Hirdetés

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Szőnyeget a kertbe!

Ha a külső terek cipőmentes övezetek, olyan padlót válasszunk, mely ezt a célt szolgálja. Sőt, kezeljük úgy, mint egy design elemet és bátran öltöztessük fel! A belső terekből a szőnyeg nélkülözhetetlen és ahogy a teraszt, a kertet ezek folytatásának tekintjük, egyre inkább szükségünk lesz rá kint is. „A kültéri szőnyeg ugyanazt a funkciót tölti be kint, mint bent. Nem hozhatunk létre meleg és barátságos környezetet szőnyeg nélkül” - mondta Paola Lenti, olasz designer.

A különböző kültéri szőnyegek nem csak kellemesek mezitláb, de remekül funkcionálnak design elemként is. A tervezők itt is bátran alkalmazzák a színek és minták kavalkádját. A sokféle színű és a belsőépítészetben amúgy is trendi - kimondottan padlóra kerülő – mintázatok bármelyike akár teljesen új külsőt varázsolhat kültéri életterünknek.

Egy jól megválasztott szőnyeg a belső terek otthonos hangulatát kölcsönzi a terasznak is
Egy jól megválasztott szőnyeg a belső terek otthonos hangulatát kölcsönzi a terasznak is

Automata, vagy mobilról vezérelt hangulatvilágítás

Ne csak a praktikus fényforrásokra gondoljunk, tegyük varázslatossá a kertet este is! Válasszunk állólámpát a kerti pihenő mellé, vagy ledes világító formákat, melyeket bárhova elhelyezhetünk: fűben, teraszon, a szabad ég alatt. Az akkumulátoros és a napelemes típusok lehetővé teszik, hogy a fényforrásokat oda helyezzük, ahova jól esik. Sokféle, külön beállítható színben tűnhetnek fel kertünkben ezek a dekorációs elemek, melyek nem csak éjjel, hanem nappal is jól mutatnak. Ahogy a csillagok elvarázsolják az éjszakai égboltot, úgy bűvölhetjük el a kertet ezekkel a világító formákkal.

Praktikus és dekoratív kültéri lámpák
Praktikus és dekoratív kültéri lámpák

A tűz helye

A The Greenhouse People magazin szerint is kötelező elemként jelennek meg a kültéri étkezőkben a jól megtervezett világítótestek és - hogy egy kicsit fűszerezzük is az életérzést – egy bohém tűzrakóhely.

Egyre többen szeretnének a kertjükbe egy jól kialakított tűzrakóhelyet, ami akár egy előre gyártott, design tűzrakó is lehet. „Természetes találkozóhely, mely köré összegyűlnek a vendégek és még több időt töltenek együtt a szabadban” – véli Matt Gowen, a magazin szakértője. „Találunk komplex, akár beépített kávézóasztallá alakítható verziót, vagy a legegyszerűbb vas és acél felépítményeket” – mondja Matt. Gondoljunk arra, hogy négy évszak vár a kertben és egy tűzrakó jó társ lehet a hidegebb estéken, vagy nappalokon.

Fém tűzrakó – jó szolgálatot tesz a hűvösebb estéken
Fém tűzrakó – jó szolgálatot tesz a hűvösebb estéken

Virágtartók a teraszon

Kültéri szobánkat izgalmas növénytartókkal is változatossá tehetjük. Azon túl, hogy a burkolt tereket zöldfelület veszi körül, a teraszról sem hiányozhatnak a növények. Számos olyan illatos virág és tündöklő növény van, mely cserépbe ültetve még kellemesebbé teszi a teraszon eltöltött időt. A színes vagy akár világító, éjszaka tündöklő kaspók új stílust visznek az otthonunkba. Mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő stílusú virágtartókat válasszuk.

A formában és stílusban is jól passzoló virágtartó üde színfoltja lehet a teraszunknak
A formában és stílusban is jól passzoló virágtartó üde színfoltja lehet a teraszunknak

Díszpárnák és plédek

Néhány színes dekorpárnával és pléddel egyszerűen tehetjük látványossá és kényelmessé kültéri szobánkat. Ezek nélkül mintha kevésbé tűnne otthonosnak még egy jó ízléssel berendezett terasz is. Érdemes ezeket is évszakoktól függően cserélni, hogy mindig harmóniában legyenenek a természet változó színeivel.

A legegyszerűbben variálható dekorációs elemek közé tartoznak a díszpárnák és a takarók
A legegyszerűbben variálható dekorációs elemek közé tartoznak a díszpárnák és a takarók

Praktikus és esztétikus kiegészítő bútorok: kisasztalok és puffok

Egy puff fiatalos, játékos, látványos és minden kertben jó szolgálatot tesz extra székként, lábtartóként, asztalkaként vagy csak úgy, mert dekoratív, vagy épp kiltölti az üres tereket.

Egy puff vagy egy kis asztal nem csupán dekorál. A teraszokról ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint a nappaliból
Egy puff vagy egy kis asztal nem csupán dekorál. A teraszokról ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint a nappaliból

A kerti bútorhoz választott kávézóasztal vagy kis asztal legalább ennyire fontos, hiszen ezeket közel húzva az ülőfelülethez, kényelmesen dőlhetünk hátra egy itallal a kanapén.

Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal
Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal
Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal

Klasszikus dekorációk

Egy pillantás a nappalira, aztán tekintsünk odakintre! Ugye, hogy nem ugyanaz? Kint nem látunk gyertyatartókat, vázákat, apró díszeket. Pedig ugyanazt a hatást érhetjük el a klasszikus dekorációkkal, mint bent. Egy csapásra lesz ezektől otthonos az előtte csupasz bútorzat.

Az apró kiegészítők – vázák, gyertyatartók – igazi hangulatfokozó elemek
Az apró kiegészítők – vázák, gyertyatartók – igazi hangulatfokozó elemek

Tipp: alakítsunk ki egy saját kis zugot, távol a társasági terektől!

A megnyugtatás legősibb mozdulata a ringatás, ezért olyan népszerűek szerte a világon a hintázó kerti kiegészítők: a fára lógatható, vagy állványra függesztett kerti fészek, kuckó. Keressük meg az ideális helyet a kertben, ahova egyedül visszavonulhatunk. Az „én idő” mindenkinek jár!

A kiegészítőket érdemes időnként lecserélni – ezzel a trükkel bármikor, egyszerűen felfrissíthetjük a kert, a terasz hangulatát. Akár a teljes stílusváltásra is sor kerülhet, de csak akkor tegyük ezt, ha továbbra is megmarad az összhang a külső és a belső terek között.

Kapcsolódó cikkek

Tó2 – A kerti élet örömei

Izgalmas bemutatótérrel bővült a hazai kertberendezési piac. A Törökbálinton található Tó2 – Your Outdoor Living kert központ szinte minden témát lefed, ami egy kert esetén szóba kerülhet.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

A kertünk - legyen bármekkora méretű - az egyik legjobb helyszíne lehet nyaralásunknak. Nincs más teendőnk tehát, mint minden kényelemmel és extrával felszerelni otthonunk külső tereit és kezdődhet a vakáció!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Tárolj okosan a Keterrel!

A Curver jól ismert brand Magyarországon, hiszen a márkanév magas minőséget, megbízhatóságot, tartósságot jelent, ha műanyagból készült háztartási kellékekről van szó. A Curver anyavállalatától, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-től ugyanezt a minőséget kaphatjuk meg, ha kerti tárolásra keresünk megnyugtató, és hosszú távú megoldást.

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Kevesen gondolnak arra, hogy a terasz ülőgarnitúráját masszázsmedencére cseréljék, hogy a fotel helyett pezsgőfürdőben elmerülve szemléljék a házukat övező tájat. Pedig az ötlet tökéletes azok számára, akik többre vágynak egy szépen berendezett terasznál, verandánál. Azoknak, akik egy kis fényűzésre szomjaznak, ami elérhető.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.