Hirdetés

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Szőnyeget a kertbe!

Ha a külső terek cipőmentes övezetek, olyan padlót válasszunk, mely ezt a célt szolgálja. Sőt, kezeljük úgy, mint egy design elemet és bátran öltöztessük fel! A belső terekből a szőnyeg nélkülözhetetlen és ahogy a teraszt, a kertet ezek folytatásának tekintjük, egyre inkább szükségünk lesz rá kint is. „A kültéri szőnyeg ugyanazt a funkciót tölti be kint, mint bent. Nem hozhatunk létre meleg és barátságos környezetet szőnyeg nélkül” - mondta Paola Lenti, olasz designer.

A különböző kültéri szőnyegek nem csak kellemesek mezitláb, de remekül funkcionálnak design elemként is. A tervezők itt is bátran alkalmazzák a színek és minták kavalkádját. A sokféle színű és a belsőépítészetben amúgy is trendi - kimondottan padlóra kerülő – mintázatok bármelyike akár teljesen új külsőt varázsolhat kültéri életterünknek.

Egy jól megválasztott szőnyeg a belső terek otthonos hangulatát kölcsönzi a terasznak is
Egy jól megválasztott szőnyeg a belső terek otthonos hangulatát kölcsönzi a terasznak is

Automata, vagy mobilról vezérelt hangulatvilágítás

Ne csak a praktikus fényforrásokra gondoljunk, tegyük varázslatossá a kertet este is! Válasszunk állólámpát a kerti pihenő mellé, vagy ledes világító formákat, melyeket bárhova elhelyezhetünk: fűben, teraszon, a szabad ég alatt. Az akkumulátoros és a napelemes típusok lehetővé teszik, hogy a fényforrásokat oda helyezzük, ahova jól esik. Sokféle, külön beállítható színben tűnhetnek fel kertünkben ezek a dekorációs elemek, melyek nem csak éjjel, hanem nappal is jól mutatnak. Ahogy a csillagok elvarázsolják az éjszakai égboltot, úgy bűvölhetjük el a kertet ezekkel a világító formákkal.

Praktikus és dekoratív kültéri lámpák
Praktikus és dekoratív kültéri lámpák

A tűz helye

A The Greenhouse People magazin szerint is kötelező elemként jelennek meg a kültéri étkezőkben a jól megtervezett világítótestek és - hogy egy kicsit fűszerezzük is az életérzést – egy bohém tűzrakóhely.

Egyre többen szeretnének a kertjükbe egy jól kialakított tűzrakóhelyet, ami akár egy előre gyártott, design tűzrakó is lehet. „Természetes találkozóhely, mely köré összegyűlnek a vendégek és még több időt töltenek együtt a szabadban” – véli Matt Gowen, a magazin szakértője. „Találunk komplex, akár beépített kávézóasztallá alakítható verziót, vagy a legegyszerűbb vas és acél felépítményeket” – mondja Matt. Gondoljunk arra, hogy négy évszak vár a kertben és egy tűzrakó jó társ lehet a hidegebb estéken, vagy nappalokon.

Fém tűzrakó – jó szolgálatot tesz a hűvösebb estéken
Fém tűzrakó – jó szolgálatot tesz a hűvösebb estéken

Virágtartók a teraszon

Kültéri szobánkat izgalmas növénytartókkal is változatossá tehetjük. Azon túl, hogy a burkolt tereket zöldfelület veszi körül, a teraszról sem hiányozhatnak a növények. Számos olyan illatos virág és tündöklő növény van, mely cserépbe ültetve még kellemesebbé teszi a teraszon eltöltött időt. A színes vagy akár világító, éjszaka tündöklő kaspók új stílust visznek az otthonunkba. Mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő stílusú virágtartókat válasszuk.

A formában és stílusban is jól passzoló virágtartó üde színfoltja lehet a teraszunknak
A formában és stílusban is jól passzoló virágtartó üde színfoltja lehet a teraszunknak

Díszpárnák és plédek

Néhány színes dekorpárnával és pléddel egyszerűen tehetjük látványossá és kényelmessé kültéri szobánkat. Ezek nélkül mintha kevésbé tűnne otthonosnak még egy jó ízléssel berendezett terasz is. Érdemes ezeket is évszakoktól függően cserélni, hogy mindig harmóniában legyenenek a természet változó színeivel.

A legegyszerűbben variálható dekorációs elemek közé tartoznak a díszpárnák és a takarók
A legegyszerűbben variálható dekorációs elemek közé tartoznak a díszpárnák és a takarók

Praktikus és esztétikus kiegészítő bútorok: kisasztalok és puffok

Egy puff fiatalos, játékos, látványos és minden kertben jó szolgálatot tesz extra székként, lábtartóként, asztalkaként vagy csak úgy, mert dekoratív, vagy épp kiltölti az üres tereket.

Egy puff vagy egy kis asztal nem csupán dekorál. A teraszokról ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint a nappaliból
Egy puff vagy egy kis asztal nem csupán dekorál. A teraszokról ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint a nappaliból

A kerti bútorhoz választott kávézóasztal vagy kis asztal legalább ennyire fontos, hiszen ezeket közel húzva az ülőfelülethez, kényelmesen dőlhetünk hátra egy itallal a kanapén.

Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal
Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal
Látványban és használatban is kellemesebb lesz a terasz a kültéri puffal

Klasszikus dekorációk

Egy pillantás a nappalira, aztán tekintsünk odakintre! Ugye, hogy nem ugyanaz? Kint nem látunk gyertyatartókat, vázákat, apró díszeket. Pedig ugyanazt a hatást érhetjük el a klasszikus dekorációkkal, mint bent. Egy csapásra lesz ezektől otthonos az előtte csupasz bútorzat.

Az apró kiegészítők – vázák, gyertyatartók – igazi hangulatfokozó elemek
Az apró kiegészítők – vázák, gyertyatartók – igazi hangulatfokozó elemek

Tipp: alakítsunk ki egy saját kis zugot, távol a társasági terektől!

A megnyugtatás legősibb mozdulata a ringatás, ezért olyan népszerűek szerte a világon a hintázó kerti kiegészítők: a fára lógatható, vagy állványra függesztett kerti fészek, kuckó. Keressük meg az ideális helyet a kertben, ahova egyedül visszavonulhatunk. Az „én idő” mindenkinek jár!

A kiegészítőket érdemes időnként lecserélni – ezzel a trükkel bármikor, egyszerűen felfrissíthetjük a kert, a terasz hangulatát. Akár a teljes stílusváltásra is sor kerülhet, de csak akkor tegyük ezt, ha továbbra is megmarad az összhang a külső és a belső terek között.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

A legizgalmasabb idei kültéri trendek egyike a komplett, épített kerti konyha – egy olyan tér, amely minden, a konyhákkal szemben támasztott elvárásnak megfelel: rengeteg tároló- és munkafelületet tartalmaz, mosogathatsz, hűthetsz és süthetsz benne, emellett formatervezett és stílusos, valamint teljesen időjárásálló.

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Elérkezett az ideje a kertbe költözésnek: telepítsük ide nappalinkat, olvasó- vagy társalgó sarkunkat. Nem csak kényelmessé, hangulatosság varázsolhatjuk a helyet néhány kiegészítő és kisebb bútor segítségével.

Kerttervezés lépésről lépésre

Milyen lehetőségek rejlenek a kertben? Hogyan tervezzünk, hogyan épül fel egy tervezői folyamat? Mire érdemes figyelni, ha tervezőt választunk? Cikkünkben erről is beszélgetünk Nagy Dorina okleveles kerttervező mérnökkel.

Tó2 – A kerti élet örömei

Izgalmas bemutatótérrel bővült a hazai kertberendezési piac. A Törökbálinton található Tó2 – Your Outdoor Living kert központ szinte minden témát lefed, ami egy kert esetén szóba kerülhet.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.