vas és acél felépítményeket” – mondja Matt. Gondoljunk arra, hogy négy évszak vár a kertben és egy tűzrakó jó társ lehet a hidegebb estéken, vagy nappalokon.

Fém tűzrakó – jó szolgálatot tesz a hűvösebb estéken
Fém tűzrakó – jó szolgálatot tesz a hűvösebb estéken

Virágtartók a teraszon

Kültéri szobánkat izgalmas növénytartókkal is változatossá tehetjük. Azon túl, hogy a burkolt tereket zöldfelület veszi körül, a teraszról sem hiányozhatnak a növények. Számos olyan illatos virág és tündöklő növény van, mely cserépbe ültetve még kellemesebbé teszi a teraszon eltöltött időt. A színes vagy akár világító, éjszaka tündöklő kaspók új stílust visznek az otthonunkba. Mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő stílusú virágtartókat válasszuk.

A formában és stílusban is jól passzoló virágtartó üde színfoltja lehet a teraszunknak
A formában és stílusban is jól passzoló virágtartó üde színfoltja lehet a teraszunknak

Díszpárnák és plédek

Néhány színes dekorpárnával és pléddel egyszerűen tehetjük látványossá és kényelmessé kültéri szobánkat. Ezek nélkül mintha kevésbé tűnne otthonosnak még egy jó ízléssel berendezett terasz is. Érdemes ezeket is évszakoktól függően cserélni, hogy mindig harmóniában legyenenek a természet változó színeivel.

A legegyszerűbben variálható dekorációs elemek közé tartoznak a díszpárnák és a takarók
A legegyszerűbben variálható dekorációs elemek közé tartoznak a díszpárnák és a takarók

Praktikus és esztétikus kiegészítő bútorok: kisasztalok és puffok

Egy puff fiatalos, játékos, látványos és minden kertben jó szolgálatot tesz extra székként, lábtartóként, asztalkaként vagy csak úgy, mert dekoratív, vagy épp kiltölti az üres tereket.

Egy puff vagy egy kis asztal nem csupán dekorál. A teraszokról ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint a nappaliból
Egy puff vagy egy kis asztal nem csupán dekorál. A teraszokról ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint a nappaliból

A kerti bútorhoz választott kávézóasztal vagy kis asztal legalább ennyire fontos, hiszen ezeket közel húzva az ülőfelülethez, kényelmesen dőlhetünk hátra egy itallal a kanapén.

Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal
Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal
Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal

Klasszikus dekorációk

Egy pillantás a nappalira, aztán tekintsünk odakintre! Ugye, hogy nem ugyanaz? Kint nem látunk gyertyatartókat, vázákat, apró díszeket. Pedig ugyanazt a hatást érhetjük el a klasszikus dekorációkkal, mint bent. Egy csapásra lesz ezektől otthonos az előtte csupasz bútorzat.

Az apró kiegészítők – vázák, gyertyatartók – igazi hangulatfokozó elemek
Az apró kiegészítők – vázák, gyertyatartók – igazi hangulatfokozó elemek

Tipp: alakítsunk ki egy saját kis zugot, távol a társasági terektől!

A megnyugtatás legősibb mozdulata a ringatás, ezért olyan népszerűek szerte a világon a hintázó kerti kiegészítők: a fára lógatható, vagy állványra függesztett kerti fészek, kuckó. Keressük meg az ideális helyet a kertben, ahova egyedül visszavonulhatunk. Az „én idő” mindenkinek jár!

A kiegészítőket érdemes időnként lecserélni – ezzel a trükkel bármikor, egyszerűen felfrissíthetjük a kert, a terasz hangulatát. Akár a teljes stílusváltásra is sor kerülhet, de csak akkor tegyük ezt, ha továbbra is megmarad az összhang a külső és a belső terek között.

Kapcsolódó cikkek

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

Az egyszer használatostól az örök darabig – Mit jelent a minőség, ha kerti bútorokról van szó?

A szép kerti bútor valóságos élő tájképpé varázsolja a kertet és a teraszt, kellemes környezetet kínál a családi és baráti összejövetelekhez, miközben az évek folyamán egyre inkább a szívünkhöz nő.

Van új a nap alatt: napernyők és napvitorlák a kert és a terasz árnyékolásának nélkülözhetetlen kellékei

A kertünk, teraszunk árnyékolásához többféle lehetőség közül választhatunk, de ha gyors és hatékony megoldást szeretnénk, egyértelmű, hogy a napernyő és a napvitorla kínálják a legjobb megoldást. Utóbbi ráadásul az elmúlt évek kerti trend szetterévé nőtte ki magát.

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. A helyzet azonban nem reménytelen! Megfelelő anyagok felhasználásával ezek a gondok orvosolhatók.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

A jól megválasztott, könnyen kezelhető és jó minőségű napellenzővel erkélyünket, teraszunkat otthonunk egyik legkényelmesebb zónájává alakíthatjuk a nyári időszakban.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Önnek ajánljuk